Pradžia
Lt En

Dovanos 770 Klaipėdai: nuo oratorijos iki jubiliejinių „Meridiano“ burių ir duonos

Dovanos 770 Klaipėdai: nuo oratorijos iki jubiliejinių „Meridiano“ burių ir duonos

„Per Klaipėdą veriasi pasaulis. Per Klaipėdą jis atrandamas“ (Leonidas Donskis). Seniausias Lietuvos miestas – Klaipėda mini 770-ies metų įkūrimo jubiliejų. Turiningą istorijos vadovėlį parašęs vienintelis Lietuvos uostamiestis, kviečia atrasti specialias gimtadienio iniciatyvas ir gimtadienį švęsti drauge. Tai išskirtinė proga prisiminti ir pasidžiaugti Klaipėdos miesto istorija, plėtoti miesto daugiakultūriškumo tradicijas, pagerbti uostamiestį kūrusius ir garsinusius miestiečius. Rugpjūčio 1-ąją visi klaipėdiečiai, įstaigos ir įmonės, bendruomenės kviečiamos prisidėti kuriant išskirtinį miesto gimtadienį iškeliant istorinę Klaipėdos vėliavą. Šiandien jubiliejinėmis miesto burėmis pasipuošė ir miesto simbolis – burlaivis „Meridianas“.

,,Nuoširdžiai didžiuojuosi būdamas klaipėdiečiu. Klaipėda kaip ir jos žmonės – unikali, įvairiaspalvė, daugiakultūrė, ambicinga, turinti daug potencialo, visada stebinanti ir žavinti. Verčiant 770-ąjį miesto istorijos puslapį, linkiu atrasti gausias jubiliejines iniciatyvas ir kiekvienam klaipėdiečiui kurti šventę sau ir savo miestui, dalintis džiaugsmu ir rugpjūčio 1-ąją keliant istorinę Klaipėdos miesto vėliavą tarti – mano mieste, Klaipėda, su gimtadieniu!“, – sveikino miesto šeimininkas  Vytautas Grubliauskas.

Rugpjūčio 1-ąją speciali oratorija ir magistrų apdovanojimai

Ypatinga miestui diena – rugpjūčio 1-oji, 12 val. prasidės raudonojo ąžuolo sodinimu Danės skvere, netrukus - 13 val. Klaipėdos piliavietėje iškilmingai bus pakelta miesto vėliava bei atidaryta paroda „Neįteikta dovana karalienei Luizei“.  Tiesa, didžiausi 770-ojo gimtadienio akcentai klaipėdiečių ir miesto svečių lauks vakarop.

Minint garbų miesto jubiliejų, kaip ir pernai Klaipėdos kultūros magistro žiedų apdovanojimą galės stebėti visi norintys klaipėdiečiai ar miesto svečiai. 16 val. istorinėje erdvėje – Klaipėdos piliavietėje, vyks iškilminga ir ypatinga apdovanojimų ceremonija. Išskirtinis Klaipėdos miesto savivaldybės apdovanojimas šiais metais bus įteiktas režisierei, kultūros ir lietuvybės puoselėtojai, docentei Virginijai Kochanskytei, džiazo pianistui, kompozitoriui Sauliui Šiaučiuliui ir aktoriui, režisieriui, tarpdisciplininio meno atstovui, fotografui, performansų kūrėjui, aranžuotojui, aktyviam kultūrininkui Benui Šarkai.

Liepos 30 d. organizuojamas tarptautinis forumas „Istoriniai miestai. Praeities siluetų ilgesys – refleksijos ir ateities modeliai“. Pagrindinis pranešėjas Grzegorz Piątek – lenkų architektas, istorikas, parodų kuratorius. Grzegorz Piątek pristatys europinę  ir lenkišką  istorinių objektų išsaugojimo, atkūrimo ir atstatymo praktiką, tendencijas.  Įžvalgomis apie Klaipėdą dalinsins ir diskutuoti kvies Marija Drėmaitė, Daiva Veličkaitė, Tadas Rutkauskas, Alfredas Bumblauskas, Edmundas Andrijauskas ir Vasilijus Safronovas. Konferencijoje dalyvaus ir oficialūs miesto gimtadienio svečiai - Klaipėdos miestų partnerių delegacijų atstovai. Konferencija bus atvira visuomenei. 

Išskirtinę dovaną Klaipėdai įteiks ir Klaipėdos valstybinis muzikinis teatras su Alvido Remesos oratorijos „Sakmė apie Mėmelburgą“ pasauline premjera, kurią 19.30 val. Klaipėdos piliavietėje nemokamai galės stebėti visi.

