Pradžia
Lt En

Apie patiekalų ir gėrimų pavadinimus

Viešojo maitinimo įstaigose (kavinėse, užkandinėse, restoranuose, alinėse ir t. t.) tiekiami įvairių tautų patiekalai. Valgiaraščiuose patiekalų pavadinimai visų pirma turi būti rašomi taisyklinga lietuvių kalba. Tačiau neretai kyla keblumų norint taisyklingai lietuviškai įvardyti kitų tautų patiekalus.

Teikiame Valstybinės lietuvių kalbos komisijos siūlomus kitų tautų patiekalų pavadinimų atitikmenis lietuvių k. (žr. Svetimžodžių atitikmenų sąrašas, patvirtintas Valstybinės lietuvių kalbos komisijos 2010 m. protokoliniu nutarimu Nr. PN-6, ir jo papildymai).

Autentiška forma

Kalba

Siūlomi atitikmenys

Paaiškinimai

agnolotti

it.

anjolòčiai 2

Pusapvaliai ar kvadrato formos virtinukai iš makaronų tešlos, įdaryti rikota, sūrių mišiniu, daržovėmis ar mėsa.

ayvar, ajvar aјвар

turk., kroat., serb.

áivaras 1

Balkanų šalims, Turkijai būdingas iš paprikų ir baklažanų gaminamas pagardas.

ajapsandali

gruz. (kartvelų)

adžapsandãlis 2

Kaukazo virtuvės patiekalas (troškinys) iš baklažanų, bulvių, pomidorų,

paprikų, svogūnų, česnakų su prieskoniais.

armagnac

pranc.

armanjãkas 2

Brendžio rūšis, tradiciškai gaminama pietvakarių Prancūzijoje, Akvitanės regione.

badrijani

gruz. (kartvelų)

badridžãnis 2

Keptos baklažanų juostelės, įdarytos graikinių riešutų ir česnakų pasta, tiekiamos su granatų sėklomis.

baklava (plg. pachlava)

turk.

baklavà 2

Labai plonos tešlos sluoksniuotis su riešutų ir migdolų pertepu.

baozi 

kin. (pinyin)

baòdzis (vns.), baòdziai (dgs.) 2 

Kiniškos mielinės į koldūnus panašios bandelės, paprastai gaminamos garuose.

Gali būti vegetariškos arba su mėsa.

barfi, barfee, burfi

angl. <pers.

bárfis (vns.),

bárfiai (dgs.) 1

Indiškas pieniškas saldainis. Gali būti su priedais (riešutais, prieskoniais) ar be jų.

bellini

it.

belìnis 2, Belìnio kokteĩlis

Nestiprus kokteilis, pavadintas 15 a. venecijiečio dailininko Giovannio

Bellinio garbei.

бендерик
(benderik)

ukr.

bendèrikas (vns.), bendèrikai (dgs.) 1

Trikampiai lietiniai su įdaru, paprastai mėsos.

bhaji

hindi

bãdžis 2

Indijoje populiarus aštrus daržovių užkandis – keptos avinžirnių miltuose

apvoliotos daržovės.

bicerin

it.

bičerìnas 2

Italijos Pjemonto srities tradicinis gėrimas. Jo pavadinimas – tiesiog tarminis žodis bicerin (it. biccherino „stikliukas“).

bifana

port.

bifanà 2

Portugališki sumuštiniai su tradiciniu būdu marinuota kiauliena.

biltong

ol.

biltòngas 1

Pietų Afrikoje populiarus valgis – vytintos, džiovintos mėsos juostelės.

biryani

angl.<hind.

birjãnis 2

Keptas ryžių patiekalas su daržovėmis, tradiciškai gaminamas Indijoje ir Vidurio Azijoje.

bougatsa

gr.

bugacà 2

Graikiškas pyragas iš lakštinės tešlos su saldžiu arba nesaldžiu (mėsos, sūrio) įdaru.

bouillabaisse

pranc.

bujabèsas 2

Tradicinė tiršta provansietiška (Marselio) žuvienė.

Brezel

vok.

brècelis 1

Saldus arba pikantiškas vokiškas riestainis.

brigadeiro

port.

Brigadeĩras (vns.), brigadeĩrai (dgs.) 2, brazìliškas triùfelis

Braziliškas triufelis, pagamintas iš kondensuoto pieno, kakavos ir sviesto.

Viršutinis sluoksnis – šokolado pabarstukai.

brioche

pranc.

brijòšė 2, svíestinė bandẽlė

 

bruschetta

it.

brusketà 2, itãliškas skrebùtis

Kepinta duona su česnakais, alyvuogių aliejumi, kartais – kitais priedais.

bucatini

it. 

bukatìniai 2

Į spagečius panašūs makaronai – vamzdeliai su skylutėmis.

Buddha bowl

angl.

