Pradžia
Lt En

Dėl kompensacijų apgyvendinusiems Ukrainos karo pabėgėlius

1
Dėl kompensacijų apgyvendinusiems Ukrainos karo pabėgėlius

Klaipėdos miesto savivaldybės administracija pradeda prašymų dėl kompensacijos už būsto suteikimą užsieniečiams, pasitraukusiems iš Ukrainos dėl Rusijos Federacijos karinių veiksmų Ukrainoje, priėmimą.

Kompensacijomis gali pasinaudoti fiziniai ir juridiniai asmenys (išskyrus viešuosius juridinius asmenis, kurių savininkė yra valstybė arba savivaldybė, taip pat kurių dalininkė yra valstybė arba savivaldybė, turinčios daugiau kaip pusę balsų visuotiniame dalyvių susirinkime), kurie užsieniečiams, atitinkantiems Lietuvos Respublikos Vyriausybės 2022 m. kovo 16 d. nutarimo Nr. 224 „Dėl laikinosios apsaugos Lietuvos Respublikoje užsieniečiams suteikimo“ 1 punkte nurodytas sąlygas ir užsiregistravusiems Migracijos departamente (toliau – užsiregistravę užsieniečiai), perduoda Lietuvos Respublikoje nuosavybės ar patikėjimo teise, panaudos ar nuomos pagrindais valdomą būstą, kaip jis apibrėžtas Lietuvos Respublikos paramos būstui įsigyti ar išsinuomoti įstatyme, ar kitas gyvenamosios paskirties (įvairių socialinių grupių asmenims), viešbučių paskirties, poilsio paskirties, gydymo paskirties, administracinės paskirties, pagalbinio ūkio paskirties, kitos (sodų) paskirties patalpas, išskyrus valstybės ar savivaldybių turtą (toliau kartu – būstas), neatlygintai naudotis panaudos pagrindais (toliau – panaudos davėjai).

Kompensacija panaudos davėjams nuomos pagrindais valdomą būstą perdavusiems užsiregistravusiems užsieniečiams naudotis panaudos pagrindais skiriama būstą perdavus Lietuvos Respublikos civilinio kodekso 6.490 straipsnyje nustatyta tvarka.

Kompensacijos dydis už būsto ukrainiečiams suteikimą panaudos pagrindais priklauso nuo to, kiek patalpose apsigyveno asmenų. Už vieną apgyvendintą asmenį iš Ukrainos bus mokama 150 eurų, už kiekvieną paskesnį, apgyvendintą tame pačiame būste – po 50 eurų per mėnesį.

Pirmą mėnesį nuo karo pabėgusius ukrainiečius būstų ir kitų tinkamų gyventi patalpų savininkai turėtų apgyvendinti neatlygintinai, o kompensacija jiems būtų mokama nuo antro mėnesio, bet ne ilgiau kaip už 3 mėnesius ir neviršijant būsto panaudos sutarties galiojimo laikotarpio.

Svarbu:

Kompensacijai gauti būtina su ukrainiečiais sudaryti būsto panaudos sutartį, kurioje turi būti įrašyta sąlyga, kad nuo būsto perdavimo neatlygintinai naudotis panaudos pagrindais dienos ir kompensacijos mokėjimo laikotarpiu su būsto išlaikymu susijusius mokesčius apmokės panaudos davėjas.

Panaudos davėjas kompensacijos mokėjimo laikotarpiu, pasikeitus būsto panaudos sutartyje užsiregistravusių užsieniečių skaičiui ar nutraukus panaudos sutartį, privalo nedelsdamas, bet ne vėliau kaip per 5 darbo dienas nuo aplinkybių pasikeitimo dienos, apie tai pranešti savivaldybės administracijai.

Atkreipiame dėmesį, kad prašymus galima teikti, kai nuo panaudos sutarties pradžios praėjo 1 mėnuo (neatlygintinas).

KOKIUS DOKUMENTUS REIKIA PATEIKTI:

  • Prašymą;
  • Panaudos sutartį (ar teisės aktų nustatyta tvarka patvirtintą jos kopiją), kurioje nurodytas panaudos gavėjas (-ai) (vardas (-ai), pavardė (-ės), asmens kodas (-ai) arba interesų Lietuvoje turinčio užsieniečio kodas (ILTU kodas) ir gimimo data, jei asmens kodo panaudos gavėjas neturi;
  • Įgaliojimą, jei prašymą teikia įgaliotas asmuo;
  • Panaudos gavėjams Migracijos departamente išduotus dokumentus;
  • Panaudos davėjo, panaudos gavėjų asmens dokumentų  teisės aktų nustatyta tvarka patvirtintą kopiją (jei prašymas teikiamas el. paštu, paštu).

