Pradžia
Lt En

„Kartu-skanu“: bendruomenė per kultūrą, pietus ir maisto švaistymo prevenciją

Klaipėdos miesto savivaldybės I. Kanto viešosios bibliotekos Atžalyno padalinys (Kauno g. 49)

„Kartu-skanu“ – ne tik socialinis projektas, bet ir revoliucinis požiūris, kaip klimatuiaktuali tema – maisto švaistymas – sprendžiama sukuriant pridėtinę vertę – bendrystę edukuojant, dalinantis ir kartu sėdant prie stalo pokalbiams, pietums, knygoms, juokui ir patirtims. Socialiai svarbiomis temomis galime kalbėti visi ir visur. Europos kultūros fondo „Europe Challenge 2022“ programos finansuojamam Klaipėdos miesto savivaldybės Imanuelio Kanto viešosios bibliotekos projektui „Bendruomenės pietūs „Kartu-skanu!“ iškėlę ambicingą tikslą – kviesti bendruomenę prie bendro stalo ne tik pietauti ar per įkvepiančius pokalbius atrasti vieniems kitus, bet ir prisijungti prie maisto klubo, kuriame pristatoma daugybė temų: nuo sveiko maisto receptų, atradimų, iki atsakymo į klausimus, o kur maisto atliekos keliauja toliau ir ar galime patys siekti žiedinės ekonomikos sprendimų savo namuose? Šiandien jau galime kalbėti apie džiuginančius projekto rezultatus ir papasakoti ne vieną sėkmės istoriją.

Susibūrimas prie bendro stalo tapo projekto „Kartu-skanu“ centru, visus kviečiant ne tik skaniai pavalgyti, bet ir padiskutuoti apie kultūrą, maisto švaistymo prevenciją ir žinių sklaidą. Nemokami bendruomenės pietūs tapo puikia galimybe ne tik susipažinti su naujais žmonėmis, bet ir mokytis iš svečių, tokių kaip mitybos specialistai, rašytojai, kultūros atstovai, visuomenininkai, kūrėjai.

Kiekviename susitikime raginome žmones ieškoti tvarių sprendimų, pvz.: panaudoti maisto likučius ar rinktis vietinį ūkininkų maistą, mokytis planuoti mitybą ar planuoti pirkinius, o sukurta platforma:  www.biblioteka.lt/kartuskanu, kurioje galima bendrauti, dalintis receptais, patarimais ir informacija ar rasti sau artimą bendruomenę, užtikrina projekto ilgalaikiškumą.

O kur dar gimęs Maisto klubas „Kartu-skanu“! Pastarasis ne tik padeda kurti bendrystę, bet ir leidžia drąsiai teigti – tvari bendruomenė – oficiali mūsų veiklų kryptis visam laikui. Pasak projekto vadovės Mingailės Baltramiejūnės, apie maisto tvarumą, švaistymo prevenciją ir sveikos mitybos rekomendacijas kalbama kiekviename susitikime. „Pirma taisyklė: neikite į parduotuvę alkani. Prieš einant į parduotuvę atidarykite visas virtuvės spinteles ir pasitikrinkite, ką jose turite. O turite tikrai nemažai! Tada pagalvokite, ar jums tikrai reikia eiti į parduotuvę šiandien?! Pagaminus patiekalą, jo likučių neišmeskite, o kitą dieną sukurkite iš jo kažką naujo pridedant keletą sudėtinių dalių. Visada gaminkite maistą su geromis emocijomis ir meile. Domėkitės iš kur atkeliauja maistas, kurį perkate. Stenkitės pirkti tokį maistą, kurio kelias nuo pagaminimo iki jūsų yra pats trumpiausias – taigi pirmumas turi būti vietiniams augintojams ir gamintojams. Lėkštė sriubos kaimynui – nuostabiausias bendrystės džiaugsmas“, –  su užsidegimu pasakoja projekto organizatorė.

 „Kartu-skanu“ projektas yra puikus pavyzdys, kaip biblioteka gali tapti daugiau nei tik žinių šaltiniu, bet ir vieta, kur skatinama socialinė sąveika, tvarumas ir bendruomenės gerovė, kaip bibliotekos gali atlikti svarbų vaidmenį ne tik žinių sklaidoje, bet ir tarpusavio supratimo, tvaraus gyvenimo būdo skatinime bei bendruomenės stiprinime. Bibliotekos ir bendruomenės atstovai dalyvavo projekto susitikimuose Italijoje ir Olandijoje. „Siekiame tapti pavyzdžiu kitiems miestams ir bendruomenėms, parodant, kaip bet kuri organizacija ir jų komandos, bendruomenės gali kartu kurti pokyčius, skatinti tvarumą ir puoselėti bendruomeniškumą. Svarbiausia taisyklė – būkite nuoširdūs, pasiūlykite savo bendruomenei tai, kas būtų įdomu jums patiems. O kas galėtų sakyti „ne“  kokybiškam maistui, kai, prieš sėsdami prie stalo, drauge atrandate nuostabiausius receptus ir sprendimus, kaip panaudoti bulvių luobeles arba kiek puikių pyragų gali gimti rytoj iš moliūgo, morkų ar burokėlių, jeigu šiandien gaminote daržovių salotas“, – sako bendruomenės atstovė Vilija.

Siekiant tvaraus vartojimo, maisto klubo bendruomenė mokėsi vakarykščius maisto likučius  „transformuoti“ į naujus, skanius ir sveikus patiekalus. Atrado, jog fantazuojant galima pasigaminti pačių įvairiausių patiekalų: pradedant sriuba ir baigiant šaltais užkandžiais, užtepėlėmis ar tortilijų suktinukais. Kaskart nenuobodžiai, tikslingai ir tvariai. Patiekalai projekto metu gaminami prižiūrint mitybos specialistui. Kiekvienas patiekalas užfiksuojamas atvirlaiškyje, kurį galima išsiųsti draugui į bet kurią pasaulio šalį!

Gegužės 9 d. 17.30 val. Klaipėdos miesto savivaldybės Imanuelio Kanto viešosios bibliotekos „Kauno atžalyno“ padalinyje (Kauno g. 49) kviečiame visus kartu paminėti Europos dieną ir susitikti baigiamajame „Europe Challenge 2022“ projekto renginyje „Europa prie jūrinio stalo“.

Renginyje pranešimą „Ar žuvis vis dar žvejojame jūroje?“ skaitys Klaipėdos universiteto Jūros tyrimų instituto specialistas Gintautas Narvilas. Jaunieji kūrėjai pristatys išmaniąją programėlę „InoTast“, kuri padės sumažinti maisto švaistymą ir parinks jums tinkamiausius patiekalus. Veiks Klaipėdos universiteto ligoninės lep. vadovo prof. Jono Sąlygos fotografijų paroda. Garuos Nida kvepianti žuvienė, duona ir kiti gardūs Elvyros Šumkovskos patiekalai.

Iki pasimatymo bibliotekoje!

Jūsų vardas
Jūsų el. pašto adresas
Klaidos arba netikslumo aprašymas
Loading
Gyventojams
Skip to content