Pradžia
Lt En

Klaipėdos miesto savivaldybės lėšos moksleivių idėjoms: nuo mokyklos radijo iki siuvimo kambario

Klaipėdos miesto savivaldybės lėšos moksleivių idėjoms: nuo mokyklos radijo iki siuvimo kambario

Laisvalaikio erdvių įrengimas, radijas, siuvimo ar meno terapijos kambarys – tai tik kelios moksleivių idėjos finansuotos įgyvendinant Klaipėdos miesto savivaldybės pilotinį dalyvaujamojo biudžeto projektą moksleiviams. Idėjos tikslas - leisti moksleiviams teikti projektus, juos koordinuoti ir patiems įgyvendinti. Dalyvaujamasis biudžetas – tai būdas kartu su bendruomene spręsti dėl viešųjų lėšų panaudojimo, kai bendruomenės nariai patys siūlo idėjas ir balsuodami renka labiausiai patikusias. 

Pirmaisiais metais - keturių gimnazijų projektai
Projektui startavus, 2020-aisiais gautos 4 gimnazijų paraiškos, pagal kurias ir suteikta galimybė atnaujinti savo mokyklos erdves. Klaipėdos „Ąžuolyno“ gimnazijai, Klaipėdos Baltijos gimnazijai, Klaipėdos Vydūno gimnazijai ir Klaipėdos Hermano Zudermano gimnazijoms pagal teiktus projektus skirta po 3450 Eur. 

„Ąžuolyno“ gimnazija 2020 m. laimėjusi konkursą savo mokykloje įrengė radiją. Už Klaipėdos miesto savivaldybės suteiktą finansavimą moksleiviai įsigijo reikiamos aparatūros ir licencijas, kurios leidžia groti žinomas dainas per vietinį radiją. 

Klaipėdos Baltijos gimnazija pateikė net dvi idėjas - dėl laisvalaikio erdvės kieme įrengimo ir mokyklinių spintelių papildymo. Skirtos lėšos leido sklandžiai išpildyti abu sumanymus - moksleiviai kartu su tėvais ir administracija įsigijo bačkas, jas supjaustė, išpiešė ir taip papuošė savo kiemą. Technologijų pamokų metu gamintos stintelės moksleivių daiktų laikymui.

Prie šių mokyklų 2020 m. prisidėjo ir Klaipėdos Vydūno gimnazijos bendruomenė pateikusi ne vieną idėją: aikštelės paspirtukams parkuoti įrengimui, krepšinio aikštelės inventoriaus atnaujinimui, bėgimo takeliams lauke, lauko poilsio erdvei, aromaterapinei erdvei prie direktoriaus kabineto. Visgi, iš pateiktų idėjų aktualiausia pripažinta - laisvalaikio erdvės šalia valgyklos įrengimas, kurios 3D projektą parengė ir apgynė patys moksleiviai. 

Klaipėdos Hermano Zudermano gimnazija dažnai garsinanti Lietuvos ir Klaipėdos vardą užsienyje, už suteiktas lėšas įsigijo reikiamų muzikos instrumentų.   

2021-aisiais dukart daugiau paraiškų
Startavusio projekto sėkmė ir poreikis paskatino Klaipėdos miesto savivaldybę padvigubinti finansavimą ir 2021 m. paskatinti jau 7 gimnazijoms. Finansavimas skirtas Klaipėdos „Ąžuolyno“ gimnazijai, Klaipėdos Baltijos gimnazijai, Klaipėdos Vydūno gimnazijai, Klaipėdos „Varpo“ gimnazijai, Klaipėdos „Žemynos“ gimnazijai, Klaipėdos „Žaliakalnio“ gimnazijai ir Klaipėdos „Aukuro“ gimnazijai. Trys gimnazijos konkurse dalyvavo jau antrą kartą.   

„Ąžuolyno“ gimnazija, pirmaisiais projekto metais įkūrusi radiją, 2021 m. gauta parama atnaujino mokyklos garso aparatūrą didžiojoje salėje bei įsigijo medžiagoms skirtą spausdintuvą. „Baltijos“ gimnazija tęsė pradėtą laisvalaikio erdvės atnaujinimą – patys gamino mokyklos spinteles ir minkštasuolius. Klaipėdos savivaldybės skiriamos lėšos leido ne tik įgyvendinti moksleivių tiesioginius sumanymus, bet ir subūrė mokyklos bendruomenę.  

