Pradžia
Lt En

KKKC Parodų rūmuose – Bob Bicknell-Knight „Kompiuterio valdomas personažas“

KKKC Parodų rūmuose (Didžioji Vandens g. 2, Klaipėda)

Klaipėdos kultūrų komunikacijų centro (KKKC) Parodų rūmuose (Didžioji Vandens g. 2, Klaipėda) 2023 m. sausio 20 d., penktadienį, 17.30 val. atidaroma Bob Bicknell-Knight (Jungtinė Karalystė) tarpdisciplininė paroda „Kompiuterio valdomas personažas / Non-Player Character“.

Personalinėje menininko, kuratoriaus ir rašytojo Bob’o Bicknell’o-Knight’o parodoje „Kompiuterio valdomas personažas“ pristatoma darbų kolekcija, įvairiais aspektais tyrinėjanti žaidėjo nevaldomus kompiuterinių žaidimų personažus (angl. „non-player characters“) kaip žmogaus veikimo ribų metaforą vis labiau algoritmiškoje ir kontroliuojamoje būtyje.

Žaidėjo nevaldomi personažai – tai kompiuterinių žaidimų veikėjai, valdomi kompiuterio. Jų elgsena –  iš anksto nustatyta dirbtinio intelekto, tokių personažų gyvenimas sukasi vien apie žaidėją. Jie yra įstrigę žaidimų pasaulyje ir pasmerkti visą amžinybę kartoti tą pačią dieną.

Parodoje B. Bicknell’as-Knight’as pristato paveikslų, skulptūrų, specialiųjų efektų vaizdo įrašų ir interaktyvių žaidimų seriją, kurioje nagrinėjami personažų plėtotei skirti žaidimų kūrimo įrankiai, mėginant įsivaizduoti, ką jie galėtų mąstyti ar jausti kiekvieną dieną.

Pagrindinis kolekcijos kūrinys – „Kompiuterio valdomas personažas“ – yra specialiųjų efektų filmas, sukurtas pasitelkus Anglijos meno tarybos finansavimą. Vaizdo įraše kompiuterio valdomas personažas nagrinėjamas kaip priemonė, padedanti suprasti žmogaus pastangas išlaviruoti vis labiau programuojamoje ir valdomoje aplinkoje. Filme įsivaizduojama, ką galvoja ir jaučia nuolatos nugalimi kompiuteriniai priešininkai, kol jų duomenys tampa nebenuskaitomi. Žiūrovai filmą stebi sėdėdami ant specialiai pagamintų kubų, išmargintų filme rodomo personažo žaidybine tekstūra.

Ciklo paveiksluose autorius pateikia citatas iš per pastaruosius 20 metų sukurtų žaidimų – personažų dialogus bei žaidimų pasaulio veikėjų vieno sakinio garso klipus. Tokie sakiniai vadinami šūksniais (angl. „bark“), jie gali būti tiek padriki, tiek išreikšti reakciją į žaidėjo veiksmus. Šios frazės žaidimų pasaulyje paprastai kartojasi. Kiekviename paveiksle pateikiamas šūksnis vis iš kito žaidimo, atvaizduotas jam būdingu šriftu ir su atitinkamu fonu.

Skulptūromis tyrinėjami žaidimuose renkami daiktai ar objektai – iš esmės šlamštas, žaidėjui beveik neturintis jokios vertės, tačiau juos galima parduoti kompiuterio valdomiems pardavėjams. B. Bicknell’o-Knight’o skulptūros vaizduoja nereikalingų daiktų seriją iš kelių žaidimų. Šie 3D spausdintuvu atspausdinti objektai – nuo sodo nykštuko iki žmogaus kaukolės – pateikiami viena ant kitos sukrautose dėžėse, primenančiose archyvą ar sandėlį.

Kūrinys „Dingęs, bet neužmirštas“ – tai interaktyvus kompiuterinis žaidimas, kuriuo žiūrovas nukeliamas į ūkanotą mišką, pilną personažų kapų. Kompiuteriu valdomi personažai lydi žaidėją įvairiuose žaidimuose. Jų vaidmuo žaidimo scenarijuje gali būti bet koks – nuo porininko iki romantiško susižavėjimo objekto. Kiekvienas kapas – nuoroda į kompaniono bruožus ar interesus.

Paroda „Kompiuterio valdomas personažas“ – tai nuodugnus kompiuterinių personažų kūrimo įrankių ir technologijų tyrinėjimas, kuriuo B. Bicknell’as-Knight’as analizuoja daugeliui žmonių būdingą savarankiškumo ir autonomijos trūkumą, kai jie negali įgyvendinti jokių tikrų pokyčių pasaulyje dominuojant aukštesnėms jėgoms.

Apie autorių

Bob Bicknell-Knight (g. 1996, Ipsvičas, JK) yra tarpdisciplininis menininkas, kuratorius bei rašytojas, dirbantis su tapybos, skulptūros bei skaitmeninėmis medijomis. Jo kūrybai įtakos turi temos, susijusios su kapitalistine priežiūra bei interneto hipervartotojiškumu. Menininkas tyrinėja automatizuoto darbo idėjas, globalines galios struktūras, technokratinį autoritarizmą, kritiškai analizuoja šiuolaikines technologijas. B. Bicknell-Knight surengė personalines ir dalyvavo grupinėse parodose Londone, Berlyne, Kaselyje, Niujorke, Kopenhagoje ir kt., skaitė pranešimus Tate Modern muziejuje, Goldsmiths ir Kembridžo universitetuose.

Paroda veiks iki 2023 m. vasario 19 d.

KKKC Parodų rūmų (Didžioji Vandens g. 2, Klaipėda) darbo laikas: trečiadienį–sekmadienį 11–19 val. (valstybinių švenčių dienomis nedirba).

Renginio metu bus fotografuojama ir filmuojama. Informuojame, kad dalyviai gali būti matomi renginio nuotraukose ir vaizdo įrašuose, kurie gali būti paskelbti įvairiose medijos priemonėse.

Jūsų vardas
Jūsų el. pašto adresas
Klaidos arba netikslumo aprašymas
Loading
Gyventojams
Skip to content