Pradžia
Lt En

2010 m. Klaipėdos miesto kultūros magistrai Rimantas Černiauskas ir Valerija Jankūnaitė

RIMANTAS ČERNIAUSKAS (1950 – 2011) – rašytojas, Lietuvos rašytojų sąjungos (LRS) Klaipėdos skyriaus pirmininkas, Kultūros ir meno tarybos prie Klaipėdos miesto savivaldybės tarybos narys.

1987 m. tapęs LRS Klaipėdos skyriaus pirmininku, R.Černiauskas pradėjo organizuoti tarptautinius literatūrinius renginius „Poezijos pavasaris“ ir „Novelės ruduo“.

Rašytojo kūryba buvo pripažinta tiek Lietuvoje, tiek užsienyje. 1996 m. už knygą „Laužai palėpėse” apdovanotas I.Simonaitytės premija. 2005 m. R.Černiausko novelių romanas „Samdomo žudiko išpažintis“ Šilutės rajono savivaldybės Fridricho Bajoraičio viešosios bibliotekos pripažintas šiuolaikiškiausiu prozos kūriniu. 207 m. „Metų knygos“ rinkimuose kūrinys „Slieko pasaka“ buvo apdovanota kaip geriausia knyga vaikams. Už aktyvią kūrybinę veiklą, skatinant rusų ir lietuvių rašytojų bendradarbiavimą, bei apsakymų ciklą apie K.Donelaitį 2008 m. R.Černiauskas pelnė tarptautinę K.Donelaičio premiją.

Populiarūs tarp skaitytojų yra jo apysakos bei apsakymai „Šiapus debesų” (1980), „Gusto istorijos”(1983), „Gustas” (1997), „Koridorių vilkas” (2007), romanas „Samdomo žudiko išpažintis” (2004) bei pjesių rinkinys „Nuoširdumo klubas” (1991).

Išleido knygas vaikams “Senelės išdaigos” (1984), “Tikrieji miestelio vyrai” (1990), ”Jūra yra sūri” (1997), “Kairiarankių šalis” (2000), “Pasakėlės vaikams, vanagams ir sliekams” (2003) , „Vaikai ir vaiduokliai“ (2009).

R.Černiausko kūryba buvo publikuojama anglų, vokiečių, rusų. lenkų, švedų, kroatų, ukrainiečių, latvių kalbomis.

VALERIJA JANKŪNAITĖ - etnologė, Klaipėdos krašto papročių, tradicijų ir folkloro ekspertė, Klaipėdos miesto savivaldybės Etnokultūros centro darbuotoja, jaunimo sambūrio „Audenis“ vadovė, Mažosios Lietuvos etninės kultūros globos tarybos narė.

V.Jankūnaitė įžymi plačia ir ilgamete Klaipėdos krašto etninės kultūros puoselėtojos ir propaguotojos veikla, populiarinant Klaipėdos krašto etninę kultūrą šalies mastu.

Vadovaudama folkloro sambūriui „Audenis“ parengė programas, kurios yra vertinamos už profesionalų požiūrį į Klaipėdos krašto folklorą, subtilų jo pateikimą, folkloro bei moderniosios muzikos sintezę, repertuaro specifikos išmanymą.

Kalendorinių švenčių, amatų dienų, jomarkų Klaipėdos mieste, edukacinių projektų moksleiviams organizatorė. Vaikų ir jaunimo folkloro šventės „Vėlungis“ projektų vadovė, tradicinės Atvelykio šventės vaikams ir jaunimui organizatorė, tarptautinių folkloro festivalių „Parbėg laivelis“, „Baltica - 93“ renginių Klaipėdoje koordinatorė, Europos tautų kultūros šventės „Europeade 2009“ Klaipėdoje renginių organizatorė bei Lietuvių tautinės kultūros pristatymo vakaro meno vadovė.

Išskirtinis V.Jankūnaitės autoritetas žiniasklaidoje, konsultuojant įvairiais Klaipėdos krašto papročių klausimais.

V.Jankūnaitė parengė ir išleido folklorinių dainų, giesmių 3 kompaktinės plokštelės: „Aš nusieičiau į Klaipėdužę“, Liuteronų laidotuvių giesmės“ bei „Klaipėdos krašto dainos“ (bendras projektas su džiazo pianistu S. Šiaučiuliu).

Jūsų vardas
Jūsų el. pašto adresas
Klaidos arba netikslumo aprašymas
Loading
Gyventojams
Skip to content