Pradžia
Lt En

Dėl testavimo greitaisiais antigeno testais

2
Dėl testavimo greitaisiais antigeno testais

Europos Komisija (EK), pasinaudodama Skubios paramos priemone, Europos sąjungos (ES) valstybėms narėms, o taip pat ir Lietuvai, padovanojo greituosius antigeno testus, skirtus COVID-19 ligos nustatymui. Lietuva jau gavo per 280 tūkst. greitųjų antigeno testų. Artimiausiu metu bus pristatyta likusi 174 tūkst. dovanojamų testų dalis. 

Gavusi EK paramą, Nacionalinė visuomenės sveikatos priežiūros laboratorija (NVSPL) yra įsipareigojusi per 6 mėnesius nuo testų gavimo dienos EK išsiųsti ataskaitą apie sunaudotus greitųjų antigeno testų kiekius.

Siekiant tikslingai panaudoti gautą EK paramą, testai, kaip ir ankščiau naudoti greitieji antigeno testai, bus skiriami atlikti profilaktinį asmenų testavimą dėl koronaviruso (COVID-19) nustatymo. Testo atlikimui mėginys bus paimamas iš nosiaryklės, o atsakymas gaunamas vos per 15–20 minučių.

Atliekant vaikų savanorišką profilaktinį tyrimą greitaisiais antigeno testais, išlieka galimybė juos testuoti paprastesniu būdu – NVSPL jau ankščiau įsigytais ir iki šiol naudojamais greitaisiais antigeno testais, ėminius imant iš nosies landų. 

Šiuo metu patikimiausiu COVID-19 ligos nustatymo metodu laikomas PGR tyrimas, tačiau dėl išaugusio PGR tyrimų skaičiaus, ribotų laboratorijų pajėgumų ir ilgesnio rezultatų laukimo – iki 24 val., vis plačiau ir daugiau naudojami greitieji antigeno testai. Dabar jie sudaro virš 40 proc. visų atliekamų diagnostinių tyrimų.

EK, pasinaudodama Skubios paramos priemone (angl. ESI- Emergency Support Instrument), sudarė susitarimą su bendrovėmis „Abbott“ ir „Roche“, kurio pagrindu EK įsigijo ir ES valstybėms narėms padovanos iš viso daugiau nei 20 mln. greitųjų antigenų testų už ne didesnę nei 100 mln. Eur. sumą. 

EK dovanoti greitieji antigeno testai šiuo metu naudojami ir Klaipėdos mobiliajame punkte, testuojamiems asmenims mėginiai imami iš nosiaryklės. 

SAM ir Klaipėdos miesto savivaldybės informacija

Komentarai


Komentaro matomumui reikalingas administratoriaus patvirtinimas

{{msg}}

{{comment.name}} {{comment.time | u2date : 'yyyy.MM.dd'}}
{{comment.comment}}
Jūsų vardas
Jūsų el. pašto adresas
Klaidos arba netikslumo aprašymas
Loading
Gyventojams
Skip to content