Pradžia
Lt En

Kalbiškai apie atostogas

Kaip rašyti prašyme: prašau leisti kasmetinių atostogų ar prašau suteikti kasmetines atostogas?

Apibendrintai kalbant apie atostogas norminiuose teisės aktuose vartojamos sąvokos „atostogų suteikimas“, „suteikti atostogas“ ir pan., tačiau prašymuose ir vadovų įsakymuose dėl kasmetinių atostogų vartotinos sąvokos „leisti atostogų“, „leidžiu atostogų“ ir pan.

Teisės aktais darbuotojams suteikiamos atostogos, o darbdavys darbuotojus atostogų išleidžia. Rašydami prašymus išleisti kasmetinių atostogų, rašykime: Prašau leisti mane...

Taip pat reikia atsiminti, kai einama visų kasmetinių atostogų prašyme dienų skaičius nusakomas kilmininku, pvz., Prašau leisti mane 20 darbo dienų kasmetinių atostogų.

Jei einama dalinių kasmetinių atostogų, trukmei apibrėžti vartojamas laiko galininkas arba naudininkas. Tarkime, turintis teisę į 20 darbo dienų kasmetines atostogas darbuotojas eina dalinių atostogų – nurodoma tam tikra dalis iš įstatymuose nustatyto bendro kasmetinių atostogų dienų skaičiaus (dalinių atostogų trukmė), pvz., Prašau leisti mane 5 darbo dienas kasmetinių atostogų.

Mokamos atostogos“ ar „apmokamos atostogos“, „nemokamos atostogos“ ar „neapmokamos atostogos“?

Taisyklingi pasakymai „mokamos atostogos“ ir „nemokomos atostogos“. Pasakymai „apmokamos“ ir „neapmokomos atostogos“ – netaisyklingi. Žodis „apmokamas“ nevartotinas reikšme „už pinigus gaunamas, toks, už kurį reikia mokėti“. Šis žodis turi būti vartojamas be priešdėlio „ap-“.

Ar vartotinas pasakymas „mokomosios atostogos“?

Terminas „mokomosios atostogos“ taisyklingas, tik gali painiotis su „mokamomis atostogomis“. Geriau tiktų „mokymosi atostogos“ (žr. Europos terminų žodynąEurovoc). Rašte galima formuluoti ir taip: Išleisti (Leisti) atostogų mokytis.

Atostogos už praeitus metus“ ar „praeitų metų atostogos“?

Atostogos už ką – tinka, kai pabrėžiamas laikas, už kurį atostogos suteikiamos, pvz.: Atostogos už šį laikotarpį neteikiamos. Gavo atostogas už praeitus metus. Atostogoms apibūdinti vartojamas kilmininkas: praeitų metų atostogos.

Pailgintos atostogos“ ar „prailgintos atostogos“?

Pailgintos atostogos – ilgesnės negu įprastos. Šis terminas vartojamas teisės aktuose. „Prailgintos atostogos“ – netaisyklingas pasakymas.

Ar taisyklingas sakinys „Jis dabar yra atostogose“?

Kurį laiką ne visai tinkamu laikytas ir todėl taisytas vietininkas „atostogose“ dabar pripažįstamas bendrinės kalbos norma.

Parengta pagal Valstybinės lietuvių kalbos komisijos konsultacijų banke (https://www.vlkk.lt/konsultacijos) pateiktą informaciją.

Jūsų vardas
Jūsų el. pašto adresas
Klaidos arba netikslumo aprašymas
Loading
Gyventojams
Skip to content