Pradžia
Lt En

Įspūdingą Klaipėdos Kalėdinę eglutę apsups magiškas dangus

Įspūdingą Klaipėdos Kalėdinę eglutę apsups magiškas dangus

Į Teatro aikštę jau septintą kartą šį rytą atkeliavo įspūdingo grožio žaliaskarė. Itin plačiu šakų vainiku ir aukščiu išsiskirianti eglutė savo garbingą misiją pradės gruodžio 10-ąją, kuomet beveik 3 kilometrai šventinių girliandų nušvies žaliaskarės šakeles, o Teatro aikštę įkvėps magiškam švenčių laukimui. Eglutė, jos transportavimas ir papuošimas yra Klaipėdos kalėdinių renginių partnerių dovana, todėl nekainuos nieko. Šalia jos šventinį gruodį klaipėdiečius ir miesto svečius kvies intriguojanti instaliacija - „Žvaigždės virš jūros“, subtiliai atliepianti Klaipėdos krašto 100-metį. Skelbdami Stebuklingas Kalėdas Klaipėdoje, šventinių renginių organizatoriai nuo eglutės įžiebimo iki Naujųjų Metų vakaro kvies į bendruomeniškas iniciatyvas, koncertus, susitikimus, kalėdinę mugę. 

„Šios Kalėdos tarsi takoskyra arba slenkstis tarp dviejų Klaipėdai svarbių ir išskirtinų datų - netrukus baigsime minėti 770 metų sukaktį ir pradėsime Klaipėdos prijungimo prie Lietuvos 100-mečio renginių ciklą. Mėgaukimės, džiaukimės ta aura, gražia jaukia aplinka, o stebuklingos Kalėdos Klaipėdoje yra stebuklingos tiek, kiek to norės kiekvienas klaipėdietis ar miesto svečias. Klaipėda nesivaikydama madų ir nedalyvaudama lenktynėse su kitais miestais savo eglutę įžiebs gruodžio 10-ąją, tai yra arčiau to laikmečio, kai dienos pradės ilgėti ir šviesėti, ko mes visi drauge ir laukiame. Linkiu prasmingo laukimo, jaukių, šiltų, prasmingų, džiaugsmingų šventų Kalėdų“, – linkėjo Klaipėdos miesto meras Vytautas Grubliauskas.

 Klaipėdos švenčių ašis – tikra eglutė
Antradienio rytą į Klaipėdos Teatro aikštę atkeliavo svarbiausias Kalėdų simbolis – eglutė, kurią jau septintą kartą pakviesti dovanoti klaipėdiečiai. Šį kartą tarp 23-jų pasiūlymų, ne tik klaipėdiečių kiemuose augusios žaliaskarės, bet ir ta, kuri šiais metais tapo eglute laimėtoja – Klaipėdos universiteto Botanikos sodo eglė.

Įspūdinga paprastoji eglė buvo tarp dviejų favoričių paskelbus klaipėdiečių balsavimą. Lemtingą pasirinkimą lėmė tai, kad  vos po kelių mėnesių toje vietoje, kur kelis dešimtmečius augo Botanikos sodo eglutė, prasidės edukacinio centro statyba, todėl su medeliu vis tiek būtų tekę atsisveikinti.

„Džiaugiamės, jog Botanikos sode augusi eglė pelnė klaipėdiečių simpatijas ir per Kalėdas puoš Teatro aikštę. Mums tikrai labai gaila atsisveikinti su brandžiu, dideliu medžiu, bet turbūt tai geriausia iš visų įmanomų išeičių. Po kelių mėnesių, kitų metų pavasarį šioje erdvėje turi prasidėti edukacinio centro statyba. Kaip matot, jos beveik nereikia puošti – ji pati pasipuošė kankorėžiais. Mūsų specialistai spėja, jog eglė yra 16-18 aukščio. Jai - apie 30 metų, tad galima sakyti, kad eglė - Botanikos sodo bendraamžė. Tai nėra kolekcinis augalas: ji tiesiog augo šioje vietoje, kai buvo kuriamas KU Botanikos sodas ir anksčiau ar vėliau jos problemą būtų reikėję spręsti, nes medis auga ant komunikacijų trasų. Ačiū klaipėdiečiams, kad būtent šią eglutę pasirinko kaip miesto Kalėdų simbolį“, - Klaipėdos universiteto rektorius prof. dr. Artūras Razbadauskas.

Eglės vietoje atsirasiantis nedidelis modulinis namelis bus skirtas susitikimams su moksleiviais, edukaciniams renginiams, mokymams,  čia bus įrengti viešo naudojimo erdvei būtini tualetai, pritaikyti žmonėms su negalia.

Tęsiant gražią tradiciją, KU Botanikos sodui Klaipėdos meras įteikė naujos eglutės sodinuką.

