Pradžia
Lt En

Įteikti jūrinės kultūros apdovanojimai "Albatrosas"

Įteikti jūrinės kultūros apdovanojimai "Albatrosas"

Minint Europos jūros dieną, Klaipėdoje prie paminklo „Albatrosas“  įteikti apdovanojimai labiausiai per kalendorinius metus pasižymėjusiems jūrinės kultūros srityje. Trys sumažintos negrįžusiems jūrininkams ir laivams skirto paminklo „Albatrosas“ skulptūros kopijos šį kartą įteiktos kapitonui Petrui Bekėžai, rašytojui Rimtautui Rimšui ir Lietuvos jūrų muziejui. Puoselėjant Klaipėdos kaip jūrinio miesto identitetą ir siekiant pagerbti jūrinės kultūros srityje dirbančius žmones bei organizacijas, apdovanojimai teikiami nuo 2007 metų.

Įžangą visai jūrinę bendruomenę telkenčiam renginiui davė jūrininkų ir jūrinių profesijų atstovų bei jūrinių mokyklų atstovų eitynės nuo senosios perkėlos Smiltynėje iki „Albatroso“ paminklo. Itin gausi jūriška eisena apjungė šimtus jaunų žmonių puoselėjančių ir suprantančių jūriškumo prasmę. Iki „Albatroso“ paminklo žingsniavo Lietuvos aukštoji jūreivystės mokykla, Klaipėdos jūrų kadetų mokykla, Lietuvos šaulių sąjungos Vakarų (jūros) šaulių (Klaipėdos apskrities) 3-ioji rinktinė, Klaipėdos Liudviko Stulpino progimnazija, Klaipėdos Pauliaus Lindenau mokymo centras, Klaipėdos „Ąžuolyno“ gimnazija, Klaipėdos „Vitės“ progimnazija, Klaipėdos „Aitvaro“ gimnazija, Klaipėdos „Vėtrungės“ gimnazija, ir garbingiausia jūrinės bendruomenės dalis - asociacija „Jūros veteranai“ bei visi jūrininkai.

Nuskambėjus iškilmingoms Lietuvos karinių jūrų pajėgų orkestro melodijoms duotas startas išskirtinai klaipėdietiškai, jūrinio miesto dvasią puoselėjančiai ceremonijai. Apdovanojimus pelniusiems asmenims padėkojo ir juos pasveikino Klaipėdos meras Vytautas Grubliauskas.

„Albatroso“ apdovanojimų įteikimo dieną minime ir Europos jūros dieną. Tai liudija apie suvokimą, jog jūra mums yra svarbi, ji – vienas iš mūsų šalies valstybingumo simbolių, todėl visi, atsidavę savo darbui jūrinės kultūros srityje, turi būti deramai pagerbti. „Albatroso“ įteikimas – vienas pačių jautriausių, dvasingiausių, vienas labiausiai jūrine dvasia alsuojančių renginių, kurio metu Klaipėda ir Lietuva žemai nusilenkia žmonėms ir organizacijoms, savo darbais, kūryba garsinantiems uostamiestį. Nuoširdžiai dėkoju visiems, kurių darbas vienaip ar kitaip susijęs su jūra ir linkiu palankių pajūrio vėjų“, –  linkėjo meras Vytautas Grubliauskas.

Pirmasis iš trijų „Albatrosas“ apdovanojimų įteiktas kapitonui Petrui Bekėžai už jūrinės kultūros ir jūrininko profesijos puoselėjimą ir sklaidą. Kapitonas 20 metų vadovavo Lietuvos jūrininkų sąjungai, atkūrus Lietuvos nepriklausomybę atstovavo ir gynė Lietuvos jūrininkų teises, aktyviai dalyvavo teisės aktų, ginančių ir reguliuojančių jūrininkų interesus, kūrime. „Klaipėdoje mieste reikia jūrinių akcentų ir ženklų, kurie parodytų jūrinį miesto identitetą, kad Klaipėda būtų Lietuvos jūrų sostinė“, - sako Petras Bekėža.

Antrasis „Albatrosas“ įteiktas rašytojui ir buriuotojui Rimtautui Rimšui už marinistinių novelių knygą „Jūra metaforų nesupranta“. Marinistinio pobūdžio novelės, atspindinčios buriuotojų pasaulį ir pajūrio žmonių pasaulėjautą. Knyga suteikia galimybę jūros pasauliu susidomėjusiam naujokui pažvelgti, kas darosi mažo laivelio viduje ir suprasti jūrininko žvilgsnį į pasaulį, kuris supa jo laivelį. „Gyvenime pas kiekvieną turi būti tokie žodžiai - laivas, žodis, jūra, plaukti - jei to nėra, vadinasi kažkas ne taip“, - sako Rimtautas Rimšas.

Dar vienas, trečiasis „Albatrosas“ apdovanojimas įteiktas Lietuvos jūrų muziejui ir jo vadovei Olgai Žalienei už 3-metės programos „Lietuva – jūrinė valstybė“ parengimą ir programos 1-oji dalies 2021 m. „Lietuvos – jūrinės valstybės-100-metis“ įgyvendinimą. „Tikslas skleisti žinią ir įtvirtinti gyventojams Lietuvos - kaip jūrinės valstybės tapatumą. Kokią socialinę, ekonominę ir kultūrinę vertę kuria jūros buvimas šalia - laivai ir uostas“, - sako Olga Žalienė.

Tarp nominantų gauti „Albatroso“ apdovanojimą 2022 m. siūlytas ir VšĮ AORC direktorius Raimundas Daubaras už regatos The Ocean Race Europe Prologo inicijavimą ir vykdymą.

„Albatrosas“ apdovanojimai svarbūs ir reikšmingi, nes jie vieninteliai, unikalūs, būdingi tik Klaipėdai, tik jūrinei sostinei. Šie apdovanojimai – vieninteliai, kuriuose išskirtinai pagerbiami žmonės, puoselėjantys jūrinę kultūrą, telkiantys bendruomenę, stiprinantys Lietuvos kaip jūrinės valstybės tapatybę.  Skatinantys prisiminti ir susitikti visus, kurie be jūros neįsivaizduoja savo gyvenimo, kuriems jūra – širdies namai“, - sako Klaipėdos miesto savivaldybės Kultūros skyriaus vedėja Eglė Deltuvaitė.

Sumažinta „Albatroso“ skulptūrėle apdovanojami trys reikšmingiausi praėjusių metų jūrinės kultūros socialinių, ekonominių projektų, mokslinių, žurnalistinių, grožinių leidinių ar kitų jūrinių iniciatyvų autoriai. Pretendentus „Albatroso“ apdovanojimams gali siūlyti visi klaipėdiečiai, o nugalėtojus renka Jūrinės kultūros koordinacinė taryba prie Klaipėdos miesto tarybos.

    

Komentarai


Komentaro matomumui reikalingas administratoriaus patvirtinimas

{{msg}}

{{comment.name}} {{comment.time | u2date : 'yyyy.MM.dd'}}
{{comment.comment}}
Jūsų vardas
Jūsų el. pašto adresas
Klaidos arba netikslumo aprašymas
Loading
Gyventojams
Skip to content