Pradžia
Lt En

Klaipėda minės Pasaulinę turizmo dieną

Klaipėda minės Pasaulinę turizmo dieną

Atėjus rudeniui, rugsėjo 27-ąją, Klaipėdoje, kaip ir visame pasaulyje, bus minima Turizmo diena. Klaipėdos turizmo ir kultūros informacijos centras, tęsdamas gražią tradiciją, pakvies miestiečius ir svečius į pažintines ekskursijas po uostamiestį.

„Šie metai turizmo sektoriui – neeilinių iššūkių ir išbandymų metai. Tačiau keliones po pasaulį sutrikdžiusi pandemija paskatino išnaudoti visą turimą potencialą vietinio turizmo skatinimui, tam jėgas sutelkė visas regionas. Nors šiemet nesulaukėme kruizinių laivų, o užsienio svečių buvo mažiau nei įprastai, tikiu, kad miestą ir pajūrio kraštą iš naujo atrado lietuviai, ypač tie, kurie atostogas iki šiol leisdavo užsienio kurortuose. Atsveikindami su šiltuoju sezonu kartu norime priminti, kad Klaipėdoje ir visame pajūrio krašte yra ką veikti ir rudenį, ir žiemą“, – sako Klaipėdos meras Vytautas Grubliauskas.

2020-ųjų metų įvykiai paskatino visus keisti įprastus darbo metodus, peržiūrėti bei įvertinti atostogų planus – sako Klaipėdos turizmo ir kultūros centro (KTKIC) direktorė Romena Savickienė. Juk daugelis planavo pasilepinti saule prie Viduržemio jūros, pasivaikščioti didžiųjų Europos miestų senamiesčiais, pažinti kitus tolimuosius kraštus.

„Vis dėlto ši nepatogi ir nemaloni situacija tapo puikia dingstimi lietuviams pažinti savo pačių kraštą: pailsėti prie savo jūros, pamatyti savo senamiesčius, išgirsti istorijų apie savo miestą bei šalį“ - įžvalgomis dalinasi Klaipėdos turizmo ir kultūros centro vadovė.

Nauji projektai ir skatinimas pažinti Klaipėdos kraštą 

Atostogaujantiems kraštiečiams pajūrio regione buvo pristatyta ne viena nauja pramoga. Visi buvo kviečiami suverti Pajūrio krašto pažinimo kelio apyrankę-talismaną, keliauti Vėtrungių keliu, dalyvauti išskirtinėse teatralizuotose ekskursijose po miesto gatves, aktyviai sportuoti gamtoje bei mėgautis Klaipėdos paplūdimiais. Klaipėdą bei pajūrio kraštą, nors ir mažiau nei įprasta, lankė ir svečiai iš užsienio – daugiausia iš Vokietijos, Lenkijos ir kaimyninių šalių.

Anot R. Savickienės, ši vasara nors ir buvo kitokia, tačiau ne ką mažiau darbinga: „Galime pasidžiaugti tuo, kad Klaipėdos turizmo ir kultūros informacijos centras parengė ne vieną projektą: Ekonomikos ir inovacijų ministerijos skelbtame konkurse „Turizmo inovacijos” finansavimą gavo net trys KTKIC teikti projektai, Lietuvos kultūros tarybos skelbtame „Kultūros ir meno organizacijų naujų produktų ir paslaugų kūrimas“ konkurse laimėjo projektas „Vienos Klaipėdos gatvės istorija“. Gautas finansavimas padės plačiau skleisti žinią apie galimybes pailsėti Klaipėdoje, didins lankytinų objektų patrauklumą, ieškantiems informacijos virtualioje erdvėje, ji bus dar patogiau ir patraukliau pateikiama. Klaipėdos gatvės istorijų projektas – teatralizuotos ekskursijos po įvairias Klaipėdos miesto gatves, turėtų padėti patiems klaipėdiečiams geriau pažinti savo miestą, gal net tapti bendruomenes jungiančia grandimi, skatinančia kartu veikti, keisti požiūrį į vietą, kurioje gyvenama. Ruošiama ne viena naujovė: elektroninė parduotuvė, kurioje bus galima įsigyti nuo suvenyrų iki ekskursijų, o greitesnę informaciją padės teikti į internetinę svetainę įdiegtas Klaipėdos pokalbių robotas, net 8 miesto skulptūros prabils ir pačios pasakos istorijas apie save. Visomis šiomis naujovėmis tikimės pasidalinti rudeniui dar nepasibaigus” – kalba direktorė R. Savickienė.

