Pradžia
Lt En

Klaipėdos miesto savivaldybė dalyvauja projekte „Skaitmeninis pilietinis dalyvavimas V2.0 – DCP V.2.0“

Klaipėdos miesto savivaldybė dalyvauja projekte „Skaitmeninis pilietinis dalyvavimas V2.0 – DCP...

Europos reikalų tyrimų ir mokymų institutas (angl. Institute of Research & Training on European Affairs – I.R.T.E.A.) įgyvendina Europos Sąjungos piliečių, lygybės, teisių ir vertybių programos (CERV-2021-CITIZENS-TOWN) finansuojamą projektą „Skaitmeninis pilietinis dalyvavimas V2.0 – DCP V.2.0“ (angl. Digital Civic Participation V2.0 – DCP V.2.0).

Dėl būtinybės priimti skubius ir lanksčius sprendimus COVID-19 krizės metu, reglamentuota galia iš esmės persikėlė į vyriausybę ir vietos valdžios institucijas, todėl susidarė visuomenės atstovavimo disbalansas priimant politinius sprendimus. Prasmingas dalyvavimas yra labai svarbus siekiant socialiniu, ekonominiu ir aplinkosaugos požiūriu tvarių rezultatų. Įtikinami pavyzdiniai projektai parodė, kad piliečių dalyvavimas ir skaitmeninis piliečių dalyvavimas yra labai svarbūs krizinėse situacijose, tokiose kaip klimato kaita ir pandemija. Projektas tirs ryšį tarp skaitmeniniu būdu įgalintų dalyvavimo priemonių ir demokratijos, įskaitant tokius aspektus kaip piliečių reikalavimai, valstybės valdžia, kolektyviniai veiksmai ir mobilizacija. DCP2 v2.0 tikslas – patobulinti pilietinio ugdymo procesą, siekiant didesnio jaunimo  dalyvavimo savo bendruomenėse. Įgyvendinant šią inovaciją, bus sukurtas patogus vadovas, kuriame bus surinktas ir pristatytas žinomų e. dalyvavimo įrankių rinkinys su praktiniais pavyzdžiais, skatinančiais pilietinį dalyvavimą. Apibendrinant, projektas sieks įvertinti, ar tikslinga investuoti į aktyvesnį dalyvavimą skatinančias skaitmenines priemones COVID-19 metu. Vienas iš svarstytinų klausimų - ar jų naudojimas po pandemijos išliks ir ar padidins visuomenės dalyvavimą. Be to, veikla, kuri padidina dalyvių prieigą prie planavimo procesų ir sąveiką su jais bei jų teikiamas žinias ir duomenis, taip pat gali turėti teigiamą ilgalaikį poveikį kitoms suinteresuotosioms šalims, pavyzdžiui, vietos bendruomenėms.

Projektu „DCP v2.0“ taip pat siekiama fiksuoti ir analizuoti ES šalyse naudojamas skaitmenines priemones bei sukurti patogų vadovą, kaip ir kokiomis aplinkybėmis galima naudotis įvairiomis skaitmeninėmis priemonėmis. Siekiama, kad vadovu būtų lengva naudotis visiems, kad būtų galima jį naudoti sprendimų priėmimo procese vietos lygmeniu.

Projekto konsorciumą sudaro:

  1. EUROPOS REIKALŲ TYRIMŲ IR MOKYMŲ INSTITUTAS  – Pagrindinis partneris, Graikija
  2. ČINIZELO BALZAMO SAVIVALDYBĖ - Italija
  3. STARACHOVICIŲ SAVIVALDYBĖ  - Lenkija
  4. PONT Group - Rumunija
  5. KLAIPĖDOS SAVIVALDYBĖ - Lietuva

Projekto veiklas sudaro:

  • Esamų e. dalyvavimo priemonių ir metodų tyrimai;
  • Šių priemonių pristatymas visiems visuomenės nariams praktiškais ir visiems suprantamais pavyzdžiais, kad jos taptų prieinamos ir įgyvendinamos;
  • Jaunuolių bei savivaldybių darbuotojų mokymas, švietimas ir įgalinimas naudojant skaitmeninės dalyvaujamosios demokratijos priemones;
  • "Gerosios patirties" skaitmeninio dalyvavimo tarp Europos partnerių srityje nustatymas ir keitimasis;
  • Skaitmeninio dalyvavimo didinimas, siekiant padidinti piliečių dalyvavimą naudojant skaitmenines priemones.

Projekto metu jaunuoliai iš Lenkijos, Italijos, Lietuvos, Rumunijos ir Graikijos bei savivaldybių atstovai prisidės prie minėtų tikslų, pasitelkdami neformaliojo ir formaliojo mokymosi metodus ir priemones projekto veiklų kontekste.

Tiksliau, veiksmai, kuriuos reikia įgyvendinti, yra šie:

  • Vietos lygiu kiekvienas partneris rinks duomenis apie naudojamas skaitmenines priemones
  • Graikijoje bus surengta tarptautinė konferencija, kurioje, remiantis pirmosios dalies rezultatais, visuomenės atstovai, jaunieji dalyviai ir partneriai keisis gerąja patirtimi.
  • Galiausiai, Graikijoje įvyks tarptautinis hakatonas, kurio pagrindinis dėmesys bus skiriamas skaitmeninių įrankių ir metodų taikymui vietos lygmeniu.

Projektas tęsis 24 mėnesius. Tikslinė projekto auditorija – 15-30 metų amžiaus jaunuoliai bei jaunimo sektoriuje dirbantys savivaldybių darbuotojai, kurie nori būti informuoti ir įtraukti į dalyvaujamųjų inovatyvių e. demokratijos priemonių formavimo procesą savo savivaldybėje.

Norėdami gauti daugiau informacijos apie projektą, sekite mūsų svetainę ir socialinius tinklus.

Komentarai


Komentaro matomumui reikalingas administratoriaus patvirtinimas

{{msg}}

{{comment.name}} {{comment.time | u2date : 'yyyy.MM.dd'}}
{{comment.comment}}
Jūsų vardas
Jūsų el. pašto adresas
Klaidos arba netikslumo aprašymas
Loading
Gyventojams
Skip to content