Bùdos dubuõ

Atskiromis porcijomis dubenėlyje patiekiamas patiekalas, paprastai vegetariškas. Ingredientai išdėliojami atskirai, nemaišomi.

buridda

it.

buridà 2

Šiaurės Italijai būdinga tiršta jūros gėrybių sriuba (troškinys). Gaminama

iš jūros gėrybių, žuvies sultinio, pomidorų, svogūnų ir česnakų. Tradicinis

variantas patiekiamas su bandelėmis, valgant jos dažomos į sriubą.

burrito

Meks. isp.

burìtas 2, paplótis su į́daru

Meksikietiškas valgis – paplotis su įdaru, paprastai maltos mėsos ar pupelių.

cachaça,
cacaça

port.

kačiasà 2

Braziliška cukranendrių degtinė.

cafè̀ e latte

it.

lãtė 1

Karštas pienas su šlakeliu espreso kavos.

caffè Americano, americano

it.

amerikiẽtiška kavà

 

caffè crema

it.

juodà kavà

 

caffè frappè

it.

ledìnis kavõs kokteĩlis, frãpė 2

 

caffè moccha

it.

šokolãdinė kavà (su píenu)

Tai kavos (paprastai espreso) gėrimas su šokoladu.

caipirinha

port.

kaipirìnja 1

Braziliškas kokteilis iš kačiasos, žaliųjų citrinų ir kt.

calzone

it.

pérlenktoji picà

 

canapé

pranc.

(víeno ką́snio) sumuštinùkas 2

 

cannolo (vns.), cannoli (dgs.)

it.

kanòlis 2, dgs. kanòliai

Tradicinis itališkas desertas – saldus miltinės tešlos vamzdelis su rikota ir kt.

cantuccino, cantuccini

it.

kantučìnis 2, dgs. kantučìniai

Mažas kantučis.

caparrones

isp.

kaparònesas 1

Ispaniškas troškinys iš pupelių ir čioriso dešros.

capātī (angl. chap(p)at(t)i)

hindi

čiapãtis 2

Tradicinė Pietų Azijoje (Indijoje ir kt.) paplitusi neraugintos tešlos apvali į lavašą panaši duona.

capellini

it.

kapelìniai 2

Į spagečius panašūs plonesni makaronai.

caponata

it.

kaponatà 2

Tradicinis sicilietiškas patiekalas iš keptų daržovių – baklažanų ir kt.

cappelletti 

it. 

kapelèčiai 2

Įdaryti į tortelinius panašūs makaronai. Kitaip nei torteliniai, neįdaromi mėsa (paprastai kaip įdaras naudojamas sūris).

cappuccino

it.

kapučìnas 2, kapučìno kavà

Kava su suspaustu garu suplakta pieno puta.

cappuccino doppio, grand cappuccino

it.

dvìgubas kapučìnas

 

cappuccino freddo

it.

ledìnis kapučìnas

 

carajillo

isp.

karachìljas 1

Ispaniškas sluoksninis gėrimas iš espreso ir brendžio ar pan.

carbonara

it.

karbonãriškas 1 (padažas, pica, makaronai ir pan.)

It. carbonaro – „angliadegys“. Pavadinimas kilęs iš italų angliadegių tradicijos ant anglių degimo krosnies spirginti sūdytą kiaulieną. Su tokiu padažu paprastai būdavo valgomi makaronai.

carpaccio

it.

karpãčas 2

Žalios jautienos arba žuvies (paprastai raudonos) užkandis su tam tikru padažu. Pavadintas  italų tapytojo  Vittore Carpaccio garbei.

casarecce  

it.

kazarèčiai 2

Siauri neilgi S formos makaronai.

cassoulet 

pranc.

kasulė̃ (nkt.)

Sotus prancūziškas antienos, avienos ar kiaulienos produktų troškinys su

baltosiomis pupomis.

castelmagno

it.

kastelmánjas 1

Pjemonto regione tradiciniu būdu gaminamas sūris.

cataplana

port.

kataplanà 2

Portugalijos virtuvei būdingas patiekalas (troškinys su mėsa, daržovėmis ir jūros

gėrybėmis), gaminamas specialiame inde (kataplanoje).

cava

isp.

kavà 2

Tradiciškai pagamintas ispaniškas putojantis vynas.

ćevap, ćevapčići 

serb. 

čevãpas 2, čevãpčičis 1

Balkanuose populiarus dešrelės formos užkandis iš smulkintos mėsos, apkeptas

ant grotelių.

chachapuri, khachapuri

gruz.

chačapùris 2, chačiapùris 2

Tradicinis Kaukazo tautų valgis – paplotis su sūriu, mėsa ar žuvimi. Įtrauktas į  ES saugomų pavadinimų sąrašą.

chai latte   

angl.

čailãtė 2, masãlos arbatà

Arbata su indiškais prieskoniais (masala) ir pienu. 

chimichanga

isp.

čimičiánga 1

Riebaluose pakepintas (buritos) paplotėlis su įvairiu įdaru.

chimichurri

isp.

čimičiùris 2

Pietų Amerikai būdingas aliejinis žolelių padažas, paprastai patiekiamas su mėsa,

kepta ant grotelių.

chipotle

isp.

čipòtlė 2

Dūmų aromato padažas su Chalapos paprikomis.

chistorra

isp.

čìstora 1

Baskiška į čiorisą panaši dešra.

cholent 

hebr.

čòlentas 1

Per šabą valgomas troškinys, dėl šabo tradicijų ruošiamas iš anksto.

