Pradžia
Lt En

Apie patiekalų ir gėrimų pavadinimus

Viešojo maitinimo įstaigose (kavinėse, užkandinėse, restoranuose, alinėse ir t. t.) tiekiami įvairių tautų patiekalai. Valgiaraščiuose patiekalų pavadinimai visų pirma turi būti rašomi taisyklinga lietuvių kalba. Tačiau neretai kyla keblumų norint taisyklingai lietuviškai įvardyti kitų tautų patiekalus.

Teikiame Valstybinės lietuvių kalbos komisijos siūlomus kitų tautų patiekalų pavadinimų atitikmenis lietuvių k. (žr. Svetimžodžių atitikmenų sąrašas, patvirtintas Valstybinės lietuvių kalbos komisijos 2010 m. protokoliniu nutarimu Nr. PN-6, ir jo papildymai).

Autentiška forma

Kalba

Siūlomi atitikmenys

Paaiškinimai

affogato

it.

afogãtas 2

Itališkas desertas – ledai, užpilti puodeliu espreso.

agnolotti

it.

anjolòčiai 2

Pusapvaliai ar kvadrato formos virtinukai iš makaronų tešlos, įdaryti rikota, sūrių mišiniu, daržovėmis ar mėsa.

aioli

pranc.

ajòlis 2

Viduržemio jūros regiono virtuvei būdingas padažas iš česnakų ir alyvuogių aliejaus.

ayahuasca

isp.

ajavaskà 2

Haliucinogeninis indėnų nuo seno vartojamas gėrimas, kurio pagrindas – svaigusis kvaitùlis.

ayvar, ajvar aјвар

turk., kroat., serb.

áivaras 1

Balkanų šalims, Turkijai būdingas iš paprikų ir baklažanų gaminamas pagardas.

ajapsandali

gruz. (kartvelų)

adžapsandãlis 2

Kaukazo virtuvės patiekalas (troškinys) iš baklažanų, bulvių, pomidorų, paprikų, svogūnų, česnakų su prieskoniais.

aquafaba

angl.

akvafabà 2

Kulinarijoje naudojamas ankštinių (paprastai avinžirnių) nuoviras ar skystis, liekantis juos konservuojant (gali pakeisti kiaušinio baltymą). Itališkas desertas – ledai, užpilti puodeliu espreso.

alheira

port.

aljeirà 2

Tradicinė portugališka dešra iš mėsos (ne kiaulienos), duonos, alyvuogių aliejaus, česnakų, paprikų ir kitų prieskonių.

amontillado

isp.

amontiljãdas 2

Spirituotas ispaniškas vynas.

arancino (vns.),
arancini (dgs.)

it.

arančìnas 2
dgs. arančìnai

Sicilietiškas aliejuje virtas ryžių kukulis su įdaru.

armagnac

pranc.

armanjãkas 2

Brendžio rūšis, tradiciškai gaminama pietvakarių Prancūzijoje, Akvitanės regione.

baba ganoush
(baba ghanouj)

arab.

babaganùšas 2

Viduržemio jūros regionui būdingas keptų baklažanų užkandis (užtepėlė) su prieskoniais.

badrijani

gruz. (kartvelų)

badridžãnis 2

Keptos baklažanų juostelės, įdarytos graikinių riešutų ir česnakų pasta, tiekiamos su granatų sėklomis.

baijiu

kin.

baidziù nkt.

Distiliuotas svaigusis gėrimas.

baklava (plg. pachlava)

turk.

baklavà 2

Labai plonos tešlos sluoksniuotis su riešutų ir migdolų pertepu.

balut

filip.

balùtas 2

Tradicinis filipinietiškas patiekalas – virtas anties (arba vištos) kiaušinis su embrionu.

baozi 

kin. (pinyin)

baòdzis (vns.), baòdziai (dgs.) 2 

Kiniškos mielinės į koldūnus panašios bandelės, paprastai gaminamos garuose. Gali būti vegetariškos arba su mėsa.

barfi, barfee, burfi

angl. <pers.

bárfis (vns.), bárfiai (dgs.) 1

Indiškas pieniškas saldainis. Gali būti su priedais (riešutais, prieskoniais) ar be jų.

bellini

it.

belìnis 2, Belìnio kokteĩlis

Nestiprus kokteilis, pavadintas 15 a. venecijiečio dailininko Giovannio Bellinio garbei.

бендерик
(benderik)

ukr.

bendèrikas (vns.), bendèrikai (dgs.) 1

Trikampiai lietiniai su įdaru, paprastai mėsos.

bento

jap.

beñtas 2

Į skyrelius suskirstyta japonų priešpiečių dėžutė; priešpiečiai tokioje dėžutėje.

bhaji

hindi

bãdžis 2

Indijoje populiarus aštrus daržovių užkandis – keptos avinžirnių miltuose apvoliotos daržovės.

bibimbap 

kor.

bibimbãpas 2

Korėjietiškas patiekalas – ryžiai su mėsa, apvirtomis daržovėmis, kiaušiniu ir gočiudžiangu.

bicerin

it.

bičerìnas 2

Italijos Pjemonto srities tradicinis gėrimas. Jo pavadinimas – tiesiog tarminis žodis „bicerin“ (it. Biccherino „stikliukas“).

bifana

port.

bifanà 2

Portugališki sumuštiniai su tradiciniu būdu marinuota kiauliena.

biltong

ol.

biltòngas 1

Pietų Afrikoje populiarus valgis – vytintos, džiovintos mėsos juostelės.

biryani

angl.<hind.

birjãnis 2

Keptas ryžių patiekalas su daržovėmis, tradiciškai gaminamas Indijoje ir Vidurio Azijoje.

Biscotto (vns.),
biscotti (dgs.)

it.

biskòtis 2, dgs. biskòčiai

Itališki džiūvėsėliai, paprastai su priedais – riešutais, džiovintomis uogomis ar pan.

bulgur

turk.

bulgùras 2

Specialiai apdorotos kvietinės kruopos.

bobotie

angl.

bòbotis 1

Pietų Afrikos patiekalas iš prieskoniais pagardintos maltos mėsos, keptos su kiaušiniu.

bougatsa

gr.

bugacà 2

Graikiškas pyragas iš lakštinės tešlos su saldžiu arba nesaldžiu (mėsos, sūrio) įdaru.

bouillabaisse

pranc.

bujabèsas 2

Tradicinė tiršta provansietiška (Marselio) žuvienė.

Brezel

vok.

brècelis 1

Saldus arba pikantiškas vokiškas riestainis.

brigadeiro

port.

brigadeĩras (vns.), brigadeĩrai (dgs.) 2, brazìliškas triùfelis

Braziliškas triufelis, pagamintas iš kondensuoto pieno, kakavos ir sviesto. Viršutinis sluoksnis – šokolado pabarstukai.

brioche

pranc.

brijòšė 2,svíestinė bandẽlė

 

bruschetta

it.

brusketà 2, itãliškas skrebùtis

Kepinta duona su česnakais, alyvuogių aliejumi, kartais – kitais priedais.

bucatini

it. 

bukatìniai 2

Į spagečius panašūs makaronai – vamzdeliai su skylutėmis.

Buddha bowl

angl.

Bùdos dubuõ

Atskiromis porcijomis dubenėlyje patiekiamas patiekalas, paprastai vegetariškas. Ingredientai išdėliojami atskirai, nemaišomi.

