Pradžia
Lt En

2019 m. Klaipėdos kultūros magistrai Regina Šaltenytė ir Mindaugas Bačkus

Regina Šaltenytė (gim. 1955) – teatro aktorė, buvusi Klaipėdos universiteto Menų fakulteto Režisūros katedros lektorė. Šiemet sukanka 40 metų, kai aktorė kuria vaidmenis Klaipėdos dramos teatro scenoje. 1977–1979 m. Regina Šaltenytė dirbo Šiaulių dramos teatre; 1999–2012 m. vaidino Klaipėdos pilies teatre. 2019 m. aktorė apdovanota Vyriausybės kultūros ir meno premija už nuopelnus šalies kultūrai ir menui.

Regina Šaltenytė nuo 1991 iki 2019 metų Klaipėdos dramos teatre sukūrė daugiau negu 17 svarbių vaidmenų įvairių režisierių spektakliuose, tarp jų – Povilas Gaidys, Dalia Tamulevičiūtė, Oskaras Koršunovas, Gytis Padegimas, Jonas Vaitkus. Už įsimintiną Marijos vaidmenį E. Nekrošiaus ir S. Šaltenio spektaklyje „Kalės vaikai“ nominuota 2018 m. „Auksiniam scenos kryžiui“ kaip geriausia dramos aktorė, 2016 m. gavusi „Mūzos“ apdovanojimą, 2015 m. – „Padėkos kaukę“ už nuopelnus teatrui. Ji mylima žiūrovų, vertinama teatrologų, puiki teatro pedagogė ir dėmesinga, jautri trupės aktorių kolegė.

2007 m. aktorė sukūrė itin sudėtingą, subtilų vaidmenį Oskaro Koršunovo režisuotoje Augusto Strindbergo dramoje „Kelias į Damaską“. Pastarųjų metų įsimintiniausi Reginos Šaltenytės vaidmenys: Elzė J. Pulinovič „Elzės žemėje“ (rež. P. Gaidys), Marija S. Šaltenio „Kalės vaikuose“ (rež. E. Nekrošius).

 

Mindaugas Bačkus ( gim. 1973) – violončelininkas, koncertuojantis visais įmanomais amplua: ir kaip solistas, ir kaip ansamblių bei orkestrų narys. Jo muzikinių interesų horizontai nepaprastai platūs: nuo baroko iki šiuolaikinių opusų, nuo tradicinio violončelės skambesio iki elektroakustinių eksperimentų ir dalyvavimo teatro projektuose. Violončele M. Bačkus nuolat siekia atverti vis naujus garso pasaulius, dėl to jam yra tekę bendradarbiauti su žymiais dabarties kompozitoriais, džiazo muzikantais, baroko muzikos ansambliais, teatrais ir šokio trupėmis.

Bačkus baigė M. K. Čiurlionio menų gimnaziją, vėliau – Lietuvos muzikos ir teatro akademiją, kur 2009 m. jam buvo įteiktas meno licenciato diplomas. Jis taip pat studijavo Karališkajame muzikos koledže Mančesteryje, kur jo mokytojais buvo pasaulinio garso violončelininkai Ralphas Kirshbaumas ir Karine Georgian, tobulinosi meistriškumo kursuose Vokietijoje, Olandijoje, Jungtinėje Karalystėje ir JAV. Jis grojo ir kameriniame orkestre „Kremerata Baltica“, Lietuvos ir Vilniaus kameriniuose orkestruose bei Lietuvos valstybiniame simfoniniame orkestre, kur buvo violončelių grupės koncertmeisteris. Nuo 2003 iki 2009 metų jis grojo styginių kvartete „Chordos“, o nuo 2006-ųjų yra „Nepaklusniųjų ansamblio“ narys. Su šiais kolektyvais jis atliko daugybę XX ir XXI amžių muzikos, dalyvavo šiuolaikinės muzikos ir džiazo festivaliuose Lietuvoje, Jungtinėse Valstijose, Vokietijoje, Austrijoje, Švedijoje ir Norvegijoje.

Bačkus yra išleidęs dvi kompaktines solo plokšteles: „el cello“ (2005) ir „Pas de deux“ (2007). Jose skamba šiuolaikinių lietuvių kompozitorių muzika, o kai kurie kūriniai parašyti specialiai Mindaugui. Kaip aukšto meninio lygio atlikėjas yra kviečiamas į prestižinius festivalius ir sales.

2009 m. violončelininkas laimėjo konkursą Klaipėdos kamerinio orkestro meno vadovo pareigoms užimti. Jau dešimtmetį vadovauja orkestrui. 10 metų darbas ir aukščiausio meninio lygio kūrybinė veikla su Klaipėdos kameriniu orkestru įvertinama muzikų bendruomenėje ne tik nacionaliniu, bet ir tarptautiniu mastu.

Bačkaus, kaip kolektyvo meno vadovo, sėkmingos veiklos dėka įgyvendinta virš 500 koncertų su pasaulinio garso atlikėjais ne tik Klaipėdos koncertų salėje, bet ir prestižiniuose užsienio festivaliuose ir koncertų salėse: Šveicarijos „Murten Classics“, Šveicarijos prestižiniame „Montreux“, Šveicarijos „Klangantrisch“, Vokietijos tarptautiniame „Klaviesrtage Bad Windungen“, Estijos Tiūrio miesto „Kevadfestival“ ir Estijos „Glasperlenspiel“ festivaliuose, Šveicarijos Ciuricho miesto Tonhalle, Suomijos „Temppeliauki“ Helsinkyje, Berlyno filharmonijos, Sankt Peterburgo „Marinskio“ teatro, Italijos Bergamo teatro Sociale, Ispanijos Barselonos bei Maljorkos koncertų salėse, Tarptautiniame šiuolaikinės muzikos festivalyje „Gaida“, Lietuvos filharmonijos ir Lietuvos Didžiosios Kunigaikštystės valdovų rūmų salėse bei kitose prestižinėse salėse ir festivaliuose.

2014 m. Klaipėdos kamerinis orkestras vadovaujamas M. Bačkaus tapo LMS, BOD Group ir LRT įsteigto prizo „Auksinis diskas“ laureatais.

Bačkaus iniciatyva įgyvendintas 2017 m. ir 2019 m. Tarptautinis Klaipėdos violončelės festivalis ir konkursas, kuris yra vienintelis ir analogų neturintis Baltijos šalyse projektas.  Į savaitę trunkantį festivalį ir konkursą suvažiuoja dalyviai iš daugiau nei 40 šalių. Per šešias dienas pristatoma virš 60 renginių, kurie suvienija ne tik violončelininkus, bet ir kino, teatro, šokio ir dailės gerbėjus. Socialiniai projektai, meistriškumo kursai, seminarai sutelkia miesto bendruomenę pažinti aukščiausio meninio lygio violončelininkus, kurie savo kūryba pristato violončelės galimybes nuo baroko iki šiuolaikinės muzikos.

2018 m. sėkmingai įgyvendinta Klaipėdos tarptautinė violončelės akademija. Jauni ir talentingi violončelininkai, aukštųjų mokyklų studentai, vyresniųjų klasių moksleiviai iš viso pasaulio mokėsi violončelės valdymo pagrindų bei stiprino profesinį meistriškumą.

 

Jūsų vardas
Jūsų el. pašto adresas
Klaidos arba netikslumo aprašymas
Loading
Gyventojams
Skip to content