Apie patiekalų ir gėrimų pavadinimus
Viešojo maitinimo įstaigose (kavinėse, užkandinėse, restoranuose, alinėse ir t. t.) tiekiami įvairių tautų patiekalai. Valgiaraščiuose patiekalų pavadinimai visų pirma turi būti rašomi taisyklinga lietuvių kalba. Tačiau neretai kyla keblumų norint taisyklingai lietuviškai įvardyti kitų tautų patiekalus.
Teikiame Valstybinės lietuvių kalbos komisijos siūlomus kitų tautų patiekalų pavadinimų atitikmenis lietuvių k. (žr. Svetimžodžių atitikmenų sąrašas, patvirtintas Valstybinės lietuvių kalbos komisijos 2010 m. protokoliniu nutarimu Nr. PN-6, ir jo papildymai).
Autentiška forma |
Kalba |
Siūlomi atitikmenys |
Paaiškinimai |
agnolotti |
it. |
anjolòčiai 2 |
Pusapvaliai ar kvadrato formos virtinukai iš makaronų tešlos, įdaryti rikota, sūrių mišiniu, daržovėmis ar mėsa. |
ayvar, ajvar aјвар |
turk., kroat., serb. |
áivaras 1 |
Balkanų šalims, Turkijai būdingas iš paprikų ir baklažanų gaminamas pagardas. |
ajapsandali |
gruz. (kartvelų) |
adžapsandãlis 2 |
Kaukazo virtuvės patiekalas (troškinys) iš baklažanų, bulvių, pomidorų, paprikų, svogūnų, česnakų su prieskoniais. |
armagnac |
pranc. |
armanjãkas 2 |
Brendžio rūšis, tradiciškai gaminama pietvakarių Prancūzijoje, Akvitanės regione. |
badrijani |
gruz. (kartvelų) |
badridžãnis 2 |
Keptos baklažanų juostelės, įdarytos graikinių riešutų ir česnakų pasta, tiekiamos su granatų sėklomis. |
baklava (plg. pachlava) |
turk. |
baklavà 2 |
Labai plonos tešlos sluoksniuotis su riešutų ir migdolų pertepu. |
baozi |
kin. (pinyin) |
baòdzis (vns.), baòdziai (dgs.) 2 |
Kiniškos mielinės į koldūnus panašios bandelės, paprastai gaminamos garuose. Gali būti vegetariškos arba su mėsa. |
barfi, barfee, burfi |
angl. <pers. |
bárfis (vns.), bárfiai (dgs.) 1 |
Indiškas pieniškas saldainis. Gali būti su priedais (riešutais, prieskoniais) ar be jų. |
bellini |
it. |
belìnis 2, Belìnio kokteĩlis |
Nestiprus kokteilis, pavadintas 15 a. venecijiečio dailininko Giovannio Bellinio garbei. |
бендерик |
ukr. |
bendèrikas (vns.), bendèrikai (dgs.) 1 |
Trikampiai lietiniai su įdaru, paprastai mėsos. |
bhaji |
hindi |
bãdžis 2 |
Indijoje populiarus aštrus daržovių užkandis – keptos avinžirnių miltuose apvoliotos daržovės. |
bicerin |
it. |
bičerìnas 2 |
Italijos Pjemonto srities tradicinis gėrimas. Jo pavadinimas – tiesiog tarminis žodis bicerin (it. biccherino „stikliukas“). |
bifana |
port. |
bifanà 2 |
Portugališki sumuštiniai su tradiciniu būdu marinuota kiauliena. |
biltong |
ol. |
biltòngas 1 |
Pietų Afrikoje populiarus valgis – vytintos, džiovintos mėsos juostelės. |
biryani |
angl.<hind. |
birjãnis 2 |
Keptas ryžių patiekalas su daržovėmis, tradiciškai gaminamas Indijoje ir Vidurio Azijoje. |
bougatsa |
gr. |
bugacà 2 |
Graikiškas pyragas iš lakštinės tešlos su saldžiu arba nesaldžiu (mėsos, sūrio) įdaru. |
bouillabaisse |
pranc. |
bujabèsas 2 |
Tradicinė tiršta provansietiška (Marselio) žuvienė. |
Brezel |
vok. |
brècelis 1 |
Saldus arba pikantiškas vokiškas riestainis. |
brigadeiro |
port. |
Brigadeĩras (vns.), brigadeĩrai (dgs.) 2, brazìliškas triùfelis |
Braziliškas triufelis, pagamintas iš kondensuoto pieno, kakavos ir sviesto. Viršutinis sluoksnis – šokolado pabarstukai. |
brioche |
pranc. |
brijòšė 2, svíestinė bandẽlė |
|
bruschetta |
it. |
brusketà 2, itãliškas skrebùtis |
Kepinta duona su česnakais, alyvuogių aliejumi, kartais – kitais priedais. |
bucatini |
it. |
bukatìniai 2 |
Į spagečius panašūs makaronai – vamzdeliai su skylutėmis. |
Buddha bowl |
angl. |
Bùdos dubuõ |
Atskiromis porcijomis dubenėlyje patiekiamas patiekalas, paprastai vegetariškas. Ingredientai išdėliojami atskirai, nemaišomi. |
buridda |
it. |
buridà 2 |