Burata

it.

buratà 2

Šviežias itališkas sūris, gaminamas iš mocarelos ir grietinėlės.

buridda

it.

buridà 2

Šiaurės Italijai būdinga tiršta jūros gėrybių sriuba (troškinys). Gaminama iš jūros gėrybių, žuvies sultinio, pomidorų, svogūnų ir česnakų. Tradicinis variantas patiekiamas su bandelėmis, valgant jos dažomos į sriubą.

burrito

meks. isp.

burìtas 2, paplótis su į́daru

Meksikietiškas valgis – paplotis su įdaru, paprastai maltos mėsos ar pupelių.

cachaça,
cacaça

port.

kačiasà 2

Braziliška cukranendrių degtinė.

cachapa 

isp.

kačiapà 2 

Venesuelietiškas į bulvinį panašus blynas iš šviežių kukurūzų masės.

cafè̀ e latte

it.

lãtė 1

Karštas pienas su šlakeliu espreso kavos.

caffè Americano, americano

it.

amerikiẽtiška kavà

 

caffè crema

it.

juodà kavà

 

caffè frappè

it.

ledìnis kavõs kokteĩlis, frãpė 2

 

caffè moccha

it.

šokolãdinė kavà (su píenu)

Tai kavos (paprastai espreso) gėrimas su šokoladu.

caipirinha

port.

kaipirìnja 1

Braziliškas kokteilis iš kačiasos, žaliųjų citrinų ir kt.

cake pop

angl.

pyragáitis ant pagaliùko

 

calzone

it.

pérlenktoji picà

 

canapé

pranc.

(víeno ką́snio) sumuštinùkas 2

 

canelé, cannelé, cannelet

pranc.

kanèlė 2

Pyragėlis su traškia karamelizuota plutele ir drėgnu korėtu vidumi.

cannolo (vns.), cannoli (dgs.)

it.

kanòlis 2, dgs. kanòliai

Tradicinis itališkas desertas – saldus miltinės tešlos vamzdelis su rikota ir kt.

cantuccino, cantuccini

it.

kantučìnis 2, dgs. kantučìniai

Mažas kantučis.

cantuccio (vns.), cantucci (dgs.)

it.

kantùčis 2, dgs. kantùčiai

Tradicinis kietas, migdolais pagardintas saldus itališkas džiūvėsėlis, ppr. mirkomas kavoje ar vyne.

caparrones

isp.

kaparònesas 1 

Ispaniškas troškinys iš pupelių ir čioriso dešros.

capātī (angl. chap(p)at(t)i)

hindi

čiapãtis 2

Tradicinė Pietų Azijoje (Indijoje ir kt.) paplitusi neraugintos tešlos apvali į lavašą panaši duona.

capellini

it.

kapelìniai 2

Į spagečius panašūs plonesni makaronai.

caponata

it.

kaponatà 2

Tradicinis sicilietiškas patiekalas iš keptų daržovių – baklažanų ir kt.

cappelletti 

it. 

kapelèčiai 2

Įdaryti į tortelinius panašūs makaronai. Kitaip nei torteliniai, neįdaromi mėsa (paprastai kaip įdaras naudojamas sūris).

cappuccino

it.

kapučìnas 2, kapučìno kavà

Kava su suspaustu garu suplakta pieno puta.

cappuccino doppio, grand cappuccino

it.

dvìgubas kapučìnas

 

cappuccino freddo

it.

ledìnis kapučìnas

 

carajillo

isp.

karachìljas 1

Ispaniškas sluoksninis gėrimas iš espreso ir brendžio ar pan.

carbonara

it.

karbonãriškas 1 (padažas, pica, makaronai ir pan.)

It. carbonaro – ‘angliadegys’. Pavadinimas kilęs iš italų angliadegių tradicijos ant anglių degimo krosnies spirginti sūdytą kiaulieną. Su tokiu padažu paprastai būdavo valgomi makaronai.

carpaccio

it.

karpãčas 2

Žalios jautienos arba žuvies (paprastai raudonos) užkandis su tam tikru padažu. Pavadintas italų tapytojo Vittore Carpaccio garbei.

carpione 

it.

karpijònė 2

Pjemonto virtuvei būdingas su acto marinatu paruoštas patiekalas – žuvis, mėsa, daržovės.

carving

angl.

(vaisių, daržovių ir kt.) pjaustýba 1, (mẽninis) pjaustinė́jimas 1

 

casarecce  

it.

kazarèčiai 2

Siauri neilgi S formos makaronai.

cassoulet 

pranc.

kasulė̃ (nkt.)

Sotus prancūziškas antienos, avienos ar kiaulienos produktų troškinys su baltosiomis pupomis.

castelmagno

it.

kastelmánjas 1

Pjemonto regione tradiciniu būdu gaminamas sūris.

cataplana

port.

kataplanà 2

Portugalijos virtuvei būdingas patiekalas (troškinys su mėsa, daržovėmis ir jūros gėrybėmis), gaminamas specialiame inde (kataplanoje).

cava

isp.

kavà 2

Tradiciškai pagamintas ispaniškas putojantis vynas.

ćevap, ćevapčići 

serb. 

čevãpas 2, čevãpčičis 1

Balkanuose populiarus dešrelės formos užkandis iš smulkintos mėsos, apkeptas ant grotelių.

chachapuri, khachapuri

gruz.

chačapùris 2, chačiapùris 2

Tradicinis Kaukazo tautų valgis – paplotis su sūriu, mėsa ar žuvimi. Įtrauktas į ES saugomų pavadinimų sąrašą.

chai latte   

angl.

čailãtė 2, masãlos arbatà

Arbata su indiškais prieskoniais (masala) ir pienu. 

chanfana

port.

šanfanà 2 

Tradicinis portugalų patiekalas – raudonajame vyne troškinta ožkiena.

chawan

jap.

čiavãnas 2

Rytų Azijos arbatos ceremonijose arbatai ruošti ir gerti naudojamas dubuo.

chimichanga

isp.

čimičiánga 1

Riebaluose pakepintas (buritos) paplotėlis su įvairiu įdaru.

chimichurri

isp.

čimičiùris 2

Pietų Amerikai būdingas aliejinis žolelių padažas, paprastai patiekiamas su mėsa, kepta ant grotelių.

chipolata 

angl.

čipolatà 2

Per Kalėdų vakarienę Jungtinėje Karalystėje valgomos dešrelės (patiekiamos apvyniotos šonine ir iškeptos).

chipotle

isp.

čipòtlė 2

Dūmų aromato padažas su Chalapos paprikomis.

chirashi

jap.

čirãšis 2

Sušių rūšis: pasklidi ryžiai, dubenyje sumaišyti su žalia žuvimi ir daržovėmis.

chistorra

isp.

čìstora 1

Baskiška į čiorisą panaši dešra.

cholent 

hebr.

čòlentas 1

Per šabą valgomas troškinys, dėl šabo tradicijų ruošiamas iš anksto. Pagrindinės sudedamosios dalys – mėsa, bulvės, pupelės, kruopos.

chorizo

isp.

čiorìsas 2, čorìsas 2

Aštri kiaulienos dešra, tradicinė Ispanijoje ir Portugalijoje.

churchkhela

gruz. (kartvelų)

čiurčchelà 2

Dešrelės formos saldumynas iš vynuogių sulčių, riešutų. Specifinis gamybos būdas ir išvaizda.

churro

isp.

čiurà (vns.),  čiùros (dgs.) 2

Iš plikytos tešlos gaminamos ir aliejuje verdamos spurgos, paprastai spaudžiamos per konditerinio maišelio antgalį, todėl būna ilgos ar įvairiai išsiraičiusios.

chutney, chatni

ind.

