Pradžia
Lt En

Klaipėdos šviesų festivalis – jau šį savaitgalį

Klaipėdos šviesų festivalis – jau šį savaitgalį

Jau šį savaitgalį, vasario 23-25 d., Klaipėda kviečia atrasti VIII Šviesų festivalio projektus. Tris vakarus, nuo 18.00 iki 23.00 val. Klaipėdos senamiestyje miestiečius ir festivalio svečius džiugins keliolika inovatyvių, ryškių ir aktualių projektų, išsidėsčiusių nuo Klaipėdos piliavietės iki Jono kalnelio. Visi Klaipėdos šviesų festivalio renginiai nemokami.

Intriguojantis ir šmaikštus projektas Teatro aikštėje

Vytautas Didysis savo valdymo laikotarpiu Lietuvos Didžiosios Kunigaikštystės (LDK) žemes išplėtė iki Juodosios jūros, tačiau ar kada nors jis lankė Baltijos jūrą? Vienas ryškiausių festivalio projektų įsikurs Teatro aikštėje - ant viso Klaipėdos dramos teatro fasado, susirinkusius pasitiks ryški istorija apie LDK valdovus, jų šeimas ir draugus. Projekte „Didikai prie jūros“ pieštiniams personažams suteikiamos animuotos mimikos, o vaizdą papildo muzikinis takelis. Klaipėdos šviesų festivalio svečių lauks nuotaikinga kelionė su Lietuvos didžiaisiais kunigaikščiais – Vytautu, Gediminu, Kęstučiu, Lenkijos Karaliene Jadvyga ir daugeliu kitų personažų.

Projektas įgyvendintas kartu su unikalių iliustracijų kūrėjais „TYPOART“, kurių spalvingi personažai, gimę iš Lietuvos istorijos puslapių, puikiai atpažįstami visame pasaulyje. Projektas džiugins tris festivalio vakaras, nuo 18.00 iki 23.00 val.,  ir bus rodomas kas 15 minučių.

Šviesų ir tvarių minčių sąjunga

Festivalio projektų žemėlapis sudėliotas nuo Klaipėdos piliavietės iki Jono kalnelio salos – tai pagrindinė ašis, aplink kurią įsikurs visos instaliacijos.

Jono kalnelio saloje švies Latvijos menininko instaliacija - „Gyvenimas saloje“. Tai projektas pristatantis tvarumo idėją ir šviesos raiška kalbantis apie žmogaus santykį su gamta. Meninės instaliacijos išpildymui naudojamas specialiai sukurtas natūralios gamtos ir urbanistinių garsų muzikinis takelis.

Ant Klaipėdos piliavietės nusidriek 125 metrų ilgio šviesos instaliacija – „Bėgantys už taiką“. Slovakijos menininkų pristatomas projektas atliepia geopolitinius įvykius pasaulyje ir sakos – „už taiką, už laisvę, už meną“.

Kitokio festivalio idėją pagrindžia ir instaliacija „Link saulės“, kuri įsikurs Tiltų ir Turgaus gatvių sankryžoje. Tiesa, anot festivalio organizatorių, projektui itin pavojingas didelis vėjas ir jo gūsiai, tačiau pagal dabartines prognozes – „Link saulės“ pasitiks festivalio lankytojus.  

Tvarumo idėją vasario 25-ąją 19.00 val. papildys ir atvira vakarinė paskaita „Žiedinės inovacijos – (neišnaudotas) potencialas konkurenciniam pranašumui“. Paskaitoje bus bandoma pakeisti nusistovėjusią mintį, jog žiedinė ekonomika ar tvarumas - vien tik medžiagų perdirbimas. Paskaitos lektorė - Kauno technologijos universiteto Ekonomikos ir verslo fakulteto Inovacijų ir antreprenerystės mokslo grupės docentė, vyresnioji mokslo darbuotoja Dr. Jolita Čeičytė-Pranskūnė.

Nubus „Monolitas“ ir kultūros medžiotojas

Nuo sausio 17 d. Atgimimo aikštėje sumontuota ir iš saulės modulių sudaryta instaliacija „Monolitas“ du mėnesius, iki kovo 15 d., generuoja dalį festivaliui reikiamos žalios energijos. Vienas svarbiausių 2023 m. Klaipėdos šviesų festivalio projektų, vasario 23-25 d., nubus su nauja jėga ir energija. Iš 50 saulės modulių sukonstruotas „Monolitas“ pro jame esančius tarpus spinduliuos daugiau šviesos ir garso signalų.

Projektu siekiama Lietuvos mastu atkreipti dėmesį į Klaipėdos šviesų festivalį, ne tik kaip regiono lyderį panašių festivalių kontekste, bet ir lygiavertį konkurentą Europos šviesų festivalių lygoje, kuris generuoja tendencija ir jas sėkmingai įgyvendina.

Festivalio vakarais, vasario 23-25-ąją, instaliacija „Monolitas“ „miego“ būseną pakeis į aktyviąją fazę ir taps itin ryškiu akcentu visoje festivalio programoje.