Klaipėdos eglės ir jos puošybos kaina - 0.00 Eur
Lietuvos miestų kontekste Klaipėda išsiskiria ne tik tradiciškai gyva eglute, jos klasikine puošyba, bet ir visų su eglės atsiradimu susijusių darbų kaina, kuri lygi NULIUI. 

„Nuoširdžiai dėkojame visiems, kurių dėka Klaipėdos eglutė ir jos spindesys visą šventinį laikotarpį miestui nieko nekainuoja. Ačiū iššūkio nepabūgusiai „Plungės lagūna“, kuri pirmą kartą koordinavo šį sudėtingą procesą ir sėkmingai jį įveikė. Svarbu paminėti ir tai, kad šventinį gruodį eglė bus papuošta LED girliandomis, kurios naudoja labai mažai elektros, todėl viso mėnesio išlaidos elektros energijai, iki pat sausio 8 d., sieks vos 403 eurus“, - sako VšĮ „Klaipėdos šventės“ direktorė Eglė Šulskė.

Šį kartą eglutės pjovimo, transportavimo ir tvirtinimo darbus koordinavo UAB „Plungės lagūna“ darbų vadovas Žydrūnas Vilnius. Įmonė ne tik išsprendė su eglės transportavimu susijusius klausimus, bet ir parūpino kraną, reikalingą miškovežį. 

„Antras kartas būtų paprastesnis, tačiau smagu, kad viskas pavyko ir pirmąjį. Su „Plungės lagūnos“ komanda teko ne kartą aplankyti eglutę ir paplanuoti, randant geriausią sprendimą eglutės transportavimui (iškėlimui), mat paaiškėjo, kad miškovežis nė pro vieną  Botanikos sodo įvažiavimą netilpo. Visa komanda vienbalsiai patvirtino, kad labai gera prisidėti prie Klaipėdos miesto Kalėdų kūrimo“, - sako UAB „Plungės lagūna“ darbų vadovas Žydrūnas Vilnius.

Eglutę nupjovė - Antano Bukniaus įmonė, eglutę aikštėje pastatė ir įtvirtino - UAB „VVARFF“, reikiamiems darbams bokštelį suteikė „Klaipėdos autobusų parkas“. Eglutę saugiai į Teatro aikštę palydėjo – Klaipėdos apskrities VPK Kelių policijos tarnyba.

Įžiebimo vakaras – „Atgal į ateitį“
Gruodžio 10-osios vakarą, kuomet Teatro aikštėje nušvis Kalėdų eglė, visi susirinkusieji bus pakviesti kelionei laiku – „Atgal į ateitį“. Šmaikščių susitikimų žadanti kelionė bus papildyta kalėdine muzika, vizualiais akcentais ir, žinoma, pasimatymu su Kalėdų Seneliu.

„Kalėdiška intriga visus pasitiks gruodžio 10-osios vakarą, kai „Atgal į ateitį“ kelionė atvers Klaipėdos istorijos duris su tuo metu gyvenusiomis asmenybėmis. O gal viskas buvo ne taip kaip rašo istorijos knygos? O gal Klaipėdos vaiduoklis iš tiesų visai ne vaiduoklis? Šiais metais, man atrodo, Klaipėda ir vėl lyg puikus klasikos pavyzdys – tikra eglutė madinga visada, o įžiebimo vakaras su muzika ir netikėtumais - lyg patikrintas geras receptas. Visus kviečiu keliauti į Teatro aikštę, o jau tuomet „Atgal į ateitį“, - sako VšĮ „Klaipėdos šventės“ projektų vadovas Ilja Gun.

Kad kelionės laiku būtų sklandžios, anot projektų vadovo, jas teko jau išbandyti ir netgi nufilmuoti. Kūrybinę vaizdo siužetų komandą sudarė: režisierius Mindaugas Valiukas, operatorius Giedrius Jurkonis, aktoriai - Severinas Norgaila, Modestas Vaitkevičius, Romanas Dudnikas, Valda Bičkutė, Virginija Kochanskytė, Vaidas Jočys, Mikas Urbonas, Evelina Šimelionė.

Įžiebimo vakarą vainikuos 100 metrų aukščio prožektorių spinduliai, kurie subtiliai minės garbią sukaktį ir Klaipėdos eglutę pavers aukščiausia Lietuvoje.

Šviesos instaliacija - įžanga į Klaipėdos krašto 100-metį
Kartu su Klaipėdos centrine eglute gruodžio 10-osios vakarą įsižiebs ir šviesos instaliacija „Žvaigždės virš jūros“. Instaliacijos ilgis – apie 50 metrų, ji užims apie du ketvirtadalius Teatro aikštės. Kalėdiniam laikotarpiui kuriama žvaigždžių šviesa, bus sudaryta iš 100 veidrodinių kamuolių imituojančių dangaus kūnus. Pažymint svarbią artėjančią Klaipėdos krašto 100-mečio sukaktį, Teatro aikštėje kuriamas dangus interpretuos 1923-ųjų metų dangaus kūnų išsidėstymą, Klaipėdai žengiant visai Lietuvai reikšmingu keliu. Šimtas dangaus kūnų – šimtas vieningų metų. Dangaus efekto kūrimui pasirinkti daugkartinio naudojimo disko kamuoliai, kurie efektingai atrodo ne tik vakare, bet ir dienos metu. 

