Viešojo maitinimo įstaigose (kavinėse, užkandinėse, restoranuose, alinėse ir t. t.) tiekiami įvairių tautų patiekalai. Valgiaraščiuose patiekalų pavadinimai visų pirma turi būti rašomi taisyklinga lietuvių kalba. Tačiau neretai kyla keblumų norint taisyklingai lietuviškai įvardyti kitų tautų patiekalus.
Teikiame Valstybinės lietuvių kalbos komisijos siūlomus kitų tautų patiekalų pavadinimų atitikmenis lietuvių k. (žr. Svetimžodžių atitikmenų sąrašas, patvirtintas Valstybinės lietuvių kalbos komisijos 2010 m. protokoliniu nutarimu Nr. PN-6, ir jo papildymai).
Autentiška forma |
Kalba |
Siūlomi atitikmenys |
Paaiškinimai |
affogato |
it. |
afogãtas 2 |
Itališkas desertas – ledai, užpilti puodeliu espreso. |
agnolotti |
it. |
anjolòčiai 2 |
Pusapvaliai ar kvadrato formos virtinukai iš makaronų tešlos, įdaryti rikota, sūrių mišiniu, daržovėmis ar mėsa. |
aioli |
pranc. |
ajòlis 2 |
Viduržemio jūros regiono virtuvei būdingas padažas iš česnakų ir alyvuogių aliejaus. |
ayahuasca |
isp. |
ajavaskà 2 |
Haliucinogeninis indėnų nuo seno vartojamas gėrimas, kurio pagrindas – svaigusis kvaitùlis. |
ayvar, ajvar aјвар |
turk., kroat., serb. |
áivaras 1 |
Balkanų šalims, Turkijai būdingas iš paprikų ir baklažanų gaminamas pagardas. |
ajapsandali |
gruz. (kartvelų) |
adžapsandãlis 2 |
Kaukazo virtuvės patiekalas (troškinys) iš baklažanų, bulvių, pomidorų, paprikų, svogūnų, česnakų su prieskoniais. |
aquafaba |
angl. |
akvafabà 2 |
Kulinarijoje naudojamas ankštinių (paprastai avinžirnių) nuoviras ar skystis, liekantis juos konservuojant (gali pakeisti kiaušinio baltymą). Itališkas desertas – ledai, užpilti puodeliu espreso. |
alheira |
port. |
aljeirà 2 |
Tradicinė portugališka dešra iš mėsos (ne kiaulienos), duonos, alyvuogių aliejaus, česnakų, paprikų ir kitų prieskonių. |
amontillado |
isp. |
amontiljãdas 2 |
Spirituotas ispaniškas vynas. |
arancino (vns.), |
it. |
arančìnas 2 |
Sicilietiškas aliejuje virtas ryžių kukulis su įdaru. |
armagnac |
pranc. |
armanjãkas 2 |
Brendžio rūšis, tradiciškai gaminama pietvakarių Prancūzijoje, Akvitanės regione. |
baba ganoush |
arab. |
babaganùšas 2 |
Viduržemio jūros regionui būdingas keptų baklažanų užkandis (užtepėlė) su prieskoniais. |
badrijani |
gruz. (kartvelų) |
badridžãnis 2 |
Keptos baklažanų juostelės, įdarytos graikinių riešutų ir česnakų pasta, tiekiamos su granatų sėklomis. |
baijiu |
kin. |
baidziù nkt. |
Distiliuotas svaigusis gėrimas. |
baklava (plg. pachlava) |
turk. |
baklavà 2 |
Labai plonos tešlos sluoksniuotis su riešutų ir migdolų pertepu. |
balut |
filip. |
balùtas 2 |
Tradicinis filipinietiškas patiekalas – virtas anties (arba vištos) kiaušinis su embrionu. |
baozi |
kin. (pinyin) |
baòdzis (vns.), baòdziai (dgs.) 2 |
Kiniškos mielinės į koldūnus panašios bandelės, paprastai gaminamos garuose. Gali būti vegetariškos arba su mėsa. |
barfi, barfee, burfi |
angl. <pers. |
bárfis (vns.), bárfiai (dgs.) 1 |
Indiškas pieniškas saldainis. Gali būti su priedais (riešutais, prieskoniais) ar be jų. |
bellini |
it. |
belìnis 2, Belìnio kokteĩlis |
Nestiprus kokteilis, pavadintas 15 a. venecijiečio dailininko Giovannio Bellinio garbei. |
бендерик |
ukr. |
bendèrikas (vns.), bendèrikai (dgs.) 1 |
Trikampiai lietiniai su įdaru, paprastai mėsos. |
bento |
jap. |
beñtas 2 |
Į skyrelius suskirstyta japonų priešpiečių dėžutė; priešpiečiai tokioje dėžutėje. |
bhaji |
hindi |
bãdžis 2 |
Indijoje populiarus aštrus daržovių užkandis – keptos avinžirnių miltuose apvoliotos daržovės. |
bibimbap |
kor. |
bibimbãpas 2 |
Korėjietiškas patiekalas – ryžiai su mėsa, apvirtomis daržovėmis, kiaušiniu ir gočiudžiangu. |
bicerin |
it. |
bičerìnas 2 |
Italijos Pjemonto srities tradicinis gėrimas. Jo pavadinimas – tiesiog tarminis žodis „bicerin“ (it. Biccherino „stikliukas“). |
bifana |
port. |
bifanà 2 |
Portugališki sumuštiniai su tradiciniu būdu marinuota kiauliena. |
biltong |
ol. |
biltòngas 1 |
Pietų Afrikoje populiarus valgis – vytintos, džiovintos mėsos juostelės. |
biryani |
angl.<hind. |
birjãnis 2 |
Keptas ryžių patiekalas su daržovėmis, tradiciškai gaminamas Indijoje ir Vidurio Azijoje. |
Biscotto (vns.), |
it. |
biskòtis 2, dgs. biskòčiai |
Itališki džiūvėsėliai, paprastai su priedais – riešutais, džiovintomis uogomis ar pan. |
bulgur |
turk. |
bulgùras 2 |
Specialiai apdorotos kvietinės kruopos. |
bobotie |
angl. |
bòbotis 1 |
Pietų Afrikos patiekalas iš prieskoniais pagardintos maltos mėsos, keptos su kiaušiniu. |
bougatsa |
gr. |
bugacà 2 |
Graikiškas pyragas iš lakštinės tešlos su saldžiu arba nesaldžiu (mėsos, sūrio) įdaru. |
bouillabaisse |
pranc. |
bujabèsas 2 |
Tradicinė tiršta provansietiška (Marselio) žuvienė. |
Brezel |
vok. |
brècelis 1 |
Saldus arba pikantiškas vokiškas riestainis. |
brigadeiro |
port. |
brigadeĩras (vns.), brigadeĩrai (dgs.) 2, brazìliškas triùfelis |
Braziliškas triufelis, pagamintas iš kondensuoto pieno, kakavos ir sviesto. Viršutinis sluoksnis – šokolado pabarstukai. |
brioche |
pranc. |
brijòšė 2,svíestinė bandẽlė |
|
bruschetta |
it. |
brusketà 2, itãliškas skrebùtis |
Kepinta duona su česnakais, alyvuogių aliejumi, kartais – kitais priedais. |
bucatini |
it. |
bukatìniai 2 |
Į spagečius panašūs makaronai – vamzdeliai su skylutėmis. |
Buddha bowl |
angl. |
Bùdos dubuõ |
Atskiromis porcijomis dubenėlyje patiekiamas patiekalas, paprastai vegetariškas. Ingredientai išdėliojami atskirai, nemaišomi. |
Burata |
it. |
buratà 2 |
Šviežias itališkas sūris, gaminamas iš mocarelos ir grietinėlės. |
buridda |
it. |
buridà 2 |