Šiaurės Italijai būdinga tiršta jūros gėrybių sriuba (troškinys). Gaminama iš jūros gėrybių, žuvies sultinio, pomidorų, svogūnų ir česnakų. Tradicinis variantas patiekiamas su bandelėmis, valgant jos dažomos į sriubą. |
burrito |
Meks. isp. |
burìtas 2, paplótis su į́daru |
Meksikietiškas valgis – paplotis su įdaru, paprastai maltos mėsos ar pupelių. |
cachaça, |
port. |
kačiasà 2 |
Braziliška cukranendrių degtinė. |
cafè̀ e latte |
it. |
lãtė 1 |
Karštas pienas su šlakeliu espreso kavos. |
caffè Americano, americano |
it. |
amerikiẽtiška kavà |
|
caffè crema |
it. |
juodà kavà |
|
caffè frappè |
it. |
ledìnis kavõs kokteĩlis, frãpė 2 |
|
caffè moccha |
it. |
šokolãdinė kavà (su píenu) |
Tai kavos (paprastai espreso) gėrimas su šokoladu. |
caipirinha |
port. |
kaipirìnja 1 |
Braziliškas kokteilis iš kačiasos, žaliųjų citrinų ir kt. |
calzone |
it. |
pérlenktoji picà |
|
canapé |
pranc. |
(víeno ką́snio) sumuštinùkas 2 |
|
cannolo (vns.), cannoli (dgs.) |
it. |
kanòlis 2, dgs. kanòliai |
Tradicinis itališkas desertas – saldus miltinės tešlos vamzdelis su rikota ir kt. |
cantuccino, cantuccini |
it. |
kantučìnis 2, dgs. kantučìniai |
Mažas kantučis. |
caparrones |
isp. |
kaparònesas 1 |
Ispaniškas troškinys iš pupelių ir čioriso dešros. |
capātī (angl. chap(p)at(t)i) |
hindi |
čiapãtis 2 |
Tradicinė Pietų Azijoje (Indijoje ir kt.) paplitusi neraugintos tešlos apvali į lavašą panaši duona. |
capellini |
it. |
kapelìniai 2 |
Į spagečius panašūs plonesni makaronai. |
caponata |
it. |
kaponatà 2 |
Tradicinis sicilietiškas patiekalas iš keptų daržovių – baklažanų ir kt. |
cappelletti |
it. |
kapelèčiai 2 |
Įdaryti į tortelinius panašūs makaronai. Kitaip nei torteliniai, neįdaromi mėsa (paprastai kaip įdaras naudojamas sūris). |
cappuccino |
it. |
kapučìnas 2, kapučìno kavà |
Kava su suspaustu garu suplakta pieno puta. |
cappuccino doppio, grand cappuccino |
it. |
dvìgubas kapučìnas |
|
cappuccino freddo |
it. |
ledìnis kapučìnas |
|
carajillo |
isp. |
karachìljas 1 |
Ispaniškas sluoksninis gėrimas iš espreso ir brendžio ar pan. |
carbonara |
it. |
karbonãriškas 1 (padažas, pica, makaronai ir pan.) |
It. carbonaro – „angliadegys“. Pavadinimas kilęs iš italų angliadegių tradicijos ant anglių degimo krosnies spirginti sūdytą kiaulieną. Su tokiu padažu paprastai būdavo valgomi makaronai. |
carpaccio |
it. |
karpãčas 2 |
Žalios jautienos arba žuvies (paprastai raudonos) užkandis su tam tikru padažu. Pavadintas italų tapytojo Vittore Carpaccio garbei. |
casarecce |
it. |
kazarèčiai 2 |
Siauri neilgi S formos makaronai. |
cassoulet |
pranc. |
kasulė̃ (nkt.) |
Sotus prancūziškas antienos, avienos ar kiaulienos produktų troškinys su baltosiomis pupomis. |
castelmagno |
it. |
kastelmánjas 1 |
Pjemonto regione tradiciniu būdu gaminamas sūris. |
cataplana |
port. |
kataplanà 2 |
Portugalijos virtuvei būdingas patiekalas (troškinys su mėsa, daržovėmis ir jūros gėrybėmis), gaminamas specialiame inde (kataplanoje). |
cava |
isp. |
kavà 2 |
Tradiciškai pagamintas ispaniškas putojantis vynas. |
ćevap, ćevapčići |
serb. |
čevãpas 2, čevãpčičis 1 |
Balkanuose populiarus dešrelės formos užkandis iš smulkintos mėsos, apkeptas ant grotelių. |
chachapuri, khachapuri |
gruz. |
chačapùris 2, chačiapùris 2 |
Tradicinis Kaukazo tautų valgis – paplotis su sūriu, mėsa ar žuvimi. Įtrauktas į ES saugomų pavadinimų sąrašą. |
chai latte |
angl. |
čailãtė 2, masãlos arbatà |
Arbata su indiškais prieskoniais (masala) ir pienu. |
chimichanga |
isp. |
čimičiánga 1 |
Riebaluose pakepintas (buritos) paplotėlis su įvairiu įdaru. |
chimichurri |
isp. |
čimičiùris 2 |
Pietų Amerikai būdingas aliejinis žolelių padažas, paprastai patiekiamas su mėsa, kepta ant grotelių. |
chipotle |
isp. |
čipòtlė 2 |
Dūmų aromato padažas su Chalapos paprikomis. |
chistorra |
isp. |
čìstora 1 |
Baskiška į čiorisą panaši dešra. |
cholent |