Klaipėdos miesto įkūrimo data laikoma 1252 m. rugpjūčio 1-oji, kai buvo patvirtintas Kuršo vyskupo, pranciškonų vienuolio Heinricho iš Liucelburgo ir Vokiečių ordino didžiojo magistro vietininko Livonijoje Eberhardo iš Zaino susitarimas statydinti gynybinę pilį ir steigti miestą toje vietoje, kur Dangė įteka į Kuršių marias. Anuomet manyta, kad marios – tai Mėmeliu vokiškai vadinto Nemuno žiotys, tad pilis ir šalia jo besikuriantis miestas buvo pavadinti Mėmelburgu. Šiam istoriniam įvykiui paminėti rengiama teatralizuota programa, kurios metu ketinama pakartoti vyskupo Heinricho ir brolių pranciškonų kelionę senosios Klaipėdos piliavietės link.

Neatsitiktinai oratoriją, skirtą Klaipėdos miesto įkūrimui, sukūrė broliai pranciškonai – kompozitorius, brolis pasaulietis Alvidas Remesa OFS ir libreto autorius, Klaipėdos Šv. Pranciškaus Asyžiečio vienuolyno gvardijonas brolis Sigitas Benediktas Jurčys OFM, kruopščiai tyrinėjęs išlikusius istorinius dokumentus.

Speciali 770-ojo gimtadienio „Klaipėdos duona“ pakuotė  

Žinią apie Klaipėdos jubiliejų po visą pasaulį skleidžia ištikimi partneriai UAB „Klaipėdos duona“. Jau gerą savaitę populiariausi „Klaipėdos duonos“ gaminiai – duona ir batonas, puošiasi jubiliejaus ženklu bei sveikinimu.

„Klaipėda – mūsų visų miestas, todėl 770 metų įkūrimo jubiliejus – kiekvieno klaipėdiečio, visų mylinčių Klaipėdą gimtadienis. Labai smagu būti ne tik pakviestiems, bet ir prisidėti prie Klaipėdos 770-ojo gimtadienio paminėjimo. Labai linkiu visiems pajusti seniausio Lietuvos miesto gimtadienio dvasią ir pasididžiavimą savo miestu, jo žmonėmis, bendruomene ir daromais gražiais darbais“, - sakė UAB „Klaipėdos duona“ generalinis direktorius Kęstutis Dulkis.

Dažniausia viešnia ant kiekvieno stalo, neš žinią apie Klaipėdos gimtadienį ne tik visoje Lietuvoje, bet ir Vokietijos, Italijos, UK, Airija, Portugalijos, Kanados, Amerikos, Australijos, Skandinavijos gyventojams – ten kur vežami šie du produktai.

„Galvojant apie itin klaipėdietišką įmonę ar įstaigą, kuri pasiekia beveik kiekvieno iš mūsų namus, netikėtai gimė mintis apie „Klaipėdos duoną“ ir jos produkciją. Milijonas duonos kepaliukų kas mėnesį ne tik po visą Lietuvą, bet ir pasaulį – tokia idėja užprogramuota sėkmei“, - sako VšĮ „Klaipėdos šventės“ komunikacijos ir rinkodaros vadovė Živilė Putnienė.

Ant autobusų – mintys apie Klaipėdą

„Niekas neatneš ant padėkliuko mums šventės, niekas nesuteiks mums džiaugsmo, nes šventė jau atėjo, nes džiaugsmas jau suteiktas, jis – būti klaipėdiečiu“. Prozininkas, skulptorius Juozas Šikšnelis.

Klaipėdietiška dvasia ir marinistiniai potėpiai kartu su klaipėdietės dizainerės Jūratės Bizauskienės įžvalgomis, puošia jubiliejinę Klaipėdą. Miesto gatvėmis nuo birželio pradžios rieda stilizuoti, žymių klaipėdiečių ar išskirtinį santykį su Klaipėda turinčių žmonių mintimis, įžvalgomis puošti autobusai. Ant 15-kos skirtingo maršruto autobusų – Leonido Donskio, Sigito Poškaus, Daivos Molytės-Lukauskienės, Elenos Karnauskaitės, Broniaus Gražio, Gintaro Grajausko, Rolando Rastausko, Nijolės Kepenienės, Juozo Šikšnelio mintys.

Sentimentali ir tuo pačių charakteringa Klaipėda gimtadieniui šiandien pasipuošė ir iškeltomis miesto simbolio – burlaivio „Meridianas“ burėmis, o ant Biržos tilto bei Danės krantinėje link Šiaurinio rago, suplevėsavo šventinės vėliavos. Jubiliejinei asmenukei netikėtose miesto vietose kvies stilizuoti foto rėmai ir Klaipėdos 770-ojo gimtadienio logotipą atkartojantys šviečiantys simboliai. Pajūryje, šalia kavinės „Ateik ateik“ poilsiautojus pasitiks gimtadieninių sveikinimų lenta.

