Pradžia
Lt En

Pilies muziejuje – archeologijos parodos ,,Jotvingių eldoradas“ pristatymas ir diskusija apie jotvingius

Klaipėdos piliavietės Šiaurinės kurtinos ekspozicijų salė

Gruodžio 1 d. 17.30 val. Pilies muziejaus šiaurinėje kurtinoje (Priešpilio g. 2, Klaipėda) vyks archeologijos parodos „Jotvingių eldoradas“ pristatymas ir diskusija apie jotvingius. Renginyje dalyvaus Suvalkų apygardos muziejaus (Lenkija) direktorius dr. J. Brzozowski bei archeologas dr. J. Siemaszko ir Vilniaus universiteto archeologas dr. A. Luchtanas.

Intriguojantis faktas, jog Krukuveke (lenk. Krukówek), Lenkijoje esantis turtingiausias jotvingių kapinynas buvo rastas pradėjus tirti nelegalią prekybą archeologiniais ginklais bei kitais artefaktais, o dvejus metus trukusios policijos operacijos metu nustatyta tiksli jo vieta. Šis plėšikų apiplėštas senkapis tapo objektu, pranokusiu drąsiausius archeologų lūkesčius. Sensacingame kapinyne aptikta per 1 000 radinių, kurių amžius siekia daugiau kaip 900 metų ir tai yra viena gausiausių jotvingių paveldą liudijančių kolekcijų.

Ilgą laiką apie šią lietuviams giminišką gentį buvo žinoma itin nedaug. Mokslininkai ieškodami duomenų apie jotvingius nuolatos rankiojo tik pavienius, menkus informacijos fragmentus. Yra žinoma, jog gentis gyvenusi pelkių ir miškų apsuptuose piliakalniuose, o štai laidojimo paminklų iš ankstyvųjų viduramžių praktiškai nežinota.  Archeologinių tyrimų miške netoli Krukuveko metu paaiškėjo, kad jotvingiai X–XIII a. savo mirusiuosius degindavo, o pelenus kartu su įkapėmis išpildavo tiesiog ant žemės tam skirtame lauke. Todėl pats kapinynas aptiktas labai negiliai, o ir pasklidęs jis buvo itin plačiai. Radimvietėje itin gausu pačių įvairiausių kartu su kūnu į laidotuvių laužą keliavusių mirusiųjų įkapių: aprangos detalių ir papuošalų, ginklų, žirgų ekipuotės dalių, darbo įrankių ir kt.

Parodos rengėjas – Suvalkų apygardos muziejus (Lenkija)

Dalyvavimas renginyje nemokamas.

Paroda Pilies muziejuje veiks  iki gruodžio 17 d.

Jūsų vardas
Jūsų el. pašto adresas
Klaidos arba netikslumo aprašymas
Loading
Gyventojams
Skip to content