hebr. |
čòlentas 1 |
Per šabą valgomas troškinys, dėl šabo tradicijų ruošiamas iš anksto. Pagrindinės sudedamosios dalys – mėsa, bulvės, pupelės, kruopos. |
chorizo |
isp. |
čiorìsas 2, čorìsas 2 |
Aštri kiaulienos dešra, tradicinė Ispanijoje ir Portugalijoje. |
churchkhela |
gruz. (kartvelų) |
čiurčchelà 2 |
Dešrelės formos saldumynas iš vynuogių sulčių, riešutų. Specifinis gamybos būdas ir išvaizda. |
churro |
isp. |
Čiurà (vns.), čiùros (dgs.) 2 |
jjIš plikytos tešlos gaminamos ir aliejuje verdamos spurgos, paprastai spaudžiamos per konditerinio maišelio antgalį, todėl būna ilgos ar įvairiai išsiraičiusios. |
chutney, chatni |
ind. |
čãtnis 2, ìndiškas pãdažas |
Tirštas indų valgių pagardas, gaminamas iš vaisių ir daržovių, su svogūnais, česnakais, garstyčiomis, actu ir kt. |
ciabatta |
it. |
čiabatà 2 |
Plokščios formos puri itališka kvietinės mielinės tešlos duona traškia plutele (it. ciabatta – „kiliminė kurpaitė, šlepetė“). |
clafoutis |
pranc. |
klafùtis 2 |
Prancūziškas vaisių pyragas (apatinis sluoksnis – vaisiai). Klasikiniu laikomas vyšnių su kauliukais klafutis. |
cobbler |
angl. |
kòbleris 1 |
Jungtinėse Amerikos Valstijose ir Jungtinėje Karalystėje populiarus pyragas, gaminamas vaisius ar uogas užpilant tešla. |
confit |
pranc. |
konfì (nkt.) |
Žemoje temperatūroje ilgai, lėtai verdamas patiekalas, dažniausiai mėsa. |
couscous |
berb. |
kruopaĩniai 2; kuskùsas 2 |
Granuliuotos kietųjų veislių kviečių manų kruopos ir valgis iš tokių kruopų, paplitęs šiaurės Afrikoje. |
crémant |
pranc. |
kremãnas 2 |
Ne Šampanėje gaminamas prancūziškas natūralios fermentacijos putojantis vynas. |
crescenza |
it. |
krešencà 2 |
Itališkas karvių pieno sūris. Nebrandintas, be žievės, labai minkštas ir švelnaus skonio. Tas pats sūris vadinamas ir strakinu (it. straccino). |
creste |
it. |
krèsčiai 2, skiauterė̃lės |
Ragelių formos makaronai banguotu krašteliu, panašūs į skiauteres. |
cruffin <pranc. croissant + angl. muffin |
angl. |
krafìnas 2 |
Minkštas pyragėlis iš mielinės sluoksniuotos tešlos – kruasano ir purios bandelės derinys. |
daiquiri, daiquirí |
isp. |
daikìris 2 |
Stipriųjų gėrimų kokteilis iš romo, citrusinių vaisių (ppr. žaliųjų citrinų) sulčių ir kt. |
digestiv |
angl. |
digestỹvas 2 |
Alkoholinis gėrimas, geriamas po valgio virškinimui gerinti (plg. aperityvas), tokio pat poveikio maistas arba vaistai. |
ditalini |
it. |
ditaliniai 2, vamzdẽliai |
Nedideli tam tikrų trumpų vamzdelių formos makaronai. |
dolma |
turk. |
dòlma 1 |
Graikų ir turkų valgis – daržovės, įdarytos ryžiais, malta mėsa ir duona (paprastai įdaras susukamas į vynuogių lapus). |
dukkah |
arab. |
dukà 2 |
Egiptietiškas pagardas, kurį sudaro žolelių, riešutų (dažniausiai lazdynų) ir prieskonių mišinys. Paprastai į tokį mišinį dažoma duona ar daržovės ir valgoma kaip užkandis. |
eggnog |
angl. |
ègnogas 1 |
Iš Škotijos kilęs kiaušininis likeris, gaminamas iš pieno, grietinėlės, cukraus ir išplaktų kiaušinių. |
enchilada |
isp. |
enčiladà 2 |
Tortilija su aitriųjų raudonųjų pipirų padažu, paprastai įdaryta mėsa arba sūriu. |
escabeche |
isp. |
eskãbečė 1 |
Pietų Amerikai, Ispanijai būdingas patiekalas – apkepta marinuota žuvis, mėsa ar daržovės. |
espresso classico |
it. |
(klasikìnis) esprèsas 2 |
|
espresso con panna |
it. |
esprèsas su grietinėlè |
|
espresso corretto |
it. |
svaigùsis esprèsas, esprèsas su lìkeriu (arba brendžiù, grapà ir pan.) |
|
espresso corto |
it. |
stiprùsis esprèsas |
|
espresso dopio |
it. |
dvìgubas esprèsas |
|
espresso freddo |
it. |
ledìnis esprèsas |
Baro plaktuve iki vienalytės tirštos masės suplakti espresas ir ledo gabaliukai. |
espresso lungo |
it. |
silpnàsis esprèsas |
|
espresso macchiato |
it. |
esprèsas su (píeno) putà |
|
espresso ristretto |
it. |
sodrùsis esprèsas |