Pagrindinės sudedamosios dalys – mėsa, bulvės, pupelės, kruopos.

chorizo

isp.

čiorìsas 2, čorìsas 2

Aštri kiaulienos dešra, tradicinė Ispanijoje ir Portugalijoje.

churchkhela

gruz. (kartvelų)

čiurčchelà 2

Dešrelės formos saldumynas iš vynuogių sulčių, riešutų. Specifinis gamybos

būdas ir išvaizda.

churro

isp.

Čiurà (vns.), čiùros (dgs.) 2

jjIš plikytos tešlos gaminamos ir aliejuje verdamos spurgos, paprastai

 spaudžiamos per konditerinio maišelio antgalį, todėl būna ilgos ar įvairiai išsiraičiusios.

chutney, chatni

ind.

čãtnis 2, ìndiškas pãdažas

Tirštas indų valgių pagardas, gaminamas iš vaisių ir daržovių, su svogūnais, česnakais, garstyčiomis, actu ir kt.

ciabatta

it.

čiabatà 2

Plokščios formos puri itališka kvietinės mielinės tešlos duona traškia plutele

(it. ciabatta – „kiliminė kurpaitė, šlepetė“).

clafoutis

pranc.

klafùtis 2

Prancūziškas vaisių pyragas (apatinis sluoksnis – vaisiai). Klasikiniu laikomas vyšnių su kauliukais klafutis.

cobbler 

angl.

kòbleris 1 

Jungtinėse Amerikos Valstijose ir Jungtinėje Karalystėje populiarus pyragas, gaminamas vaisius ar uogas užpilant tešla. 

confit

pranc.

konfì (nkt.)

Žemoje temperatūroje ilgai, lėtai verdamas patiekalas, dažniausiai mėsa.

couscous

berb.

kruopaĩniai 2; kuskùsas 2

Granuliuotos kietųjų veislių kviečių manų kruopos ir valgis iš tokių kruopų,

paplitęs šiaurės Afrikoje.

crémant

pranc.

kremãnas 2

Ne Šampanėje gaminamas prancūziškas natūralios fermentacijos putojantis vynas.

crescenza

it.

krešencà 2

Itališkas karvių pieno sūris. Nebrandintas, be žievės, labai minkštas ir švelnaus skonio. Tas pats sūris vadinamas ir strakinu (it. straccino).

creste

it.

krèsčiai 2, skiauterė̃lės

Ragelių formos makaronai banguotu krašteliu, panašūs į skiauteres. 

cruffin <pranc. croissant + angl. muffin

angl.

krafìnas 2

Minkštas pyragėlis iš mielinės sluoksniuotos tešlos – kruasano ir purios bandelės derinys.

daiquiri, daiquirí

isp.

daikìris 2

Stipriųjų gėrimų kokteilis iš romo, citrusinių vaisių (ppr. žaliųjų citrinų)

sulčių ir kt.

digestiv

angl.

digestỹvas 2

Alkoholinis gėrimas, geriamas po valgio virškinimui gerinti (plg. aperityvas),

tokio pat poveikio maistas arba vaistai.

ditalini

it.

ditaliniai 2, vamzdẽliai

Nedideli tam tikrų trumpų vamzdelių formos makaronai.

dolma

turk.

dòlma 1

Graikų ir turkų valgis – daržovės, įdarytos ryžiais, malta mėsa ir duona

(paprastai įdaras susukamas į vynuogių lapus).

dukkah

arab.

dukà 2

Egiptietiškas pagardas, kurį sudaro žolelių, riešutų (dažniausiai lazdynų) ir prieskonių mišinys. Paprastai į tokį mišinį dažoma duona ar daržovės ir valgoma kaip užkandis.

eggnog

angl.

ègnogas 1

Iš Škotijos kilęs kiaušininis likeris, gaminamas iš pieno, grietinėlės, cukraus ir išplaktų kiaušinių.

enchilada

isp.

enčiladà 2

Tortilija su aitriųjų raudonųjų pipirų padažu, paprastai įdaryta mėsa arba sūriu.

escabeche

isp.

eskãbečė 1

Pietų Amerikai, Ispanijai būdingas patiekalas – apkepta marinuota žuvis, mėsa ar daržovės.

espresso classico

it.

(klasikìnis) esprèsas 2

 

espresso con panna

it.

esprèsas su grietinėlè

 

espresso corretto

it.

svaigùsis esprèsas, esprèsas su lìkeriu (arba brendžiù, grapà ir pan.)

