Pradžia
Lt En

Tarybos sprendimas: atsisakoma memorialo sovietų kariams

Tarybos sprendimas: atsisakoma memorialo sovietų kariams

Skulptūrų parke, S. Daukanto gatvėje, esantis memorialas sovietų kariams bus demontuotas. Tokį sprendimą šiandien, birželio 22 d., priėmė Savivaldybės taryba. Taryba pritarė, kad skulptūrinė grupė būtų nurašyta kaip nereikalingas savivaldybės funkcijoms įgyvendinti turtas. Skulptūrinę grupę sudaro: du vertikalūs skydai ir tarp jų nuleistas kalavijas; trijų karių skulptūra; penkiakampės žvaigždės formos amžinosios ugnies įrenginys; informacinės lentos su užrašais apie Klaipėdos išvadavimą; su karių palaidojimo vieta sąsajų neturinti plokštė su užrašu apie žuvusių ir mirusių fašistiniuose lageriuose kalinių amžinąją atmintį. Savivaldybės administracijai pavesta organizuoti nurodytos skulptūrinės grupės demontavimo darbus. 

„Tai iš tiesų vienas sudėtingiausių ir emocingiausių miesto Tarybos sprendimų pastaruoju metu. Po vasario 24-ąją dramatiškai pasaulį pakeitusios situacijos likti abejingais ir neutraliais Rusijos agresijos prieš suverenią Ukrainos valstybę akivaizdoje neįmanoma. Bet turime kalbėti ne apie memorialinio komplekso nugriovimą, bet jo nukėlimą ir perkėlimą į kitą vietą, tačiau ten esančius karių palaikus, jų palaidojimo vietą paliekant neliečiamą ir nejudinamą – jų palaikai turi ilsėtis ramybėje. Žuvusiesiems – ramybė, o su amžino poilsio vieta jokio ryšio neturinčiam paminkliniam ansambliui – tam tinkama ir tam pritaikyta vieta Grūto parke“ – po sprendimo taryboje sakė Klaipėdos meras Vytautas Grubliauskas. 

Atsisakius sovietinės propagandos simbolių, kitas būtinas žingsnis – suteikti šiai vietai naują kokybę išlaikant pagarbą čia palaidotiems kariams. Siekiant deramai sutvarkyti šią vietą numatoma skelbti architektūrinį konkursą.

Išvadas dėl Antrojo pasaulinio karo Sovietų Sąjungos karių palaidojimo vietos desovietizacijos galimybių buvo pateikusi ir mero sudaryta ekspertų darbo grupė, kuri sutarė, kad ši vieta gali būti pertvarkyta atsisakant totalitarinio militarizmo estetikos ir sovietinės propagandos naudotų simbolių ir raiškos priemonių. Ekspertų grupė pritarė visų tarybos sprendime įvardintų skulptūrinės grupės elementų demontavimui ir tuo pačiu akcentavo, kad reikalingas pagarbus bei išmintingas elgesys saugant šioje vietoje palaidotų karių palaikus. Taip pat vyko vietos gyventojų apklausa, kurioje 2927 klaipėdiečiai pasisakė už memorialo pertvarkymą, 1886 tokiam žingsniui nepritarė. Ekspertų darbo grupės išvados bei gyventojų apklausos rezultatai buvo pateikti tarybai kaip papildoma medžiaga svarstant klausimą dėl sovietų karių palaidojimo vietoje esančios skulptūrinės grupės.

Komentarai


Komentaro matomumui reikalingas administratoriaus patvirtinimas

{{msg}}

{{comment.name}} {{comment.time | u2date : 'yyyy.MM.dd'}}
{{comment.comment}}
Jūsų vardas
Jūsų el. pašto adresas
Klaidos arba netikslumo aprašymas
Loading
Gyventojams
Skip to content