Pradžia
Lt En

Patiekalų pavadinimai (I dalis)

Viešojo maitinimo įstaigose (kavinėse, užkandinėse, restoranuose, alinėse ir t. t.) tiekiami įvairių tautų patiekalai. Valgiaraščiuose patiekalų pavadinimai visų pirma turi būti rašomi taisyklinga lietuvių kalba. Tačiau neretai kyla keblumų norint taisyklingai lietuviškai įvardyti kitų tautų patiekalus.

Teikiame Valstybinės lietuvių kalbos komisijos siūlomus kitų tautų patiekalų pavadinimų atitikmenis lietuvių k. (žr. Svetimžodžių atitikmenų sąrašas, patvirtintas Valstybinės lietuvių kalbos komisijos 2010 m. protokoliniu nutarimu Nr. PN-6, Svetimžodžių atitikmenų sąrašo papildymai: patvirtinti 2011 m. balandžio 7 d. protokoliniu nutarimu Nr. PN-42012 m. lapkričio 8 d. protokoliniu nutarimu Nr. PN-42013 m. lapkričio 28 d. protokoliniu nutarimu Nr. PN-152014 m. gruodžio 11 d. protokoliniu nutarimu Nr. PN-62015 m. gruodžio 3 d. protokoliniu nutarimu Nr. PN-7 ).

 

Autentiška forma

Kalba

Siūlomi atitikmenys

Paaiškinimai

Dažnesni nenorminiai vartosenos variantai (nurodyti kursyvu)

baklava (plg. pachlava)

turk.

baklavà 2

Labai plonos tešlos sluoksniuotis su riešutų ir migdolų pertepu

brioche

pranc.

brijòšė 2,svíestinė bandẽlė

 

bruschetta

it.

brusketà 2, itãliškas skrebùtis

Kepinta duona su česnakais, alyvuogių aliejumi, kartais – kitais priedais

bulgur

turk.

bulgùras 2

„bulgur“ kruopos, Bulgur

burrito

Meks. isp.

burìtas 2, paplótis su į́daru

Meksikietiškas valgis – paplotis su įdaru, paprastai maltos mėsos ar pupelių

Burrata

it.

buratà 2

sūris Burrata, burrata

canapè

pranc.

 (víeno ką́snio) sumuštinùkas 2

 

 cake pop

 angl.

 pyragáitis ant pagaliùko

 cake pops'ai, cake pops

 canelé, cannelé, cannelet

 pranc.

kanèlė 2

 canelė, pyragaičiai „Canelės“, cannelės

carbonara

it.

karbonãriškas 1 (padažas, pica, makaronai ir pan.)

It. carbonaro – ‘angliadegys’. Pavadinimas kilęs iš italų angliadegių tradicijos ant anglių degimo krosnies spirginti sūdytą kiaulieną. Su tokiu padažu paprastai būdavo valgomi makaronai

carpaccio

it.

karpãčas 2

Žalios jautienos arba žuvies (paprastai raudonos) užkandis su tam tikru padažu. Pavadintas italų tapytojo Vittore Carpaccio garbei

chachapuri, khachapuri

gruz.

chačapùris 2, chačiapùris 2

Tradicinis Kaukazo tautų valgis – paplotis su sūriu, mėsa ar žuvimi Įtrauktas į ES saugomų pavadinimų sąrašą

chirashi

jap.

čirãšis 2

chirashi, chiraši, Chiraši

chorizo

isp.

čiorìsas 2, čorìsas 2

Aštri kiaulienos dešra, tradicinė Ispanijoje ir Portugalijoje

chutney, chatni

ind.

čãtnis 2, ìndiškas pãdažas

Tirštas indų valgių pagardas, gaminamas iš vaisių ir daržovių, su svogūnais, česnakais, garstyčiomis, actu ir kt.

ciabatta

it.