 

espresso corto

it.

stiprùsis esprèsas

 

espresso dopio

it.

dvìgubas esprèsas

 

espresso freddo

it.

ledìnis esprèsas

Baro plaktuve iki vienalytės tirštos masės suplakti espresas ir ledo gabaliukai.

espresso lungo

it.

silpnàsis esprèsas

 

espresso macchiato

it.

esprèsas su (píeno) putà

 

espresso ristretto

it.

sodrùsis esprèsas

 

espresso romano

it.

romiẽtiškas esprèsas, esprèsas su citrinà 

 

espresso shakerato

it.

plãktas esprèsas

 

espresso solo

it.

esprèsas su sutir̃štintu píenu

 

fajita (dgs. fajitos)

Meks. isp.

fachità 2

Meksikietiškas valgis – juostelėmis supjaustyta jautiena, vištiena ar jūros gėrybės, patiekiamos su tortilija ir įvairiais priedais.

farfalle

it.

kaspinė̃liai, farfãliai 2

Vidutinio dydžio kaspinėlių formos makaronai.

farfallini

it.

maži̇́eji kaspinė̃liai, farfalìniai 2

Smulkių kaspinėlių formos makaronai.

fettuccine

it.

fetučìniai 2

Ilgi plokšti juostelių formos makaronai.

flat white

angl.

fletváitas 1

Iš Australijos ir Naujosios Zelandijos kilęs espresas, gaminamas su ypač puriai išplaktu pienu.

floating

angl.

plū̃duriavimo terãpija

Viena iš vandens terapijos rūšių.

Florentine (dgs. Florentines)

angl.

florentìnas 2

 

focaccia

it.

fokãčija 1

Italų valgis – paplotis, kartais pagardintas įvairiais priedais.

frappuccino

it.

frapučìnas 2

Adaptuotas šaldytų ir buteliuose parduodamų kavos gėrimų prekių ženklas, priklausantis koncernui „Starbucks Coffee Corp“.

fusilli

it.

fuzìliai 2, sraigtẽliai

Ilgi spiralės formos makaronai.

галушка (galushka)

ukr.
(angliz.)

hãluška (vns.), hãluškos (dgs.) 1

Ukrainietiški virtinukai be įdaro; valgomi su įvairiais padažais ir priedais, dedami į sriubą.

ganache

pranc.

ganãšas 2

Padažas, saldžių kepinių įdaras iš šokolado ir grietinėlės.

gazpacho

isp.

gaspãčas 2, ispãniška trintìnė

Šalta sriuba iš trintų žalių daržovių, paprastai pomidorų.

ghee

angl.

lydytas sviestas

Žr. „Terminų bankas“.

gochu-jang 

kor.

gočiudžángas 1

Pikantiškas, saldus ir aštrus fermentuotas pagardas iš aitriųjų paprikų miltelių, lipnių ryžių ir fermentuotų sojų pupelių, naudojamas gaminant kimčius.

granita

it.

granità 2

Tradicinis itališkas (sicilietiškas) desertas – pusiau sušalusi ledų arba šerbeto konsistencijos masė, daroma iš saldinto vandens ir kvėpiklių. Paprastai ruošiamas ledų aparatu.

granola 

angl.

granolà 2, skrùdinti drìbsniai, trãškūs drìbsniai

jjPakepinti dribsniai su medumi ir kitokiais priedais (džiovintais vaisiais, sėklomis, riešutais).

gratin

pranc.

gratìnas 2

Prancūziškas daržovių apkepas su traškia plutele iš trupinių, sūrio ir kt.

grissino (dgs. grissini)

it.

dúonos lazdẽlė

 

guacamole

LA isp.

(meksikíetiškas) avokãdų trintinỹs, gvakamòlė 2

Tradicinis actekų, dabar – meksikiečių patiekalas iš trintų avokadų, smulkintų

 svogūnų, pomidorų, aitriųjų raudonųjų pipirų ir žolelių. Kilmė: iš Lotynų

Amerikos isp., iš nahuatlių k. āhuacamolli, iš ahuacatl – „avokadas“ + molli – „padažas“.

güvech

turk.

giùvečas 1

Balkanų, turkų virtuvei būdingas troškinys iš mėsos ir daržovių.

hōjicha

jap.

hòdžičia 1

Japoniška skrudinta žalioji arbata.

horchata 

isp.

orčiatà 2,

viksvuõlių pi̇́enas

Ispanijoje populiarus gėrimas iš viksvuolių (lot. Cyperus esculentus) sėklų – proteinų gausus augalinis pienas.

jalebi

hind.

džalèbis 2

Rytietiškas saldėsis – aliejuje virtos ir sirupe išmirkytos traškios tešlos spiralės.

Jamon Iberico

isp.

ibèriškas kum̃pis

Ispaniškų kumpių rūšis, pavadinta pagal Iberijos kiaulių veislę.

Jamon Serrano

isp.

serãnas 2

Ispaniškų kumpių rūšis (isp. „kalnietiškas kumpis“).

julep

angl.

džiulèpas 2

Šaltas, mėtomis pagardintas gėrimas.

yakitori

jap.

jakitòris 2

Japonų virtuvės patiekalas – ant mažų iešmelių užmauti ir iškepti vištienos (dažniausiai) gabaliukai. Kepant laistoma arba valgoma su sojų ar mirino padažu.

yusheng 

kin. (pinyin)

jušeñgas 2

Žalios žuvies mišrainė. Gaminama žalios žuvies gabaliukus (juosteles) sumaišant su pjaustytomis daržovėmis ir įvairiais padažais bei prieskoniais.

kabayaki

jap.

kabajãkis 2

Japoniškas žuvies (paprastai ungurio) patiekalas – specialiu padažu aptepti, ant medinių iešmelių suverti ir ant grotelių iškepti filė gabaliukai.

