Pradžia
Lt En

VISUOMENĖ KVIEČIAMA NESITAIKSTYTI SU „MĖLYNUOJU BANGINIU“

VISUOMENĖ KVIEČIAMA NESITAIKSTYTI SU „MĖLYNUOJU BANGINIU“

Pastaruoju metu visuomenėje kyla vis didesnis nerimas dėl internetinėje erdvėje pasirodžiusios informacijos apie savęs žalojimą ir savižudybes skatinančius „žaidimus“ įvairiais pavadinimais, pvz., „Mėlynasis banginis“, „Pažadink mane 4.20“. Iš tiesų tai nėra jokie žaidimai, o nusikalstama veika.

Šiuo metu visoje šalyje padaugėjo paauglių savęs žalojimo atvejų. Kai kuriuos jų galėjo išprovokuoti minėti „žaidimai“.

Dėl skatinimo paauglius žalotis per socialiniuose tinkluose plintantį žaidimą „Mėlynasis banginis“, Lietuvoje atliekama apie dešimt ikiteisminių tyrimų.

Virtualus vadinamasis žaidimas „Mėlynasis banginis“ į Lietuvą atkeliavo iš Rusijos. Jis plinta per socialinius tinklus, žmonės kuria uždaras grupes, puslapius. Kiekvienas parašo kuratoriui asmeninę informaciją, papasakoja apie savo baimes ir po kurio laiko į žaidimą įstojęs asmuo gauna tam tikras gyvybei pavojingas instrukcijas bei užduotis.

Teisėsaugos pareigūnų tikslas – nustatyti galbūt nukentėjusių asmenų ryšius elektroninėje erdvėje, siekiant įvertinti, ar vaikui nebuvo darytas nusikalstamas poveikis.

Atkreipiamas dėmesys, kad kurstymas nusižudyti yra ne tik tais atvejais, kai mintį nusižudyti inicijuoja kaltininkas, bet ir tais, kai kaltininkas tik paskatino ar padėjo realizuoti paties nukentėjusiojo sumanymą nusižudyti.

Policijos pareigūnai, pedagogai, psichologai, vaiko teisių apsaugos specialistai, o taip pat specialistai, dirbantys psichologinių krizių ir savižudybių prevencijos srityje, perspėja tėvus kuo atidžiau stebėti savo vaikus ir jų veiklą tiek realiame, tiek virtualiame pasaulyje, rekomenduoja nuolat tikrinti, su kuo vaikas bendrauja ir susirašinėja telefonu, stebėti jo elgsenos pakitimus ir kilus abejonėms kalbėtis su vaiku ir ieškoti pagalbos pas psichologus. Kilus įtarimui, kad vaikas galėjo būti įsitraukęs arba prieš savo valią įtrauktas į panašius reiškinius, visuomenėje klaidingai vadinamus „žaidimais“, būtina nedelsiant apie tai informuoti policijos pareigūnus.

Klaipėdos apskrities vyriausiojo policijos komisariato Prevencijos skyriaus ir bendruomenės pareigūnai, matydami, kad ši problema sparčiai įsibėgėja, lankysis uostamiesčio mokyklose, bendraus su tėvais, pedagogais, socialiniais darbuotojais ir pačiais vaikais, pasakos jiems apie galimas šio kraupaus reiškinio pasekmes.

Susidūrus su bet kokia informacija apie minėtą „žaidimą“, kuri kelia grėsmę savo ar kurio nors kito vaiko sveikatai bei gyvybei, prašoma nedelsti ir informuoti policiją.

Atkreipiamas dėmesys, kad labai svarbu kalbėtis su vaiku, jį išklausyti, skatinti vaiką dalintis mintimis ir jausmais, susidūrus su sunkumais, padrąsinti paprašyti pagalbos.

Tėveliai, susidūrę su sunkumais, kviečiami kreiptis pagalbos: http://vpsc.lt/doc_files/Pagalbos%20galimybiu%20lentele%20ziniasklaidos%20priemonems.pdf

Verta perskaityti apie vaikų savęs žalojimą: http://www.vaikulinija.lt/ieskantiems-pagalbos/vaikams-ir-paaugliams/aktualios-temos/saves-zalojimas/#sidebar

Atmintinė apie „Mėlynąjį banginį“ čia.

 

Jūsų vardas
Jūsų el. pašto adresas
Klaidos arba netikslumo aprašymas
Loading
Gyventojams
Skip to content