Pradžia
Lt En

Klaipėdoje - seniūnaičių rinkimai

1
Klaipėdoje - seniūnaičių rinkimai

Nuo gegužės 30 dienos Klaipėdos gyventojai kviečiami teikti kandidatus į seniūnaičius. Siūlymų laukiama mėnesį – iki birželio 30-osios.

Seniūnaitis – tai seniūnaitijos bendruomenės atstovas, renkamas gyventojų ketveriems metams. Seniūnaitis yra tarsi jungiamoji grandis tarp savivaldybės, bendruomenės ir kitų institucijų. Vienoje seniūnaitijoje renkamas vienas seniūnaitis. Iš viso Klaipėdos mieste yra 55 seniūnaitijos, tačiau šiuo metu seniūnaičius turi tik 33 seniūnaitijos. Tikimasi, kad naujuose rinkimuose aktyvumas bus didesnis. Klaipėdos miesto meras Arvydas Vaitkus pabrėžia, kad labai svarbu, jog kiekviena bendruomenė turėtų aktyvų ir iniciatyvų seniūnaitį.

„Tai pirminė ir labai svarbi grandis, kuri geriausiai žino visas gyventojų problemas savo atstovaujamame rajone. Labai tikiuosi, kad gyventojai bus aktyvūs teikdami kandidatūras, rinkdami seniūnaičius, o išrinktieji seniūnaičiai bus aktyvūs kasdienėje veikloje. Siekiame glaudaus ryšio su kiekvienu gyvenamuoju rajonu, su kiekviena gatve, mums svarbu, kad savivaldybės sprendimai būtų iš tikrųjų parankūs gyventojams, kad būtų sprendžiamos ilgalaikės gyventojų problemos“, – sako meras A. Vaitkus.

Seniūnaičiai, būdami arti gyventojų, gali ne tik suburti ar išlaikyti stiprią bendruomenę, bet ir geriausiai išgirsti žmonių rūpesčius. Bendraudami su miesto savivaldybe, jie padeda rasti geriausius problemų sprendimų būdus. Norėdami matyti aktyvų, bendruomenę telkiantį gyventoją seniūnaičiu, toje seniūnaitijoje gyvenantys žmonės ar bendruomeninės organizacijos turėtų teikti siūlymą Savivaldybės administracijai. Kandidatu į seniūnaičius gali būti siūlomi pilnamečiai gyventojai, deklaravę gyvenamąją vietą toje seniūnaitijoje, kurioje jų kandidatūra siūloma.

Balsavimas už pasiūlytus kandidatus vyks nuo  liepos 25 iki rugpjūčio 11 d.  Atiduoti savo balsą bus galima savivaldybės interneto svetainėje elektroniniu būdu, taip pat raštu seniūnaitijose, kur kandidatai į seniūnaičius arba juos palaikantys gyventojai kvies pasirašyti apklausos lapuose.

Jei seniūnaičiai bus išrinkti ne visose seniūnaitijose, į laisvas likusias vietas bus organizuojami pakartotiniai rinkimai.

Detalesnė informacija, kokius dokumentus reikia pateikti siūlant kandidatūras į seniūnaičius, skelbiama savivaldybės interneto svetainėje: https://www.klaipeda.lt/lt/gyventojams/seniunaiciai/seniunaiciu-rinkimai-2023-2027-kadencijai/11421/.

Šiuo metu dirbančių seniūnaičių kadencija tęsis iki kol bus išrinkti naujos kadencijos seniūnaičiai. Naujai išrinktų seniūnaičių sąrašo paskelbimas planuojamas rugpjūčio 31 d.

SENIŪNAITIJŲ SĄRAŠAS ir SCHEMA

Apie seniūnaičius trumpai:

  • Seniūnaičiai renkami 4 metų kadencijai ir dirba visuomeniniais pagrindais.
  • Seniūnaitis atstovauja ne konkretaus asmens, o  kolektyviniams, aktualiems bendruomenei interesams.
  • Seniūnaitis neatstovauja viso miesto gyventojų interesams. Tai daro Savivaldybės tarybos nariai, bendraudami ir su seniūnaičiais.
  • Seniūnaičiai atstovauja bendruomenės interesams valstybės ir savivaldybių institucijose, santykiuose su kitais asmenimis seniūnaičio kompetencijai priskirtais klausimais.
  • Seniūnaičio funkcijos – tai visi reikalingi veiksmai, kurie atliekami bendruomenės interesais ir kurie nepatenka į Seimo narių, Savivaldybės tarybos narių, kitų viešojo administravimo subjektų kompetenciją, tarp jų – gyventojų skatinimas, bendravimas su gyventojais teritorijos priežiūros ir plėtojimo, kultūrinio ir sportinio gyvenimo organizavimo klausimais, tarpininkavimas gyventojams bendraujant su Savivaldybės tarybos nariais, Savivaldybės administracija, gyventojų pirminis konsultavimas, kur kreiptis įvairiais su gyvenamąja vietove susijusiais klausimais.

Seniūnaitis gali savo kompetencijos ribose:

  • Kreiptis į valstybės ir savivaldybių institucijas, kitus asmenis su prašymais, siūlymais, reikalavimais, teikti atsakymus į paklausimus.
  • Pareikšti nuomonę dėl priimamų sprendimų, teisės aktų.
  • Gauti informaciją, teisės aktų projektus.
  • Nustatyta tvarka dalyvauti savivaldybės tarybos ir jos komitetų darbe ir pareikšti gyventojų nuomonę, teikti siūlymus.
  • Gauti išmoką su seniūnaičio veikla susijusioms išlaidoms apmokėti (iki 70 Eur per mėnesį).

Komentarai


Komentaro matomumui reikalingas administratoriaus patvirtinimas

{{msg}}

{{comment.name}} {{comment.time | u2date : 'yyyy.MM.dd'}}
{{comment.comment}}
Jūsų vardas
Jūsų el. pašto adresas
Klaidos arba netikslumo aprašymas
Loading
Gyventojams
Skip to content