kedgeree 

angl.

kèdžeris 1

Indiškas Jungtinėje Karalystėje paplitęs patiekalas iš ryžių, kiaušinių, rūkytos žuvies ir sviesto.

 keftédes

gr.

keftèdas (vns.), keftèdai (dgs.) 2

Graikiški mėsos kukuliai, pagardinti mėtų lapais, petražolėmis.

khichrī

hind.

kìčris 2

Tradicinis Pietų Azijos valgis iš ryžių, ankštinių ir kt.

kofta

ind., turk.

koftà 2, ìndiški kukùliai

Viduriniųjų Rytų ir Indijos virtuvėje – aštrūs maltos mėsos, varškės sūrio (panyro) arba daržovių rutuliukai.

kubdari

gruz. (kartvelų)

kubdãris 2

Tradicinis svanų valgis – raugintos tešlos paplotis su mėsos įdaru.

lasagna vns. lasagne dgs.

it.

lazãnija 1, lãkštinių ãpkepas

lãkštiniai 1

 

lassi

ind.

lãsis 2, ìndiškas jogùrtinis gė́rimas

Saldus arba aštrus indų ir pakistaniečių gėrimas iš plakto jogurto arba pasukų ir

vandens, patiekiamas su ledu.

latte macchiato

it.

píenas su espresù

Pienas, virš jo balta kava, o virš šios – pieno puta. Iš tikro tai – pienas su kava.

linguine

it.

lingvìniai 2

Ilgi, siauri, plokšti makaronai.

macaron
macaroon  

pranc.
angl.

makarùnas (vns.),

makarùnai (dgs.) 2 

Sausainiai iš migdolų miltų, kiaušinių baltymų ir cukraus.

macchiato doppio

it.

dvìgubas esprèsas su (píeno) putà

 

marinara

it.

jūreĩviškas 1 (padažas, pica, makaronai ir pan.)

Italų k. bdv. marinara – 1. jūrinis, 2. jūreiviškas; alla marinara – „kaip jūreivių“, „jūreiviškas“. Taip itališkai vadinamas padažas iš pomidorų, svogūnų, prieskoninių daržovių, patiekiamas su miltiniais valgiais. Lietuvoje marinara kartais vadinami ir makaronai arba pica, patiekiami su

jūros gėrybėmis.

marocchino

it.

marokìnas 2

Senas simbolinis pavadinimas.

merengue

isp.

žr. meringue

 

meringue

pranc.

kul. moreñgas 2, orinùkas 2

Plaktų baltymų pyragaitis arba sausainis.

meze

turk.

mèzė 2

Įvairūs užkandžiai, paprastai valgomi prieš pagrindinį maistą arba su alkoholiniais gėrimais Artimųjų Rytų virtuvėse.

michelada

isp.

mičeladà 2

Meksikietiškas gėrimas – aštrus alus su įvairiais priedais, patiekiamas atšaldytoje stiklinėje druskuotu krašteliu.

minestrone

it.

minestrõnė 2 , itãliška daržovíenė

 

mirin

jap.

mirìnas 2

Ryžių vynas, vartojamas kaip pagardas japonų virtuvėje.

mojito

isp.

mochìtas 2

Kubietiškas alkoholinis kokteilis iš romo, cukraus, mėtų, žaliųjų citrinų sulčių ir gazuoto vandens, su ledu.

mojo 

isp.

mòchas 2

Iš Kanarų kilęs padažas iš aliejaus, česnakų, druskos, kuminų, paprikų. Priklausomai nuo naudojamų paprikų spalvos padažas būna raudonasis arba žaliasis.

mokaccino

it.

mokačìnas 2

Komercinis simbolinis pavadinimas.

mole 

isp.

mòlė 2

Tamsiai rudas arba raudonas padažas, gaminamas iš maždaug 20 ingredientų, tarp jų būtinai įvairių rūšių paprikų ir šiek tiek šokolado. Daug prieskonių.

muffin

angl.

keksiùkas 2

JAV – mažas purus kupolo formos pyragaitis, kepamas su kepimo milteliais. DB – plokščia apskrita puri paskrudinta mielinės tešlos bandelė, valgoma perpjauta pusiau, su sviestu. Lietuvoje paplito amerikietiškasis variantas.

nacho (vns.), nachos (dgs.)

isp.

kukurū̃zų traškùčiai

Riestą nosį primenančios formos traškučiai (isp. nachas – ‘nosis’, nacho (bdv.) – „riestanosis“).

ojakhuri 

gruz. (kartvelų)

odžiachùris 2

Mėsa, kepta su daržovėmis (bulvėmis, paprikomis, įvairiomis žolelėmis).

onigiri

jap.

onigìris 2

Tradicinis japonų valgis – trikampio arba ritinio formos ryžių kukuliukas su įvairiais įdarais, paprastai patiekiamas noryje – džiovintų jūros dumblių lakšte.

orangette

pranc.

oranžètė (vns.),
oranžètės (dgs.) 2

Specialiai paruoštos apelsinų skiltelės, glaistytos šokoladu.

orujo

isp.

orùchas 2

Ispanijoje gaminamas stiprus alkoholinis gėrimas iš vynuogių likučių, atlikusių nuo vyno gamybos.

osechi

jap.

osèčis 2

Tradicinis Naujųjų metų japonų maistas – įvairūs patiekalai specialioje į skyrelius sudalytoje dėžutėje.

pachlava (plg. baklava)

armėn.

pachlavà 2

Žr. baklava.

paella

isp.

paèlija 1

Aštrus ispaniškas ryžių valgis.