Šiaurės Italijai būdinga tiršta jūros gėrybių sriuba (troškinys). Gaminama iš jūros gėrybių, žuvies sultinio, pomidorų, svogūnų ir česnakų. Tradicinis variantas patiekiamas su bandelėmis, valgant jos dažomos į sriubą. |
burrito |
meks. isp. |
burìtas 2, paplótis su į́daru |
Meksikietiškas valgis – paplotis su įdaru, paprastai maltos mėsos ar pupelių. |
cachaça, |
port. |
kačiasà 2 |
Braziliška cukranendrių degtinė. |
cachapa |
isp. |
kačiapà 2 |
Venesuelietiškas į bulvinį panašus blynas iš šviežių kukurūzų masės. |
cafè̀ e latte |
it. |
lãtė 1 |
Karštas pienas su šlakeliu espreso kavos. |
caffè Americano, americano |
it. |
amerikiẽtiška kavà |
|
caffè crema |
it. |
juodà kavà |
|
caffè frappè |
it. |
ledìnis kavõs kokteĩlis, frãpė 2 |
|
caffè moccha |
it. |
šokolãdinė kavà (su píenu) |
Tai kavos (paprastai espreso) gėrimas su šokoladu. |
caipirinha |
port. |
kaipirìnja 1 |
Braziliškas kokteilis iš kačiasos, žaliųjų citrinų ir kt. |
cake pop |
angl. |
pyragáitis ant pagaliùko |
|
calzone |
it. |
pérlenktoji picà |
|
canapé |
pranc. |
(víeno ką́snio) sumuštinùkas 2 |
|
canelé, cannelé, cannelet |
pranc. |
kanèlė 2 |
Pyragėlis su traškia karamelizuota plutele ir drėgnu korėtu vidumi. |
cannolo (vns.), cannoli (dgs.) |
it. |
kanòlis 2, dgs. kanòliai |
Tradicinis itališkas desertas – saldus miltinės tešlos vamzdelis su rikota ir kt. |
cantuccino, cantuccini |
it. |
kantučìnis 2, dgs. kantučìniai |
Mažas kantučis. |
cantuccio (vns.), cantucci (dgs.) |
it. |
kantùčis 2, dgs. kantùčiai |
Tradicinis kietas, migdolais pagardintas saldus itališkas džiūvėsėlis, ppr. mirkomas kavoje ar vyne. |
caparrones |
isp. |
kaparònesas 1 |
Ispaniškas troškinys iš pupelių ir čioriso dešros. |
capātī (angl. chap(p)at(t)i) |
hindi |
čiapãtis 2 |
Tradicinė Pietų Azijoje (Indijoje ir kt.) paplitusi neraugintos tešlos apvali į lavašą panaši duona. |
capellini |
it. |
kapelìniai 2 |
Į spagečius panašūs plonesni makaronai. |
caponata |
it. |
kaponatà 2 |
Tradicinis sicilietiškas patiekalas iš keptų daržovių – baklažanų ir kt. |
cappelletti |
it. |
kapelèčiai 2 |
Įdaryti į tortelinius panašūs makaronai. Kitaip nei torteliniai, neįdaromi mėsa (paprastai kaip įdaras naudojamas sūris). |
cappuccino |
it. |
kapučìnas 2, kapučìno kavà |
Kava su suspaustu garu suplakta pieno puta. |
cappuccino doppio, grand cappuccino |
it. |
dvìgubas kapučìnas |
|
cappuccino freddo |
it. |
ledìnis kapučìnas |
|
carajillo |
isp. |
karachìljas 1 |
Ispaniškas sluoksninis gėrimas iš espreso ir brendžio ar pan. |
carbonara |
it. |
karbonãriškas 1 (padažas, pica, makaronai ir pan.) |
It. carbonaro – ‘angliadegys’. Pavadinimas kilęs iš italų angliadegių tradicijos ant anglių degimo krosnies spirginti sūdytą kiaulieną. Su tokiu padažu paprastai būdavo valgomi makaronai. |
carpaccio |
it. |
karpãčas 2 |
Žalios jautienos arba žuvies (paprastai raudonos) užkandis su tam tikru padažu. Pavadintas italų tapytojo Vittore Carpaccio garbei. |
carpione |
it. |
karpijònė 2 |
Pjemonto virtuvei būdingas su acto marinatu paruoštas patiekalas – žuvis, mėsa, daržovės. |
carving |
angl. |
(vaisių, daržovių ir kt.) pjaustýba 1, (mẽninis) pjaustinė́jimas 1 |
|
casarecce |
it. |
kazarèčiai 2 |
Siauri neilgi S formos makaronai. |
cassoulet |
pranc. |
kasulė̃ (nkt.) |
Sotus prancūziškas antienos, avienos ar kiaulienos produktų troškinys su baltosiomis pupomis. |
castelmagno |
it. |
kastelmánjas 1 |
Pjemonto regione tradiciniu būdu gaminamas sūris. |
cataplana |
port. |
kataplanà 2 |
Portugalijos virtuvei būdingas patiekalas (troškinys su mėsa, daržovėmis ir jūros gėrybėmis), gaminamas specialiame inde (kataplanoje). |
cava |
isp. |
kavà 2 |
Tradiciškai pagamintas ispaniškas putojantis vynas. |
ćevap, ćevapčići |
serb. |
čevãpas 2, čevãpčičis 1 |
Balkanuose populiarus dešrelės formos užkandis iš smulkintos mėsos, apkeptas ant grotelių. |
chachapuri, khachapuri |
gruz. |
chačapùris 2, chačiapùris 2 |
Tradicinis Kaukazo tautų valgis – paplotis su sūriu, mėsa ar žuvimi. Įtrauktas į ES saugomų pavadinimų sąrašą. |
chai latte |
angl. |
čailãtė 2, masãlos arbatà |
Arbata su indiškais prieskoniais (masala) ir pienu. |
chanfana |
port. |
šanfanà 2 |
Tradicinis portugalų patiekalas – raudonajame vyne troškinta ožkiena. |
chawan |
jap. |
čiavãnas 2 |
Rytų Azijos arbatos ceremonijose arbatai ruošti ir gerti naudojamas dubuo. |
chimichanga |
isp. |
čimičiánga 1 |
Riebaluose pakepintas (buritos) paplotėlis su įvairiu įdaru. |
chimichurri |
isp. |
čimičiùris 2 |
Pietų Amerikai būdingas aliejinis žolelių padažas, paprastai patiekiamas su mėsa, kepta ant grotelių. |
chipolata |
angl. |
čipolatà 2 |
Per Kalėdų vakarienę Jungtinėje Karalystėje valgomos dešrelės (patiekiamos apvyniotos šonine ir iškeptos). |
chipotle |
isp. |
čipòtlė 2 |
Dūmų aromato padažas su Chalapos paprikomis. |
chirashi |
jap. |
čirãšis 2 |
Sušių rūšis: pasklidi ryžiai, dubenyje sumaišyti su žalia žuvimi ir daržovėmis. |
chistorra |
isp. |
čìstora 1 |
Baskiška į čiorisą panaši dešra. |
cholent |
hebr. |
čòlentas 1 |
Per šabą valgomas troškinys, dėl šabo tradicijų ruošiamas iš anksto. Pagrindinės sudedamosios dalys – mėsa, bulvės, pupelės, kruopos. |
chorizo |
isp. |
čiorìsas 2, čorìsas 2 |
Aštri kiaulienos dešra, tradicinė Ispanijoje ir Portugalijoje. |
churchkhela |
gruz. (kartvelų) |
čiurčchelà 2 |
Dešrelės formos saldumynas iš vynuogių sulčių, riešutų. Specifinis gamybos būdas ir išvaizda. |
churro |
isp. |
čiurà (vns.), čiùros (dgs.) 2 |