|
espresso romano |
it. |
romiẽtiškas esprèsas, esprèsas su citrinà |
|
espresso shakerato |
it. |
plãktas esprèsas |
|
espresso solo |
it. |
esprèsas su sutir̃štintu píenu |
|
fajita (dgs. fajitos) |
Meks. isp. |
fachità 2 |
Meksikietiškas valgis – juostelėmis supjaustyta jautiena, vištiena ar jūros gėrybės, patiekiamos su tortilija ir įvairiais priedais. |
farfalle |
it. |
kaspinė̃liai, farfãliai 2 |
Vidutinio dydžio kaspinėlių formos makaronai. |
farfallini |
it. |
maži̇́eji kaspinė̃liai, farfalìniai 2 |
Smulkių kaspinėlių formos makaronai. |
fettuccine |
it. |
fetučìniai 2 |
Ilgi plokšti juostelių formos makaronai. |
flat white |
angl. |
fletváitas 1 |
Iš Australijos ir Naujosios Zelandijos kilęs espresas, gaminamas su ypač puriai išplaktu pienu. |
floating |
angl. |
plū̃duriavimo terãpija |
Viena iš vandens terapijos rūšių. |
Florentine (dgs. Florentines) |
angl. |
florentìnas 2 |
|
focaccia |
it. |
fokãčija 1 |
Italų valgis – paplotis, kartais pagardintas įvairiais priedais. |
frappuccino |
it. |
frapučìnas 2 |
Adaptuotas šaldytų ir buteliuose parduodamų kavos gėrimų prekių ženklas, priklausantis koncernui „Starbucks Coffee Corp“. |
fusilli |
it. |
fuzìliai 2, sraigtẽliai |
Ilgi spiralės formos makaronai. |
галушка (galushka) |
ukr. |
hãluška (vns.), hãluškos (dgs.) 1 |
Ukrainietiški virtinukai be įdaro; valgomi su įvairiais padažais ir priedais, dedami į sriubą. |
ganache |
pranc. |
ganãšas 2 |
Padažas, saldžių kepinių įdaras iš šokolado ir grietinėlės. |
gazpacho |
isp. |
gaspãčas 2, ispãniška trintìnė |
Šalta sriuba iš trintų žalių daržovių, paprastai pomidorų. |
ghee |
angl. |
lydytas sviestas |
Žr. „Terminų bankas“. |
gochu-jang |
kor. |
gočiudžángas 1 |
Pikantiškas, saldus ir aštrus fermentuotas pagardas iš aitriųjų paprikų miltelių, lipnių ryžių ir fermentuotų sojų pupelių, naudojamas gaminant kimčius. |
granita |
it. |
granità 2 |
Tradicinis itališkas (sicilietiškas) desertas – pusiau sušalusi ledų arba šerbeto konsistencijos masė, daroma iš saldinto vandens ir kvėpiklių. Paprastai ruošiamas ledų aparatu. |
granola |
angl. |
granolà 2, skrùdinti drìbsniai, trãškūs drìbsniai |
jjPakepinti dribsniai su medumi ir kitokiais priedais (džiovintais vaisiais, sėklomis, riešutais). |
gratin |
pranc. |
gratìnas 2 |
Prancūziškas daržovių apkepas su traškia plutele iš trupinių, sūrio ir kt. |
grissino (dgs. grissini) |
it. |
dúonos lazdẽlė |
|
guacamole |
LA isp. |
(meksikíetiškas) avokãdų trintinỹs, gvakamòlė 2 |
Tradicinis actekų, dabar – meksikiečių patiekalas iš trintų avokadų, smulkintų svogūnų, pomidorų, aitriųjų raudonųjų pipirų ir žolelių. Kilmė: iš Lotynų Amerikos isp., iš nahuatlių k. āhuacamolli, iš ahuacatl – „avokadas“ + molli – „padažas“. |
güvech |
turk. |
giùvečas 1 |
Balkanų, turkų virtuvei būdingas troškinys iš mėsos ir daržovių. |
hōjicha |
jap. |
hòdžičia 1 |
Japoniška skrudinta žalioji arbata. |
horchata |
isp. |
orčiatà 2, viksvuõlių pi̇́enas |
Ispanijoje populiarus gėrimas iš viksvuolių (lot. Cyperus esculentus) sėklų – proteinų gausus augalinis pienas. |
jalebi |
hind. |
džalèbis 2 |
Rytietiškas saldėsis – aliejuje virtos ir sirupe išmirkytos traškios tešlos spiralės. |
Jamon Iberico |
isp. |
ibèriškas kum̃pis |
Ispaniškų kumpių rūšis, pavadinta pagal Iberijos kiaulių veislę. |
Jamon Serrano |
isp. |
serãnas 2 |
Ispaniškų kumpių rūšis (isp. „kalnietiškas kumpis“). |
julep |
angl. |
džiulèpas 2 |
Šaltas, mėtomis pagardintas gėrimas. |
yakitori |
jap. |
jakitòris 2 |
Japonų virtuvės patiekalas – ant mažų iešmelių užmauti ir iškepti vištienos (dažniausiai) gabaliukai. Kepant laistoma arba valgoma su sojų ar mirino padažu. |
yusheng |
kin. (pinyin) |
jušeñgas 2 |
Žalios žuvies mišrainė. Gaminama žalios žuvies gabaliukus (juosteles) sumaišant su pjaustytomis daržovėmis ir įvairiais padažais bei prieskoniais. |
