Pradžia
Lt En

Nemeskime lapų į komunalinių atliekų konteinerius

Nemeskime lapų į komunalinių atliekų konteinerius

Ką daryti su lapais? Palikti, ar surinkti? O jei surinkti, tai kur išmesti? Bet kuriuo atveju, lapai yra priskiriami žaliosioms atliekoms ir jie turi būti tvarkomi civilizuotai, draugiškiausiu būdu gamtai ir žmonėms.

Ekologai pačiu geriausiu žaliųjų atliekų tvarkymo būdu įvardija jų kompostavimą. Vien iš Klaipėdos miesto per metus surenkama apie 4500 tonų žaliųjų atliekų, kurios yra išvežamos  į Glaudėnų aikštelę ir čia perdirbamos – supūdomos, išsijojamos ir paverčiamos derlingu juodžemiu.

„Kiekvieną pagamintą komposto partiją ištiriame laboratorijose. Pagal sudėtį mūsų kompostas universalus, tinkamas apželdinimo darbams ar augalų auginimui. Jį nemokamai daliname Klaipėdos gyventojams, bendruomenėms, įstaigoms, kad jos sutvarkytų ir papuoštų savo aplinką“, – pasakojo ekologė  Ramunė Šličienė.

Populiariausių rudens sezono žaliųjų atliekų – lapų – surinkimu  Klaipėdos mieste rūpinasi teritorijų savininkai, o viešosiomis erdvėmis – Klaipėdos miesto savivaldybės administracijos samdomi paslaugų teikėjai. Todėl gatvėse, parkuose ar kitose viešose vietose nukritę lapai bus sušluoti ir išvežti. Atliekų tvarkytojams daugiau rūpesčių kelia individualių valdų savininkai.

„Blogiausia, kai žaliosios atliekos metamos į buitinių atliekų konteinerius. Žaliosios atliekos pradeda pūti, skleisti nemalonius kvapus ir užteršia perdirbimui tinkančias pakuotes“, – aiškino Ramunė Šličienė.

 

Virš 3200 Klaipėdos individualių namų savininkų yra gavę specialius konteinerius, į kuriuos meta žaliąsias atliekas. Jos išvežamos kas savaitę.

„Noriu paraginti gyventojus, kurie dar neturi individualaus konteinerio žaliosioms atliekoms rinkti, kad kreiptųsi į Klaipėdos regiono atliekų tvarkymo centrą. Konteineris bus atvežamas nemokamai. Jei gyventojas nenori konteinerio, tai žaliąsias atliekas turi kompostuoti savo namų valdoje. Žaliųjų atliekų, sudėtų į maišus ir padėtų valdos prieigose, mes nebesurenkame. Kitas atvejis, jei žaliosios atliekos nesutelpa į žaliųjų atliekų surinkimo konteinerį – tada netilpusias žaliąsias atliekas galima sudėti į maišus ir padėti prie konteinerio, tada jos bus paimtos. Tačiau jokių būdu nedėkite supakuotų žaliųjų atliekų į konteinerius“, – akcentavo pašnekovė.

Konteinerius žaliųjų atliekų surinkimui namų savininkai gali užsisakyti iš Klaipėdos regiono atliekų tvarkymo centro (KRATC), paskambinę 8 800 13344, arba užpildę formą KRATC savitarnos paskyroje https://mano.kratc.lt. Jie suteikiami ir pristatomi nemokamai. 

Kita alternatyva gyventojams, turintiems daugiau lapų ar šakų – patiems juos nuvežti į Glaudėnų žaliųjų atliekų kompostavimo aikštelę, esančią šalia Kalotės (Kaukėnų g. 21, Glaudėnų km, Klaipėdos raj.) Iš klaipėdiečių žaliosios atliekos priimamos nemokamai, kiekiai neribojami.

O ką daryti daugiabučių gyventojams? Klaipėdos miesto atliekų vežėjai visus metus surenka žaliąsias atliekas ir iš jų kiemų. Daugiabučių namų gyventojų prašoma lapus, sugedusius neapdorotus vaisius ar daržoves sudėti į maišus ir juos palikti šalia komunalinių atliekų konteinerių. Šie maišai, kaip ir iki 1 m ilgio šakos, yra surenkami ir išvežami pagal grafiką. Kad kiemai atrodytų tvarkingiau, gyventojų prašoma pasidomėti žaliųjų atliekų išvežimo grafikais (jie skelbiami http://kratc.lt) ir maišus palikti išvežimo dienos išvakarėse.

Kartais pasitaiko, kad vežėjai dėl didelio darbo krūvio nukrypsta nuo vežimo grafikų, tačiau bet kuriuo atveju žaliosios atliekos yra surenkamos. O turintys klausimų ar pastebėjimų dėl atliekų tvarkymo kokybės Klaipėdoje, kviečiami pranešti el. paštu kokybe@kratc.lt, arba tel. (8 46) 390 781.

Komentarai


Komentaro matomumui reikalingas administratoriaus patvirtinimas

{{msg}}

{{comment.name}} {{comment.time | u2date : 'yyyy.MM.dd'}}
{{comment.comment}}
Jūsų vardas
Jūsų el. pašto adresas
Klaidos arba netikslumo aprašymas
Loading
Gyventojams
Skip to content