пaляниця
(palianytsia)

ukr.
(angliz.)

palianycià 2

Ukrainietiška naminė duona. 

paneer, panir

ind.

panỹras 2, ìndiškas varškė̃s sū́ris

Varškės sūrio rūšis, tradicinė Indijos, Irano ir Afganistano virtuvėse.

panettone

it.

panetònė 2

Tradicinis itališkas (kalėdinis) pyragas.

panzanella

it. 

pancanelà 2 

Iš Toskanos kilusios salotos, gaminamos iš pomidorų, bazilikų ir sužiedėjusios duonos.

pappardelle

it.

papardèliai 2

Ilgi, plokšti, už taljatelius platesni makaronai.

parfait

pranc.

kul. parfė̃ nkt.

Šaltas desertas iš plaktos grietinėlės, kiaušinių, dažnai – ir vaisių; desertas iš ledų, morengų ir vaisių sluoksnių, patiekiamas aukštoje taurėje.

pastilla 

isp.

pastìlija 1

Marokietiškas mėsos pyragas.

pelamushi

kartv.

pelamùšis 2

Gruziniška desertinė želės konsistencijos košė, gaminama su miltais ir vynuogių sultimis, paprastai patiekiama su riešutais.

peperonata 

it.

peperonatà 2

Itališkas užkandis iš paprikų, pomidorų ir svogūnų. 

persipan

angl.

persipãnas 2

Į marcipaną panašus konditerijos gaminys iš abrikosų ar persikų kauliukų branduolių ir cukraus; specifinio šiek tiek karstelėjusio skonio. 

pesto

it.

pèstas 2, pèsto pãdažas, bazìlikų pãdažas

 

piccata

it.

pikatà 2

Italų virtuvės patiekalas – ploni mėsos gabalėliai, apkepti svieste, su citrinų ir petražolių padažu.

pinzimonio 

it.

pincimònijus 1

Itališkas užkandis. Šviežių daržovių juostelės, dažomos į alyvuogių aliejų su prieskoniais.

pitta

gr. angl.

pità 2̀, graĩkiška dúona

 

poke

hav.

pòkė 2

Havajų virtuvės patiekalas iš supjaustytos žalios žuvies, dumblių, sojų padažo, sezamų aliejaus ir prieskonių.

poke bowl 

hav.

pòkės dubuõ

Pagal Budos dubens principą paruoštas patiekalas, kurio pagrindą sudaro žalia žuvis. 

praline

pranc.

1. riešutìnė mãsė, pralinė̃ nkt.;

2. pralinė̃ (saldainiai)

Tiršta saldi masė, gaunama verdant cukruje ir trinant riešutus; paprastai vartojama kaip šokoladinių saldainių įdaras; saldainiai su tokiu įdaru. Pavadinta recepto autoriaus

Marshalo du Plessis-Praslino garbei.

prosciutto

prosciutto di Parma

it.

kum̃pis 2

Pármos kum̃pis

It. prosciutto – „kumpis“. Daugelyje šalių taip dažnai vadinamas itališkas vienos rūšies – Parmos – kumpis.

prosecco

it.

prosèkas 2

Itališkas šampanizuotas sausas baltas vynas.

puchero

isp.

pučèras 2

Iš Ispanijos kilęs mėsos ir daržovių troškinys. Sudedamosios dalys priklauso nuo regiono.

pu-erh

kin.

puèras 2

Specifinės fermentacijos kiniškos arbatžolės ir jų arbata.

quesadilla

Meks. isp.

kesadìlija 1

Su sūriu sukepta tortilija.

questing (routes)

angl.

kvèstingas 1; galvósūkių trãsos

Edukacinė pramoga. Norint įveikti trasą nepažįstamame mieste reikia atsakinėti į klausimus,

 spręsti galvosūkius.

ratatouille 

pranc.

ratatùjis 2

Nicos regionui būdingas daržovių troškinys, gaminamas iš baklažanų, cukinijų, pomidorų,

paprikų, svogūnų.

relish

angl.

rèlišas 1

Iš Indijos kilęs marinuotų vaisių ar daržovių pagardas, panašus į čiatnį. Populiarus JK, Kanadoje, JAV.

ribollita 

it. 

ribolità 2

Toskanos regionui būdinga ingredientų gausi sriuba. Visada dedama duonos likučių, kitos sudedamosios dalys – daržovės: įvairios pupelės, kopūstai, morkos, salierai ir kt.

ricotta

it.

rikotà 2

Liesas itališkų sūrių gamybos produktas, daromas iš išrūgų, gali būti kietas kaip sūris arba varškės pavidalo.

rigatoni

it.

rigatòniai 2

Didesnių vamzdelių formos makaronai.

risoni 

it.

rizòniai 2

Maži, savo forma į ryžius panašūs makaronai.

risotto

it.

rizòtas 2, daugiãryžis 1

Itališkas ryžių patiekalas.

 rochers suisses

pranc.

rošė̃ (nkt.)