kabayaki |
jap. |
kabajãkis 2 |
Japoniškas žuvies (paprastai ungurio) patiekalas – specialiu padažu aptepti, ant medinių iešmelių suverti ir ant grotelių iškepti filė gabaliukai. |
kedgeree |
angl. |
kèdžeris 1 |
Indiškas Jungtinėje Karalystėje paplitęs patiekalas iš ryžių, kiaušinių, rūkytos žuvies ir sviesto. |
keftédes |
gr. |
keftèdas (vns.), keftèdai (dgs.) 2 |
Graikiški mėsos kukuliai, pagardinti mėtų lapais, petražolėmis. |
khichrī |
hind. |
kìčris 2 |
Tradicinis Pietų Azijos valgis iš ryžių, ankštinių ir kt. |
kofta |
ind., turk. |
koftà 2, ìndiški kukùliai |
Viduriniųjų Rytų ir Indijos virtuvėje – aštrūs maltos mėsos, varškės sūrio (panyro) arba daržovių rutuliukai. |
kubdari |
gruz. (kartvelų) |
kubdãris 2 |
Tradicinis svanų valgis – raugintos tešlos paplotis su mėsos įdaru. |
lasagna vns. lasagne dgs. |
it. |
lazãnija 1, lãkštinių ãpkepas lãkštiniai 1 |
|
lassi |
ind. |
lãsis 2, ìndiškas jogùrtinis gė́rimas |
Saldus arba aštrus indų ir pakistaniečių gėrimas iš plakto jogurto arba pasukų ir vandens, patiekiamas su ledu. |
latte macchiato |
it. |
píenas su espresù |
Pienas, virš jo balta kava, o virš šios – pieno puta. Iš tikro tai – pienas su kava. |
linguine |
it. |
lingvìniai 2 |
Ilgi, siauri, plokšti makaronai. |
macaron |
pranc. |
makarùnas (vns.), makarùnai (dgs.) 2 |
Sausainiai iš migdolų miltų, kiaušinių baltymų ir cukraus. |
macchiato doppio |
it. |
dvìgubas esprèsas su (píeno) putà |
|
marinara |
it. |
jūreĩviškas 1 (padažas, pica, makaronai ir pan.) |
Italų k. bdv. marinara – 1. jūrinis, 2. jūreiviškas; alla marinara – „kaip jūreivių“, „jūreiviškas“. Taip itališkai vadinamas padažas iš pomidorų, svogūnų, prieskoninių daržovių, patiekiamas su miltiniais valgiais. Lietuvoje marinara kartais vadinami ir makaronai arba pica, patiekiami su jūros gėrybėmis. |
marocchino |
it. |
marokìnas 2 |
Senas simbolinis pavadinimas. |
merengue |
isp. |
žr. meringue |
|
meringue |
pranc. |
kul. moreñgas 2, orinùkas 2 |
Plaktų baltymų pyragaitis arba sausainis. |
meze |
turk. |
mèzė 2 |
Įvairūs užkandžiai, paprastai valgomi prieš pagrindinį maistą arba su alkoholiniais gėrimais Artimųjų Rytų virtuvėse. |
michelada |
isp. |
mičeladà 2 |
Meksikietiškas gėrimas – aštrus alus su įvairiais priedais, patiekiamas atšaldytoje stiklinėje druskuotu krašteliu. |
minestrone |
it. |
minestrõnė 2 , itãliška daržovíenė |
|
mirin |
jap. |
mirìnas 2 |
Ryžių vynas, vartojamas kaip pagardas japonų virtuvėje. |
mojito |
isp. |
mochìtas 2 |
Kubietiškas alkoholinis kokteilis iš romo, cukraus, mėtų, žaliųjų citrinų sulčių ir gazuoto vandens, su ledu. |
mojo |
isp. |
mòchas 2 |
Iš Kanarų kilęs padažas iš aliejaus, česnakų, druskos, kuminų, paprikų. Priklausomai nuo naudojamų paprikų spalvos padažas būna raudonasis arba žaliasis. |
mokaccino |
it. |
mokačìnas 2 |
Komercinis simbolinis pavadinimas. |
mole |
isp. |
mòlė 2 |
Tamsiai rudas arba raudonas padažas, gaminamas iš maždaug 20 ingredientų, tarp jų būtinai įvairių rūšių paprikų ir šiek tiek šokolado. Daug prieskonių. |
muffin |
angl. |
keksiùkas 2 |
JAV – mažas purus kupolo formos pyragaitis, kepamas su kepimo milteliais. DB – plokščia apskrita puri paskrudinta mielinės tešlos bandelė, valgoma perpjauta pusiau, su sviestu. Lietuvoje paplito amerikietiškasis variantas. |
nacho (vns.), nachos (dgs.) |
isp. |
kukurū̃zų traškùčiai |
Riestą nosį primenančios formos traškučiai (isp. nachas – ‘nosis’, nacho (bdv.) – „riestanosis“). |
ojakhuri |
gruz. (kartvelų) |
odžiachùris 2 |
Mėsa, kepta su daržovėmis (bulvėmis, paprikomis, įvairiomis žolelėmis). |
onigiri |
jap. |
onigìris 2 |
Tradicinis japonų valgis – trikampio arba ritinio formos ryžių kukuliukas su įvairiais įdarais, paprastai patiekiamas noryje – džiovintų jūros dumblių lakšte. |
