Pradžia
Lt En

Renginiai Klaipėdoje, skirti Gedulo ir vilties dienai paminėti

Renginiai Klaipėdoje, skirti Gedulo ir vilties dienai paminėti

Klaipėdiečiai ir visa Lietuva minės 81-ąsias metines, žyminčias 1941 m. birželio 14 d. prasidėjusius masinius gyventojų areštus ir trėmimus bei 82-ąsias metines, kai Sovietų Sąjungos kariuomenė okupavo Lietuvą (1940 m. birželio 15 d.). Vien per pirmąją trėmimų savaitę specialieji sovietų daliniai iš Lietuvos ištrėmė beveik 30 tūkstančių žmonių. Iki šiol nenustatyta, koks tikslus ištremtųjų ir žuvusiųjų pakeliui į tremtį skaičius. Skaičiuojama, kad 1941–1952 m. iš Lietuvos buvo ištremta apie 280 000 žmonių. Dalis jų netrukus buvo nužudyti, dalis atsidūrė GULAG‘o stovyklose ir atšiauriausioje Rusijos vietoje – Arktyje, prie Laptevų jūros, pasmerkti kankinančiai bado mirčiai, įskaitant mažamečius vaikus. Šių trėmimų tragedijai nėra senaties termino.

Birželio 14-ąją minime Gedulo ir vilties dieną, o birželio 15-ąją – okupacijos ir genocido (masinio tautos naikinimo) dieną.

Kviečiame klaipėdiečius aktyviai dalyvauti renginiuose, skirtuose Gedulo ir vilties, okupacijos ir genocido dienų tragiškoms netektims ir pasipriešinimui atminti.

Birželio 13 d. 13 val. Klaipėdos miesto savivaldybės Imanuelio Kanto viešosios bibliotekos Pempininkų padalinyje (Taikos pr. 81A) įvyks renginys „Sužydo vosilkos mėlynai. Tu sugrįžai?“. Jo  metu girdėsime tremtinių eiles, dainas, prisiminimus. Lankytojai bus kviečiami įsitraukti į diskusiją, kokias mintis, emocijas kelia dabartinės pasaulinės situacijos stebėjimas. Dalyvaus Lietuvos politinių kalinių ir tremtinių sąjungos, LPS „Bočiai“ Klaipėdos pajūrio bendrijos  ir bibliotekos bendruomenės nariai-tremtiniai. 17.30 val. atminimo vakaras taip pat vyks ir Imanuelio Kanto viešosios bibliotekos „Kauno atžalyno“ padalinyje (Kauno g. 49). Dalyvaus Klaipėdos Šv. Kazimiero bažnyčios Sumos choras. Eiles skaitys ir mintimis dalinsis  A. Staponkus ir Ž. Montvydienė.

Birželio 14 d. 11.45 val. Klaipėdos koncertų salė kviečia į kariliono muzikos koncertą (prie buvusio centrinio pašto Liepų g. 16). Juozo Naujalio, Stasio Šimkaus ir Mikalojaus Konstantino Čiurlionio kūrinius gros Stanislovas Žilevičius.

Likus minutei iki vidudienio skelbiama Visuotinė tylos minutė, prie kurios gali prisidėti kiekvienas. Birželio 14-ąją 11 val. 59 min. visoje Lietuvoje vienai minutei muziką išjungia prekybos centrai, nutyla radijas mūsų automobiliuose, nustojame naršyti internete, atsiplėšiame nuo darbų ir pagerbiame tylos minute tuos, kurie niekada negrįžo namo. Jau penktus metus šią akciją inicijuojantis projektas „Misija Sibiras“ šiemet kviečia pagerbti ne tik tautiečius, nukentėjusius nuo tremties ir kalinimų, bet ir karo Ukrainoje aukas.

Iškart po tylos minutės 12 val. visoje šalyje prasidės politinių kalinių vardų ir likimų skaitymo akcija „Ištark, išgirsk, išsaugok“. Jos metu ištariama daugiau nei 100 tūkst. tremtinių bei politinių kalinių vardų, išgirstami jų likimai. Klaipėdoje akciją koordinuoja Lietuvos jaunimo organizacijų tarnyba LiJOT ir Klaipėdos jaunimo organizacijų asociacija „Apskritasis stalas“, o ji tradiciškai vyks prie paminklo vieningai Lietuvai „Arka“ ir tęsis visą dieną iki vidurnakčio.

