Pradžia
Lt En

URBACT IV tinklo "Kita karta - jaunimo darbas" susitikimas Suomijoje

URBACT IV tinklo "Kita karta - jaunimo darbas" susitikimas Suomijoje

Klaipėdos miesto savivaldybės administracijos ir Klaipėdos karalienės Luizės jaunimo centro Atviro jaunimo centro atstovės dalyvavo URBACT IV tinklo „NextGen-YouthWork“ (liet. Kita karta – jaunimo darbas) susitikime Oulu mieste, Suomijoje.

Susitikimo tikslas – susipažinti su Oulu mieste vykdoma jaunimo politika, Oulu savivaldybės vykdomomis programomis, priemonėmis bei aplankyti įstaigas, teikiančias paslaugas jaunimui.

Oulu savivaldybės atstovai supažindino dalyvius su savo miestu. Oulu mieste gyvena apie 200 000 tūkst. žmonių, tai ganėtinai jaunas miestas, nes amžiaus vidurkis yra 39 metai. Oulu savivaldybėje yra atskiras jaunimo paslaugų departamentas, kuriame dirba apie 20 žmonių, o šio departamento biudžetas yra 14 mln. Eurų per metus. Tai didesnė suma negu šalies sostinėje Helsinkyje.

Oulu mieste su jaunimu dirbama regioniniu pagrindu. Jaunimo departamentas kuruoja 23 jaunimo centrus, kurie yra išsidėstę visame Oulu mieste ir jo aplinkiniuose rajonuose, jie yra atviri 7-18 metų jaunuoliams. Savivaldybė turi žaidimų trenerius, kurie reguliariai vykdo kompiuterinių  žaidimų turnyrus 7-iuose įkurtuose žaidimų kambariuose visame mieste.  Savivaldybė taip pat užtikrina suteikia laisvas repeticijų sales jaunuoliams, kurie nori muzikuoti, bei suteikia galimybę įrašinėti muziką įrašų studijose, kurios prieinamos visiems jaunuoliams nemokamai. Jaunimo departamentas kiekvienais metais jaunuolių atostogų metu organizuoja įvairiausius renginius (ekskursijas, stovyklas, koncertus ir pan.) Oulu mieste veikia jaunimo taryba, kuri yra sudaryta iš 14-19 metų jaunuolių. Šios tarybos tikslas viešinti jaunų žmonių nuomonę savivaldybėje be jokių politinių ar religinių įsitikinimų.  Oulu miesto jaunimo departamentas kiekvienais metais organizuoja jaunimo iniciatyvų konkursą. Jaunuolių grupė savivaldybei gali teikti paraišką elektroniniu būdu  ir gauti iki 1500 Eur lėšų savo iniciatyvai įgyvendinti. Vienas iš jaunuolių grupėje turi būti 18-os metų. Kam skirti finansavimą sprendžia jaunimo taryba ir departamento darbuotojai.

Susitikimo dalyviai buvo pakviesti į jaunimui skirtą centrą, kuriame nedirbantys ar nesimokantys jaunuoliai gali neformaliai mokytis profesijos, dalyvauti įvairiuose motyvaciniuose užsiėmimuose, bendrauti su karjeros konsultantais. Jaunuoliai yra siunčiami iš įdarbinimo paslaugų įstaigos. Jų užsiėmimai trunka nuo 1 iki 6 mėn. Pasibaigus laikotarpiui jaunuolis įsilieja į darbo rinką arba pasirenka toliau mokytis profesijos ar studijuoti aukštojoje mokykloje.

Vizito metu aplankytas jaunimo centras, kuris veikia kaip vieno langelio agentūra. Jaunimo centre dirba 50 įvairiausių specialistų, kurie nustatytomis datomis ir laikais konsultuoja jaunus žmones finansų, nuomos, būsto, sveikatos, motyvacijos, psichologijos, karjeros klausimais. Centre taip pat veikia atvira jaunimo erdvė. Visos suteikiamos paslaugos jaunuoliams yra nemokamos.

Oulu savivaldybė taip pat pristatė visoje Suomijoje veikiančio virtualaus jaunimo centro iniciatyvą. Jaunimo populiarioje programoje DISCORD veikia jaunimo darbuotojų tinklas ir virtualus jaunimo centras. Nustatytomis valandomis virtualiame jaunimo centre būna prisijungę jaunimo darbuotojai, kurie organizuoja virtualius renginius ar bendrauja jaunimo rūpimomis temomis.

Aplankytas jaunimo centras, įsikūręs prekybos centre. Oulu savivaldybė bendradarbiaudama su prekybos centru nuomojasi komercines patalpas ir jose yra įkūrusi jaunimo centrą.  Jaunuoliai besilankantys prekybos centre, gali užsukti į jaunimo centrą ir ten leisti laisvalaikį žaidžiant stalo žaidimus, bendraujant su draugais ar jaunimo darbuotojais.

Vizito metu taip pat buvo pristatyta informacija savivaldybėms kaip pradėti rengti integruotą veiksmų planą. Šią informaciją pristatė URBACT IV programos tinklo „NextGen-YouthWork“ ekspertas Zsolt Sera. Integruoto veiksmų plano parengimas yra vienas iš svarbiausių šio tarptautinio projekto tikslų. Integruotas veiksmų planas Klaipėdoje bus kuriamas kartu su vietos grupe, kuri sudaryta iš su jaunimu dirbančių įstaigų ir organizacijų.

 

Komentarai


Komentaro matomumui reikalingas administratoriaus patvirtinimas

{{msg}}

{{comment.name}} {{comment.time | u2date : 'yyyy.MM.dd'}}
{{comment.comment}}
Jūsų vardas
Jūsų el. pašto adresas
Klaidos arba netikslumo aprašymas
Loading
Gyventojams
Skip to content