Laivas-muziejus M52 „Sūduvis“  – tarnybą baigęs laivas–išminuotojas, kuriam festivalyje skirta nauja misija – aptikti, pritraukti kultūrą. Kultūros medžiotojas „Sūduvis“ stebi ir skenuoja, jautriais savo sensoriais sugeria erdvėje sklindančią informaciją, kuri pamažu užpildo laivo koridorius, kajutes, o pulsuojančios spalvos keičia šaltą laivo korpusą ir jis susilieja su Klaipėdos šviesų festivalio kamufliažu.

Festivalyje projektų įvairovė

Išskirtinis festivalio projektas „Atvertas dangus“ papildys Klaipėdos Marijos Taikos Karalienės bažnyčios erdvę. Šviesomis ir jų atspalviais visus tris festivalio vakarus, nuo 18.00 iki 23.00 val., čia bus kuriama atsiveriančio dangaus skliauto iliuzija.

Vasario 24-ąją Klaipėdos Marijos Taikos Karalienės bažnyčios vidus nušvis Ukrainos vėliavos spalvomis – geltona ir mėlyna. Išreiškiant palaikymą Ukrainai čia 18.00 val. čia bus aukojamos Šv. Mišios, po jų - 19 val.  lauks dainininko Roko Spalinsko koncerto.

Ryškus „instagraminis“ akcentas – instaliacija „Šeimos albumui“ festivalio svečius pasitiks aikštelėje prie burlaivio „Meridianas“, kurios autorius tapytojas Audrius Gražys. Visai šalia džiugins ir šventiškai pasipuošęs burlaivis „Meridianas“.

 Mažiems ir dideliems skirtas projektas „Atspalviai“ mažus ir didelius spalvingais potėpiais nudažantis kiekvieno šešėlį. Interaktyvus projektas „Atspalviai“ įsikurs Danės skvere prie skulptūros „Žvejys“.

Interaktyvus projektas „Žvaigždynai: nematomos jungtys“ kasdien nuo 18.00 iki 21.00 val. Klaipėdos kultūrų komunikacijų centre (Didžioji Vandens g. 2). Modernus Ingos Norkūnienės ir Aivaro K./techforweb.com (programavimas) projektas kviečia kurti nematomas, bet svarbias žmogiškumo jungtis. Ši instaliacija tai savotiškas socialinis eksperimentas, kuriuo tiriama individualių ir bendruomeninių ryšių sąveika. Čia kiekvienas turi pasirinkimą: individualiai arba kartu, su dar 11 atsitiktinių stebėtojų, būti žiūrovais arba dalyviais.

Klaipėdos senojo turgaus halėje, sustiprintas spalvomis pasitiks klaipėdietės menininkės Saulės Želnytės video ir meninio objekto interaktyvi instaliacija „Dovana. Krentantis vanduo – minčių lietus“, kuri yra projekto „TURĖTI ar būti?“ dalis.

Dėmesys draugystei ir bendrystei

Vasario 23-24 vakarais festivalio organizatoriai su dailininku, vitražistu Virgilijumi Bizausku, daugiau nei 200 klaipėdiečių kvies gaminti jungtinį Klaipėdos vitražą. Anot organizatorių, visos vitražo kūrimo dirbtuvių vietos jau užpildytos. Ant paruoštų kvadratinių elementų visi norintys kurs spalvingą paveikslą, kuris paskutinę festivalio dieną – vasario 25-ąją nušvis Klaipėdos kultūrų komunikacijų centre.

LDM Prano Domšaičio galerija, vasario 23-24 d. nuo 16 iki 19 val. lauks šeimų, pavienių asmenų norinčių pasigaminti šviestuvus-žibintus (nemokamai). Apsilankiusieji galės apžiūrėti žinomo fotografo Gintautas Trimako parodos sales. Parodoje lankytojų lauks konsultantas, kuris paaiškins kaip fotomenininkas gaudo šviesą.

Festivalio programą papildo ir LDM Klaipėdos laikrodžių muziejus. Visus festivalio vakarus, nuo 18 iki 21 val., nuolatinėje ekspozicijoje „Laikrodžių formų kaita“ lankytojai nemokamai bus kviečiami susipažinti su skirtingo stiliaus laikrodžiais, atrasti nušvitusį vidinį muziejaus kiemelį.

Nukrypti į šalį nuo kurso kviečia Lietuvos aukštosios jūreivystės mokyklos bendruomenė švenčianti 75 metų veiklos sukaktį. I. Kanto g. 7 įsikūrusi mokykla bus pasipuošusi laivais ir netikėtomis šviesomis.

IŠJUNK ŠVIESĄ NAMUOSE – ŠVIESU MIESTE!

FESTIVALIO PROGRAMA-ŽEMĖLAPIS http://bit.ly/3DSUs4g

Komentarai


Komentaro matomumui reikalingas administratoriaus patvirtinimas

{{msg}}

{{comment.name}} {{comment.time | u2date : 'yyyy.MM.dd'}}
{{comment.comment}}
Jūsų vardas
Jūsų el. pašto adresas
Klaidos arba netikslumo aprašymas
Loading
Gyventojams
Skip to content