Birželio 14 d. 12 val. Mažosios Lietuvos istorijos muziejus organizuoja ekskursiją po vietas, susijusias su tremties ir rezistencijos istorija Klaipėdoje. Ketinantys dalyvauti kviečiami rinktis prie Klaipėdos teritorinė muitinės pastato (S. Nėries g. 4). Ekskursiją ves muziejininkas istorikas Saulius Karalius. Tel. pasiteiravimui – (8 46) 21 95 82. Valandos trukmės pasivaikščiojimas neatsitiktinai prasidės nuo vietos, sovietmečiu priklausiusios represinėms struktūroms NKVD, MGB, o vėliau – KGB. Apie tai byloja ant sienos pritvirtinta memorialinė lenta ir pastato rūsyje įkurta nedidelė muziejinė ekspozicija, menanti pokariu kalintus žmonės. Po to ekskursijos dalyviai stabtels prie buvusios Pedagoginės mokyklos (dabar Klaipėdos universitetas), kur 1937–1939 m. mokėsi sovietų nukankintas partizanų vadas Adolfas Ramanauskas-Vanagas. Dar vienas objektas, kurį planuojama aplankyti ir padiskutuoti apie tragiškus uostamiesčiui įvykius – Klaipėdos geležinkelio stotis. Toliau žingsniuojant pro Vytauto Didžiojo gimnaziją, šiemet mininčią savo įkūrimo 100-metį, bus prisiminta pedagogo, Mažosios Lietuvos visuomenės veikėjo Kazio Trukano gyvenimo bei tremties istorija. Ekskursiją užbaigs sustojimas atnaujintame Tremtinių skvere (I. Kanto ir S. Daukanto gatvių sankryžoje).

Birželio 14 d. 17 val. Tremtinių skvere (I. Kanto g. ir S. Daukanto g. sankryža) prasidės

Gedulo ir vilties dienos minėjimas, kurį organizuoja Klaipėdos politinių kalinių ir tremtinių sąjunga. Dalyvaus Lietuvos kariuomenės Karinių jūrų pajėgų pučiamųjų orkestras ir Klaipėdos politinių kalinių ir tremtinių choras „Atminties gaida“, aktorius Rimantas Pelakauskas.

Po minėjimo – 18 val.  Klaipėdos Kristaus Karaliaus bažnyčioje (Bokštų g. 10) bus aukojamos

Šv. Mišios už politinius kalinius ir tremtinius bei okupacijos aukas.

Birželio 14 d. 19 val. parko estradoje prie Klaipėdos koncertų salės (Šaulių g. 36)  įvyks Klaipėdos Žvejų rūmų rengiamas koncertas Gedulo ir vilties dienai paminėti „Ilgesio dainos ir posmai Lietuvai“. Šiuolaikiškai skambės aranžuotos lietuvių liaudies, tremtinių ir originalios dainos, atliekamos elektroninės muzikos dueto „UraganiuS ir Aira“ (Ramūnas Tamošauskas ir Airida Mockutė). Prie dueto taip pat prisijungs Žvejų rūmų mišraus choro „Cantare“ dainininkai. Vakaro metu Jono Aisčio, Bernardo Brazdžionio, Sigito Gedos ir Justino Marcinkevičiaus eiles skaitys aktorė Virginija Kochanskytė.

Birželio 15 d. 16 val. Bendruomenės namuose (Debreceno g. 48) vyks dainų ir poezijos popietė „Ilga kelionė į nežinią“. Dalyvaus Klaipėdos šv. Kazimiero bažnyčios Sumos choras, Klaipėdos pagyvenusių žmonių asociacijos kolektyvų skaitovai.

Komentarai


Komentaro matomumui reikalingas administratoriaus patvirtinimas

{{msg}}

{{comment.name}} {{comment.time | u2date : 'yyyy.MM.dd'}}
{{comment.comment}}
Jūsų vardas
Jūsų el. pašto adresas
Klaidos arba netikslumo aprašymas
Loading
Gyventojams
Skip to content