Iš plikytos tešlos gaminamos ir aliejuje verdamos spurgos, paprastai spaudžiamos per konditerinio maišelio antgalį, todėl būna ilgos ar įvairiai išsiraičiusios. |
chutney, chatni |
ind. |
čãtnis 2, ìndiškas pãdažas |
Tirštas indų valgių pagardas, gaminamas iš vaisių ir daržovių, su svogūnais, česnakais, garstyčiomis, actu ir kt. |
ciabatta |
it. |
čiabatà 2 |
Plokščios formos puri itališka kvietinės mielinės tešlos duona traškia plutele (it. ciabatta – ‘kiliminė kurpaitė, šlepetė’). |
clafoutis |
pranc. |
klafùtis 2 |
Prancūziškas vaisių pyragas (apatinis sluoksnis – vaisiai). Klasikiniu laikomas vyšnių su kauliukais klafutis. |
cobbler |
angl. |
kòbleris 1 |
Jungtinėse Amerikos Valstijose ir Jungtinėje Karalystėje populiarus pyragas, gaminamas vaisius ar uogas užpilant tešla. |
confit |
pranc. |
konfì (nkt.) |
Žemoje temperatūroje ilgai, lėtai verdamas patiekalas, dažniausiai mėsa. |
contortion |
angl. |
kontòrcija 1 |
Cirko meno ir akrobatikos šaka, reikalaujanti ypatingo lankstumo. |
couscous |
berb. |
kruopaĩniai 2; kuskùsas 2 |
Granuliuotos kietųjų veislių kviečių manų kruopos ir valgis iš tokių kruopų, paplitęs šiaurės Afrikoje. |
cozido |
port. |
kozi̇̀das 2 |
Ilgai žemoje temperatūroje gaminamas tradicinis portugališkas troškinys – įvairi mėsa, dešrelės, daržovės. Kiekvieno regiono receptas savitas. |
crémant |
pranc. |
kremãnas 2 |
Ne Šampanėje gaminamas prancūziškas natūralios fermentacijos putojantis vynas. |
crème brûlée |
pranc. |
krembriulė̃ (nkt.) |
Plikyto kremo desertas su deginta plutele. |
crescenza |
it. |
krešencà 2 |
Itališkas karvių pieno sūris. Nebrandintas, be žievės, labai minkštas ir švelnaus skonio. Tas pats sūris vadinamas ir strakinu (it. straccino). |
creste |
it. |
krèsčiai 2, skiauterė̃lės |
Ragelių formos makaronai banguotu krašteliu, panašūs į skiauteres. |
cruffin <pranc. croissant + angl. muffin |
angl. |
krafìnas 2 |
Minkštas pyragėlis iš mielinės sluoksniuotos tešlos – kruasano ir purios bandelės derinys. |
dahl |
hindi |
dãlas 2 |
Iš ankštinių pagamintas indiškai virtuvei būdingas vegetariškas troškinys. |
daiquiri, daiquirí |
isp. |
daikìris 2 |
Stipriųjų gėrimų kokteilis iš romo, citrusinių vaisių (ppr. žaliųjų citrinų) sulčių ir kt. |
digestiv |
angl. |
digestỹvas 2 |
Alkoholinis gėrimas, geriamas po valgio virškinimui gerinti (plg. aperityvas), tokio pat poveikio maistas arba vaistai. |
dim sum |
kin. |
dimsãmas 2 |
Kantono regiono užkandis (virtinis su įdaru), patiekiamas specialiu būdu. |
ditalini |
it. |
ditaliniai 2, vamzdẽliai |
Nedideli tam tikrų trumpų vamzdelių formos makaronai. |
dolma |
turk. |
dòlma 1 |
Graikų ir turkų valgis – daržovės, įdarytos ryžiais, malta mėsa ir duona (paprastai įdaras susukamas į vynuogių lapus). |
dukkah |
arab. |
dukà 2 |
Egiptietiškas pagardas, kurį sudaro žolelių, riešutų (dažniausiai lazdynų) ir prieskonių mišinys. Paprastai į tokį mišinį dažoma duona ar daržovės ir valgoma kaip užkandis. |
eggnog |
angl. |
ègnogas 1 |
Iš Škotijos kilęs kiaušininis likeris, gaminamas iš pieno, grietinėlės, cukraus ir išplaktų kiaušinių. |
empanada |
isp. |
empanadà 2 |
Ispanijoje populiarus mėsa įdarytas pyragas ar pyragėlis. |
enchilada |
isp. |
enčiladà 2 |
Tortilija su aitriųjų raudonųjų pipirų padažu, paprastai įdaryta mėsa arba sūriu. |
escabeche |
isp. |
eskãbečė 1 |
Pietų Amerikai, Ispanijai būdingas patiekalas – apkepta marinuota žuvis, mėsa ar daržovės. |
espresso classico |
it. |
(klasikìnis) esprèsas 2 |
|
espresso con panna |
it. |
esprèsas su grietinėlè |
|
espresso corretto |
it. |
svaigùsis esprèsas, esprèsas su lìkeriu (arba brendžiù, grapà ir pan.) |
|
espresso corto |
it. |
stiprùsis esprèsas |
|
espresso dopio |
it. |
dvìgubas esprèsas |
|
espresso freddo |
it. |
ledìnis esprèsas |
Baro plaktuve iki vienalytės tirštos masės suplakti espresas ir ledo gabaliukai. |
espresso lungo |
it. |
silpnàsis esprèsas |
|
espresso macchiato |
it. |
esprèsas su (píeno) putà |
|
espresso ristretto |
it. |
sodrùsis esprèsas |
|
espresso romano |
it. |
romiẽtiškas esprèsas, esprèsas su citrinà |
|
espresso shakerato |
it. |
plãktas esprèsas |
|
espresso solo |
it. |
esprèsas su sutir̃štintu píenu |
|
fajita (dgs. fajitos) |
Meks. isp. |
fachità 2 |
Meksikietiškas valgis – juostelėmis supjaustyta jautiena, vištiena ar jūros gėrybės, patiekiamos su tortilija ir įvairiais priedais. |
falāfel, falāfil |
arab. |
falãfelis (vns.), falafeliai (dgs.) 1 |
Aliejuje kepti rutuliukai iš avinžirnių ar pupų. |
farfalle |
it. |
kaspinė̃liai, farfãliai 2 |
Vidutinio dydžio kaspinėlių formos makaronai. |
farfallini |
it. |
maži̇́eji kaspinė̃liai, farfalìniai 2 |
Smulkių kaspinėlių formos makaronai. |
fartura |
port. |
farturà 2 |
Portugališka aliejuje virta spurga traškiu paviršiumi (panaši į čiurą, tik kitos formos – susukta). |
feijoada |
port. |
feižoadà 2 |
Portugalijoje, Brazilijoje gaminamas sotus troškinys iš pupelių, daržovių ir kiaulienos ar jautienos. |
fettuccine |
it. |
fetučìniai 2 |
Ilgi plokšti juostelių formos makaronai. |
flan |
angl. |
flãnas 2 |
Desertas iš pasaldinto kiaušinių kremo, aplietas karamele. |
flat white |
angl. |
fletváitas 1 |
Iš Australijos ir Naujosios Zelandijos kilęs espresas, gaminamas su ypač puriai išplaktu pienu. |
Florentine (dgs. Florentines) |
angl. |
florentìnas 2 |
|
focaccia |
it. |
fokãčija 1 |
Italų valgis – paplotis, kartais pagardintas įvairiais priedais. |
fondant |
pranc. |
fondãnas 2 |
Pyragėlis su saldžia ir tiršta mase viduje. |
frappuccino |
it. |
frapučìnas 2 |
Adaptuotas šaldytų ir buteliuose parduodamų kavos gėrimų prekių ženklas, priklausantis koncernui Starbucks Coffee Corp. |