čãtnis 2, ìndiškas pãdažas

Tirštas indų valgių pagardas, gaminamas iš vaisių ir daržovių, su svogūnais, česnakais, garstyčiomis, actu ir kt.

ciabatta

it.

čiabatà 2

Plokščios formos puri itališka kvietinės mielinės tešlos duona traškia plutele (it. ciabatta – ‘kiliminė kurpaitė, šlepetė’).

clafoutis

pranc.

klafùtis 2

Prancūziškas vaisių pyragas (apatinis sluoksnis – vaisiai). Klasikiniu laikomas vyšnių su kauliukais klafutis.

cobbler 

angl.

kòbleris 1 

Jungtinėse Amerikos Valstijose ir Jungtinėje Karalystėje populiarus pyragas, gaminamas vaisius ar uogas užpilant tešla. 

confit

pranc.

konfì (nkt.)

Žemoje temperatūroje ilgai, lėtai verdamas patiekalas, dažniausiai mėsa.

contortion

angl.

kontòrcija 1

Cirko meno ir akrobatikos šaka, reikalaujanti ypatingo lankstumo.

couscous

berb.

kruopaĩniai 2; kuskùsas 2

Granuliuotos kietųjų veislių kviečių manų kruopos ir valgis iš tokių kruopų, paplitęs šiaurės Afrikoje.

cozido

port.

kozi̇̀das 2 

Ilgai žemoje temperatūroje gaminamas tradicinis portugališkas troškinys – įvairi mėsa, dešrelės, daržovės. Kiekvieno regiono receptas savitas.

crémant

pranc.

kremãnas 2

Ne Šampanėje gaminamas prancūziškas natūralios fermentacijos putojantis vynas.

crème brûlée

pranc.

krembriulė̃ (nkt.)

Plikyto kremo desertas su deginta plutele.

crescenza

it.

krešencà 2

Itališkas karvių pieno sūris. Nebrandintas, be žievės, labai minkštas ir švelnaus skonio. Tas pats sūris vadinamas ir strakinu (it. straccino).

creste

it.

krèsčiai 2, skiauterė̃lės

Ragelių formos makaronai banguotu krašteliu, panašūs į skiauteres. 

cruffin <pranc. croissant + angl. muffin

angl.

krafìnas 2

Minkštas pyragėlis iš mielinės sluoksniuotos tešlos – kruasano ir purios bandelės derinys.

dahl

hindi

dãlas 2

Iš ankštinių pagamintas indiškai virtuvei būdingas vegetariškas troškinys.

daiquiri, daiquirí

isp.

daikìris 2

Stipriųjų gėrimų kokteilis iš romo, citrusinių vaisių (ppr. žaliųjų citrinų) sulčių ir kt.

digestiv

angl.

digestỹvas 2

Alkoholinis gėrimas, geriamas po valgio virškinimui gerinti (plg. aperityvas), tokio pat poveikio maistas arba vaistai.

dim sum

kin.

dimsãmas 2
dgs. dimsãmai

Kantono regiono užkandis (virtinis su įdaru), patiekiamas specialiu būdu.

ditalini

it.

ditaliniai 2, vamzdẽliai

Nedideli tam tikrų trumpų vamzdelių formos makaronai.

dolma

turk.

dòlma 1

Graikų ir turkų valgis – daržovės, įdarytos ryžiais, malta mėsa ir duona (paprastai įdaras susukamas į vynuogių lapus).

dukkah

arab.

dukà 2

Egiptietiškas pagardas, kurį sudaro žolelių, riešutų (dažniausiai lazdynų) ir prieskonių mišinys. Paprastai į tokį mišinį dažoma duona ar daržovės ir valgoma kaip užkandis.

eggnog

angl.

ègnogas 1

Iš Škotijos kilęs kiaušininis likeris, gaminamas iš pieno, grietinėlės, cukraus ir išplaktų kiaušinių.

empanada

isp.

empanadà 2

Ispanijoje populiarus mėsa įdarytas pyragas ar pyragėlis.

enchilada

isp.

enčiladà 2

Tortilija su aitriųjų raudonųjų pipirų padažu, paprastai įdaryta mėsa arba sūriu.

escabeche

isp.

eskãbečė 1

Pietų Amerikai, Ispanijai būdingas patiekalas – apkepta marinuota žuvis, mėsa ar daržovės.

espresso classico

it.

(klasikìnis) esprèsas 2

 

espresso con panna

it.

esprèsas su grietinėlè

 

espresso corretto

it.

svaigùsis esprèsas, esprèsas su lìkeriu (arba brendžiù, grapà ir pan.)

 

espresso corto

it.

stiprùsis esprèsas

 

espresso dopio

it.

dvìgubas esprèsas

 

espresso freddo

it.

ledìnis esprèsas

Baro plaktuve iki vienalytės tirštos masės suplakti espresas ir ledo gabaliukai.

espresso lungo

it.

silpnàsis esprèsas

 

espresso macchiato

it.

esprèsas su (píeno) putà

 

espresso ristretto

it.

sodrùsis esprèsas

 

espresso romano

it.

romiẽtiškas esprèsas, esprèsas su citrinà 

 

espresso shakerato

it.

plãktas esprèsas

 

espresso solo

it.

esprèsas su sutir̃štintu píenu

 

fajita (dgs. fajitos)

Meks. isp.

fachità 2

Meksikietiškas valgis – juostelėmis supjaustyta jautiena, vištiena ar jūros gėrybės, patiekiamos su tortilija ir įvairiais priedais.

falāfel, falāfil

arab.

falãfelis (vns.), falafeliai (dgs.) 1

Aliejuje kepti rutuliukai iš avinžirnių ar pupų.

farfalle

it.

kaspinė̃liai, farfãliai 2

Vidutinio dydžio kaspinėlių formos makaronai.

farfallini

it.

maži̇́eji kaspinė̃liai, farfalìniai 2

Smulkių kaspinėlių formos makaronai.

fartura 

port.

farturà 2 

Portugališka aliejuje virta spurga traškiu paviršiumi (panaši į čiurą, tik kitos formos – susukta).

feijoada

port.

feižoadà 2

Portugalijoje, Brazilijoje gaminamas sotus troškinys iš pupelių, daržovių ir kiaulienos ar jautienos.

fettuccine

it.

fetučìniai 2

Ilgi plokšti juostelių formos makaronai.

flan

angl.

flãnas 2

Desertas iš pasaldinto kiaušinių kremo, aplietas karamele.

flat white

angl.

fletváitas 1

 Iš Australijos ir Naujosios Zelandijos kilęs espresas, gaminamas su ypač puriai išplaktu pienu.

Florentine (dgs. Florentines)

angl.

florentìnas 2

 

focaccia

it.

fokãčija 1

Italų valgis – paplotis, kartais pagardintas įvairiais priedais.

fondant

pranc.

fondãnas 2

Pyragėlis su saldžia ir tiršta mase viduje.

frappuccino

it.

frapučìnas 2

Adaptuotas šaldytų ir buteliuose parduodamų kavos gėrimų prekių ženklas, priklausantis koncernui Starbucks Coffee Corp.

Fritata

it.

itališkas omletas, fritatà 2

 

fugu, blowfish

jap.

fugù (nkt.)

Labai nuodinga žuvis; žuvies patiekalas Japonijoje, valgomas pašalinus nuodingas sudedamąsias dalis.

fusilli

it.

fuzìliai 2, sraigtẽliai

Ilgi spiralės formos makaronai.