orangette |
pranc. |
oranžètė (vns.), |
Specialiai paruoštos apelsinų skiltelės, glaistytos šokoladu. |
orujo |
isp. |
orùchas 2 |
Ispanijoje gaminamas stiprus alkoholinis gėrimas iš vynuogių likučių, atlikusių nuo vyno gamybos. |
osechi |
jap. |
osèčis 2 |
Tradicinis Naujųjų metų japonų maistas – įvairūs patiekalai specialioje į skyrelius sudalytoje dėžutėje. |
pachlava (plg. baklava) |
armėn. |
pachlavà 2 |
Žr. baklava. |
paella |
isp. |
paèlija 1 |
Aštrus ispaniškas ryžių valgis. |
пaляниця |
ukr. |
palianycià 2 |
Ukrainietiška naminė duona. |
paneer, panir |
ind. |
panỹras 2, ìndiškas varškė̃s sū́ris |
Varškės sūrio rūšis, tradicinė Indijos, Irano ir Afganistano virtuvėse. |
panettone |
it. |
panetònė 2 |
Tradicinis itališkas (kalėdinis) pyragas. |
panzanella |
it. |
pancanelà 2 |
Iš Toskanos kilusios salotos, gaminamos iš pomidorų, bazilikų ir sužiedėjusios duonos. |
pappardelle |
it. |
papardèliai 2 |
Ilgi, plokšti, už taljatelius platesni makaronai. |
parfait |
pranc. |
kul. parfė̃ nkt. |
Šaltas desertas iš plaktos grietinėlės, kiaušinių, dažnai – ir vaisių; desertas iš ledų, morengų ir vaisių sluoksnių, patiekiamas aukštoje taurėje. |
pastilla |
isp. |
pastìlija 1 |
Marokietiškas mėsos pyragas. |
pelamushi |
kartv. |
pelamùšis 2 |
Gruziniška desertinė želės konsistencijos košė, gaminama su miltais ir vynuogių sultimis, paprastai patiekiama su riešutais. |
peperonata |
it. |
peperonatà 2 |
Itališkas užkandis iš paprikų, pomidorų ir svogūnų. |
persipan |
angl. |
persipãnas 2 |
Į marcipaną panašus konditerijos gaminys iš abrikosų ar persikų kauliukų branduolių ir cukraus; specifinio šiek tiek karstelėjusio skonio. |
pesto |
it. |
pèstas 2, pèsto pãdažas, bazìlikų pãdažas |
|
piccata |
it. |
pikatà 2 |
Italų virtuvės patiekalas – ploni mėsos gabalėliai, apkepti svieste, su citrinų ir petražolių padažu. |
pinzimonio |
it. |
pincimònijus 1 |
Itališkas užkandis. Šviežių daržovių juostelės, dažomos į alyvuogių aliejų su prieskoniais. |
pitta |
gr. angl. |
pità 2̀, graĩkiška dúona |
|
poke |
hav. |
pòkė 2 |
Havajų virtuvės patiekalas iš supjaustytos žalios žuvies, dumblių, sojų padažo, sezamų aliejaus ir prieskonių. |
poke bowl |
hav. |
pòkės dubuõ |
Pagal Budos dubens principą paruoštas patiekalas, kurio pagrindą sudaro žalia žuvis. |
praline |
pranc. |
1. riešutìnė mãsė, pralinė̃ nkt.; 2. pralinė̃ (saldainiai) |
Tiršta saldi masė, gaunama verdant cukruje ir trinant riešutus; paprastai vartojama kaip šokoladinių saldainių įdaras; saldainiai su tokiu įdaru. Pavadinta recepto autoriaus Marshalo du Plessis-Praslino garbei. |
prosciutto prosciutto di Parma |
it. |
kum̃pis 2 Pármos kum̃pis |
It. prosciutto – „kumpis“. Daugelyje šalių taip dažnai vadinamas itališkas vienos rūšies – Parmos – kumpis. |
prosecco |
it. |
prosèkas 2 |
Itališkas šampanizuotas sausas baltas vynas. |
puchero |
isp. |
pučèras 2 |
Iš Ispanijos kilęs mėsos ir daržovių troškinys. Sudedamosios dalys priklauso nuo regiono. |
pu-erh |
kin. |
puèras 2 |
Specifinės fermentacijos kiniškos arbatžolės ir jų arbata. |
quesadilla |
Meks. isp. |
kesadìlija 1 |
Su sūriu sukepta tortilija. |
questing (routes) |
angl. |
kvèstingas 1; galvósūkių trãsos |
Edukacinė pramoga. Norint įveikti trasą nepažįstamame mieste reikia atsakinėti į klausimus, spręsti galvosūkius. |
ratatouille |
pranc. |
ratatùjis 2 |
Nicos regionui būdingas daržovių troškinys, gaminamas iš baklažanų, cukinijų, pomidorų, paprikų, svogūnų. |
relish |
angl. |
rèlišas 1 |
Iš Indijos kilęs marinuotų vaisių ar daržovių pagardas, panašus į čiatnį. Populiarus JK, Kanadoje, JAV. |
ribollita |
it. |
ribolità 2 |
Toskanos regionui būdinga ingredientų gausi sriuba. Visada dedama duonos likučių, kitos sudedamosios dalys – daržovės: įvairios pupelės, kopūstai, morkos, salierai ir kt. |