Fritata |
it. |
itališkas omletas, fritatà 2 |
|
fugu, blowfish |
jap. |
fugù (nkt.) |
Labai nuodinga žuvis; žuvies patiekalas Japonijoje, valgomas pašalinus nuodingas sudedamąsias dalis. |
fusilli |
it. |
fuzìliai 2, sraigtẽliai |
Ilgi spiralės formos makaronai. |
галушка (galushka) |
ukr. |
hãluška (vns.), hãluškos (dgs.) 1 |
Ukrainietiški virtinukai be įdaro; valgomi su įvairiais padažais ir priedais, dedami į sriubą. |
ganache |
pranc. |
ganãšas 2 |
Padažas, saldžių kepinių įdaras iš šokolado ir grietinėlės. |
gazpacho |
isp. |
gaspãčas 2, ispãniška trintìnė |
Šalta sriuba iš trintų žalių daržovių, paprastai pomidorų. |
gyōza |
jap. |
giodzà (vns.), |
Rytietiški koldūnai. |
girasoli |
it. |
džirasòlis (vns.) 2, džirasòliai (dgs.) |
Panašios į saulėgrąžą formos virtiniai su įdaru (rikotos, grybų, krabų mėsos). |
gochu-jang |
kor. |
gočiudžángas 1 |
Pikantiškas, saldus ir aštrus fermentuotas pagardas iš aitriųjų paprikų miltelių, lipnių ryžių ir fermentuotų sojų pupelių, naudojamas gaminant kimčius. |
granita |
it. |
granità 2 |
Tradicinis itališkas (sicilietiškas) desertas – pusiau sušalusi ledų arba šerbeto konsistencijos masė, daroma iš saldinto vandens ir kvepiklių. Paprastai ruošiamas ledų aparatu. |
granola |
angl. |
granolà 2, skrùdinti drìbsniai, trãškūs drìbsniai |
Pakepinti dribsniai su medumi ir kitokiais priedais (džiovintais vaisiais, sėklomis, riešutais). |
gratin |
pranc. |
gratìnas 2 |
Prancūziškas daržovių apkepas su traškia plutele iš trupinių, sūrio ir kt. |
gremolata, gremolada |
it. |
gremolatà 2 |
Italų virtuvės pagardas iš kapotų žalumynų, citrusinių vaisių žievelių ir prieskonių. |
grissino (dgs. grissini) |
it. |
dúonos lazdẽlė |
|
guacamole |
LA isp. |
(meksikíetiškas) avokãdų trintinỹs, gvakamòlė 2 |
Tradicinis actekų, dabar – meksikiečių patiekalas iš trintų avokadų, smulkintų svogūnų, pomidorų, aitriųjų raudonųjų pipirų ir žolelių. Kilmė: iš Lotynų Amerikos isp., iš nahuatlių k. āhuacamolli, iš ahuacatl – ‘avokadas’ + molli – ‘padažas’. |
gunkan |
jap. |
gunkãnas 2 |
Ovalo formos sušių rūšis. |
güvech |
turk. |
giùvečas 1 |
Balkanų, turkų virtuvei būdingas troškinys iš mėsos ir daržovių. |
halloumi, hallumi |
graik. |
halùmis 2 |
Sūrus baltas kiprietiškas (graikiškas) avių ar ožkų pieno sūris, dažnai valgomas pakepintas ar keptas. |
hangwa |
kor. |
hangvà 3 |
Tradiciniai korėjietiški desertai ir konditerija (bendras pavadinimas). |
harissa |
arab. |
harisà 2 |
Afrikietiškas padažas iš aitriųjų paprikų, česnakų ir alyvuogių aliejaus. |
harusame |
jap. |
harusãmiai 2 |
Plonyčiai permatomi ryžių miltų makaronai. |
hōjicha |
jap. |
hòdžičia 1 |
Japoniška skrudinta žalioji arbata. |
horchata |
isp. |
orčiatà 2, viksvuõlių pi̇́enas |
Ispanijoje populiarus gėrimas iš viksvuolių (lot. Cyperus esculentus) sėklų – proteinų gausus augalinis pienas. |
jalebi |
hind. |
džalèbis 2 |
Rytietiškas saldėsis – aliejuje virtos ir sirupe išmirkytos traškios tešlos spiralės. |
Jamon Iberico |
isp. |
ibèriškas kum̃pis |
Ispaniškų kumpių rūšis, pavadinta pagal Iberijos kiaulių veislę. |
Jamon Serrano |
isp. |
serãnas 2 |
Ispaniškų kumpių rūšis (isp. ‘kalnietiškas kumpis’). |
julep |
angl. |
džiulèpas 2 |
Šaltas, mėtomis pagardintas gėrimas. |
yakitori |
jap. |
jakitòris 2 |
Japonų virtuvės patiekalas – ant mažų iešmelių užmauti ir iškepti vištienos (dažniausiai) gabaliukai. Kepant laistoma arba valgoma su sojų ar mirino padažu. |
yusheng |
kin. (pinyin) |
jušeñgas 2 |
Žalios žuvies mišrainė. Gaminama žalios žuvies gabaliukus (juosteles) sumaišant su pjaustytomis daržovėmis ir įvairiais padažais bei prieskoniais. |
kabayaki |
jap. |
kabajãkis 2 |
Japoniškas žuvies (paprastai ungurio) patiekalas – specialiu padažu aptepti, ant medinių iešmelių suverti ir ant grotelių iškepti filė gabaliukai. |
kaiseki |
jap. |
kaisèkis 2 |
Tradiciniai japonų aukštosios kulinarijos pietūs ar vakarienė iš daugelio patiekalų. |
karydopita |
gr. |
karidòpita 1; grai̇̃kiškas riešutų̃ pyrãgas |
Graikinių riešutų pyragas su cinamonu ir gvazdikėliais, aplietas medaus sirupu. |
kasundi, kashundi |
angl. |
kasùndis (kašiùndis) 1 |
Azijietiškas padažas iš fermentuotų garstyčių sėklų (panašus į vasabius). |
kedgeree |
angl. |
kèdžeris 1 |
Indiškas Jungtinėje Karalystėje paplitęs patiekalas iš ryžių, kiaušinių, rūkytos žuvies ir sviesto. |
keftédes |
gr. |
keftèdas (vns.), keftèdai (dgs.) 2 |
Graikiški mėsos kukuliai, pagardinti mėtų lapais, pertažolėmis. |
khash |
arm. |
chãšas 2 |
Kaukazo regionui būdinga iš Armėnijos kilusi tiršta, maistinga avienos ar jautienos sriuba su priskoniais, valgoma su pita. Paprastai patiekiama pusryčiams. |
khichrī |
hind. |
kìčris 2 |
Tradicinis Pietų Azijos valgis iš ryžių, ankštinių ir kt. |
kimchi, |
kor. |
kìmčiai 1 |
Fermentuotos daržovės (kopūstai, ridikai ar česnakai) su prieskoniais. |
kleftiko, klephtiko |
graik. |
klèftikas 1 |
Su citrinų sultimis ir česnaku marinuota ėriena, originaliai kepama sandariame inde (ant grotelių ar folijoje). |
kofta |
ind., turk. |
koftà 2, ìndiški kukùliai |
Viduriniųjų Rytų ir Indijos virtuvėje – aštrūs maltos mėsos, varškės sūrio (panyro) arba daržovių rutuliukai. |
kombucha |
jap. |
kombučià 2 |
Arbatos grybas; raugintas gėrimas su arbatos grybu. |
korma |
turk. |
kòrma 1 |
Rytietiškas troškinys, troškinamas aštriame padaže su jogurtu, grietine, varške. |
kozinak, kazinak |
kozinãkas 2 |
Riešutų, įvairių grūdų batonėlis. |
|
kubdari |
gruz. (kartvelų) |
kubdãris 2 |
