Pradžia
Lt En

Tarptautinis žydų kultūros festivalis „Šalom visuos kraštuos“ grįžta į Klaipėdą!

I.  Kanto viešosios bibliotekos  Meno skyrius

Tarptautinis festivalis, skirtas žydų tautos istorijos, kultūros, meno, tradicijų pažinimui „Šalom visuos kraštuos“, vyks antrą kartą ir yra Klaipėdos miesto 770-tam gimtadieniui skirtų renginių programos dalis. Gausi renginiais, graži ir prasminga šventė vėl kvies visus susitikti koncertuose, pokalbiuose, kino filmų peržiūrose, parodose, kūrybinėse dirbtuvėse, žydų tradicinių šokių pamokose, ekskursijose. Šiais metais festivalio svečiai atvyksta iš Jungtinių Amerikos Valstijų, Izraelio, Švedijos, Lenkijos, Vokietijos. Netruks įdomių, neeilinių susitikimų ir su festivalio dalyviais iš Lietuvos.

Festivalį atidarysime neeiline, konkrečiai šiam festivaliui atrinktų knygos ženklų (ekslibrisų) paroda „Žydų kultūros pėdsakai“, kuri vyks rugsėjo 2 d. 17 val. I. Kanto viešosios bibliotekos Meno skyriuje (Janonio g.). Parodą, kurioje eksponuojami skirtingais laikotarpiais sukurti žydų ir lietuvių tautybės menininkų ekslibrisai, atrinko ir pristato Šiaulių apskrities Povilo Višinskio viešosios bibliotekos (ŠAVB) Knygos grafikos centro ir Gerardo Bagdonavičiaus ekslibriso fondas.

Užsimezgus bendradarbiavimui su Vilniaus Gaono Žydų istorijos bei Mažosios Lietuvos istorijos muziejais, atsirado galimybė Klaipėdoje pirmą kartą pristatyti pasaulyje žinomo litvako, menininko Samuelio Bako kūrybą. Klaipėdiečių bei miesto svečių lauks susitikimas su žydų liaudies muzika. Turėsime unikalią galimybę klausyti iki šiol Klaipėdoje neskambėjusius muzikinius kūrinius-dainas, sukurtas tuometiniuose Lenkijos štetluose. Garsinio pasivaikščiojimo „Neegzistuojanti knyga“ metu kviesime klaipėdiečius atrasti istorinį Klaipėdos sinagogų garso paveldą seniausiais jų gyvavimo laikais, įsiklausyti į garsinę realybę, supančią, deja, jau šiandieną neegzistuojančias sinagogas. Viešnia iš Švedijos Dr. habil. Urszula Chovaniec supažindins mus su 20 a. žydų tautybės moterų literatūriniu palikimu, feministine perspektyva jų kūryboje: kovą už pripažinimą „vyriškame pasaulyje“, pasitelkus literatūrą. Susitiksime su talentingu jaunosios kartos rašytoju Iddo Gefen (Izraelis). Turėsime progą su juo kalbėtis ne tik apie šiuolaikinę literatūrą Izraelyje, bet ir išgirsti I. Gefen pasakojimus apie smegenų ir disleksijos ryšį, apie strategijas bei įrankius, kurie jam padėjo įveikti sunkumus, susijusius su šiuo sutrikimu. Klaipėdiečiams pažįstama gidė, turistinių maršrutų kūrėja Laurencija Budrytė-Ausiejienė kvies į ekskursiją „Žydai XIX-XX a. Klaipėdoje.“ Ekskursijos dalyvių lauks ir skanieji žydiškieji beigeliai. O kaip gi be jų?!

Komiksų kūrimo dirbtuves paaugliams „Mėmelio žydų istorijos: pasakoti vaizdais“ ves žinoma komiksų autorė, judaikos tyrėja, jidiš kalbos vertėja Miglė Anušauskaitė. Apie tai, kaip  kito žydų aprėdo tradicijos istorijos eigoje, kokią įtaką žydų tradicinei aprangai darė kitos kultūros, ar tradicinis kostiumas gyvuoja šiais globalizacijos laikais, sužinosime paskaitoje „Žydiško kostiumo istorija“. Po paskaitos turėsime unikalią progą „gyvai“ susipažinti su tradiciniais žydų tautos bei šiuolaikiniais izraelietiškais šokiais ir net patys mokysimės juos šokti. Kaip ir praeitais metais, taip ir šių metų festivalyje, lauks Izraelio režisierių filmai, kuriuose ir karčios istorinės tiesos, ir  jaunos moters gyvenimas etninių, religinių, socialinių konfliktų fone. Už galimybę demonstruoti filmus esame dėkingi Izraelio ambasadai Vilniuje. Visus, kam įdomu plačiau sužinoti apie Memelyje veikusią  Žydų istorijos ir literatūros draugiją (Verein für jüdische Geschichte und Literatur), bei susipažinti su draugijai vadovavusio L. Šeinhauzo asmenybe, jo literatūriniu palikimu, kviečiame į paskaitą/diskusiją „Žydų istorijos ir literatūros draugija ir jos centrinė figūra Leon Scheinhaus.“ Festivalio uždarymo renginys - koncertas „Auksinė Jeruzalė.“ Koncerte skambės ypatingai gražios, jautrių emocijų kupinos dainos apie Jeruzalę, tikėjimą, viltį, išmintį ir begalinę meilę Mamai. Dainos bus atliekamos hebrajų bei jidiš kalbomis.

Tarptautiniam žydų kultūros festivalyje „Šalom visuos kraštuos“ laukiami visi: jaunimas, suaugusieji, šeimos, nepriklausomai nuo amžiaus, išsilavinimo bei pomėgių. Festivalio renginiai yra nemokami. Būk su mumis ir tarp mūsų!

Detali festivalio programa: http://www.zydukulturosdienos.lt/lt/pradinis/

Jūsų vardas
Jūsų el. pašto adresas
Klaidos arba netikslumo aprašymas
Loading
Gyventojams
Skip to content