Turizmo dienos renginiai

Nors Pasaulinė turizmo diena minima rugsėjo 27-ąją, Klaipėdos miesto gyventojai ir svečiai nemokamais renginiais bus džiuginami jau nuo ateinančio šeštadienio – rugsėjo 19-osios. „Tebūnie tai turizmo savaitė ir dar šiek tiek“ – entuziastingai kalba centro direktorė R. Savickienė ir kviečia dalyvauti renginiuose. Jūsų laukia net 10 nemokamų teatralizuotų ekskursijų „Vienos Klaipėdos gatvės istorija“; ekskursijos į archyvo saugyklą, kurioje anksčiau buvo saugomi pinigai, o dabar – istorinė atmintis; orientacinės varžybos, kur galėsite pasitikrinti savo, kaip detektyvo, įgūdžius; galimybė apsilankyti Jono kalnelio poternoje bei pažinti įdomiausius industrinius Klaipėdos objektus.

Svarbiausia žinia – renginiai visiškai nemokami!

Susipažinkite su renginių programa:

Rugsėjo 19 d.

11.00 - 12.00 val. Teatralizuota ekskursija „Vienos Klaipėdos gatvės istorija“ – Žvejų g.

Susitikimo vieta - prie pasukamo tiltelio.

13.00 - 14.00 val. Teatralizuota ekskursija „Vienos Klaipėdos gatvės istorija“ - S. Nėries g.

Susitikimo vieta - S. Daukanto ir S. Nėries gatvių sankryža, prie Vytauto Didžiojo gimnazijos.

 

Rugsėjo 20 d.

11.00 - 12.00 val. Teatralizuota ekskursija „Vienos Klaipėdos gatvės istorija“ – Danės g.

Susitikimo vieta – prie paminklo „Arka“.

13.00 - 14.00 val. Teatralizuota ekskursija „Vienos Klaipėdos gatvės istorija“ – Tilžės – Bangų g.

Susitikimo vieta - prie Klaipėdos kultūros fabriko, Bangų g. 5A

15.00 - 16.00 val. Teatralizuota ekskursija „Vienos Klaipėdos gatvės istorija“ – S. Šimkaus g.

Susitikimo vieta – prie viešbučio „Amberton“, Naujoji sodo g. 1.

 

Rugsėjo 24 d.

16.30 - 17.30 val. Renginys „Pašnekesiai apie Luizę“ ir leidinio „Prūsijos karalienė Luizė Klaipėdoje“ pristatymas. Dalyvauja literatūrologė J. Saulėnienė ir Klaipėdos Rotary klubas „Karalienė Luizė“.

Renginio vieta – Klaipėdos dramos teatro (Teatro g. 2) skaitykla.

Po renginio – ekskursija „Prūsijos karalių takais“.

 

Rugsėjo 25 d.

12.00 - 12.45 val. Klaipėdos regioninio valstybės archyvo (Naujoji Uosto g. 16) programa Tarptautinės turizmo dienos proga „TAI, KO NEMATEI“: ekskursijos į archyvo saugyklą, kurioje anksčiau buvo saugomi pinigai, o dabar – istorinė atmintis; sovietinių kino kronikų fragmentai apie Klaipėdą; pažintiniai užsiėmimai, norintiems virtualioje erdvėje savarankiškai ieškoti archyvinių dokumentų, sudarinėti genealoginius medžius.

16.00 - 16.45 val. Klaipėdos regioninio valstybės archyvo (Naujoji uosto g. 16) programa Tarptautinės turizmo dienos proga „TAI, KO NEMATEI“.

17.00 - 18.30 val. „Industrinė Klaipėda – nuo energijos iki dujų“. Aplankysite renovuojamą dujų fabriką bei „Klaipėdos energijos“ dar veikiančią slėptuvę nuo branduolinės atakos, išgirsite apie energetikos istorijos pradžią Klaipėdos mieste.