Specifinės formos (panašus į krūvelę akmenų) saldumynas iš riešutų ir šokolado.

rompope

isp.

rompòpė 2

Tradicinis Meksikos ir aplinkinių šalių kiaušininis likeris.

roti

hind.

ròtis 2

Neraugintos tešlos paplotis – indiška duona.

rouille

pranc.

rùjis 2

Padažas iš alyvuogių aliejaus, trupinių, česnako, šafrano ir aitriųjų paprikų.

Paprastai patiekiamas prie žuvies, naudojamas žuvies sriuboms.

sambuca

it.

sambukà 2

Itališkas anyžinis likeris.

sashimi

jap.

sašìmis 2

Japoniškas žalios žuvies ir kitų jūrų produktų patiekalas su tam tikru padažu.

sate

ind.

sãtė 2,

indoneziẽtiškas šašlýkas

Ant mažų iešmelių suverti ir apkepti įvairūs produktai: bet kokios rūšies mėsa, subproduktai ar jūros gėrybės, tofu, kai kurios daržovės.

satsivi

gruz. (kartvelų)

sacìvis 2

Šventinis gruzinų (kartvelų) patiekalas – paukštiena su graikinių riešutų padažu.

sfogliatella

it.

sfoljatelà 2

Sluoksniuota bandelė iš daugybės plonų sluoksnių.

semifreddo

it.

semifrèdas 2

Itališkas šaldytų putėsių konsistencijos desertas iš kiaušinių, cukraus, grietinėlės ir uogų ar vaisių. 

shakshouka, shakshuka,
chakchouka

arab.

šakšukà 2

Vidurio Rytų ir Šiaurės Afrikos šalių patiekalas – prieskoningame pomidorų padaže  kepti kiaušiniai.

shawarma

arab.

šavárma 1

Libanietiškas arba žydiškas kebabas.

шұбат
(shubat)

kazach.
(angliz.)

šubãtas 2

Vidurinėje Azijoje populiarus fermentuoto kupranugarių pieno gėrimas.

slush

angl.

slãšas 2,

sniegìnė gaivà

Gėrimas iš vandens su sirupu, maišant sušaldytas iki ištižusio sniego konsistencijos.

soba

jap.

(japòniški) grikìniai makarõnai

 

sofrito

isp.

sofrìtas 2

Padažas iš susmulkintų ir aliejuje apkeptų aromatinių ingredientų. Naudojamas kaip

pagrindas kitiems padažams, dedamas į sriubas, troškinius.

spanakopita

gr.

spanakòpita 1

Graikiškas kepinys iš filo tešlos su špinatų ir fetos įdaru.

spring roll 

angl.

springròlas

(vns.),

springròlai

(dgs.) 2

Iš ryžių tešlos lakštų su daržovių įdaru gaminamas suktinukas, būdingas Azijos virtuvei. 

sriracha

taj.

siračà 2

Aštrus padažas iš aitriųjų pipirų, acto, česnako, druskos ir cukraus.

starter

angl.

ùžkandis 1

 

Stollen

vok

štòlenas 1

Saldus brandintas mielinis kepinys, gaminamas Vokietijoje prieš Kalėdas, gardinamas rome ar brendyje išmirkusiomis razinomis, cukatomis, migdolų riešutais.

stracchino 

it. 

strakìnas 2

Minkštas nebrandintas švelnaus skonio itališkas karvių pieno sūris.

suluguni

gruz.

sulugùnis 2

Gruziniškas sūris, įtrauktas į ES saugomų pavadinimų sąrašą.

sushi

jap.

sùšis 2

Japonų nacionalinis patiekalas iš žalios žuvies arba kitų jūrų produktų, rečiau – daržovių, kiaušinių.

taco

isp.

tãkas (vns.), tãkai (dgs.) 2

Tradicinis meksikietiškas patiekalas, gaminamas iš tartilijos su mėsos ar kt. įdaru.

tagine, tajine

arab.

tadžìnas 2

Taip vadinamas ir šiaurės Afrikos šalių į vakarus nuo Egipto valgis – mėsos ir daržovių troškinys, gaminamas dengtame keraminiame puode, ir pats puodas.

tagliatelle

it.

taljatèliai 2

Plokšti, ilgi juostiniai makaronai.

tahini (tahina)

arab.

tahìnis 2, sezãmų pastà

Grūstų arba maltų sezamų sėklų pasta.

tamal

isp.

tamãlis 2

Centrinei Amerikai būdingas patiekalas – į garuose apdorotus augalų (paprastai bananų ar kukurūzų) lapus suvyniotas mėsos ar kt. įdaras. 

tapas

isp.

tapà (vns.), tãpos (dgs.) 2

Įvairių rūšių ispaniškas užkandis, patiekiamas su alumi ir vynu.

tapenade

provans.

tapenadà 2

Provansiečių valgis – pikantiškas užtepas iš juodųjų alyvuogių, kaparių ir ančiuvių.

tartare

pranc.

totõriškas 1 (padažas, žuvis, kepsnys ir pan.)