галушка (galushka)

ukr.
(angliz.)

hãluška (vns.), hãluškos (dgs.) 1

Ukrainietiški virtinukai be įdaro; valgomi su įvairiais padažais ir priedais, dedami į sriubą.

ganache

pranc.

ganãšas 2

Padažas, saldžių kepinių įdaras iš šokolado ir grietinėlės.

gazpacho

isp.

gaspãčas 2, ispãniška trintìnė

Šalta sriuba iš trintų žalių daržovių, paprastai pomidorų.

gyōza 

jap.

giodzà (vns.),
giòdzos (dgs.) 2

Rytietiški koldūnai.

girasoli

it.

džirasòlis (vns.) 2, džirasòliai (dgs.)

Panašios į saulėgrąžą formos virtiniai su įdaru (rikotos, grybų, krabų mėsos).

gochu-jang 

kor.

gočiudžángas 1

Pikantiškas, saldus ir aštrus fermentuotas pagardas iš aitriųjų paprikų miltelių, lipnių ryžių ir fermentuotų sojų pupelių, naudojamas gaminant kimčius.

granita

it.

granità 2

Tradicinis itališkas (sicilietiškas) desertas – pusiau sušalusi ledų arba šerbeto konsistencijos masė, daroma iš saldinto vandens ir kvepiklių. Paprastai ruošiamas ledų aparatu.

granola 

angl.

granolà 2, skrùdinti drìbsniai, trãškūs drìbsniai

Pakepinti dribsniai su medumi ir kitokiais priedais (džiovintais vaisiais, sėklomis, riešutais).

gratin

pranc.

gratìnas 2

Prancūziškas daržovių apkepas su traškia plutele iš trupinių, sūrio ir kt.

gremolata, gremolada

it.

gremolatà 2

Italų virtuvės pagardas iš kapotų žalumynų, citrusinių vaisių žievelių ir prieskonių.

grissino (dgs. grissini)

it.

dúonos lazdẽlė

 

guacamole

LA isp.

(meksikíetiškas) avokãdų trintinỹs, gvakamòlė 2

Tradicinis actekų, dabar – meksikiečių patiekalas iš trintų avokadų, smulkintų svogūnų, pomidorų, aitriųjų raudonųjų pipirų ir žolelių. Kilmė: iš Lotynų Amerikos isp., iš nahuatlių k. āhuacamolli, iš ahuacatl – ‘avokadas’ + molli – ‘padažas’.

gunkan

jap.

gunkãnas 2

Ovalo formos sušių rūšis.

güvech

turk.

giùvečas 1

Balkanų, turkų virtuvei būdingas troškinys iš mėsos ir daržovių.

halloumi, hallumi

graik.

halùmis 2

Sūrus baltas kiprietiškas (graikiškas) avių ar ožkų pieno sūris, dažnai valgomas pakepintas ar keptas.

hangwa

kor.

hangvà 3

Tradiciniai korėjietiški desertai ir konditerija (bendras pavadinimas).

harissa

arab.

harisà 2

Afrikietiškas padažas iš aitriųjų paprikų, česnakų ir alyvuogių aliejaus.

harusame

jap.

harusãmiai 2

Plonyčiai permatomi ryžių miltų makaronai.

hōjicha

jap.

hòdžičia 1

Japoniška skrudinta žalioji arbata.

horchata 

isp.

orčiatà 2, viksvuõlių pi̇́enas

Ispanijoje populiarus gėrimas iš viksvuolių (lot. Cyperus esculentus) sėklų – proteinų gausus augalinis pienas.

jalebi

hind.

džalèbis 2

Rytietiškas saldėsis – aliejuje virtos ir sirupe išmirkytos traškios tešlos spiralės.

Jamon Iberico

isp.

ibèriškas kum̃pis

Ispaniškų kumpių rūšis, pavadinta pagal Iberijos kiaulių veislę.

Jamon Serrano

isp.

serãnas 2

Ispaniškų kumpių rūšis (isp. ‘kalnietiškas kumpis’).

julep

angl.

džiulèpas 2

Šaltas, mėtomis pagardintas gėrimas.

yakitori

jap.

jakitòris 2

Japonų virtuvės patiekalas – ant mažų iešmelių užmauti ir iškepti vištienos (dažniausiai) gabaliukai. Kepant laistoma arba valgoma su sojų ar mirino padažu.

yusheng 

kin. (pinyin)

 jušeñgas 2

Žalios žuvies mišrainė. Gaminama žalios žuvies gabaliukus (juosteles) sumaišant su pjaustytomis daržovėmis ir įvairiais padažais bei prieskoniais.

kabayaki

jap.

kabajãkis 2

Japoniškas žuvies (paprastai ungurio) patiekalas – specialiu padažu aptepti, ant medinių iešmelių suverti ir ant grotelių iškepti filė gabaliukai.

kaiseki

jap.

kaisèkis 2

Tradiciniai japonų aukštosios kulinarijos pietūs ar vakarienė iš daugelio patiekalų.

karydopita  

gr.

karidòpita 1; grai̇̃kiškas riešutų̃ pyrãgas

Graikinių riešutų pyragas su cinamonu ir gvazdikėliais, aplietas medaus sirupu.

kasundi, kashundi 

angl.

kasùndis (kašiùndis) 1

Azijietiškas padažas iš fermentuotų garstyčių sėklų (panašus į vasabius).

kedgeree 

angl.

kèdžeris 1

Indiškas Jungtinėje Karalystėje paplitęs patiekalas iš ryžių, kiaušinių, rūkytos žuvies ir sviesto.

 keftédes

gr.

keftèdas (vns.), keftèdai (dgs.) 2

Graikiški mėsos kukuliai, pagardinti mėtų lapais, pertažolėmis.

 khash

arm.

chãšas 2

Kaukazo regionui būdinga iš Armėnijos kilusi tiršta, maistinga avienos ar jautienos sriuba su priskoniais, valgoma su pita. Paprastai patiekiama pusryčiams.

khichrī

hind.

kìčris 2

Tradicinis Pietų Azijos valgis iš ryžių, ankštinių ir kt.

kimchi,
kimchee

kor.

kìmčiai 1

Fermentuotos daržovės (kopūstai, ridikai ar česnakai) su prieskoniais.

kleftiko, klephtiko

graik.

klèftikas 1

Su citrinų sultimis ir česnaku marinuota ėriena, originaliai kepama sandariame inde (ant grotelių ar folijoje).

kofta

ind., turk.

koftà 2, ìndiški kukùliai

Viduriniųjų Rytų ir Indijos virtuvėje – aštrūs maltos mėsos, varškės sūrio (panyro) arba daržovių rutuliukai.

kombucha

jap.

kombučià 2

Arbatos grybas; raugintas gėrimas su arbatos grybu.

korma

turk.

kòrma 1

Rytietiškas troškinys, troškinamas aštriame padaže su jogurtu, grietine, varške.

kozinak, kazinak

 

kozinãkas 2

Riešutų, įvairių grūdų batonėlis.

kubdari

gruz. (kartvelų)

kubdãris 2

Tradicinis svanų valgis – raugintos tešlos paplotis su mėsos įdaru.

kulfi

hindi

kulfì (nkt.), ìndiški ledaĩ

Indiški kieti įvairaus skonio ledai.

lasagna vns. lasagne dgs.

it.

lazãnija 1, lãkštinių ãpkepas

lãkštiniai 1

 

lassi

ind.

lãsis 2, ìndiškas jogùrtinis gė́rimas

Saldus arba aštrus indų ir pakistaniečių gėrimas iš plakto jogurto arba pasukų ir vandens, patiekiamas su ledu.

latte macchiato

it.

píenas su espresù

Pienas, virš jo balta kava, o virš šios – pieno puta. Iš tikro tai – pienas su kava.

