Pradžia
Lt En

Sauliaus Šaltenio knygos „Akis į akį: Klaipėda 1923“ virtualus pristatymas

Nuotoliniu būdu

Balandžio 23 d., antradienį, 18.00 val. kviečiame į konkurse „Klaipėdos knyga 2023“ dalyvaujančios Sauliaus Šaltenio knygos „Akis į akį: Klaipėda 1923“ virtualų pristatymą, kuris bus transliuojamas I. Kanto viešosios bibliotekos „Facebook“ puslapyje. 

Saulius Šaltenis apie knygą:

„Tai kinematografinė istorija apie 1923-iaisiais lietuvių ginklu susigrąžintą Klaipėdą. Kartu ir skausmingas pasakojimas apie meilę. Kas svarbesnio – be meilės ar mirties – mus dar galėtų ištikti?

1939-aisiais Vokietija vėl okupavo Klaipėdą: Hitleris kalbėjo iš Klaipėdos teatro balkono, Gelgaudiškio šauliai verkė, o vienas jų naktį rašė savo vadui, mano seneliui, kad vyksta į Klaipėdą nušauti Hitlerio arba žūti pats...

Sovietų kariuomenėje (buvusioje Gumbinėje, Mažojoje Lietuvoje) dalinio politrukas majoras mums aiškino, kad Kaliningradas, Baltijos pajūris, Klaipėdos kraštas yra iskonno ruskije – senos rusų – žemės: taip, girdi, rašė marksizmo klasikas Engelsas, be to, karvedys Suvorovas čia įspaudė savo pėdas. Buvau jaunas ir kvailas – garsiai suabejojau marksizmo klasikais. Politrukas išraudo kaip vėžys, o ir aš atkentėjau nubaustas dėl istorinio teisingumo, dėl baltų genčių žemių.

Atmintin įsirėžė 1990-ieji, kai buvusioje Stalino viloje, Maskvoje Gorbačiovas spaudė mus, lietuvius, stabdyti Nepriklausomybę. Mačiau žalsvai plienines sovietų vado akis, kai jis ciniškai leido suprasti, kad prarasim ir Vilnių, ir mūsų Klaipėdą: kaip tie sarginiai šunys, įsikibę Lietuvos laisvės...

Taip kalba mano širdis, kai galvoju apie Klaipėdą.“

Ši knyga pretenduoja tapti populiariausia „Klaipėdos knyga 2023“. Už knygas balsuoti galima svetainėje www.biblioteka.lt/balsavimas arba „Kauno atžalyno“ padalinyje (Kauno g. 49, Klaipėda), kur eksponuojamos visos konkurse dalyvaujančios knygos.

Daugiau informacijos čia

Jūsų vardas
Jūsų el. pašto adresas
Klaidos arba netikslumo aprašymas
Loading
Gyventojams
Skip to content