Pradžia
Lt En

Benediktas Sigitas Jurčys 2022 m.

Benediktas Sigitas Jurčys (1952-12-18, Klaipėda) – OFM (Lot. Ordo Fratrum Minorum – Mažųjų brolių ordinas), kunigas, visuomenės veikėjas.

1984 m. baigė Kauno kunigų seminariją ir gavo kunigystės šventinimus. Tuo metu Klaipėdoje jis tapo pirmuoju jaunuoliu po Antrojo pasaulinio karo įšventintu kunigu. Sovietmečiu, 1986 m. pogrindyje davė vienuolinius pranciškono įžadus.

1984-1989 m. vykdė misijas Dušanbėje (Tadžikistane), kur tarnavo Šv. Juozapo katalikų parapijos klebonu.

1990-1992 m. studijavo dogminę teologiją Popiežiškajame Šv. Antano universitete Romoje.

1992-1997 m. buvo apaštalinio nuncijaus Lietuvai, Latvijai ir Estija sekretoriumi. 

1997-2007 m. buvo Mažesniųjų brolių ordino Lietuvos Šv. Kazimiero provincijos provincijolu. Buvo išrinktas Lietuvos vyrų vienuolijų aukštesniųjų vyresniųjų konferencijos pirmininku.

1993-2000 m. buvo pranciškonų vienuolyno prie Kryžių kalno įkūrimo ir statybos iniciatorius.

2007-2010 m. buvo Mažesniųjų brolių ordino Lietuvos Šv. Kazimiero provincijos Kretingos Apreiškimo vienuolyno gvardijonu.

2007 m. inicijavo Mažesniųjų brolių ordino Lietuvos Šv. Kazimiero provincijos Klaipėdos Šv. Pranciškaus Asyžiečio vienuolyno įkūrimą ir statybą, vėliau viešosios įstaigos „Šv. Pranciškaus Vilties miestas“ įkūrimą. 

Miesto labui pastaruosius 10 – 15 metų kryptingai dirba Klaipėdos Šv. Pranciškaus Asryžiečio vienuolynas, vadovaujamas brolio pranciškono Benedikto Sigito Jurčio. 2012 m. Savanorių gatvėje buvo pastatyta nauja Šv. Pranciškaus Asyžiečio bažnyčia su unikaliais vargonais bei vienuolynas, kuris tarnauja ne tik Klaipėdos miesto gyventojų dvasiniams poreikiams, bet yra svarbus įvairios socialinės ir kultūrinės veiklos centras. Bendradarbiaujant su kitomis Klaipėdos miesto , Lietuvos bei užsienio valstybių organizacijomis, čia rengiami įvairūs koncertai, susitikimai, akcijos, renginiai, vystoma socialinė veikla,  globojami onkologiniai ligoniai ir autistiški  vaikai.

Brolis Benediktas yra Klaipėdoje tradiciniu tapusio „Vilties bėgimo“, vykstančio nuo 2008 m., idėjos autorius ir organizatorius. 

2013 m. Brolio Benedikto iniciatyva atidarytas Šv. Pranciškaus onkologijos centras, teikiantis dvasines ir psichologines paslaugas sergantiems onkologinėmis ligomis ir jų artimiesiems iš visos Lietuvos.

Brolio Benedikto pastangomis Šv. Pranciškaus Asyžiečio vienuolyne įkurta Kultūros diasporų „Galerija 1252“, unikalus Jurgio Ambraziejaus Pabrėžos sensorinis sodas bei rožynas. Brolio Benedikto dėka jau 15 m. gyvuoja unikali kultūros, dvasingumo, vilties ir gėrio oazė, žinoma ir garsėjanti ne tik Klaipėdoje, bet ir už Lietuvos ribų. 

2003 m. Vasario 16-osios proga prezidento V. Adamkaus apdovanotas Lietuvos didžiojo kunigaikščio Gedimino ordino Karininko kryžiumi už tautos dvasinių vertybių puoselėjimą.

2008 m. įteiktas Santarvės fondo auksinis ženklelis.

2009 m. išrinktas į 16 pilietiškiausių klaipėdiečių sąrašą. 

2013 m. apdovanotas Klaipėdos miesto vėliava. 

2022 m. suteiktas Klaipėdos miesto garbės piliečio vardas.

 

Jūsų vardas
Jūsų el. pašto adresas
Klaidos arba netikslumo aprašymas
Loading
Gyventojams
Skip to content