 лепиња / lepinja

serb.

lèpinia 1 

Serbiška plokščia duona (su ja gaminama pleskavica).

linguine

it.

lingvìniai 2

Ilgi, siauri, plokšti makaronai.

macaron
macaroon  

pranc.
angl.

makarùnas (vns.), makarùnai (dgs.) 2 

Sausainiai iš migdolų miltų, kiaušinių baltymų ir cukraus.

macchiato doppio

it.

dvìgubas esprèsas su (píeno) putà

 

maki

jap.

mãkis 2

Ryžių ritinėlis, įdarytas žuvimis, jūrų gėrybėmis ar daržovėmis, apjuostas jūrų dumblių juostele arba apvoliotas ikrais.

maltagliati 

it.

maltaljãtis (vns.) 2, maltaljãčiai (dgs.); itališki skryliai 

Rombeliai iš makaronų tešlos, patiekiami su įvairiais padažais.

marinara

it.

jūreĩviškas 1 (padažas, pica, makaronai ir pan.)

Italų k. bdv. marinara – 1. jūrinis, 2. jūreiviškas; alla marinara – „kaip jūreivių“, „jūreiviškas“. Taip itališkai vadinamas padažas iš pomidorų, svogūnų, prieskoninių daržovių, patiekiamas su miltiniais valgiais. Lietuvoje marinara kartais vadinami ir makaronai arba pica, patiekiami su jūros gėrybėmis.

marocchino

it.

marokìnas 2

Kavos gėrimas.

masala
Garam masala
Panch (pach) phoron, masala

hindi

masalà 2
garám masalà
pánč masalà

Indiškas maltų prieskonių mišinys; jo rūšys.

matcha

jap.

mačià 2

Aukščiausios rūšies žaliosios arbatos arbatžolių milteliai; japoniška arbata, gaminama iš tokių miltelių.

matsun
(matsoni)

arm., kartv.

mãcunas 1 

Kaukazietiškas fermentuoto pieno gėrimas, gaminamas iš rauginto buivolių, ožkų, karvių, avių pieno. Plačiai paplitęs Vidurio Rytuose ir Mažojoje Azijoje.

menemen 

turk.

menemènas 2

Tradicinis keptas turkiškas patiekalas iš kiaušinių, pomidorų, žaliųjų pipirų ir prieskonių.

meringue

pranc.

kul.moreñgas 2, orinùkas 2

Plaktų baltymų pyragaitis arba sausainis.

meze

turk.

mèzė 2

Įvairūs užkandžiai, paprastai valgomi prieš pagrindinį maistą arba su alkoholiniais gėrimais Artimųjų Rytų virtuvėse.

michelada

isp.

mičeladà 2

Meksikietiškas gėrimas – aštrus alus su įvairiais priedais, patiekiamas atšaldytoje stiklinėje druskuotu krašteliu.

michetta

it.

miketà 2

Itališka balta duona – labai lengva, pūsta, traškia plutele.

minestrone

it.

minestrõnė 2 , itãliška daržovíenė

 

mirin

jap.

mirìnas 2

Ryžių vynas, vartojamas kaip pagardas japonų virtuvėje.

miso

hindi

mìsas 2, sòjų pastà

Sojų pupelių pasta.

mochi

jap.

mòčis 2

1. tradicinis naujametis japonų patiekalas – lipnus ryžių kukulaitis iš ryžių masės; 2. japoniškas desertas – kukulaitis iš ryžių miltų su įdaru (dažnai ledų).

mojito

isp.

mochìtas 2

Kubietiškas alkoholinis kokteilis iš romo, cukraus, mėtų, žaliųjų citrinų sulčių ir gazuoto vandens, su ledu.

mojo 

isp.

mòchas 2

Iš Kanarų kilęs padažas iš aliejaus, česnakų, druskos, kuminų, paprikų. Priklausomai nuo naudojamų paprikų spalvos padažas būna raudonasis arba žaliasis.

mokaccino

it.

mokačìnas 2

Komercinis simbolinis pavadinimas.

mole 

isp.

mòlė 2

Tamsiai rudas arba raudonas padažas, gaminamas iš maždaug 20 ingredientų, tarp jų būtinai įvairių rūšių paprikų ir šiek tiek šokolado. Daug prieskonių.

mortadella

it.

mortadelà 2

Itališka kiaulienos dešra su lašinukais, pistacijomis ir kt. priedais, būdinga Bolonijos regionui.

moussaka, musakka

graik., turk.

musakà 2

Graikiškas bulvių, maltos avienos ar kt. mėsos, baklažanų, pomidorų, sūrio apkepas.

muffin

angl.

keksiùkas 2

JAV – mažas purus kupolo formos pyragaitis, kepamas su kepimo milteliais. DB – plokščia apskrita puri paskrudinta mielinės tešlos bandelė, valgoma perpjauta pusiau, su sviestu. Lietuvoje paplito amerikietiškasis variantas.

naan

hindi

nãnas 2

Indiška duona, kepama molinėje krosnyje.

nacho (vns.), nachos (dgs.)

isp.

kukurū̃zų traškùčiai

Riestą nosį primenančios formos traškučiai (isp. nachas – ‘nosis’, nacho (bdv.) – ‘riestanosis’).

Nduja

it.

ndujà 2

Kalabrijoje gaminama aštri delikatesinė kiaulienos dešra.

nigiri

jap.

nigìris 2

Suspaustų ryžių kauburėlis, apdėtas žuvų, jūrų gėrybių ar japoniško omleto gabalėliais (sušių rūšis). 

nori

jap.

nòris (nòriai) 2,
(jū́rų) dum̃blių lãkštas (lãkštai)

Japonų kulinarijoje naudojamas presuotas jūrų dumblių lakštas (ypač sušiams vynioti).

ojakhuri 

gruz. (kartvelų)

odžiachùris 2

Mėsa, kepta su daržovėmis (bulvėmis, paprikomis, įvairiomis žolelėmis).

okonomyaki

jap.

okonomijãkis 2

Japoniškas blynas (pica) su įmaišytomis daržovėmis, mėsa ir pan.

onigiri

jap.

onigìris 2

Tradicinis japonų valgis – trikampio arba ritinio formos ryžių kukuliukas su įvairiais įdarais, paprastai patiekiamas noryje – džiovintų jūros dumblių lakšte.

orangette

pranc.

oranžètė (vns.),
oranžètės (dgs.) 2

Specialiai paruoštos apelsinų skiltelės, glaistytos šokoladu.

orujo

isp.

orùchas 2

Ispanijoje gaminamas stiprus alkoholinis gėrimas iš vynuogių likučių, atlikusių nuo vyno gamybos.

osechi

jap.

osèčis 2

Tradicinis Naujųjų metų japonų maistas – įvairūs patiekalai specialioje į skyrelius sudalytoje dėžutėje.

pachlava (plg. baklava)

armėn.

pachlavà 2

Žr. baklava.

paella

isp.

paèlija 1

Aštrus ispaniškas ryžių valgis.

