Pradžia
Lt En

Atidaroma RAIMONDOS JATKEVIČIŪTĖS KASPARAVIČIENĖS tapybos paroda JŪRA YRA MEILĖ

Naujoji Klaipėdos galerija Mados ir verslo centre "Herkaus galerija"

2022 m. rugsėjo 8 d., ketvirtadienį, 17.30 val. Naujojoje Klaipėdos galerijoje, mados ir verslo centre „Herkaus galerija“, Herkaus Manto g. 22, atidaroma RAIMONDOS JATKEVIČIŪTĖS KASPARAVIČIENĖS tapybos paroda JŪRA YRA MEILĖ. 

Raimondos Jatkevičiūtės Kasparavičienės paroda „Jūra yra meilė“ – tai pirmoji personalinė autorės paroda Klaipėdoje. Pasak dailėtyrininkės Jolitos Mieželaitienės, menininkės tapybos vaizdo sandara – ypatinga, kurianti poetišką atmosferą.

„Anokia paslaptis, kad akimis vertindami paveikslą, bandome įminti jo traukos priežastį. Keli paprasti elementai – kranto rėžis, vandens plotas, atskiriantis dangaus intarpą – tampa kažkuo daugiau – ilgesio, begalybės pojūčio metaforomis. Jos darbų nepavadinsi gamtovaizdžiais, tai sielos peizažai, pasakojimai apie būsenas ir jausenas“, – apie kūrėjos darbus kalbėjo dailėtyrininkė. J. Mieželaitienės pastebėjimu, horizonto linija dalina drobę tai į kelias dalis, tai pusiau; ją pakeldama ar nuleisdama, dailininkė kuria aiškią, „nesugriaunamą“ paveikslo sandarą: „Išskirtinis jos stiliaus bruožas – magiškasis realizmas, tapyba apie gyvą gamtą, kai ne mes, o ji stebi mus, gal apie vienatvę, kai ne gyveni, o tik stebi gyvenančius, gal apie laukimą, kai šuo ir žmogus tampa labai panašūs.“

Jūra yra meilė

Kiekvienas paveikslas – jausmas.

Ne žodžiai. Ne kažkoks tekstas.

Jų turėtų būt kuo mažiau. Žodžių visur per daug. Dažniausiai jie apie nieką.

Laikas juos ištrina greičiausiai.

Lieka ne žodžiai. Lieka jausmai, pojūčiai, atmosfera, kvapai, laimė arba liūdesys, ramybė arba nerimas ir... ilgesys.

Jūra labiausiai – ilgesys.

Nes neprisižiūrėsi, neprisiklausysi, neprisijausi ir neįkvėpsi tiek, kad jau būtų gana.

Kad nusisuktum ir nueitum.

Ir ramu...

Nieko neramu.

Tą pat akimirką, kai nusisuki – jau skauda...

O gal Jūra yra Meilė?

Raimonda Jatkevičiūtė Kasparavičienė, 2022 08 24

R. Jatkevičiūtė Kasparavičienė (g. 1959 m. Kaune) 1978–1984 m. studijavo Valstybiniame dailės institute (dabar Vilniaus dailės akademija), keramiką. Nuo 1984 m. dalyvauja parodose, simpoziumuose, pleneruose. Nuo 1992 m. – Lietuvos dailininkų sąjungos narė. Nuo 2004 m.  pradėjo tapyti, dalyvauti tapybos pleneruose, parodose. 2009–2010 m. du mėnesius stažavosi Cite Internationale des Arts, Paryžiuje, 2011 m. dvi savaites Niujorke. 2014 m. skirta Valstybinė stipendija meno ir kultūros kūrėjams. Surengė 16 personalinių parodų. Paroda „Jūra yra meilė“ – 17-oji asmeninė. Dailininkė gyvena ir kuria Vilniuje.

Paroda vyks iki spalio 5 d.

Jūsų vardas
Jūsų el. pašto adresas
Klaidos arba netikslumo aprašymas
Loading
Gyventojams
Skip to content