čiabatà 2

Plokščios formos puri itališka kvietinės mielinės tešlos duona traškia plutele (it. ciabatta – „kiliminė kurpaitė, šlepetė“)

clafoutis

pranc.

klafùtis 2

Prancūziškas vaisių pyragas (apatinis sluoksnis – vaisiai). Klasikiniu laikomas vyšnių su kauliukais klafutis

crème brûlée

pranc.

krembriulė̃ (nkt.)

crème brûlée, krembriule, Creme Briule, kremas briulė, kremas briule, kremas-briule, krem briule, krem-briule

couscous

berb.

kruopaĩniai 2; kuskùsas 2

Granuliuotos kietųjų veislių kviečių manų kruopos ir valgis iš tokių kruopų, paplitęs šiaurės Afrikoje

dolma

turk.

dòlma 1

Graikų ir turkų valgis – daržovės, įdarytos ryžiais, malta mėsa ir duona (paprastai įdaras susukamas į vynuogių lapus)

 empanada

 isp.

 empanadà 2

 pyragėlis Empanada

enchilada

isp.

enčiladà 2

Tortilija su aitriųjų raudonųjų pipirų padažu, paprastai įdaryta mėsa arba sūriu

fajita (dgs. fajitos)

Meks. isp.

fachità 2

Meksikietiškas valgis – juostelėmis supjaustyta jautiena, vištiena ar jūros gėrybės, patiekiamos su tortilija ir įvairiais priedais

falāfel, falāfil

arab.

falãfeliai 1

falafel’iai

 flan

 angl.

 flãnas 2

 pyragaičiai flan

focaccia

it.

fokãčija 1

Italų valgis – paplotis, kartais pagardintas įvairiais priedais

 fondant

 pranc.

fondãnas 2

 fondantas

 Frittata

 it.

itališkas omletas, fritatà 2

 Frittata, frittata

fugu, blowfish

jap.

fugù (nkt.)

 Fugu

gazpacho

isp.

gaspãčas 2, ispãniška trintìnė

Šalta sriuba iš trintų žalių daržovių, paprastai pomidorų

granita

it.

granità 2

Tradicinis itališkas (sicilietiškas) desertas – pusiau sušalusi ledų arba šerbeto konsistencijos masė, daroma iš saldinto vandens ir kvepiklių. Paprastai ruošiamas ledų aparatu

grissino (dgs. grissini)

it.

dúonos lazdẽlė

 

guacamole

LA isp.

(meksikíetiškas) avokãdų trintinỹs, gvakamòlė 2

Tradicinis actekų, dabar – meksikiečių patiekalas iš trintų avokadų, smulkintų svogūnų, pomidorų, aitriųjų raudonųjų pipirų ir žolelių. Kilmė: iš Lotynų Amerikos isp., iš nahuatlių k. āhuacamolli, iš ahuacatl – ‘avokadas’ + molli – ‘padažas’

gunkan

jap.

gunkãnas 2

gunkan, Gunkan, „Gunkan“

halloumi, hallumi

graik.

halùmis 2

halloumi sūris, haloumi, Challumi

 harissa

 arab.

harisà 2

Harissa, Harisa

harusame

jap.

 harusãmiai 2

harusame, Harusame

Jamon Iberico

isp.

ibèriškas kum̃pis

Ispaniškų kumpių rūšis, pavadinta pagal Iberijos kiaulių veislę

Jamon Serrano

isp.

serãnas 2

Ispaniškų kumpių rūšis (isp. ‘kalnietiškas kumpis’)

kaiseki

jap.

 kaisèkis 2

kaiseki, Kaiseki-riori

kleftiko, klephtiko

graik.

klèftikas 1

kleftiko

kofta

ind., turk.

koftà 2, ìndiški kukùliai

Viduriniųjų Rytų ir Indijos virtuvėje – aštrūs maltos mėsos, varškės sūrio (panyro) arba daržovių rutuliukai

kombucha

jap.

 kombučià 2

 kombucha, kombuča

korma

 turk.

kòrma 1

 Korma

kozinak, kazinak

 

kozinãkas 2

kazinakas

kulfi

hindi

kulfì (nkt.), ìndiški ledaĩ

kulfi“, Kulfi

lasagna vns. lasagne dgs.

it.

lazãnija 1, lãkštinių ãpkepas

lãkštiniai 1

 

lassi

ind.

lãsis 2, ìndiškas jogùrtinis gė́rimas

Saldus arba aštrus indų ir pakistaniečių gėrimas iš plakto jogurto arba pasukų ir vandens, patiekiamas su ledu

maki

jap.

 mãkis 2

maki, Maki

marinara

it.

jūreĩviškas 1 (padažas, pica, makaronai ir pan.)

Italų k. bdv. marinara – 1. jūrinis, 2. jūreiviškas; alla marinara – „kaip jūreivių“, „jūreiviškas“. Taip itališkai vadinamas padažas iš pomidorų, svogūnų, prieskoninių daržovių, patiekiamas su miltiniais valgiais. Lietuvoje marinara kartais vadinami ir makaronai arba pica, patiekiami su jūros gėrybėmis

marocchino

it.

marokìnas 2

Senas simbolinis pavadinimas

 

masala

Garam masala


Panch (pach) phoron, masala

 hindi

masalà 2

garám masalà

 

pánč masalà

 

prieskoniai Masala

Garam Masala, „garam masala“


„panč masala“

matcha

jap.

 mačià 2

mača, macha

merengue

isp.