пaляниця
(palianytsia)

ukr.
(angliz.)

palianycià 2

Ukrainietiška naminė duona. 

pakora

hindi

pakorà 2

Indiškas (rytietiškas) užkandis – tešloje kepti daržovių, mėsos ar sūrio gabalėliai.

panna cota

it.

panakotà 2

Itališkas pieno ar grietinėlės desertas.

paneer, panir

ind.

panỹras 2, ìndiškas varškė̃s sū́ris

Varškės sūrio rūšis, tradicinė Indijos, Irano ir Afganistano virtuvėse.

panela

isp.

panelà 2 

Šviežias meksikietiškas sūris.

panettone

it.

panetònė 2

Tradicinis itališkas (kalėdinis) pyragas.

pan-European

angl.

(visõs) Euròpos, paneuròpinis 1

 

 panino (vns.), panini (dgs.) 

it.

pani̇̀nis (vns.),
pani̇̀niai (dgs.) 2

 Itališkas šiltas sumuštinis, gaminamas iš čiabatos ar miketos su salotų, kumpio, sūrio, pomidorų ar kt. įdarais.

panzanella

it. 

pancanelà 2 

Iš Toskanos kilusios salotos, gaminamos iš pomidorų, bazilikų ir sužiedėjusios duonos.

pappardelle

it.

papardèliai 2

Ilgi, plokšti, už taljatelius platesni makaronai.

paratha

hindi

paratà 2

Plokščia indiška neraugintos tešlos duona, kepama ant keptuvės.

parfait

pranc.

kul. parfė̃ nkt.

Šaltas desertas iš plaktos grietinėlės, kiaušinių, dažnai – ir vaisių; desertas iš ledų, morengų ir vaisių sluoksnių, patiekiamas aukštoje taurėje.

pastel de nata 

port.

nãtas 2 

Portugališkas pyragaitis su kiaušininiu kremu.

pastilla 

isp.

pastìlija 1

Marokietiškas mėsos pyragas.

peka

kroat.

pekà 2 

Tradicinis kroatų patiekalas: mėsa arba jūros gėrybės su daržovėmis (bulvėmis, morkomis) ir prieskoniais kepama židinyje, inde su varpo formos dangčiu, apipiltu karštomis žarijomis.

pelamushi

kartv.

pelamùšis 2

Gruziniška desertinė želės konsistencijos košė, gaminama su miltais ir vynuogių sultimis, paprastai patiekiama su riešutais.

peperonata 

it.

peperonatà 2

Itališkas užkandis iš paprikų, pomidorų ir svogūnų. 

persillade

it.

persilãdas 2

Prieskonių (druskos, petražolių, česnakų ir kt.) mišinys.

persipan

angl.

persipãnas 2

Į marcipaną panašus konditerijos gaminys iš abrikosų ar persikų kauliukų branduolių ir cukraus; specifinio šiek tiek karstelėjusio skonio. 

pesto

it.

pèstas 2, pèsto pãdažas, bazìlikų pãdažas

 

Piadina, Piadine

it.

pjadinà 2

Paplotėliai, gaminami iš miltų, alyvuogių aliejaus, druskos ir vandens.

piccata

it.

pikatà 2

Italų virtuvės patiekalas – ploni mėsos gabalėliai, apkepti svieste, su citrinų ir petražolių padažu.

 pide 

turk.

pidė̃ 4

Turkiška rauginta laivelio formos duonelė su įvairiais įdarais, iškepta aukštoje temperatūroje.

pinzimonio 

it.

pincimònijus 1

Itališkas užkandis. Šviežių daržovių juostelės, dažomos į alyvuogių aliejų su prieskoniais.

pitta

gr. angl.

pità 2̀, graĩkiška dúona

 

pkhali 

kartv.

pchãlis 2

Tradicinė kartvelų užtepėlė iš pjaustytų ar maltų daržovių (kopūstų, baklažanų, špinatų, pupelių, burokėlių), pagardinta graikiniais riešutais, česnaku ir žolelėmis.

пљескавица / pljeskavica

serb.

plèskavica 1 

Ant grotelių keptas serbų patiekalas iš maltos mėsos (suplotas maltinis). Su juo gaminamas serbiškas mėsainis: ant paplotėlio dar dedama svogūnų, aivaro, pomidorų.

poke

hav.

pòkė 2

Havajų virtuvės patiekalas iš supjaustytos žalios žuvies, dumblių, sojų padažo, sezamų aliejaus ir prieskonių.

poke bowl 

hav.

pòkės dubuõ

Pagal Budos dubens principą paruoštas patiekalas, kurio pagrindą sudaro žalia žuvis. 

praline

pranc.

1. riešutìnė mãsė, pralinė̃ nkt.;

2. pralinė̃ (saldainiai)

Tiršta saldi masė, gaunama verdant cukruje ir trinant riešutus; paprastai vartojama kaip šokoladinių saldainių įdaras; saldainiai su tokiu įdaru. Pavadinta recepto autoriaus Marshalo du Plessis-Praslino garbei.

profiterole 

pranc.

profitròlis 2

Plikytas pyragaitis su kremu, gali būti patiekiamas su ledais, plakta grietinėle, kartais glaistytas.

prosciutto

prosciutto di Parma

it.

kum̃pis 2

Pármos kum̃pis

It. prosciutto – ‘kumpis’. Daugelyje šalių taip dažnai vadinamas itališkas vienos rūšies – Parmos – kumpis.

prosecco

it.

prosèkas 2

Itališkas šampanizuotas sausas baltas vynas.

puchero

isp.

pučèras 2

Iš Ispanijos kilęs mėsos ir daržovių troškinys. Sudedamosios dalys priklauso nuo regiono.

pu-erh

kin.

puèras 2

Specifinės fermentacijos kiniškos arbatžolės ir jų arbata.

quesadilla

Meks. isp.

kesadìlija 1

Su sūriu sukepta tortilija.

quiche

pranc.

kìšas 2

Pyragas trapios tešlos pagrindu su mėsos, žuvies ar daržovių įdaru, užpiltas kiaušinių ir pieno arba grietinėlės plakiniu.

quiche loraine

pranc.

kišlorènas 2

Pyragas trapios tešlos pagrindu su mėsos, žuvies ar daržovių įdaru, užpiltas kiaušinių ir pieno arba grietinėlės plakiniu.

raita

hindi

ráita 1

Indiškas įvairių pjaustytų daržovių ir prieskonių pagardas.

ramen

jap.

ramènai 2

Greitai išverdami japoniški makaronai.

ratatouille 

pranc.

ratatùjis 2

Nicos regionui būdingas daržovių troškinys, gaminamas iš baklažanų, cukinijų, pomidorų, paprikų, svogūnų.

relish

angl.

rèlišas 1

Iš Indijos kilęs marinuotų vaisių ar daržovių pagardas, panašus į čiatnį. Populiarus JK, Kanadoje, JAV.

remoulade

pranc.

remulãdas 2

Padažas iš majonezo ir įvairių priedų (žolelių, agurkėlių, ančiuvių ir kt.).

ribollita 

it. 

ribolità 2

Toskanos regionui būdinga ingredientų gausi sriuba. Visada dedama duonos likučių, kitos sudedamosios dalys – daržovės: įvairios pupelės, kopūstai, morkos, salierai ir kt.

ricotta

it.

rikotà 2

Liesas itališkų sūrių gamybos produktas, daromas iš išrūgų, gali būti kietas kaip sūris arba varškės pavidalo.

rigatoni

it.

rigatòniai 2

Didesnių vamzdelių formos makaronai.

risoni 

it.

rizòniai 2

Maži, savo forma į ryžius panašūs makaronai.

risotto

it.

rizòtas 2, daugiãryžis 1

Itališkas ryžių patiekalas.

 rochers suisses

pranc.

rošė̃ (nkt.)

