Pradžia
Lt En

Klaipėdos LEZ – „Investment Monitor“ įvertinimas skaitmenizacijos ir biurokratijos mažinimo srityse

Klaipėdos LEZ – „Investment Monitor“ įvertinimas skaitmenizacijos ir biurokratijos mažinimo srityse

Klaipėdos LEZ – „Investment Monitor“ įvertinimas skaitmenizacijos ir biurokratijos mažinimo srityse

Klaipėdos laisvoji ekonominė zona (LEZ) pelnė pagrindinius titulus tiesioginių užsienio investicijų analizės leidinio „Investment Monitor“ laisvųjų zonų apdovanojimų skaitmenizacijos ir biurokratijos mažinimo kategorijose bei papildomus įvertinimus Pramonės 4.0 bei teigiamos įtakos miestui srityse. Apdovanojimai trečiadienį bus įteikti skaitmeninės konferencijos „Barcelona New Economy Week“ metu.

Pagrindinį apdovanojimą (angl. „winner overall“) skaitmenizacijos kategorijoje Klaipėdos LEZ pelnė už nuolatinį progresą skaitmenizuojant teritoriją vystant tvarios, išmanios ir žalios pramonės zonos modelį pagal bendrąją ES viziją. Šiuo metu LEZ vykdomi ar jau įgyvendinti projektai tokiose srityse kaip išmanusis automobilių statymas, eismo srautų stebėjimas, daiktų internetas gamybai, žalioji energetika ir kt.

Kitas pagrindinis apdovanojimas skirtas biurokratijos mažinimo kategorijoje, tad nuopelnai yra bendro Klaipėdos LEZ, miesto savivaldybės bei „Klaipėda ID“ darbo rezultatas. Reitingo sudarytojai atkreipė dėmesį į Klaipėdoje pernai įgyvendintą ir su nauju investuotoju REHAU praktikoje išbandytą „žaliąjį koridorių“, numatantį spartesnį statybų dokumentų išdavimą daugiau kaip 3 mln. EUR investuojančioms ir bent 20 darbo vietų sukuriančioms kompanijoms.

Apdovanojimuose taip buvo įvertinti Klaipėdos LEZ ryšiai su miestu ir bendruomenėmis – LEZ įmonių parama ir savanorystė pandemijos įkarštyje, bendras su gyventojais kvapų stebėsenos projektas ir kt. Papildomai organizatoriai atkreipė dėmesį į LEZ plėtojamų iniciatyvų reikšmę Pramonės 4.0 kontekste.

Pasak Klaipėdos LEZ vadovo Eimanto Kiudulo, šie „Investment Monitor“ įvertinimai yra tęstinės LEZ strategijos orientuotis į aukštos ir aukštesnės pridėtinės vertės veiklą ir tvarumą atspindys.

„Kartais užmirštame, kad mažose šalyse ir bendruomenėse galime greičiau ir lanksčiau priimti toliaregiškus sprendimus, kuriančius ilgalaikę vertę. Šis pripažinimas turėtų prisidėti prie Lietuvos ir Klaipėdos kaip novatoriškos, verslui ir inovacijoms draugiškos šalies vardo garsinimo pasaulyje. Tikrai nesustosime inovacijų skatinimo ir biurokratijos mažinimo srityse, o kartu su Klaipėdos LEZ verslo ir miesto akademinėmis bendruomenėmis sieksime papildomai stiprinti talentų ugdymo, pritraukimo ir išlaikymo sritis“, – sako E. Kiudulas.

„Klaipėda ID“ vadovė Eglė Songailienė tvirtina, kad organizacija jau tobulina ir plečia „žaliojo koridoriaus“ programą.

„Praktikoje jau išmėgintas „žaliasis koridorius“ sulaukia augančio investuotojų bei tarpininkų susidomėjimo ir toliau bus tik tobulinamas. Kitas mūsų žingsnis – pilno statybos proceso optimizavimas susijusiose miesto ir nacionalinėse institucijose. Džiaugiamės galėdami prisidėti prie vis sklandesnio verslo ir viešojo sektoriaus atstovų susikalbėjimo, o dar labiau džiugina šio sklandaus bendradarbiavimo rezultatai – nauji investuotojai ir darbo vietos“, – teigia E. Songailienė.

O pasak Vidos Staskonienės, „Investuok Lietuvoje“ investicijų plėtros departamento direktorės, visos Lietuvos laisvosios ekonominės zonos prisideda tiek prie naujų investicinių projektų pritraukimo, tiek prie šalies patrauklumo gerinimo.

„Džiaugiamės Klaipėdos LEZ įvertinimu ir rodomu progresyviu pavyzdžiu. Tikimės, kad ir toliau kartu garsinsime Lietuvą, kaip novatorišką ir progresyvią šalį“, – teigia „Investuok Lietuvoje“ atstovė.

„Investment Monitor“ apdovanojimai šiemet buvo skiriami iš viso 8 pagrindinėse kategorijose – skaitmenizacijos, jau įsikūrusių investuotojų palaikymo, Covid padarinių švelninimo, biurokratijos mažinimo, naujų investicijų pritraukimo, tvarumo, teigiamos įtakos miestui/regionui ir atsigavimo po Covid strategijos kategorijose.

Klaipėdos LEZ yra ilgiausiai veikianti ir pirmaujanti laisvoji zona Lietuvoje. 412 ha teritorijoje veiklą vykdo 45 įmonės, kurių bendra apyvarta 2020-aisiais sudarė 927 mln. EUR, o eksportas – beveik 478 mln. EUR.

Nuo Klaipėdos LEZ veiklos pradžios zonoje investuota 747 mln. EUR, didžioji šios sumos dalis yra tiesioginės užsienio investicijos. Teritorijoje iš viso dirba per 100 įmonių ir beveik 6000 darbuotojų. Klaipėdos LEZ investuotojai daugiausia specializuojasi PET, elektrinio transporto bei komponentų, maisto pramonės, pramoninių įrenginių ir kitose srityse. Dalis Klaipėdos LEZ įmonių vykdo ne tik gamybinę, bet ir intensyvią mokslinę, tiriamąją bei inovacinę veiklą.

„Investment Monitor“ yra privatus tiesiogines užsienio investicijas bei jų duomenis analizuojantis leidinys, įsikūręs Londone. Bendrovė priklauso duomenų analitikos, tyrimų ir konsultacijų grupei „GlobalData“, kurios padaliniuose 25-ose pasaulio valstybėse dirba daugiau kaip 3.500 profesionalų.

Daugiau informacijos apie apdovanojimus galima rasti „Investment Monitor“ tinklalapyje.

Komentarai


Komentaro matomumui reikalingas administratoriaus patvirtinimas

{{msg}}

{{comment.name}} {{comment.time | u2date : 'yyyy.MM.dd'}}
{{comment.comment}}
Jūsų vardas
Jūsų el. pašto adresas
Klaidos arba netikslumo aprašymas
Loading
Gyventojams
Skip to content