Tradicinis svanų valgis – raugintos tešlos paplotis su mėsos įdaru. |
kulfi |
hindi |
kulfì (nkt.), ìndiški ledaĩ |
Indiški kieti įvairaus skonio ledai. |
lasagna vns. lasagne dgs. |
it. |
lazãnija 1, lãkštinių ãpkepas lãkštiniai 1 |
|
lassi |
ind. |
lãsis 2, ìndiškas jogùrtinis gė́rimas |
Saldus arba aštrus indų ir pakistaniečių gėrimas iš plakto jogurto arba pasukų ir vandens, patiekiamas su ledu. |
latte macchiato |
it. |
píenas su espresù |
Pienas, virš jo balta kava, o virš šios – pieno puta. Iš tikro tai – pienas su kava. |
лепиња / lepinja |
serb. |
lèpinia 1 |
Serbiška plokščia duona (su ja gaminama pleskavica). |
linguine |
it. |
lingvìniai 2 |
Ilgi, siauri, plokšti makaronai. |
macaron |
pranc. |
makarùnas (vns.), makarùnai (dgs.) 2 |
Sausainiai iš migdolų miltų, kiaušinių baltymų ir cukraus. |
macchiato doppio |
it. |
dvìgubas esprèsas su (píeno) putà |
|
maki |
jap. |
mãkis 2 |
Ryžių ritinėlis, įdarytas žuvimis, jūrų gėrybėmis ar daržovėmis, apjuostas jūrų dumblių juostele arba apvoliotas ikrais. |
maltagliati |
it. |
maltaljãtis (vns.) 2, maltaljãčiai (dgs.); itališki skryliai |
Rombeliai iš makaronų tešlos, patiekiami su įvairiais padažais. |
marinara |
it. |
jūreĩviškas 1 (padažas, pica, makaronai ir pan.) |
Italų k. bdv. marinara – 1. jūrinis, 2. jūreiviškas; alla marinara – „kaip jūreivių“, „jūreiviškas“. Taip itališkai vadinamas padažas iš pomidorų, svogūnų, prieskoninių daržovių, patiekiamas su miltiniais valgiais. Lietuvoje marinara kartais vadinami ir makaronai arba pica, patiekiami su jūros gėrybėmis. |
marocchino |
it. |
marokìnas 2 |
Kavos gėrimas. |
masala |
hindi |
masalà 2 |
Indiškas maltų prieskonių mišinys; jo rūšys. |
matcha |
jap. |
mačià 2 |
Aukščiausios rūšies žaliosios arbatos arbatžolių milteliai; japoniška arbata, gaminama iš tokių miltelių. |
matsun |
arm., kartv. |
mãcunas 1 |
Kaukazietiškas fermentuoto pieno gėrimas, gaminamas iš rauginto buivolių, ožkų, karvių, avių pieno. Plačiai paplitęs Vidurio Rytuose ir Mažojoje Azijoje. |
menemen |
turk. |
menemènas 2 |
Tradicinis keptas turkiškas patiekalas iš kiaušinių, pomidorų, žaliųjų pipirų ir prieskonių. |
meringue |
pranc. |
kul.moreñgas 2, orinùkas 2 |
Plaktų baltymų pyragaitis arba sausainis. |
meze |
turk. |
mèzė 2 |
Įvairūs užkandžiai, paprastai valgomi prieš pagrindinį maistą arba su alkoholiniais gėrimais Artimųjų Rytų virtuvėse. |
michelada |
isp. |
mičeladà 2 |
Meksikietiškas gėrimas – aštrus alus su įvairiais priedais, patiekiamas atšaldytoje stiklinėje druskuotu krašteliu. |
michetta |
it. |
miketà 2 |
Itališka balta duona – labai lengva, pūsta, traškia plutele. |
minestrone |
it. |
minestrõnė 2 , itãliška daržovíenė |
|
mirin |
jap. |
mirìnas 2 |
Ryžių vynas, vartojamas kaip pagardas japonų virtuvėje. |
miso |
hindi |
mìsas 2, sòjų pastà |
Sojų pupelių pasta. |
mochi |
jap. |
mòčis 2 |
1. tradicinis naujametis japonų patiekalas – lipnus ryžių kukulaitis iš ryžių masės; 2. japoniškas desertas – kukulaitis iš ryžių miltų su įdaru (dažnai ledų). |
mojito |
isp. |
mochìtas 2 |
Kubietiškas alkoholinis kokteilis iš romo, cukraus, mėtų, žaliųjų citrinų sulčių ir gazuoto vandens, su ledu. |
mojo |
isp. |
mòchas 2 |
Iš Kanarų kilęs padažas iš aliejaus, česnakų, druskos, kuminų, paprikų. Priklausomai nuo naudojamų paprikų spalvos padažas būna raudonasis arba žaliasis. |
mokaccino |
it. |
mokačìnas 2 |
Komercinis simbolinis pavadinimas. |
mole |
isp. |
mòlė 2 |
Tamsiai rudas arba raudonas padažas, gaminamas iš maždaug 20 ingredientų, tarp jų būtinai įvairių rūšių paprikų ir šiek tiek šokolado. Daug prieskonių. |
mortadella |
it. |
mortadelà 2 |
Itališka kiaulienos dešra su lašinukais, pistacijomis ir kt. priedais, būdinga Bolonijos regionui. |
moussaka, musakka |
graik., turk. |
musakà 2 |
Graikiškas bulvių, maltos avienos ar kt. mėsos, baklažanų, pomidorų, sūrio apkepas. |
muffin |
angl. |
keksiùkas 2 |
JAV – mažas purus kupolo formos pyragaitis, kepamas su kepimo milteliais. DB – plokščia apskrita puri paskrudinta mielinės tešlos bandelė, valgoma perpjauta pusiau, su sviestu. Lietuvoje paplito amerikietiškasis variantas. |
naan |
hindi |
nãnas 2 |
Indiška duona, kepama molinėje krosnyje. |
nacho (vns.), nachos (dgs.) |
isp. |
kukurū̃zų traškùčiai |
Riestą nosį primenančios formos traškučiai (isp. nachas – ‘nosis’, nacho (bdv.) – ‘riestanosis’). |
Nduja |
it. |
ndujà 2 |
Kalabrijoje gaminama aštri delikatesinė kiaulienos dešra. |
nigiri |
jap. |
nigìris 2 |
Suspaustų ryžių kauburėlis, apdėtas žuvų, jūrų gėrybių ar japoniško omleto gabalėliais (sušių rūšis). |
nori |
jap. |
nòris (nòriai) 2, |
Japonų kulinarijoje naudojamas presuotas jūrų dumblių lakštas (ypač sušiams vynioti). |
ojakhuri |
gruz. (kartvelų) |
odžiachùris 2 |
Mėsa, kepta su daržovėmis (bulvėmis, paprikomis, įvairiomis žolelėmis). |
okonomyaki |
jap. |
okonomijãkis 2 |
Japoniškas blynas (pica) su įmaišytomis daržovėmis, mėsa ir pan. |
onigiri |
jap. |
onigìris 2 |
Tradicinis japonų valgis – trikampio arba ritinio formos ryžių kukuliukas su įvairiais įdarais, paprastai patiekiamas noryje – džiovintų jūros dumblių lakšte. |
orangette |
pranc. |
oranžètė (vns.), |
Specialiai paruoštos apelsinų skiltelės, glaistytos šokoladu. |
orujo |
isp. |
orùchas 2 |
Ispanijoje gaminamas stiprus alkoholinis gėrimas iš vynuogių likučių, atlikusių nuo vyno gamybos. |
osechi |
jap. |
osèčis 2 |
Tradicinis Naujųjų metų japonų maistas – įvairūs patiekalai specialioje į skyrelius sudalytoje dėžutėje. |
pachlava (plg. baklava) |
armėn. |
pachlavà 2 |
Žr. baklava. |
paella |