Susitikimo vieta – AB „Klaipėdos energija“, Danės g. 8.

 

Rugsėjo 26 d.

11.15-14.15 val. Ekskursija dviračiais po Smiltynę su gide Vilmante iš „Wind bike tours“.

Susitikimo vieta – Smiltynės autobusų stotelė.

12.00 - 13.00 val. Gido, tinklalapio www.travelarchitecturehistory.com įkūrėjo Algirdo Stočkaus vedama ekskursija su apsilankymu Jono kalnelio poternoje – „Miesto-tvirtovės vizija ir jos išsipildymo istorija“.

Susitikimo vieta – prie pasukamo tiltelio.

 

Rugsėjo 27 d.

11.00 - 11.45 val. Keturkojis Erdelio terjeras – gidas Kuršis kviečia į kūrybinę ekskursiją po KKKC Parodų rūmus bei juose eksponuojamas parodas.

Dalyvių skaičius ribotas, todėl išankstinė registracija el. p. inga@kkkc.lt – būtina.

11.00 - 12.00 val. Teatralizuota ekskursija „Vienos Klaipėdos gatvės istorija“ – Aukštoji g. – Turgaus a. – Sinagogų g.

Susitikimo vieta - Didžioji Vandens g. 2, Klaipėdos parodų rūmai.

13.00 - 14.00 val. Teatralizuota ekskursija „Vienos Klaipėdos gatvės istorija“ – Liepų g.

Susitikimo vieta – Liepų g. 1

14.00 val. - ... „Klaipėdos detektyvai“. Klaipėdoje renkama geriausia detektyvų komanda, kuri greičiausiai atras senamiestyje vietas, kuriose slepiasi jūrinio paveldo objektai.

Burkite šeimos narius, draugus, kaimynus, bendramokslius ar bendraminčius į komandą (2 – 6 asm.), traukite Šerloko, Vatsono, Puaro ar Flečer atributus bei registruokitės el. p. inga@kkkc.lt. KKKC Meno kieme komandoms bus pristatytas žaidimas bei jo taisyklės. Greičiausia detektyvų komanda, tinkamai atlikusi visas užduotis, laimės specialių prizų bei pelnys geriausių Klaipėdos miesto detektyvų vardą! Komandų skaičius neribojamas. Reikia turėti skaitmeninį fotografuojantį prietaisą.

15.00 - 16.00 val. Teatralizuota ekskursija „Vienos Klaipėdos gatvės istorija“ – Malkų g.

Susitikimo vieta - prie pastato Jūros g. 1

 

Spalio 4 d.

12.00 - 13.00 val. Teatralizuota ekskursija „Vienos Klaipėdos gatvės istorija“ – Herkaus Manto g.

Susitikimo vieta - prie pastato Herkaus Manto g. 1

14.00 - 15.00 val. Teatralizuota ekskursija „Vienos Klaipėdos gatvės istorija“ – Puodžių g.

Susitikimo vieta – prie Kristaus karaliaus bažnyčios, Bokštų g. 10

 

VISI RENGINIAI NEMOKAMI!

Vietų skaičius ribotas. Į visus renginius būtina išankstinė registracija telefonu 8 687 52051 arba el.paštu tic@klaipedainfo.lt 

SVARBU! „Vienos Klaipėdos gatvės istorijos“ ekskursijos vyks naudojant audio radijo transliacijos sistemą – tai leis išlaikyti saugius atstumus, o jums tik reikia atsinešti savo ausines.

 

Nuoširdžiai laukiame jūsų!

 

Renginio organizatoriai – VšĮ Klaipėdos turizmo ir kultūros informacijos centras ir Klaipėdos miesto savivaldybė.

„Vienos Klaipėdos gatvės istorija“ ekskursijas remia Lietuvos kultūros taryba.

Komentarai


Komentaro matomumui reikalingas administratoriaus patvirtinimas

{{msg}}

{{comment.name}} {{comment.time | u2date : 'yyyy.MM.dd'}}
{{comment.comment}}
Jūsų vardas
Jūsų el. pašto adresas
Klaidos arba netikslumo aprašymas
Loading
Gyventojams
Skip to content