 Sutinkant Naujuosius – lazerių šou
Atliepiant pasaulines tendencijas ir solidarizuodamasi su kitais šalies miestais, Klaipėda visuose kalėdiniuose-naujametiniuose renginiuose atsisako fejerverkų naudojimo.  Gruodžio 31-ąją, pasitinkant Naujuosius Metus, šalia centrinės Klaipėdos miesto eglutės ir Klaipėdos krašto šimtmečio įkvėpto sidabrinio dangaus, vidurnaktį Teatro aikštė nušvis specialiu lazerių šviesų šou. Spalvingas, dinamiškas ir draugiškas aplinkai Naujųjų Metų sutiktuvių šou, kurio trukmė – 15 min., bus parengtas pagal specialų muzikinį takelį.

„Meridianas“ taps šventine Klaipėdos eglute
Šiemet Klaipėda turės ir kiek netikėtą kalėdinę eglę, kurios „kamienu“ taps miesto simbolio burlaivio „Meridianas“ fokstiebis, o „šakomis“ – tarp rėjų išvedžiotos girliandos. Įvertinus tai, kad „Meridiano“ stiebo aukštis siekia beveik 30 metrų - tai bus didžiausia kada nors Klaipėdą puošusi eglė. Įgyvendinti idėjai prireikė profesionalaus aukštalipio pagalbos. Be to, tai jau ne pirmas „Meridiano“ iliuminacijos projektas, įgyvendintas bendradarbiaujant su miesto apšvietimu besirūpinančia savivaldybės įmone.

„Meridianas“ yra jūrinės valstybės simbolis, o tokiose valstybėse laivų puošyba Kalėdoms turi gilias tradicijas. Pavyzdžiui, kai kuriose Graikijos salose burlaiviai yra puošiami netgi vietoje eglučių. Panašiai yra buvę papuošti kai kurie Norvegijos, Jungtinės Karalystės muziejiniai burlaiviai, tarp jų – ir legendinis kliperis „Cutty Sark“, - pasakoja VšĮ Klaipėdos jūrinio miesto simbolis burlaivis „Meridianas“ atstovas Gediminas Gudavičius.

„Meridiano“ „eglutė“ bus įžiebta jau šią savaitę. „Tikimės taip prisidėti prie šventinės nuotaikos kūrimo ir kad laukimas, kol sužibs pagrindinė Klaipėdos miesto eglė Teatro aikštėje, neprailgtų“, - sako uostamiesčio simbolio burlaivio „Meridianas“ atstovai.

 Bendruomeniškos iniciatyvos
Gausios iniciatyvos kvies jau sekančią dieną po Klaipėdos eglutės įžiebimo. Gerumo renginių mėnesį pradės tradicinė ir jau septynioliktoji Maltos ordino pagalbos tarnybos (Maltiečių) kalėdinės gerumo sriubos akcija. Vienos populiariausių socialinių akcijų Lietuvoje – „Maltiečių sriubos” metu surinktos lėšos skiriamos vienišų senelių globai ir maitinimui. Teatro aikštėje gerumo sriuba bus dalinama gruodžio 11-ąją, nuo 12 iki 15 val. 

Tuo pat metu, šalia Lietuvos verslo kolegijos (Turgaus g. 21), 13.00 val. startuos „Gerosios žvaigždės bėgimas – padovanok senjorams Kalėdas  val. 2022“.  Bėgimo metu visos surinktos lėšos skiriamos Maltiečiams, besirūpinantiems vienišais senoliais. Registracijos pradžia - 11 val., renginio pradžia - 13 val. Trasos ilgis - 2022 žingsnių Klaipėdos senamiesčiu, mažiesiems bėgikams – 222 metrai. Išankstinė registracija www.ltvk.lt/renginiai

Tos dienos gausią renginių programą baigs „IKEA“ kalėdinės žvaigždės vakaras ir šventinė arbata Danės skvere prie paminklo „Žvejys“.

 VISA KALĖDINIŲ RENGINIŲ PROGRAMA https://klaipedossventes.lt/kaledos-2022/

Komentarai


Komentaro matomumui reikalingas administratoriaus patvirtinimas

{{msg}}

{{comment.name}} {{comment.time | u2date : 'yyyy.MM.dd'}}
{{comment.comment}}
Jūsų vardas
Jūsų el. pašto adresas
Klaidos arba netikslumo aprašymas
Loading
Gyventojams
Skip to content