Pradžia
Lt En

Bernardas Aleknavičius (2011 m.)

Už ypatingus nuopelnus Klaipėdos miestui Garbės piliečio vardas Bernardui Aleknavičiui (1930-2020) suteiktas 2011 m. sausio 27 dieną.

B.Aleknavičius - žymus Lietuvos fotožurnalistas, kultūros istorikas ir kraštotyrininkas, žurnalistinę veiklą pradėjo 1960 m. Kauno rajono laikraštyje. 1963 – 1992 m. dirbo Lietuvos telegramų agentūros ELTA Klaipėdos ir Žemaitijos zonos fotoreporteriu. Tuo metu kartu kolegomis įkūrė „Lietuvos žvejo“ ir  Žemaitijos žurnalistų foto mėgėjų klubus ir jiems vadovavo. Buvo Lietuvos fotomenininkų draugijos (dabar Lietuvos fotomenininkų sąjungos) organizacinio komiteto narys. Atgimimo metais – vienas iš Žurnalistų sąjungos sovietinio skyriaus perorganizavimo į savarankišką Lietuvos žurnalistų sąjungą iniciatyvinės grupės narys. Buvo renkamas Lietuvos žurnalistų sąjungos Tarybos ir Garbės teismo nariu.

Dar sovietmečiu kartu su I.Simonaitytės viešosios bibliotekos darbuotojais organizavo Mažosios Lietuvos iškiliųjų asmenybių pagerbimo vakarus. Minint  K.Donelaičio gimimo 275-ąsias metines, B. Aleknavičiaus pasiūlymu poeto gimtuosiuose Lazdynėliuose buvo pasodintas 275 ąžuoliukų parkas. Jis yra Klaipėdos tradicinės šventės „Naują metą pradėkime kartu su Kristijonu Donelaičiu“ (sausio 1-ąją 12 val.) sumanytojas bei įgyvendintojas. Kartu su profesoriumi Domu Kaunu ir dailininke Ieva Labutyte 1981 m. Bitėnuose įkūrė Mažosios Lietuvos patriarcho Martyno Jankaus memorialinę ekspoziciją, iš kurios išaugo memorialinis muziejus.

B.Aleknavičius – Martyno Mažvydo, Klaipėdos krašto prisijungimo prie Didžiosios Lietuvos bei Lietuvos paminėjimo tūkstantmečio paminklų statybos organizacinių komitetų narys, Klaipėdoje veikiančios Lietuvininkų bendrijos „Mažoji Lietuva“ sumanytojas ir vienas organizatorių, Klaipėdos Vydūno klubo įkūrėjas bei uostamiesčio Zanavykų bendrijos organizatorius.

B.Aleknavičius – vienas produktyviausių Klaipėdos rašytojų, išleidęs jau virš 20 knygų, o didžiausia jo kūrybinės veiklos dalis paskirta Mažajai Lietuvai ir Klaipėdai.  Dienraštyje „Vakarų ekspresas“ 1994–1997 m. B.Aleknavičius rengė savaitinį puslapį „Pajūrio zanavykas“, o dienraštyje „Klaipėda“ 1996–2006 m. - savaitinį Vakarų Lietuvos istorijos ir kultūros puslapį „Gilija“.

Fotožurnalisto darbas Eltoje B.Aleknavičiui leido sukaupti milžinišką archyvą, kurio dėka išleisti fotoalbumai apie Klaipėdą, K.Donelaitį, I.Simonaitytę, Vydūną, daugybė kraštotyrinių leidinių, taip pat jis yra daugelio albumų bendraautorius. Surengta  daugybė fotografijų parodų, pasakojančių apie Mažąją Lietuvą ir lietuvininkus.

Nuo 2007 metų B.Aleknavičius perdavinėja I.Simonaitytės bibliotekai savo archyvą - knygų kolekciją (virš 750 egz.), publikacijų periodikoje iškarpas, išleistų knygų rankraščius, apie 1,5 tūkst. laiškų, daugybę fotografijų negatyvų ir fotografijų parodų aplankus. B.Aleknavičius yra Vydūno, Tautodailininkų, bei Lietuvos fotomenininkų sąjungos garbės narys, Šakių miesto garbės pilietis, pirmasis nepriklausomoje Lietuvoje pelnė žurnalistinę dr. Vinco Kudirkos premiją (1992), literatūrinės  I.Simonaitytės (1997) premijos laureatas. Jis yra ir ilgametis  Klaipėdos miesto savivaldybės tarybos Žymių žmonių, istorinių datų, įvykių įamžinimo ir gatvių pavadinimų suteikimo komisijos narys.

Jūsų vardas
Jūsų el. pašto adresas
Klaidos arba netikslumo aprašymas
Loading
Gyventojams
Skip to content