žr. meringue

 

meringue

pranc.

kul.moreñgas 2, orinùkas 2

Plaktų baltymų pyragaitis arba sausainis

minestrone

it.

minestrõnė 2 , itãliška daržovíenė

 

miso

jap.

mìsas 2, sòjų pastà

miso, Miso pasta, Miso sriuba

mochi

jap.

mòčis 2

 mochi, moči

moussaka, musakka

graik., turk

musakà 2

moussaka, Moussaka, Musaka

muffin

angl.

keksiùkas 2

JAV – mažas purus kupolo formos pyragaitis, kepamas su kepimo milteliais. DB – plokščia apskrita puri paskrudinta mielinės tešlos bandelė, valgoma perpjauta pusiau, su sviestu. Lietuvoje paplito amerikietiškasis variantas

naan

hindi

nãnas 2

naan, indiška Naan duona, Naan duonelė, naanas

nacho (vns.), nachos (dgs.)

isp.

kukurū̃zų traškùčiai

Riestą nosį primenančios formos traškučiai (isp. nachas – ‘nosis’, nacho (bdv.) – ‘riestanosis’).

nigiri

jap.

nigìris 2

 nigiri, „nigiri“, Nigiri

nori

jap.

nòris (nòriai) 2,
(jū́rų) dum̃blių lãkštas (lãkštai)

nori, Nori

 Nduja

 it.

ndujà 2

 dešra Nduja

okonomyaki

jap.

okonomijãkis 2

okonomyaki, okonomiyaki, „okonomijaki“

pachlava (plg. baklava)

armėn.

pachlavà 2

Žr. baklava

paella

isp.

paèlija 1

Aštrus ispaniškas ryžių valgis

pakora

hindi

pakorà 2

Pakora

paneer, panir

ind.

panỹras 2, ìndiškas varškė̃s sū́ris

Varškės sūrio rūšis, tradicinė Indijos, Irano ir Afganistano virtuvėse

paratha

hindi

paratà 2

Paratha, paratha, duonelė „paratha“

parfait

pranc.

kul. parfė̃ nkt.

Šaltas desertas iš plaktos grietinėlės, kiaušinių, dažnai – ir vaisių; desertas iš ledų, morengų ir vaisių sluoksnių, patiekiamas aukštoje taurėje

pesto

it.

pèstas 2, pèsto pãdažas, bazìlikų pãdažas

 

Piadina, Piadine

 it.

pjadinà 2

 Itališka duona Piadine, piadine

pitta

gr. angl.

pità 2̀, graĩkiška dúona

 

praline

pranc.

1. riešutìnė mãsė, pralinė̃ nkt.; 2. pralinė̃ (saldainiai)

Tiršta saldi masė, gaunama verdant cukruje ir trinant riešutus; paprastai vartojama kaip šokoladinių saldainių įdaras; saldainiai su tokiu įdaru. Pavadinta recepto autoriaus Marshalo du Plessis-Praslino garbei

prosciutto

prosciutto di Parma

it.

kum̃pis 2

Pármos kum̃pis

It. prosciutto – ‘kumpis’. Daugelyje šalių taip dažnai vadinamas itališkas vienos rūšies – Parmos – kumpis

quesadilla

Meks. isp.

kesadìlija 1

Su sūriu sukepta tortilija

 raita

 hindi

 ráita 1

 Raita, „raita“   

ramen

jap.

ramènai 2

 ramen

risotto

it.

rizòtas 2, daugiãryžis 1

Itališkas ryžių patiekalas

 Rocamadour   

 pranc.

 rokamadū̃ras 2   

 rocamadour, sūris Rocamadour, rocamadour'as   

sambuca

it.

sambukà 2

Itališkas anyžinis likeris

samosā

hindi

samosà 2

Samosa, samosas

sashimi

jap.

sašìmis 2

Japoniškas žalios žuvies ir kitų jūrų produktų patiekalas su tam tikru padažu

 seitan

 jap.

 seitãnas 2

 

 Selles-sur-Cher   

 pranc.

selsiuršèras 2

 sūris Selles-sur-Cher   

 shabu-shabu, syabu-syabu

 jap.

