Pradžia
Lt En

Klaipėdos mokslininkų sukurta technologija braunasi į 4 mlrd. dolerių rinką

Klaipėdos universiteto mokslininkų įkurtas startuolis „Inobiostar“, dalyvavęs Mokslo, inovacijų ir technologijų agentūros (MITA) TechHub startuolių pre-akceleratoriuje, sukūrė aerogelį – medžiagą, kuri leidžia greitai, efektyviai ir ekologišku būdu pašalinti naftos teršalus iš aplinkos. Lyginant su rinkoje egzistuojančiais analogiškais produktais naftos teršalams surinkti, „InnoAerogel“ yra tvarus, dvigubai lengvesnis ir efektyvesnis bei gali būti pakartotinai panaudojamas iki 5 kartų.

„Baltijos jūra yra viena iš labiausiai užterštų jūrų pasaulyje. Ji yra gan uždara, vanduo keičiausi labai lėtai – apie 3% per metus, todėl visa patiriama tarša akumuliuojama ir lieka ilgam. Dėl didelio ir vis augančio naftą gabenančių laivų srauto manoma, kad per ateinantį dešimtmetį ženkliai padidės nelaimingų atsitikimų tikimybė ir pavojus ekosistemų gyviems organizmams bei žmogaus sveikatai“,– sako technologijos mokslų krypties daktarė, Klaipėdos universiteto atžalinės įmonės „Inobiostar“ įkūrėja Tatjana Paulauskienė.

Pasak mokslininkės, aerogelis pasižymi mažu tankiu bei ypač dideliu poringumu ir paviršiaus plotu, todėl puikiai sugeria naftą ir gali būti naudojamas vykdant naftos išsiliejimų valymą jūroje ir uosto akvatorijoje. Medžiaga taip pat galėtų būti naudojama laivuose, laivų remonto, gamybinėse įmonėse, degalinėse ir net garažuose remontuojant automobilį. Be to, mokslininkai šiuo metu dirba stengdamiesi į aerogelio struktūrą integruoti iš Baltijos jūros išskirtus mikroorganizmus, kurių panaudojimas leistų dar labiau pagreitinti išsiliejusios naftos likvidavimą bei išspręsti panaudotos aerogelio medžiagos utilizavimo klausimą.

Medžiaga pagaminta mokslininkams tiriant antrinio popieriaus panaudojimo galimybes. „Pasidalinę rezultatais su tarptautine bendruomene, sulaukėme didelio dėmesio, raginimo idėją komercializuoti. Europos komisijos „Intellectual Property Booster“ programos Intelektinės nuosavybės patarėjų komanda iš Anglijos (ClearViewIP) porą mėnesių dirbo su mūsų inovacija ir ataskaitoje pateikė išvadą, kad šią idėją kuo skubiau turime apsaugoti patentu“,– pasakoja Tatjana Paulauskienė.

Įmonė kartu su Klaipėdos universitetu pasinaudojo MITA administruojama priemone „MTEP rezultatų komercinimo ir tarptautiškumo skatinimas“ ir projekto metu vystomą technologiją panaudos „InnoAerogel“ produkto vystumui. Inovacija jau sulaukė dėmesio iš Lietuvos bei užsienio gamintojų, vartotojų ir investuotojų. Planuojama „InnoAerogel“ technologiją nuo 2022 metų licencijuoti Baltijos jūros regiono rinkoje.

Licencijavimui pasirengti startuoliui padeda MITA projektų „InterInoLT“ ir „Inospurtas“ inovacijų ir verslumo ekspertai, „TechHub“ pre-akceleratoriaus mentoriai. „Intensyvi programa ir profesionalios kassavaitinės individualios konsultacijos su MITA mentoriais bei lektoriais padėjo mums pažinti kuriamą inovaciją iš verslo pusės, suprasti ir patirti idėjos komercinimo kelią: išgryninti unikalų vertės pasiūlymą, identifikuoti potencialų klientą ir rinkos dydį, išanalizuoti konkurencinę aplinką, teisingai pozicionuoti produktą tikslinėje rinkoje bei tinkamai jį pristatyti investuotojams. Atsakę sau į šiuos klausimus jaučiamės pasirengė InnoAerogel ir kitų, galvoje dar tik gimstančių, inovacijų komercinimui“,- MITA projekto „TechHub“ pre-akceleratoriaus nauda džiaugiasi Tatjana.

Technologija yra patentuojama Europos patentų biure, o išradimo panaudojimas neabejotinai leis įgyti konkurencinį pranašumą sorbentų (naftą sugeriančių produktų) gamyboje. Pasaulinė pramoninių sorbentų rinka 2020 metais siekė 4 milijardus dolerių. Rinkos tyrimų bendrovės „Makets and Markets“ duomenimis, per ateinančius 6 metus ji turėtų išaugti iki 5,7 milijardų dolerių. 2020 metais tvarių ir aplinkai draugiškų sorbentų rinka Europoje siekė 157 milijonus dolerių. Prognozuojama, kad 2027 metais ši rinka išaugs daugiau nei dvigubai ir sieks 351 milijoną dolerių.

Mokslo, inovacijų ir technologijų agentūros informacija

Komentarai

Komentaro matomumui reikalingas administratoriaus patvirtinimas

{{msg}}