Pranc. tartar, tatare – „totorius“.

tartare

pranc.

tartãras 2

Mėsos ar žuvies su prieskoniais paplotėlis, valgomas žalias.

tarte

pranc.

tárta 1

Atviras prancūziškas pyragas – tešlos krepšelis, pridėtas saldaus (vaisių, uogų) arba nesaldaus (mėsos, sūrio, žuvies) įdaro.

tartelette

pranc.

konditèrinis krepšẽlis; tartalètė 2

 

tataki

jap.

tatãkis 2

Japoniškas patiekalas – plonais gabalėliais supjaustyta mėsa arba žuvis (trumpai termiškai apdorota arba neapdorota), marinuota su imbieru ir kitais prieskoniais. 

teriyaki
teriyaki sauce

jap.

(lašìšos, jáutienos, vištíenos ir pan.) terijãkis 2
terijãkio pãdažas

Reikšmės: 1. japoniškas kepsnių gaminimo būdas ir patys patiekalai – sojų padaže marinuota žuvis arba mėsa, kepta ant iešmo arba grotelių; 2. padažas, kuriame marinuojami minėti patiekalai.

teppan-yaki

jap.

tepanjãkis 2

Japonų virtuvės tipas. Maistas (mėsa, žuvis, daržovės) ruošiamas lankytojų akivaizdoje, ant specialaus įkaitusio paviršiaus ar metalinėje keptuvėje, ir iškart patiekiamas. 

tiramisu

it.

tiramìsas 2, tiramisù nkt.

Itališkas desertas (it. tirami su – „pakylėk mane“).

tklapi

kartv.

tklãpis 2

Tradicinis kartveliškas desertas iš vaisių tyrės. Vaisių tyrė plonai paskirstoma ant popieriaus ir išdžiovinama, gauti lapai susukami ir supjaustomi.

tom yum, tom yam

taj.

tomjãmas 2

Tailandietiška gausi prieskonių ir žolelių vištienos sriuba. Gali būti gaminama ir su krevetėmis ar kitokia mėsa. 

tortellini

it.

tortelìniai 2

Makaronų tešlos žiedelių formos virtinukai su įdaru.

tortilla

isp.

tortìlija 1

Plonas kukurūzų paplotėlis su įdaru.

tsipouro

gr.

cìpuras 1

Graikiška iš vynuogių išspaudų gaminama degtinė.

tutmaç
(tutmač)

turk.

tutmãčas 2

Turkiška makaronų ir lęšių sriuba. 

umami

jap.

umãmis 2

Vienas iš penkių pagrindinių skonių, paprastai įvardijamas tik rytiečių. Šį skonį suteikia glutamo rūgštis (E620) ir jos druskos (pvz., natrio glutamatas).

узва́р
(uzvar)

ukr.

uzvãras 2

Žieminis Ukrainos virtuvei būdingas gėrimas iš džiovintų vaisių ir uogų su įvairiais priedais (medumi, vynu).

vinjak

serb.

vinjãkas 2

Serbijoje gaminama brendžio rūšis.

wasabi

jap.

kul. pipìrkrieniai 1, vasãbiai 2

Tradicinis japonų virtuvės prieskonis, kartais dar vadinamas japoniniais krienais.

wulung

kin.

ulòngas 1

Tam tikros iš dalies fermentuotos kiniškos arbatžolės ir jų arbata.

zampone

it.

dzampònė 2

Italijos virtuvės patiekalas iš kiaulių kojų.

zoni, o-zoni

jap.

dzònis 2
odzònis 2

Tradicinė japoniška Naujųjų metų sriuba su močiais.

Sutrumpinimai:

angl. – anglų k.

angliz. – anglizuota forma

arab. – arabų kalba 

armėn. – armėnų k.

berb. – berberų k.

bdv. – būdvardis

dan. – danų k.

deš. – dešimtmetis

dgs. – daugiskaita, daugiskaitinis

elektr. – elektrinis, -ė

 gr. – graikų k.

gruz. – gruzinų kalba

hav. – havajiečių k.

hebr. – hebrajų k.

hind. – hindi k.

ind. – indų k.

isp. – ispanų k.

it. – italų k.

jap. – japonų k.

kartv. – kartvelų kalba

kazach. – kazachų kalba

kin. – kinų k.

kor. – korėjiečių k.

kroat. – kroatų kalba

kul. – kulinarija

kt. – kita

Meks. isp. – Meksikos ispanų k.

mot. g. – moteriškoji giminė

nkt. – nekaitomas

pan. – panašiai

pers. – persų k.

plg. – palyginti

port. – portugalų k.

pranc. – prancūzų k.

provans. – provansalų k.

pvz. – pavyzdžiui

rus. – rusų kalba

serb. – serbų kalba

skr. – sanskritas

taj. – tajų k.

t. t. – taip toliau.

Jūsų vardas
Jūsų el. pašto adresas
Klaidos arba netikslumo aprašymas
Loading
Gyventojams
Skip to content