Klaipėdos miesto savivaldybė pasilieka teisę paprašyti ir kitų dokumentų, reikalingų sprendimui dėl kompensacijos skyrimo priimti.

PRAŠYMAS (DOCX)

PRAŠYMAS (PDF)

PANAUDOS SUTARTIES PAVYZDYS (DOCX)

PANAUDOS SUTARTIES PAVYZDYS (PDF)

KAIP GALIMA PATEIKTI PRAŠYMĄ:

Prašymas raštu asmeniškai Klaipėdos miesto savivaldybės administracijos Klientų aptarnavimo skyriuje adresu Liepų g. 11, Klaipėda (114 kab. ir 116 kab.) priimamas tik užsiregistravus iš anksto:

  • internetu Klaipėdos miesto savivaldybės svetainėje adresu http://registracija.klaipeda.lt, registracijos metu pasirenkant padalinį „Klientų aptarnavimo skyrius“;
  • elektroniniu paštu 1langelis@klaipeda.lt;
  • telefonais (8 46) 39 61 20, (8 46) 39 63 29, (8 46) 39 61 72, (8 46) 39 61 34, (8 46) 39 60 79.

Pasirašytas prašymas taip pat gali būti siunčiamas elektroniniu paštu info@klaipeda.lt arba pašto siunta (Liepų g. 11, Klaipėda), taip pat teikiamas per kurjerį arba atstovą, kurio teisė atstovauti turi būti patvirtinta notaro ar kito asmens, įgalioto atlikti notarinius veiksmus, patvirtintu įgaliojimu.

Svarbu:

  • Jeigu prašymas ir dokumentai teikiami per atstovą arba siunčiami pašto siunta, elektroniniu paštu arba per kurjerį, prie prašymo turi būti pridedamos visų reikiamų dokumentų kopijos, patvirtintos notaro ar kito subjekto, turinčio teisę, vadovaujantis Lietuvos Respublikos notariato įstatymu, liudyti dokumentų nuorašų ir jų išrašų tikrumą, įskaitant asmens tapatybę patvirtinančio dokumento kopiją.
  • Jeigu prašymas ir dokumentai siunčiami elektroniniu paštu, prašymas turi būti pasirašytas kvalifikuotu elektroniniu parašu, atitinkančiu 2014 m. liepos 23 d. Europos Parlamento ir Tarybos reglamente (ES) Nr. 910/2014 dėl elektroninės atpažinties ir elektroninių operacijų patikimumo užtikrinimo paslaugų vidaus rinkoje, kuriuo panaikinama Direktyva 1999/93/EB, nustatytus kvalifikuotam elektroniniam parašui keliamus reikalavimus, o prašymą ir dokumentus teikiančio asmens tapatybę patvirtinančio dokumento kopija neteikiama.

Informacija  apie prašymų pateikimą teikiama tel.  (8 46) 39 63 29, (8 46) 39 61 72, (8 46) 39 61 34, (8 46) 39 60 79.

Konsultacijos apie kompensacijų skyrimą ir mokėjimą teikiamos tel.  (8 46) 39 60 39, (8 46) 39 63 13, (8 46) 39 60 28.

VIDAUS REIKALŲ MINISTRO ĮSAKYMAS DĖL UŽSIENIEČIŲ, PASITRAUKUSIŲ IŠ UKRAINOS DĖL RUSIJOS FEDERACIJOS KARINIŲ VEIKSMŲ UKRAINOJE, REGISTRACIJOS CENTRŲ VEIKLOS IR ŠIŲ UŽSIENIEČIŲ APGYVENDINIMO

 

Komentarai


Komentaro matomumui reikalingas administratoriaus patvirtinimas

{{msg}}

{{comment.name}} {{comment.time | u2date : 'yyyy.MM.dd'}}
{{comment.comment}}
Jūsų vardas
Jūsų el. pašto adresas
Klaidos arba netikslumo aprašymas
Loading
Gyventojams
Skip to content