Pradžia
Lt En

Klaipėdoje – mokinių dalyvaujamasis biudžetas

Klaipėdoje – mokinių dalyvaujamasis biudžetas

Klaipėdos gimnazistai patys galės nuspręsti, kokius projektus nori įgyvendinti savo mokykloje. Iki spalio 20 d. keturiose miesto gimnazijose jau numatoma paskelbti konkursus mokinių idėjoms atrinkti, o kurios idėjos vertos Savivaldybės finansavimo – taip pat spręs patys mokiniai. Vienam projektui įgyvendinti gali būti skiriama iki 1,5 tūkst. eurų, pagrindinė sąlyga teikiant siūlymus – jis turi būti susijęs su darnaus vystymosi tikslų įgyvendinimu ir skirtas mokyklos bendruomenei.

„Mokinių dalyvaujamasis biudžetas pasaulyje nėra naujiena, tačiau Lietuvoje tai dar nedažnas reiškinys. Klaipėda jungiasi į miestų, suteikiančių mokiniams daugiau galių patiems priimti sprendimus, gretas ir tikisi, kad mokiniai šia galimybe aktyviai naudosis bei savo bendruomenėje įgyvendins tas idėjas, kurių patys nori. Įteisinti mokinių dalyvaujamąjį biudžetą – vienas iš Europos jaunimo sostinės programos tikslų, kurio link kryptingai ėjome, o netrukus turėsime ir pirmuosius rezultatus“, – sako Klaipėdos meras Vytautas Grubliauskas.

Šiais metais moksleivių projektams įgyvendinti Savivaldybės biudžete numatyta 20 tūkst. eurų. Mokiniai, gavę finansavimą savo idėjai, bus atsakingi ir už savo siūlymo įgyvendinimą. Konsultacijas ir metodinę pagalbą jiems teiks mokyklų paskirti mentoriai, o idėjas, kurios vertos finansavimo, savo mokyklose balsuodami rinks mokiniai, ne jaunesni nei 14 metų.

Mokinių dalyvaujamojo biudžeto sąlygos nustatytos Klaipėdos miesto savivaldybės parengtame mokinių dalyvaujamojo biudžeto iniciatyvos projektų atrankos ir finansavimo tvarkos apraše. Artimiausiame Savivaldybės tarybos posėdyje bus sprendžiama dėl aprašo patikslinimų, jiems pritarus, iniciatyva bus pristatoma mokykloms. 2020 m. iniciatyva bus vykdoma keturiose gimnazijose – Vydūno, Baltijos, Ąžuolyno ir H. Zudermano. Dalyvaujamojo mokinių biudžeto idėjai pasiteisinus, dėl jos tęstinumo Savivaldybės taryboje bus sprendžiama ir kitais metais.

Informaciją apie darnaus vystymosi tikslus, su kurių įgyvendinimu turi būti susijusios mokinių siūlomos idėjos, rasite ČIA. 

Komentarai


Komentaro matomumui reikalingas administratoriaus patvirtinimas

{{msg}}

{{comment.name}} {{comment.time | u2date : 'yyyy.MM.dd'}}
{{comment.comment}}
Jūsų vardas
Jūsų el. pašto adresas
Klaidos arba netikslumo aprašymas
Loading
Gyventojams
Skip to content