 šiàbu šiàbu (nkt.)

 shabu-shabu, shabu shabu, šabu šabu

shawarma

arab.

šavárma 1

Libanietiškas arba žydiškas kebabas

shepherd’s pie

angl.

piemenų̃ pyrãgas

šepardo pyragas, Šepardo pyragas, „Šepardo“ pyragas

 shiitake

 jap.

 válgomasis dantẽnis, 
šitãkis 2

 šitakė, šitake, šiitake, shitaki, shiitaki, Shiitake

soba

jap.

(japòniški) grikìniai makarõnai

 

souvlaki

graik.

suvlãkis 2, graĩkiškas šašlýkas

Souvlaki, souvlaki, suvlakija

starter

angl.

ùžkandis 1

 

suluguni

gruz.

sulugùnis 2

Gruziniškas sūris, įtrauktas į ES saugomų pavadinimų sąrašą

 surimi

 jap.

 surìmis 2

 surimi, „surimis“

sushi

jap.

sùšis 2

Japonų nacionalinis patiekalas iš žalios žuvies arba kitų jūrų produktų, rečiau – daržovių, kiaušinių

tagine, tajine

arab.

tadžìnas 2

Taip vadinamas ir šiaurės Afrikos šalių į vakarus nuo Egipto valgis – mėsos ir daržovių troškinys, gaminamas dengtame keraminiame puode, ir pats puodas.

 tandir
tandir
Тандыр

 tur.
uzb.
rus.

 tandỹras 2        
   

 Tandyras

tapenade

provans.

tapenadà 2

Provansiečių valgis – pikantiškas užtepas iš juodųjų alyvuogių, kaparių ir ančiuvių

tartare

pranc.

totõriškas 1 (padažas, žuvis, kepsnys ir pan.)

Pranc. tartar, tatare – ‘totorius’

tarte

pranc.

tárta 1

Atviras prancūziškas pyragas – tešlos krepšelis, pridėtas saldaus (vaisių, uogų) arba nesaldaus (mėsos, sūrio, žuvies) įdaro.

tempeh

indonez.

tempė̃ 4

tempeh

 tempura, tenpura

 jap.

 tem̃pura 1

 Tempura, tempūra

tartelette

pranc.

konditèrinis krepšẽlis; tartalètė 2

 

 temaki

 jap.

 temãkis 2

 temaki

teriyaki 
teriyaki sauce

jap.

(lašìšos, jáutienos, vištíenos ir pan.) terijãkis 2
terijãkio pãdažas

Reikšmės: 1. japoniškas kepsnių gaminimo būdas ir patys patiekalai – sojų padaže marinuota žuvis arba mėsa, kepta ant iešmo arba grotelių; 2. padažas, kuriame marinuojami minėti patiekalai

tiramisu

it.

tiramìsas 2, tiramisù nkt.

Itališkas desertas (it. tirami su – ‘pakylėk mane’)

tortilla

isp.

tortìlija 1

Plonas kukurūzų paplotėlis su įdaru

tzatziki

graik.

dzadzìkis 2

tzatziki, „tzatziki“, cacikis, dzadzikas, džadžikas

udon

jap.

udònai 2

 udon

uramaki

jap.

uramãkis 2

uramaki 

vindaloo

hindi

Vindalù (nkt.)

Vindaloo, vindaloo

wasabi

jap.

kul. pipìrkrieniai 1, vasãbiai 2

Tradicinis japonų virtuvės prieskonis, kartais dar vadinamas japoniniais krienais

wok

kin.

kìniška keptùvė

Apskrita gili keptuvė išgaubtu mažo skersmens dugnu – tradicinis pietų Kinijos virtuvės rykas.

 Sutrumpinimai:

angl. – anglų kalba

arab. – arabų k.

armėn. – armėnų k.

berb. – berberų k.

graik. – graikų k.

gruz. – gruzinų k.

ind. – indų k.

isp. – ispanų k.

it. – italų k.

indonez. – indoneziečių k.

jap. – japonų k.

kin. – kinų k.

Lotynų Amerikos ispanų k.

Meks. isp. – Meksikos ispanų k.

nkt. – nekaitoma

port. – portugalų k.

pranc. – prancūzų k.

provans. – provansalų k.

rus. – rusų k.

serb. – serbų k.

turk. – turkų k.

uzb. – uzbekų k.

Jūsų vardas
Jūsų el. pašto adresas
Klaidos arba netikslumo aprašymas
Loading
Lt En
Gyventojams