isp. |
paèlija 1 |
Aštrus ispaniškas ryžių valgis. |
пaляниця |
ukr. |
palianycià 2 |
Ukrainietiška naminė duona. |
pakora |
hindi |
pakorà 2 |
Indiškas (rytietiškas) užkandis – tešloje kepti daržovių, mėsos ar sūrio gabalėliai. |
panna cota |
it. |
panakotà 2 |
Itališkas pieno ar grietinėlės desertas. |
paneer, panir |
ind. |
panỹras 2, ìndiškas varškė̃s sū́ris |
Varškės sūrio rūšis, tradicinė Indijos, Irano ir Afganistano virtuvėse. |
panela |
isp. |
panelà 2 |
Šviežias meksikietiškas sūris. |
panettone |
it. |
panetònė 2 |
Tradicinis itališkas (kalėdinis) pyragas. |
pan-European |
angl. |
(visõs) Euròpos, paneuròpinis 1 |
|
panino (vns.), panini (dgs.) |
it. |
pani̇̀nis (vns.), |
Itališkas šiltas sumuštinis, gaminamas iš čiabatos ar miketos su salotų, kumpio, sūrio, pomidorų ar kt. įdarais. |
panzanella |
it. |
pancanelà 2 |
Iš Toskanos kilusios salotos, gaminamos iš pomidorų, bazilikų ir sužiedėjusios duonos. |
pappardelle |
it. |
papardèliai 2 |
Ilgi, plokšti, už taljatelius platesni makaronai. |
paratha |
hindi |
paratà 2 |
Plokščia indiška neraugintos tešlos duona, kepama ant keptuvės. |
parfait |
pranc. |
kul. parfė̃ nkt. |
Šaltas desertas iš plaktos grietinėlės, kiaušinių, dažnai – ir vaisių; desertas iš ledų, morengų ir vaisių sluoksnių, patiekiamas aukštoje taurėje. |
pastel de nata |
port. |
nãtas 2 |
Portugališkas pyragaitis su kiaušininiu kremu. |
pastilla |
isp. |
pastìlija 1 |
Marokietiškas mėsos pyragas. |
peka |
kroat. |
pekà 2 |
Tradicinis kroatų patiekalas: mėsa arba jūros gėrybės su daržovėmis (bulvėmis, morkomis) ir prieskoniais kepama židinyje, inde su varpo formos dangčiu, apipiltu karštomis žarijomis. |
pelamushi |
kartv. |
pelamùšis 2 |
Gruziniška desertinė želės konsistencijos košė, gaminama su miltais ir vynuogių sultimis, paprastai patiekiama su riešutais. |
peperonata |
it. |
peperonatà 2 |
Itališkas užkandis iš paprikų, pomidorų ir svogūnų. |
persillade |
it. |
persilãdas 2 |
Prieskonių (druskos, petražolių, česnakų ir kt.) mišinys. |
persipan |
angl. |
persipãnas 2 |
Į marcipaną panašus konditerijos gaminys iš abrikosų ar persikų kauliukų branduolių ir cukraus; specifinio šiek tiek karstelėjusio skonio. |
pesto |
it. |
pèstas 2, pèsto pãdažas, bazìlikų pãdažas |
|
Piadina, Piadine |
it. |
pjadinà 2 |
Paplotėliai, gaminami iš miltų, alyvuogių aliejaus, druskos ir vandens. |
piccata |
it. |
pikatà 2 |
Italų virtuvės patiekalas – ploni mėsos gabalėliai, apkepti svieste, su citrinų ir petražolių padažu. |
pide |
turk. |
pidė̃ 4 |
Turkiška rauginta laivelio formos duonelė su įvairiais įdarais, iškepta aukštoje temperatūroje. |
pinzimonio |
it. |
pincimònijus 1 |
Itališkas užkandis. Šviežių daržovių juostelės, dažomos į alyvuogių aliejų su prieskoniais. |
pitta |
gr. angl. |
pità 2̀, graĩkiška dúona |
|
pkhali |
kartv. |
pchãlis 2 |
Tradicinė kartvelų užtepėlė iš pjaustytų ar maltų daržovių (kopūstų, baklažanų, špinatų, pupelių, burokėlių), pagardinta graikiniais riešutais, česnaku ir žolelėmis. |
пљескавица / pljeskavica |
serb. |
plèskavica 1 |
Ant grotelių keptas serbų patiekalas iš maltos mėsos (suplotas maltinis). Su juo gaminamas serbiškas mėsainis: ant paplotėlio dar dedama svogūnų, aivaro, pomidorų. |
poke |
hav. |
pòkė 2 |
Havajų virtuvės patiekalas iš supjaustytos žalios žuvies, dumblių, sojų padažo, sezamų aliejaus ir prieskonių. |
poke bowl |
hav. |
pòkės dubuõ |
Pagal Budos dubens principą paruoštas patiekalas, kurio pagrindą sudaro žalia žuvis. |
praline |
pranc. |
1. riešutìnė mãsė, pralinė̃ nkt.; 2. pralinė̃ (saldainiai) |
Tiršta saldi masė, gaunama verdant cukruje ir trinant riešutus; paprastai vartojama kaip šokoladinių saldainių įdaras; saldainiai su tokiu įdaru. Pavadinta recepto autoriaus Marshalo du Plessis-Praslino garbei. |
profiterole |
pranc. |
profitròlis 2 |
Plikytas pyragaitis su kremu, gali būti patiekiamas su ledais, plakta grietinėle, kartais glaistytas. |
prosciutto prosciutto di Parma |
it. |
kum̃pis 2 Pármos kum̃pis |
It. prosciutto – ‘kumpis’. Daugelyje šalių taip dažnai vadinamas itališkas vienos rūšies – Parmos – kumpis. |
prosecco |
it. |
prosèkas 2 |
Itališkas šampanizuotas sausas baltas vynas. |
puchero |
isp. |
pučèras 2 |
Iš Ispanijos kilęs mėsos ir daržovių troškinys. Sudedamosios dalys priklauso nuo regiono. |
pu-erh |
kin. |
puèras 2 |
Specifinės fermentacijos kiniškos arbatžolės ir jų arbata. |
quesadilla |
Meks. isp. |
kesadìlija 1 |
Su sūriu sukepta tortilija. |
quiche |
pranc. |
kìšas 2 |
Pyragas trapios tešlos pagrindu su mėsos, žuvies ar daržovių įdaru, užpiltas kiaušinių ir pieno arba grietinėlės plakiniu. |
quiche loraine |
pranc. |
kišlorènas 2 |
Pyragas trapios tešlos pagrindu su mėsos, žuvies ar daržovių įdaru, užpiltas kiaušinių ir pieno arba grietinėlės plakiniu. |
raita |
hindi |
ráita 1 |
Indiškas įvairių pjaustytų daržovių ir prieskonių pagardas. |
ramen |
jap. |
ramènai 2 |
Greitai išverdami japoniški makaronai. |
ratatouille |
pranc. |
ratatùjis 2 |
Nicos regionui būdingas daržovių troškinys, gaminamas iš baklažanų, cukinijų, pomidorų, paprikų, svogūnų. |
relish |
angl. |
rèlišas 1 |
Iš Indijos kilęs marinuotų vaisių ar daržovių pagardas, panašus į čiatnį. Populiarus JK, Kanadoje, JAV. |
remoulade |
pranc. |
remulãdas 2 |
Padažas iš majonezo ir įvairių priedų (žolelių, agurkėlių, ančiuvių ir kt.). |
ribollita |
it. |
ribolità 2 |
Toskanos regionui būdinga ingredientų gausi sriuba. Visada dedama duonos likučių, kitos sudedamosios dalys – daržovės: įvairios pupelės, kopūstai, morkos, salierai ir kt. |