„Vydūno“ gimnazijos mokiniai kaip vieną aktualiausių dalykų gimnazijoje įvardino daiktams laikyti skirtas spinteles ir koridoriuje stovinčias kėdes. Senos, nepatogios ir drabužius plėšančios kėdės pakeistos spalvingomis naujomis.   

Dalis mokymo įstaigų neapsiribojo viena idėja – tarp tokių „Varpo“ gimnazija. 2021 m. moksleiviai atnaujino laisvalaikio ir įrengė meno terapijos kambarius. Laisvalaikio kambaryje atsirado stalo žaidimai, piešimo lenta, projektorius. Įrengtas meno terapijos kambarys skatina moksleivius ramiam poilsiui, čia galima rasti muzikos instrumentų, meditacinio molio, jogos kilimėlių.  

„Labai džiaugiamės projektu, moksleiviai paskatinti tikrai įsitraukia. Smagu, kad siūlytos idėjos tikrai buvo pačių mokinių. Daug reikėjo bendradarbiauti ir dabar jau tikrai labai džiaugiamės rezultatais, nes matome, kaip tai pagyvino mokinių bendruomenę, kad mokiniai lankosi tose erdvėse, kaip jos tarnauja. Labai džiaugiamės projekto rezultatais, apskritai pačiu projektu ir galimybe jame dalyvauti“, - sako Klaipėdos „Varpo“ gimnazijos mentorė Kornelija Čepytė.

„Žemynos“ gimnazija taip pat buvo viena tų, kuri įgyvendino dvi idėjas – mokiniai įrengė laisvalaikio ir treniruoklių erdves. Pertraukų metu sukurta galimybė žaisti stalo žaidimus, stalo futbolą, o pakeliui namo mokyklos kieme laukia treniruoklių erdvė.  

2020-2021 m. įgyvendinant projektą, daugiausiai atnaujinta arba įrengta laisvalaikio erdvių. Tarp tokių gimnazijų ir „Žaliakalnio“ – ji įrengė net dvi erdves moksleiviams. Koridoriuose pastatyti jaukūs minkštasuoliai, lauko erdvė papuošta suoliukais. 

Po laisvalaikio kambario įrengimo „Aukuro“ gimnazija įkūrė ir siuvimo dirbtuvių kabinetą. Moksleiviai gali pasirinkti - žaisti stalo žaidimus ar įsilieti į tvarios mados pasaulį ir prisijungti prie siuvimo dirbtuvių. Dvi dešimtokės ir dvi dvyliktokės kartu su mokytoja įsigijo siuvimo reikmenis: modelius, siūlus, siuvimo mašinas.

***

2021 m. Klaipėdai buvo suteiktas Europos jaunimo sostinės titulas. Projekto programą 2020-2021 m. sudarė net 225 renginiai, o titulo metais įgyvendinta daugiau nei 130 renginių - nuo diskusijų su žinomais Lietuvos žmonėmis iki trijų dienų festivalių Smiltynėje. Tam, kad projekto tikslai būtų tęsiami ir jam pasibaigus, Klaipėdos miesto savivaldybė ir toliau įgyvendina vieną iš strateginių projekto iniciatyvų – moksleivių dayvaujamajį biudžetą, kurio pagalba patys moksleiviai gali pagerinti savo mokyklos aplinką, susipažinti su savivaldybės biudžetu ir projektų įgyvendinimo principais.

 

Daugiau informacijos:
Projektas „Klaipėda – Europos jaunimo sostinė 2021“
Ieva Makiejevaitė
Komunikacijos koordinatorė
Tel. +370 622 17 945

Komentarai


Komentaro matomumui reikalingas administratoriaus patvirtinimas

{{msg}}

{{comment.name}} {{comment.time | u2date : 'yyyy.MM.dd'}}
{{comment.comment}}
Jūsų vardas
Jūsų el. pašto adresas
Klaidos arba netikslumo aprašymas
Loading
Gyventojams
Skip to content