Pradžia
Lt En

Klaipėdos verslui – naujos lengvatos

Klaipėdos verslui – naujos lengvatos

Klaipėdos miesto savivaldybės taryba gegužės 21 d. posėdyje priėmė naujus sprendimus, palengvinsiančius dėl COVID-19 pandemijos nukentėjusio verslo situaciją. Klaipėdos mero Vytauto Grubliausko teigimu, tikimasi, kad papildomos lengvatos padės verslui greičiau atsitiesti bei išsaugoti darbo vietas.

„Pagrindinis mūsų tikslas – miesto ekonomikos gyvybingumo, verslo ir klaipėdiečių darbo vietų išsaugojimas. Suprantame, kad savivaldybės pagalba visų verslo problemų neišspręs, tačiau tikime, kad dėl suteiktų lengvatų sutaupytos lėšos bus racionaliai panaudotos ir padės lengviau grįžti į įprastinį veiklos ritmą“, – sako Klaipėdos meras.

Savivaldybės taryba apsisprendė viešose vietose vykdomas prekybos ir paslaugų veiklas atleisti nuo vietinės rinkliavos, verslo atstovams, nukentėjusiems nuo COVID-19, bus taikomos didesnės nekilnojamojo turto, žemės bei žemės nuomos mokesčio lengvatos, o savivaldybės patalpų nuomininkams sumažintas nuomos mokestis. Po šių tarybos sprendimų, bendra iš Savivaldybės biudžeto verslui suteikiamų vietinių rinkliavų ir mokesčių lengvatų suma pandemijos sukeltų neigiamų pasekmių švelninimui sieks daugiau nei 565 tūkst. eurų.

Nuo vietinės rinkliavos atleistos visos prekybos ir paslaugų veiklos

Klaipėdos miesto savivaldybės taryba apsisprendė nuo vietinės rinkliavos atleisti visas viešose vietose vykdomas prekybos ir paslaugų veiklas, kurioms reikia Savivaldybės leidimų. Šis sprendimas aktualus daugiausiai smulkaus ir vidutinio verslo atstovams.

Nuo vietinės rinkliavos bus atleista iki pat šių metų pabaigos, lengvatos laikotarpį pradedant skaičiuoti nuo karantino pradžios – kovo 16 d. Vietinės rinkliavos nereikės mokėti ir leidimai nemokamai bus išduodami tokioms veiklomis kaip prekyba rankdarbiais, tautodailės ir dailės dirbiniais, ledais, gėrimais, gėlėmis, dviračių nuoma, dviračių mainų ar dalijimosi paslauga, vandens pramogų priemonių nuoma, išnešiojamoji prekyba, prekyba iš kioskų, paviljonuose, specializuotose automobiliuose (food truck) ir kt. Lengvata prekybos veikloms nebus taikoma tik Jūros šventės ir miesto jubiliejinių bei istorinių sukakčių paminėjimo švenčių metu renginių teritorijoje (jei renginiai vyks ir jų metu bus vykdoma prekyba).

Klaipėdos miesto savivaldybės taryba balandžio 29 d. sprendimu nuo vietinės rinkliavos taip pat yra atleidusi visas lauko bei paplūdimių kavines. Joms rinkliavos nereikia mokėti visus 2020 metus.

Daugiau nekilnojamojo turto, žemės ir žemės nuomos mokesčių lengvatų

Klaipėdos miesto savivaldybės taryba priėmė sprendimą verslo atstovams taikyti daugiau nekilnojamojo turto, žemės bei žemės nuomos mokesčio lengvatų. Lengvatos bus taikomos mokesčių mokėtojams, patenkantiems į Valstybinės mokesčių inspekcijos sudarytą mokesčių mokėtojų, nukentėjusių nuo COVID-19, sąrašą. Gegužės 4 d. duomenimis, šiame sąraše yra 2 909 Klaipėdos miesto savivaldybėje registruoti juridiniai asmenys. Klaipėdoje tokie verslo atstovai bus atleidžiami nuo 10 proc. nekilnojamojo turto mokesčio, taip pat nuo 10 proc. žemės mokesčio ir nuo 10 proc. valstybinės žemės nuomos mokesčio už visus 2020 m. mokėjimo. Tačiau patvirtintos lengvatos nebus taikomos nekilnojamajam turtui, kuris šiais metais pripažintas apleistu ar neprižiūrimu, taip pat žemei, kuri 2020 m. įtraukta į Nenaudojamų kitos paskirties žemės sklypų Klaipėdos mieste sąrašą.

Mažinamas nuomos mokestis

Savivaldybės taryba priėmė sprendimą, pagelbėsiantį ir Savivaldybės nekilnojamojo turto nuomininkams. Tiems nuomininkams, kurių veiklos karantino metu buvo arba yra uždraustos, nuomos mokestis bus sumažintas 30-imčia procentų. Nustatyta, kad nuomos mokesčio mažinimas gali būti taikomas nuo karantino paskelbimo Lietuvos Respublikos teritorijoje dienos iki karantino pabaigos, bet ne ilgiau kaip iki šių metų pabaigos. Šis sprendimas nuomininkams atvers kelią pasinaudoti ir valstybės parama – pagal galiojančią tvarką, valstybės lėšomis numatyta kompensuoti 50 proc. buvusio nuomos mokesčio, jei nuomotojai taip pat sumažina mėnesio įmokas bent 30 proc.

Savivaldybės taryba taip pat yra priėmusi sprendimą atidėti nuomos mokesčio mokėjimą Savivaldybės patalpų nuomininkams, kurie dėl karantino dalinai arba visiškai negali vykdyti savo veiklos. Nuomos mokestis atidėtas visam karantino laikotarpiui pridedant vieną papildomą mėnesį. Sudaryta galimybė atidėtą nuomos mokestį išsimokėti per 6 mėnesius.

Komentarai


Komentaro matomumui reikalingas administratoriaus patvirtinimas

{{msg}}

{{comment.name}} {{comment.time | u2date : 'yyyy.MM.dd'}}
{{comment.comment}}
Jūsų vardas
Jūsų el. pašto adresas
Klaidos arba netikslumo aprašymas
Loading
Gyventojams
Skip to content