ricotta |
it. |
rikotà 2 |
Liesas itališkų sūrių gamybos produktas, daromas iš išrūgų, gali būti kietas kaip sūris arba varškės pavidalo. |
rigatoni |
it. |
rigatòniai 2 |
Didesnių vamzdelių formos makaronai. |
risoni |
it. |
rizòniai 2 |
Maži, savo forma į ryžius panašūs makaronai. |
risotto |
it. |
rizòtas 2, daugiãryžis 1 |
Itališkas ryžių patiekalas. |
rochers suisses |
pranc. |
rošė̃ (nkt.) |
Specifinės formos (panašus į krūvelę akmenų) saldumynas iš riešutų ir šokolado. |
Rocamadour |
pranc. |
rokamadū̃ras 2 |
Prancūziškas ožkų sūris. |
rompope |
isp. |
rompòpė 2 |
Tradicinis Meksikos ir aplinkinių šalių kiaušininis likeris. |
roti |
hindi |
ròtis 2 |
Neraugintos tešlos paplotis – indiška duona. |
rouille |
pranc. |
rùjis 2 |
Padažas iš alyvuogių aliejaus, trupinių, česnako, šafrano ir aitriųjų paprikų. Paprastai patiekiamas prie žuvies, naudojamas žuvies sriuboms. |
sambuca |
it. |
sambukà 2 |
Itališkas anyžinis likeris. |
samosā |
hindi |
samosà 2 |
Indiškas trikampis pyragėlis, įdarytas mėsa, daržovėmis. |
sashimi |
jap. |
sašìmis 2 |
Japoniškas žalios žuvies ir kitų jūrų produktų patiekalas su tam tikru padažu. |
sate |
ind. |
sãtė 2, indoneziẽtiškas šašlýkas |
Ant mažų iešmelių suverti ir apkepti įvairūs produktai: bet kokios rūšies mėsa, subproduktai ar jūros gėrybės, tofu, kai kurios daržovės. |
satsivi |
gruz. (kartvelų) |
sacìvis 2 |
Šventinis gruzinų (kartvelų) patiekalas – paukštiena su graikinių riešutų padažu. |
scone |
angl. |
skònas (vns.), skònai (dgs.) 2 |
Minkštos, purios bandelės prie angliškos arbatėlės, paprastai apvalios arba trikampės. Tradiciškai patiekiamos su džemu, plakta grietinėle arba graikišku jogurtu ir braškėmis. |
sfogliatella |
it. |
sfoljatelà 2 |
Sluoksniuota bandelė iš daugybės plonų sluoksnių. |
seitan |
jap. |
seitãnas 2 |
Kviečių glitimas, naudojamas kaip mėsos pakaitalas. |
Selles-sur-Cher |
pranc. |
selsiuršèras 2 |
Minkštas ožkų pieno sūris su riešutų prieskoniu. |
semifreddo |
it. |
semifrèdas 2 |
Itališkas šaldytų putėsių konsistencijos desertas iš kiaušinių, cukraus, grietinėlės ir uogų ar vaisių. |
ceviche, seviche, cebiche |
isp. |
sevìčė 2 |
Lotynų Amerikos šalių patiekalas iš šviežios žuvies, marinuotos citrusinių vaisių sultyse. |
shabu-shabu, syabu-syabu |
jap. |
šiàbu šiàbu (nkt.) |
Japonų patiekalas ir gaminimo ritualas. |
shakshouka, shakshuka, |
arab. |
šakšukà 2 |
Vidurio Rytų ir Šiaurės Afrikos šalių patiekalas – prieskoningame pomidorų padaže kepti kiaušiniai. |
shawarma |
arab. |
šavárma 1 |
Libanietiškas arba žydiškas kebabas. |
shepherd’s pie |
angl. |
piemenų̃ pyrãgas |
Sluoksniuotas grūstų bulvių ir maltos mėsos pyragas. |
shiitake |
jap. |
válgomasis dantẽnis, |
Grybas (lot. Lentinus elodes, Lentinula elodes). |
шұбат |
kazach. |
šubãtas 2 |
Vidurinėje Azijoje populiarus fermentuoto kupranugarių pieno gėrimas. |
slush |
angl. |
slãšas 2, sniegìnė gaivà |
Gėrimas iš vandens su sirupu, maišant sušaldytas iki ištižusio sniego konsistencijos. |
smoothie, smoothy |
angl. |
glotnùtis 2, tirštàsis kokteĩlis |
Tirštas švelnus gėrimas iš šviežių vaisių, pagardintas pienu, jogurtu ar ledais. |
soba |
jap. |
(japòniški) grikìniai makarõnai |
|
sobrasada |
isp. |
sobrasadà 2 |
Vytinta dešra iš Balearų salų, pagaminta iš kiaulienos su paprika ir kitais prieskoniais. |
sofrito |
isp. |
sofrìtas 2 |
Padažas iš susmulkintų ir aliejuje apkeptų aromatinių ingredientų. Naudojamas kaip pagrindas kitiems padažams, dedamas į sriubas, troškinius. |
sommelier |
pranc. |
someljė̃ (nkt.) |
Profesionalus vyno prie patiekalų parinkėjas. |
souvlaki |
graik. |
suvlãkis 2, graĩkiškas šašlýkas |
Ant iešmo kepti mėsos gabalėliai (paprastai ėrienos, kiaulienos ar kt.). |
spanakopita |
gr. |
spanakòpita 1 |
Graikiškas kepinys iš filo tešlos su špinatų ir fetos įdaru. |
spring roll |
angl. |
springròlas (vns.), springròlai (dgs.) 2 |
Iš ryžių tešlos lakštų su daržovių įdaru gaminamas suktinukas, būdingas Azijos virtuvei. |
sriracha |
taj. |
siračà 2 |
Aštrus padažas iš aitriųjų pipirų, acto, česnako, druskos ir cukraus. |
starter |
angl. |
ùžkandis 1 |
|
Stollen |
vok. |
štòlenas 1 |
Saldus brandintas mielinis kepinys, gaminamas Vokietijoje prieš Kalėdas, gardinamas rome ar brendyje išmirkusiomis razinomis, cukatomis, migdolų riešutais. |
stracchino |
it. |
strakìnas 2 |
Minkštas nebrandintas švelnaus skonio itališkas karvių pieno sūris. |
suluguni |
gruz. |
sulugùnis 2 |
Gruziniškas sūris, įtrauktas į ES saugomų pavadinimų sąrašą. |
surimi |
jap. |
surìmis 2 |
Malta žuvies mėsa, paprastai naudojama kaip krabų mėsos pakaitalas. |
sushi |
jap. |
sùšis 2 |
Japonų nacionalinis patiekalas iš žalios žuvies arba kitų jūrų produktų, rečiau – daržovių, kiaušinių. |
tabule, tabbouleh, tabouleh, tabouli |
arab. |
tabùlė 2 |
Rytietiškos salotos iš smulkių kruopų (bulguro, kuskuso) ir daržovių. |
taco |
isp. |
tãkas (vns.), tãkai (dgs.) 2 |
Tradicinis meksikietiškas patiekalas, gaminamas iš tartilijos su mėsos ar kt. įdaru. |
tagine, tajine |
arab. |
tadžìnas 2 |
Taip vadinamas ir šiaurės Afrikos šalių į vakarus nuo Egipto valgis – mėsos ir daržovių troškinys, gaminamas dengtame keraminiame puode, ir pats puodas. |
tagliatelle |
it. |
taljatèliai 2 |
Plokšti, ilgi juostiniai makaronai. |
tahini (tahina) |
arab. |
tahìnis 2, sezãmų pastà |
Grūstų arba maltų sezamų sėklų pasta. |
tamal |
isp. |
tamãlis 2 |
Centrinei Amerikai būdingas patiekalas – į garuose apdorotus augalų (paprastai bananų ar kukurūzų) lapus suvyniotas mėsos ar kt. įdaras. |