ricotta |
it. |
rikotà 2 |
Liesas itališkų sūrių gamybos produktas, daromas iš išrūgų, gali būti kietas kaip sūris arba varškės pavidalo. |
rigatoni |
it. |
rigatòniai 2 |
Didesnių vamzdelių formos makaronai. |
risoni |
it. |
rizòniai 2 |
Maži, savo forma į ryžius panašūs makaronai. |
risotto |
it. |
rizòtas 2, daugiãryžis 1 |
Itališkas ryžių patiekalas. |
rochers suisses |
pranc. |
rošė̃ (nkt.) |
Specifinės formos (panašus į krūvelę akmenų) saldumynas iš riešutų ir šokolado. |
rompope |
isp. |
rompòpė 2 |
Tradicinis Meksikos ir aplinkinių šalių kiaušininis likeris. |
roti |
hind. |
ròtis 2 |
Neraugintos tešlos paplotis – indiška duona. |
rouille |
pranc. |
rùjis 2 |
Padažas iš alyvuogių aliejaus, trupinių, česnako, šafrano ir aitriųjų paprikų. Paprastai patiekiamas prie žuvies, naudojamas žuvies sriuboms. |
sambuca |
it. |
sambukà 2 |
Itališkas anyžinis likeris. |
sashimi |
jap. |
sašìmis 2 |
Japoniškas žalios žuvies ir kitų jūrų produktų patiekalas su tam tikru padažu. |
sate |
ind. |
sãtė 2, indoneziẽtiškas šašlýkas |
Ant mažų iešmelių suverti ir apkepti įvairūs produktai: bet kokios rūšies mėsa, subproduktai ar jūros gėrybės, tofu, kai kurios daržovės. |
satsivi |
gruz. (kartvelų) |
sacìvis 2 |
Šventinis gruzinų (kartvelų) patiekalas – paukštiena su graikinių riešutų padažu. |
sfogliatella |
it. |
sfoljatelà 2 |
Sluoksniuota bandelė iš daugybės plonų sluoksnių. |
semifreddo |
it. |
semifrèdas 2 |
Itališkas šaldytų putėsių konsistencijos desertas iš kiaušinių, cukraus, grietinėlės ir uogų ar vaisių. |
shakshouka, shakshuka, |
arab. |
šakšukà 2 |
Vidurio Rytų ir Šiaurės Afrikos šalių patiekalas – prieskoningame pomidorų padaže kepti kiaušiniai. |
shawarma |
arab. |
šavárma 1 |
Libanietiškas arba žydiškas kebabas. |
шұбат |
kazach. |
šubãtas 2 |
Vidurinėje Azijoje populiarus fermentuoto kupranugarių pieno gėrimas. |
slush |
angl. |
slãšas 2, sniegìnė gaivà |
Gėrimas iš vandens su sirupu, maišant sušaldytas iki ištižusio sniego konsistencijos. |
soba |
jap. |
(japòniški) grikìniai makarõnai |
|
sofrito |
isp. |
sofrìtas 2 |
Padažas iš susmulkintų ir aliejuje apkeptų aromatinių ingredientų. Naudojamas kaip pagrindas kitiems padažams, dedamas į sriubas, troškinius. |
spanakopita |
gr. |
spanakòpita 1 |
Graikiškas kepinys iš filo tešlos su špinatų ir fetos įdaru. |
spring roll |
angl. |
springròlas (vns.), springròlai (dgs.) 2 |
Iš ryžių tešlos lakštų su daržovių įdaru gaminamas suktinukas, būdingas Azijos virtuvei. |
sriracha |
taj. |
siračà 2 |
Aštrus padažas iš aitriųjų pipirų, acto, česnako, druskos ir cukraus. |
starter |
angl. |
ùžkandis 1 |
|
Stollen |
vok |
štòlenas 1 |
Saldus brandintas mielinis kepinys, gaminamas Vokietijoje prieš Kalėdas, gardinamas rome ar brendyje išmirkusiomis razinomis, cukatomis, migdolų riešutais. |
stracchino |
it. |
strakìnas 2 |
Minkštas nebrandintas švelnaus skonio itališkas karvių pieno sūris. |
suluguni |
gruz. |
sulugùnis 2 |
Gruziniškas sūris, įtrauktas į ES saugomų pavadinimų sąrašą. |
sushi |
jap. |
sùšis 2 |
Japonų nacionalinis patiekalas iš žalios žuvies arba kitų jūrų produktų, rečiau – daržovių, kiaušinių. |
taco |
isp. |
tãkas (vns.), tãkai (dgs.) 2 |
Tradicinis meksikietiškas patiekalas, gaminamas iš tartilijos su mėsos ar kt. įdaru. |
tagine, tajine |
arab. |
tadžìnas 2 |
Taip vadinamas ir šiaurės Afrikos šalių į vakarus nuo Egipto valgis – mėsos ir daržovių troškinys, gaminamas dengtame keraminiame puode, ir pats puodas. |
tagliatelle |
it. |
taljatèliai 2 |
Plokšti, ilgi juostiniai makaronai. |
tahini (tahina) |
arab. |
tahìnis 2, sezãmų pastà |
Grūstų arba maltų sezamų sėklų pasta. |
tamal |
isp. |
tamãlis 2 |
Centrinei Amerikai būdingas patiekalas – į garuose apdorotus augalų (paprastai bananų ar kukurūzų) lapus suvyniotas mėsos ar kt. įdaras. |
