Pradžia
Lt En

2018 m. Klaipėdos kultūros magistrai Algirdas Bosas ir Remigijus Treigys

Algirdas Bosas (gim. 1943 m.) skulptorius, Klaipėdai sukūręs apie 30 įvairių darbų. Buvęs Panevėžio dailės mokyklos ir Klaipėdos E. Balsio menų gimnazijos dėstytojas.

Skulptorius Algirdas Bosas Klaipėdoje kuriantis nuo 1974 metų, nepaprastai jautrus ir produktyvus menininkas, priklausantis LDS Klaipėdos skyriaus menininkų bendruomenei.  Menininkas labai svariai prisidėjo formuojant ir tebeformuoja uostamiesčio ir Klaipėdos krašto kultūrinį identitetą. Jo kūrybą drąsiai galime sieti su amžinąja klasika. Joje juntamas jausmingas temperamentas ir plastinis įtaigumas, praeities ir dabarties vertybių darna. Jai būdingas poromantinis požiūris į gamtą, universalią žmogaus prigimtį, istorinę praeitį.

2001 m. A. Bosas apdovanotas LDS nario auksiniu ženkleliu už metų kūrybinius pasiekimus – skulptūra „Ilgesio paukštė“ (Drąsučio Kazimiero Gudelio atminimui skirtą paminklą Klaipėdos universiteto kiemelyje). 2011 m. už nuopelnus Lietuvos kultūrai ir menui (skulptūrą Radviloms Kėdainiuose) skirtą vyriausybės kultūros ir meno premija. Algirdo Boso darbai lyg jautrus barometras atspindi Lietuvos meno raidos posūkius, vykusius XX-XXI amžių sandūroje. Skulptoriaus darbai yra pasklidę ne tik Lietuvos miestuose ir miesteliuose, jie pasiekė užpoliarinį ratą (Norvegija, Lofateno archipelagas) ir Aziją (Pietų Korėja). Menininkas aktyviai kuria ir mažosios plastikos srityje . Yra sukūręs medalius šiems Lietuvos kultūros šviesuoliams: Martynui Mažvydui, 1976; Baliui Buračui, 1983; Mikui Petrauskui, 1983; literatūrologui Jurgiui Lebedžiui, 1987; poetams ir rašytojams Vytautui Mačerniui1981; Jonui Aisčiui, Mariui Katiliškiui, Vincui Kudirkai, Antanui Vaičiulaičiui – visi 1987 m.  

Daugelį Klaipėdos viešųjų erdvių ir įstaigų puošia A. Boso skulptūros: „Torsas“, „Dvyniai, „Martynas Mažvydas“, „Prabudimas“ – Klaipėdos skulptūrų parką, „Baltas šnabždesys“ – Klaipėdos universitetinę ligoninę, „Šeima“ – Klaipėdos santuokos rūmus. Vienoje Klaipėdos senamiesčio gatvių sankryžoje iškilęs reljefinių sienų namas „Bokštas“ (1982-1990). Tai reljefinių sienų namas, kurio epitafija pasirinkta Jurgio Baltrušaičio eilėraščio eilutė: "Kaip dažnai ant džiaugsmo sparnų mus aplanko liūdesys". Ji išplėtota į savitą  skulptūrinį pasakojimą. Algirdas Bosas, tarsi postmodernizmo klasikas Umberto Eco, perkomponuoja, savaip sudėlioja ir sujungia jam žinomus istorinius faktus bei asmeninius išgyvenimus.

 

Remigijus Treigys (gim. 1961 m.) fotomenininkas, Lietuvos fotomenininkų sąjungos narys. Surengė 47 personalines parodas bei dalyvavo daugiau nei 70 grupinių parodų Lietuvoje ir užsienyje. Vilniaus dailės akademijos Klaipėdos fakultete ir Klaipėdos universitete (docentas) dėsto fotografijos pagrindus ir fotografinio vaizdo estetiką.

Klaipėdoje gyvenantis ir kuriantis fotografas Remigijus Treigys jau ne vieną dešimtmetį išlieka vienu ryškiausiu regiono menininkų, pasižyminčiu išskirtine, savita menine kalba. Šio autoriaus fotografijos atpažįstamos pasaulyje ne pagal paviršinį informacinį turinį, o pagal unikalų estetinį braižą leidusį klaipėdiečio meno kūriniams atsirasti ne tik Lietuvos Nacionalinėje dailės galerijoje, Modernaus meno centre, bet ir daugelio užsienio muziejų kolekcijose.

1991 m. menininkas gavo Lietuvos Respublikos kultūros ministerijos premiją jauniesiems menininkams. 2005 m. R. Treigiui buvo skirta CEC Arts Link (Niujorkas, JAV) stipendija.  Aktyviai kuriančiam menininkui ne vieną kartą skirtos Lietuvos Respublikos Kultūros ministerijos stipendijos.

R. Treigys dalyvavo kūrybinėse studijose: 2000 m. Pro Artibus meno centre Ekenese (Suomija), 2004 m. Robert Bosch kultūros fondo kūrybinėje studijoje Berlyne (Vokietija), 2008 m. Kunst:raum sylt quelle fondo rezidencijoje Zilto saloje (Vokietija), 2009 m. KLEE rezidencijoje Šverine (Vokietija), 2010 m. Graco tarptautiniuose autorių namuose (Austrija).

Fotografo Remigijaus Treigio darbai yra šiose kolekcijose: Nacionalinė dailės galerija (Vilnius), Modernaus meno centras (Vilnius), Odensės fotografijos meno muziejus (Danija), Europos Parlamento meno galerija (Briuselis), PROARTIBUS centras (Suomija), Lietuvos fotomenininkų sąjungos fotografijos fondas (Vilnius), Fotografijos muziejus (Šiauliai).

Jūsų vardas
Jūsų el. pašto adresas
Klaidos arba netikslumo aprašymas
Loading
Gyventojams
Skip to content