tandir |
tur. |
tandỹras 2 |
Rytietiška krosnis. |
tapas |
isp. |
tapà (vns.), tãpos (dgs.) 2 |
Įvairių rūšių ispaniškas užkandis, patiekiamas su alumi ir vynu. |
tapenade |
provans. |
tapenadà 2 |
Provansiečių valgis – pikantiškas užtepas iš juodųjų alyvuogių, kaparių ir ančiuvių. |
tartare |
pranc. |
totõriškas 1 (padažas, žuvis, kepsnys ir pan.) |
Pranc. tartar, tatare – ‘totorius’. |
tartare |
pranc. |
tartãras 2 |
Mėsos ar žuvies su prieskoniais paplotėlis, valgomas žalias. |
tarte |
pranc. |
tárta 1 |
Atviras prancūziškas pyragas – tešlos krepšelis, pridėtas saldaus (vaisių, uogų) arba nesaldaus (mėsos, sūrio, žuvies) įdaro. |
tartelette |
pranc. |
konditèrinis krepšẽlis; tartalètė 2 |
|
tataki |
jap. |
tatãkis 2 |
Japoniškas patiekalas – plonais gabalėliais supjaustyta mėsa arba žuvis (trumpai termiškai apdorota arba neapdorota), marinuota su imbieru ir kitais prieskoniais. |
temaki |
jap. |
temãkis 2 |
Jūržolių lakšto piltuvėlis, prikimštas ryžių su žuvimi ar jūrų gėrybėmis(sušių rūšis). |
tempeh |
indonez. |
tempė̃ 4 |
Fermentuota sojų masė. |
tempura, tenpura |
jap. |
tem̃pura 1 |
Tešloje keptos (su traškia plutele) jūrų gėrybės, daržovės ar mėsa; tešla, kurioje kepamas šis įdaras. |
teriyaki |
jap. |
(lašìšos, jáutienos, vištíenos ir pan.) terijãkis 2 |
Reikšmės: 1. japoniškas kepsnių gaminimo būdas ir patys patiekalai – sojų padaže marinuota žuvis arba mėsa, kepta ant iešmo arba grotelių; 2. padažas, kuriame marinuojami minėti patiekalai. |
terrine |
pranc. |
terìnas 2 |
Iš smulkintos mėsos, žuvies ar daržovių specialioje formoje pagamintas sluoksniuotis. |
teppan-yaki |
jap. |
tepanjãkis 2 |
Japonų virtuvės tipas. Maistas (mėsa, žuvis, daržovės) ruošiamas lankytojų akivaizdoje, ant specialaus įkaitusio paviršiaus ar metalinėje keptuvėje, ir iškart patiekiamas. |
tiramisu |
it. |
tiramìsas 2, tiramisù nkt. |
Itališkas desertas (it. tirami su – ‘pakylėk mane’). |
tkemali |
kartv. |
tkemãlis 2 |
Rūgštokas kartveliškas pagardas, paprastai gaminamas iš tam tikros rūšies slyvų. |
tklapi |
kartv. |
tklãpis 2 |
Tradicinis kartveliškas desertas iš vaisių tyrės. Vaisių tyrė plonai paskirstoma ant popieriaus ir išdžiovinama, gauti lapai susukami ir supjaustomi. |
tom yum, tom yam |
taj. |
tomjãmas 2 |
Tailandietiška gausi prieskonių ir žolelių vištienos sriuba. Gali būti gaminama ir su krevetėmis ar kitokia mėsa. |
tortellini |
it. |
tortelìniai 2 |
Makaronų tešlos žiedelių formos virtinukai su įdaru. |
tortilla |
isp. |
tortìlija 1 |
Plonas kukurūzų paplotėlis su įdaru. |
tsipouro |
gr. |
cìpuras 1 |
Graikiška iš vynuogių išspaudų gaminama degtinė. |
turoš |
kroat., slov. |
tùrošas 1 |
Šiaurės Kroatijoje, Slovėnijoje gaminamas specifinės spalvos ir formos galvijų pieno sūris (į varškę dedama paprikos, todėl būna šviesiai oranžinės arba abrikosinės spalvos, formuojamas kūgiais, džiovinamas saulėje, rūkomas). |
tutmaç |
turk. |
tutmãčas 2 |
Turkiška makaronų ir lęšių sriuba. |
udon |
jap. |
udònai 2 |
Stori trumpai verdami japoniški makaronai. |
uramaki |
jap. |
uramãkis 2 |
„Išvirkščias“ sušis, ruošiamas ryžiais padengiant išorinį jūrų dumblių sluoksnį. |
tzatziki |
graik. |
dzadzìkis 2 |
Graikiškas jogurto, agurkų, mėtų (prieskonių žolelių) užkandis, padažas. |
узва́р |
ukr. |
uzvãras 2 |
Žieminis Ukrainos virtuvei būdingas gėrimas iš džiovintų vaisių ir uogų su įvairiais priedais (medumi, vynu). |
vindaloo |
hindi |
vindalù (nkt.) |
Aštrus mėsos arba žuvies troškinys. |
vinjak |
serb. |
vinjãkas 2 |
Serbijoje gaminama brendžio rūšis. |
wagashi |
jap. |
vagãšis 2 |
Dekoratyvus, meniškas, ne itin saldus japoniškas saldumynas – proginė skulptūrėlė. Gaminamas iš ryžių, pupelių, sezamų pastos, agaro, įvairių vaisių. |
wasabi |
jap. |
kul. pipìrkrieniai 1, vasãbiai 2 |
Tradicinis japonų virtuvės prieskonis, kartais dar vadinamas japoniniais krienais. |
wok |
kin. |
kìniška keptùvė |
Apskrita gili keptuvė išgaubtu mažo skersmens dugnu – tradicinis pietų Kinijos virtuvės rykas. |
wulung |
kin. |
ulòngas 1 |
Tam tikros iš dalies fermentuotos kiniškos arbatžolės ir jų arbata. |
zaatar, zatar |
arab. |
zatãras 2 |
Viduržemio jūros regiono prieskonių (čiobrelių, raudonėlių, mairūnų ir kt.) mišinys. |
zampone |
it. |
dzampònė 2 |
Italijos virtuvės patiekalas iš kiaulių kojų. |
zoni, o-zoni |
jap. |
dzònis 2 |
Tradicinė japoniška Naujųjų metų sriuba su močiais. |
żurek |
lenk. |
žùrekas 1 |
Viena populiariausių lenkų sriubų, gaminama iš duonos raugo ir įvairios mėsos, patiekiama su virtu kiaušiniu. |
Sutrumpinimai:
angl. – anglų k.
angliz. – anglizuota forma
arab. – arabų kalba
armėn. – armėnų k.
berb. – berberų k.
bdv. – būdvardis
dan. – danų k.
dgs. – daugiskaita, daugiskaitinis
filp. – filipiniečių kalba
- – graikų k.
gruz. – gruzinų kalba
hav. – havajiečių k.
hebr. – hebrajų k.
hind. – hindi k.
ind. – indų k.
isp. – ispanų k.
- – italų k.
jap. – japonų k.
kartv. – kartvelų kalba
kazach. – kazachų kalba
kin. – kinų k.
kor. – korėjiečių k.
kroat. – kroatų kalba
- – kita
kul. – kulinarija
lenk. – lenkų kalba
Meks. isp. – Meksikos ispanų k.
mot. g. – moteriškoji giminė
nkt. – nekaitomas
- – olandų k.
pan. – panašiai
pers. – persų k.
plg. – palyginti
pranc. – prancūzų k.
provans. – provansalų k.
port. – portugalų k.
pvz. – pavyzdžiui
rus. – rusų kalba
serb. – serbų kalba
slov. – slovėnų kalba
taj. – tajų k.
- t. – taip toliau
turk. – turkų k.
ukr. – ukrainiečių k.
vietn. – vietnamiečių kalba
vns. – vienaskaita, vienaskaitinis
vok. – vokiečių k.
žr. – žiūrėti
- t. – taip toliau
uzb. – uzbekų k.