tapas |
isp. |
tapà (vns.), tãpos (dgs.) 2 |
Įvairių rūšių ispaniškas užkandis, patiekiamas su alumi ir vynu. |
tapenade |
provans. |
tapenadà 2 |
Provansiečių valgis – pikantiškas užtepas iš juodųjų alyvuogių, kaparių ir ančiuvių. |
tartare |
pranc. |
totõriškas 1 (padažas, žuvis, kepsnys ir pan.) |
Pranc. tartar, tatare – „totorius“. |
tartare |
pranc. |
tartãras 2 |
Mėsos ar žuvies su prieskoniais paplotėlis, valgomas žalias. |
tarte |
pranc. |
tárta 1 |
Atviras prancūziškas pyragas – tešlos krepšelis, pridėtas saldaus (vaisių, uogų) arba nesaldaus (mėsos, sūrio, žuvies) įdaro. |
tartelette |
pranc. |
konditèrinis krepšẽlis; tartalètė 2 |
|
tataki |
jap. |
tatãkis 2 |
Japoniškas patiekalas – plonais gabalėliais supjaustyta mėsa arba žuvis (trumpai termiškai apdorota arba neapdorota), marinuota su imbieru ir kitais prieskoniais. |
teriyaki |
jap. |
(lašìšos, jáutienos, vištíenos ir pan.) terijãkis 2 |
Reikšmės: 1. japoniškas kepsnių gaminimo būdas ir patys patiekalai – sojų padaže marinuota žuvis arba mėsa, kepta ant iešmo arba grotelių; 2. padažas, kuriame marinuojami minėti patiekalai. |
teppan-yaki |
jap. |
tepanjãkis 2 |
Japonų virtuvės tipas. Maistas (mėsa, žuvis, daržovės) ruošiamas lankytojų akivaizdoje, ant specialaus įkaitusio paviršiaus ar metalinėje keptuvėje, ir iškart patiekiamas. |
tiramisu |
it. |
tiramìsas 2, tiramisù nkt. |
Itališkas desertas (it. tirami su – „pakylėk mane“). |
tklapi |
kartv. |
tklãpis 2 |
Tradicinis kartveliškas desertas iš vaisių tyrės. Vaisių tyrė plonai paskirstoma ant popieriaus ir išdžiovinama, gauti lapai susukami ir supjaustomi. |
tom yum, tom yam |
taj. |
tomjãmas 2 |
Tailandietiška gausi prieskonių ir žolelių vištienos sriuba. Gali būti gaminama ir su krevetėmis ar kitokia mėsa. |
tortellini |
it. |
tortelìniai 2 |
Makaronų tešlos žiedelių formos virtinukai su įdaru. |
tortilla |
isp. |
tortìlija 1 |
Plonas kukurūzų paplotėlis su įdaru. |
tsipouro |
gr. |
cìpuras 1 |
Graikiška iš vynuogių išspaudų gaminama degtinė. |
tutmaç |
turk. |
tutmãčas 2 |
Turkiška makaronų ir lęšių sriuba. |
umami |
jap. |
umãmis 2 |
Vienas iš penkių pagrindinių skonių, paprastai įvardijamas tik rytiečių. Šį skonį suteikia glutamo rūgštis (E620) ir jos druskos (pvz., natrio glutamatas). |
узва́р |
ukr. |
uzvãras 2 |
Žieminis Ukrainos virtuvei būdingas gėrimas iš džiovintų vaisių ir uogų su įvairiais priedais (medumi, vynu). |
vinjak |
serb. |
vinjãkas 2 |
Serbijoje gaminama brendžio rūšis. |
wasabi |
jap. |
kul. pipìrkrieniai 1, vasãbiai 2 |
Tradicinis japonų virtuvės prieskonis, kartais dar vadinamas japoniniais krienais. |
wulung |
kin. |
ulòngas 1 |
Tam tikros iš dalies fermentuotos kiniškos arbatžolės ir jų arbata. |
zampone |
it. |
dzampònė 2 |
Italijos virtuvės patiekalas iš kiaulių kojų. |
zoni, o-zoni |
jap. |
dzònis 2 |
Tradicinė japoniška Naujųjų metų sriuba su močiais. |
Sutrumpinimai:
angl. – anglų k.
angliz. – anglizuota forma
arab. – arabų kalba
armėn. – armėnų k.
berb. – berberų k.
bdv. – būdvardis
dan. – danų k.
deš. – dešimtmetis
dgs. – daugiskaita, daugiskaitinis
elektr. – elektrinis, -ė
gr. – graikų k.
gruz. – gruzinų kalba
hav. – havajiečių k.
hebr. – hebrajų k.
hind. – hindi k.
ind. – indų k.
isp. – ispanų k.
it. – italų k.
jap. – japonų k.
kartv. – kartvelų kalba
kazach. – kazachų kalba
kin. – kinų k.
kor. – korėjiečių k.
kroat. – kroatų kalba
kul. – kulinarija
kt. – kita
Meks. isp. – Meksikos ispanų k.
mot. g. – moteriškoji giminė
nkt. – nekaitomas
pan. – panašiai
pers. – persų k.
plg. – palyginti
port. – portugalų k.
pranc. – prancūzų k.
provans. – provansalų k.
pvz. – pavyzdžiui
rus. – rusų kalba
serb. – serbų kalba
skr. – sanskritas
taj. – tajų k.
t. t. – taip toliau.