Specifinės formos (panašus į krūvelę akmenų) saldumynas iš riešutų ir šokolado.

Rocamadour

pranc.

rokamadū̃ras 2

Prancūziškas ožkų sūris.

rompope

isp.

rompòpė 2

Tradicinis Meksikos ir aplinkinių šalių kiaušininis likeris.

roti

hindi

ròtis 2

Neraugintos tešlos paplotis – indiška duona.

rouille

pranc.

rùjis 2

Padažas iš alyvuogių aliejaus, trupinių, česnako, šafrano ir aitriųjų paprikų. Paprastai patiekiamas prie žuvies, naudojamas žuvies sriuboms.

sambuca

it.

sambukà 2

Itališkas anyžinis likeris.

samosā

hindi

samosà 2

Indiškas trikampis pyragėlis, įdarytas mėsa, daržovėmis.

sashimi

jap.

sašìmis 2

Japoniškas žalios žuvies ir kitų jūrų produktų patiekalas su tam tikru padažu.

sate

ind.

sãtė 2, indoneziẽtiškas šašlýkas

Ant mažų iešmelių suverti ir apkepti įvairūs produktai: bet kokios rūšies mėsa, subproduktai ar jūros gėrybės, tofu, kai kurios daržovės.

satsivi

gruz. (kartvelų)

sacìvis 2

Šventinis gruzinų (kartvelų) patiekalas – paukštiena su graikinių riešutų padažu.

scone 

angl.

skònas (vns.), skònai (dgs.) 2

Minkštos, purios bandelės prie angliškos arbatėlės, paprastai apvalios arba trikampės. Tradiciškai patiekiamos su džemu, plakta grietinėle arba graikišku jogurtu ir braškėmis.

sfogliatella

it.

sfoljatelà 2

Sluoksniuota bandelė iš daugybės plonų sluoksnių.

seitan

jap.

seitãnas 2

Kviečių glitimas, naudojamas kaip mėsos pakaitalas.

Selles-sur-Cher

pranc.

selsiuršèras 2

Minkštas ožkų pieno sūris su riešutų prieskoniu.

semifreddo

it.

semifrèdas 2

Itališkas šaldytų putėsių konsistencijos desertas iš kiaušinių, cukraus, grietinėlės ir uogų ar vaisių. 

ceviche, seviche, cebiche

isp.

sevìčė 2

Lotynų Amerikos šalių patiekalas iš šviežios žuvies, marinuotos citrusinių vaisių sultyse.

shabu-shabu, syabu-syabu

jap.

šiàbu šiàbu (nkt.)

Japonų patiekalas ir gaminimo ritualas.

shakshouka, shakshuka,
chakchouka

arab.

šakšukà 2

Vidurio Rytų ir Šiaurės Afrikos šalių patiekalas – prieskoningame pomidorų padaže kepti kiaušiniai.

shawarma

arab.

šavárma 1

Libanietiškas arba žydiškas kebabas.

shepherd’s pie

angl.

piemenų̃ pyrãgas

Sluoksniuotas grūstų bulvių ir maltos mėsos pyragas.

shiitake

jap.

válgomasis dantẽnis,
šitãkis 2

Grybas (lot. Lentinus elodesLentinula elodes).

шұбат
(shubat)

kazach.
(angliz.)

šubãtas 2

Vidurinėje Azijoje populiarus fermentuoto kupranugarių pieno gėrimas.

slush

angl.

slãšas 2, sniegìnė gaivà

Gėrimas iš vandens su sirupu, maišant sušaldytas iki ištižusio sniego konsistencijos.

smoothie, smoothy

angl.

glotnùtis 2, tirštàsis koktelis

Tirštas švelnus gėrimas iš šviežių vaisių, pagardintas pienu, jogurtu ar ledais.

soba

jap.

(japòniški) grikìniai makarõnai

 

sobrasada  

isp.

sobrasadà 2

Vytinta dešra iš Balearų salų, pagaminta iš kiaulienos su paprika ir kitais prieskoniais.

sofrito

isp.

sofrìtas 2

Padažas iš susmulkintų ir aliejuje apkeptų aromatinių ingredientų. Naudojamas kaip pagrindas kitiems padažams, dedamas į sriubas, troškinius.

sommelier

pranc.

someljė̃ (nkt.)

Profesionalus vyno prie patiekalų parinkėjas.

souvlaki

graik.

suvlãkis 2, graĩkiškas šašlýkas

Ant iešmo kepti mėsos gabalėliai (paprastai ėrienos, kiaulienos ar kt.).

spanakopita

gr.

spanakòpita 1

Graikiškas kepinys iš filo tešlos su špinatų ir fetos įdaru.

spring roll 

angl.

springròlas (vns.), springròlai (dgs.) 2

Iš ryžių tešlos lakštų su daržovių įdaru gaminamas suktinukas, būdingas Azijos virtuvei. 

sriracha

taj.

siračà 2

Aštrus padažas iš aitriųjų pipirų, acto, česnako, druskos ir cukraus.

starter

angl.

ùžkandis 1

 

Stollen

vok.

štòlenas 1

Saldus brandintas mielinis kepinys, gaminamas Vokietijoje prieš Kalėdas, gardinamas rome ar brendyje išmirkusiomis razinomis, cukatomis, migdolų riešutais.

stracchino 

it. 

strakìnas 2

Minkštas nebrandintas švelnaus skonio itališkas karvių pieno sūris.

suluguni

gruz.

sulugùnis 2

Gruziniškas sūris, įtrauktas į ES saugomų pavadinimų sąrašą.

surimi

jap.

surìmis 2

Malta žuvies mėsa, paprastai naudojama kaip krabų mėsos pakaitalas.

sushi

jap.

sùšis 2

Japonų nacionalinis patiekalas iš žalios žuvies arba kitų jūrų produktų, rečiau – daržovių, kiaušinių.

tabule, tabbouleh, tabouleh, tabouli

arab.

tabùlė 2

Rytietiškos salotos iš smulkių kruopų (bulguro, kuskuso) ir daržovių.

taco

isp.

tãkas (vns.), tãkai (dgs.) 2

Tradicinis meksikietiškas patiekalas, gaminamas iš tartilijos su mėsos ar kt. įdaru.

tagine, tajine

arab.

tadžìnas 2

Taip vadinamas ir šiaurės Afrikos šalių į vakarus nuo Egipto valgis – mėsos ir daržovių troškinys, gaminamas dengtame keraminiame puode, ir pats puodas.

tagliatelle

it.

taljatèliai 2

Plokšti, ilgi juostiniai makaronai.

tahini (tahina)

arab.

tahìnis 2, sezãmų pastà

Grūstų arba maltų sezamų sėklų pasta.

tamal

isp.

tamãlis 2

Centrinei Amerikai būdingas patiekalas – į garuose apdorotus augalų (paprastai bananų ar kukurūzų) lapus suvyniotas mėsos ar kt. įdaras. 

tandir
tandir
Тандыр

tur.
uzb.
rus. 

tandỹras 2 

Rytietiška krosnis.

tapas

isp.

tapà (vns.), tãpos (dgs.) 2

Įvairių rūšių ispaniškas užkandis, patiekiamas su alumi ir vynu.

tapenade

provans.

tapenadà 2

Provansiečių valgis – pikantiškas užtepas iš juodųjų alyvuogių, kaparių ir ančiuvių.

tartare

pranc.

totõriškas 1 (padažas, žuvis, kepsnys ir pan.)