Vienas svarbiausių kiekvieno gimtadienio atributų – tortas, kurį kaip saldų linkėjimą Klaipėdai kvies kepti vieno populiariausių Lietuvoje maisto tinklaraščių „Ant medinės lentelės“ kūrėja, klaipėdietė, nuomonės formuotoja Kristina Pišniukaitė Šimkienė. Specialus Klaipėdos torto receptas bus pristatytas jau visai netrukus. Iki pat rugpjūčio 1-osios visi bus kviečiami kepti ir išbandyti sukurtą torto receptą, o miesto gimtadienio dieną dar būti ir apdovanoti.

Dar vienas ištikimas miesto gimtadienio partneris – PPC Klaipėdos „Akropolis“ tiek prieigose, tiek viduje  sveikina su gimtadieninėmis dedikacijomis ir kviečia čia aplankyti miesto jubiliejui skirtą parodą.

Meilę savo miestui išreiškia ir mažiausi

Klaipėdos miesto savivaldybės Kultūros, Sporto, Švietimo skyrių kuruojamos įstaigos šių metų renginius ir veiklas dedikuoja mylimo miesto gimtadieniui. Ypač aktyvūs ir išradingi lopšelių–darželių bei mokyklų vaikai, kurie savo gimtajam miestui piešia, kuria eiles ir palinkėjimus, lanksto ir plukdo laivus, analizuoja miesto istoriją.

„Iš tiesų, vaikai yra nepaprastai kūrybingi, išradingi ir žingeidūs. Istorijos mėgėjai organizuoja protų kovas, kiti kuria ir leidžia aitvarus, organizuoja pėsčiųjų žygius „770 kilometrų Klaipėdai“, visi karpo, lipdo, klijuoja, piešia, dekoruoja. Neįmanoma nesistebėti kiek idėjų ir meilės savo miestui turi vaikai“, - sakė Klaipėdos darželio „Čiauškutė“ direktorė Jolita Skripstaitienė.

Viena ryškiausių iniciatyvų – sėkmigai įgyvendinta Klaipėdos lopšelio darželio „Liepaitė“ ambicija – iš popieriaus išlankstyti 7500 laivelių, kurie būtų užfiksuotas kaip Lietuvos rekordas.

Dar vienas išskirtinis renginys klaipėdiečius ir miesto svečius pakvies birželio 21 d. į pajūrį – ten Klaipėdos lopšelis darželis „Ąžuoliukas“ ir kitos ugdymo įstaigos „keps“ 770 smėlio tortų. Viena už kitą įdomesnės gimtadienio iniciatyvos pristatomos socialinio tinklo Facebook „Kultūros uostas“ paskyroje.

Klaipėdos daugialypiškumas skirtingose kultūrinėse iniciatyvose

770–ojo gimtadienio šventė startavusi dar žiemą Klaipėdos šviesų festivalius, įvairaus žanro renginiais kvies iki pat metų galo. Mažosios Lietuvos istorijos muziejus siūlys diskutuoti apie seniausio Lietuvos miesto istoriją (07 21 ir 10 20), aplankyti parodas „Senoji Klaipėda. Iš klaipėdiečio fotografo Makso Ehrhardto stiklo negatyvų“ (05 14–09 30), „Klaipėdiečiai ir rytprūsiečiai. Portretų galerija iš muziejaus mecenatės Marinos Kulčinskajos rinkinio“ (07 29–09 10).

Muzikos mylėtojai laukiami festivalyje „Impresijos“ (05 22–08 01) , Klaipėdos kariliono festivalyje (06 24), šiuolaikinės muzikos festivalyje „Permainų muzika“ (09 15–10 06), audiovizualinėje instaliacijoje ir koncerte „Mirštantis. Miestas. Gyvenimui“ (07 07–10 ir 07 21).

Šiaudinių sodų paroda (06 22–09 30) pasitiks ir palydės netradicinėje erdvėje - Klaipėdos autobusų stotyje. Sporto mėgėjai laukiami Klaipėdos miesto sporto festivalyje „Klaipėda 770“ (08 26–28).

Miesto gimtadienio programą papildo ir tarptautinis Europos folkloro kultūros festivalis „Europiada“ į Klaipėdą sugrįžtantis liepos 13–17 dienomis.

Kasmetinė Jūros šventė, kuri šį kartą vyks miesto gimtadienio išvakarėse – liepos 29–31 d., kvies atversti dar vieną muzikos, teatro, parodų, pramogų, jūrinių akcentų puslapį, gausiai dedikuotą minimam jubiliejui. Jubiliejines bures iškels ir tradicinių istorinių laivų paradas „Dangės flotilė“ (07 29–31).

Nuotraukų autorius - Domas Rimeika

Komentarai


Komentaro matomumui reikalingas administratoriaus patvirtinimas

{{msg}}

{{comment.name}} {{comment.time | u2date : 'yyyy.MM.dd'}}
{{comment.comment}}
Jūsų vardas
Jūsų el. pašto adresas
Klaidos arba netikslumo aprašymas
Loading
Gyventojams
Skip to content