Pranc. tartar, tatare – ‘totorius’.

tartare

pranc.

tartãras 2

Mėsos ar žuvies su prieskoniais paplotėlis, valgomas žalias.

tarte

pranc.

tárta 1

Atviras prancūziškas pyragas – tešlos krepšelis, pridėtas saldaus (vaisių, uogų) arba nesaldaus (mėsos, sūrio, žuvies) įdaro.

tartelette

pranc.

konditèrinis krepšẽlis; tartalètė 2

 

tataki

jap.

tatãkis 2

Japoniškas patiekalas – plonais gabalėliais supjaustyta mėsa arba žuvis (trumpai termiškai apdorota arba neapdorota), marinuota su imbieru ir kitais prieskoniais. 

temaki

jap.

temãkis 2

Jūržolių lakšto piltuvėlis, prikimštas ryžių su žuvimi ar jūrų gėrybėmis(sušių rūšis).

tempeh

indonez.

tempė̃ 4

Fermentuota sojų masė.

tempura, tenpura

jap.

tem̃pura 1

Tešloje keptos (su traškia plutele) jūrų gėrybės, daržovės ar mėsa; tešla, kurioje kepamas šis įdaras.

teriyaki
teriyaki sauce

jap.

(lašìšos, jáutienos, vištíenos ir pan.) terijãkis 2
terijãkio pãdažas

Reikšmės: 1. japoniškas kepsnių gaminimo būdas ir patys patiekalai – sojų padaže marinuota žuvis arba mėsa, kepta ant iešmo arba grotelių; 2. padažas, kuriame marinuojami minėti patiekalai.

terrine

pranc.

terìnas 2

Iš smulkintos mėsos, žuvies ar daržovių specialioje formoje pagamintas sluoksniuotis.

teppan-yaki

jap.

tepanjãkis 2

Japonų virtuvės tipas. Maistas (mėsa, žuvis, daržovės) ruošiamas lankytojų akivaizdoje, ant specialaus įkaitusio paviršiaus ar metalinėje keptuvėje, ir iškart patiekiamas.

tiramisu

it.

tiramìsas 2, tiramisù nkt.

Itališkas desertas (it. tirami su – ‘pakylėk mane’).

tkemali

kartv.

tkemãlis 2

Rūgštokas kartveliškas pagardas, paprastai gaminamas iš tam tikros rūšies slyvų.

tklapi

kartv.

tklãpis 2

Tradicinis kartveliškas desertas iš vaisių tyrės. Vaisių tyrė plonai paskirstoma ant popieriaus ir išdžiovinama, gauti lapai susukami ir supjaustomi.

tom yum, tom yam

taj.

tomjãmas 2

Tailandietiška gausi prieskonių ir žolelių vištienos sriuba. Gali būti gaminama ir su krevetėmis ar kitokia mėsa. 

tortellini

it.

tortelìniai 2

Makaronų tešlos žiedelių formos virtinukai su įdaru.

tortilla

isp.

tortìlija 1

Plonas kukurūzų paplotėlis su įdaru.

tsipouro

gr.

cìpuras 1

Graikiška iš vynuogių išspaudų gaminama degtinė.

turoš   

kroat., slov.

tùrošas 1 

Šiaurės Kroatijoje, Slovėnijoje gaminamas specifinės spalvos ir formos galvijų pieno sūris (į varškę dedama paprikos, todėl būna šviesiai oranžinės arba abrikosinės spalvos, formuojamas kūgiais, džiovinamas saulėje, rūkomas).

tutmaç
(tutmač)

turk.

tutmãčas 2

Turkiška makaronų ir lęšių sriuba. 

udon

jap.

udònai 2

Stori trumpai verdami japoniški makaronai.

uramaki

jap.

uramãkis 2

„Išvirkščias“ sušis, ruošiamas ryžiais padengiant išorinį jūrų dumblių sluoksnį.

tzatziki

graik.

dzadzìkis 2

Graikiškas jogurto, agurkų, mėtų (prieskonių žolelių) užkandis, padažas.

узва́р
(uzvar)

ukr.

uzvãras 2

Žieminis Ukrainos virtuvei būdingas gėrimas iš džiovintų vaisių ir uogų su įvairiais priedais (medumi, vynu).

vindaloo

hindi

vindalù (nkt.)

Aštrus mėsos arba žuvies troškinys.

vinjak

serb.

vinjãkas 2

Serbijoje gaminama brendžio rūšis.

wagashi

jap.

vagãšis 2

Dekoratyvus, meniškas, ne itin saldus japoniškas saldumynas – proginė skulptūrėlė. Gaminamas iš ryžių, pupelių, sezamų pastos, agaro, įvairių vaisių.

wasabi

jap.

kul. pipìrkrieniai 1, vasãbiai 2

Tradicinis japonų virtuvės prieskonis, kartais dar vadinamas japoniniais krienais.

wok

kin.

kìniška keptùvė

Apskrita gili keptuvė išgaubtu mažo skersmens dugnu – tradicinis pietų Kinijos virtuvės rykas.

wulung

kin.

ulòngas 1

Tam tikros iš dalies fermentuotos kiniškos arbatžolės ir jų arbata.

zaatar, zatar

arab.

zatãras 2

Viduržemio jūros regiono prieskonių (čiobrelių, raudonėlių, mairūnų ir kt.) mišinys.

zampone

it.

dzampònė 2

Italijos virtuvės patiekalas iš kiaulių kojų.

zoni, o-zoni

jap.

dzònis 2
odzònis 2

Tradicinė japoniška Naujųjų metų sriuba su močiais.

żurek 

lenk.

žùrekas 1

Viena populiariausių lenkų sriubų, gaminama iš duonos raugo ir įvairios mėsos, patiekiama su virtu kiaušiniu.

Sutrumpinimai:

angl. – anglų k.

angliz. – anglizuota forma

arab. – arabų kalba

armėn. – armėnų k.

berb. – berberų k.

bdv. – būdvardis

dan. – danų k.

dgs. – daugiskaita, daugiskaitinis

filp. – filipiniečių kalba

  1. – graikų k.

gruz. – gruzinų kalba

hav. – havajiečių k.

hebr. – hebrajų k.

hind. – hindi k.

ind. – indų k.

isp. – ispanų k.

  1. – italų k.

jap. – japonų k.

kartv. – kartvelų kalba

kazach. – kazachų kalba

kin. – kinų k.

kor. – korėjiečių k.

kroat. – kroatų kalba

  1. – kita

kul. – kulinarija

lenk. – lenkų kalba

Meks. isp. – Meksikos ispanų k.

mot. g. – moteriškoji giminė

nkt. – nekaitomas

  1. – olandų k.

pan. – panašiai

pers. – persų k.

plg. – palyginti

pranc. – prancūzų k.

provans. – provansalų k.

port. – portugalų k.

pvz. – pavyzdžiui

rus. – rusų kalba

serb. – serbų kalba

slov. – slovėnų kalba

taj. – tajų k.

  1. t. – taip toliau

turk. – turkų k.

ukr. – ukrainiečių k.

vietn. – vietnamiečių kalba

vns. – vienaskaita, vienaskaitinis

vok. – vokiečių k.

žr. – žiūrėti

  1. t. – taip toliau

uzb. – uzbekų k.

Jūsų vardas
Jūsų el. pašto adresas
Klaidos arba netikslumo aprašymas
Loading