Pradžia
Lt En

Atgims viena gražiausių kadaise Klaipėdos vietų – erdvė prie kino teatro „Vaidila“

Atgims viena gražiausių kadaise Klaipėdos vietų – erdvė prie kino teatro „Vaidila“

Dar šį mėnesį prasidės viešosios erdvės prie buvusio „Vaidilos“ kino teatro rekonstravimo darbai. Įgyvendinus projektą, teritorija šalia Taikos prospekto ir Paryžiaus komunos gatvių, rytinėje pusėje besiribojanti su Ąžuolų giraite, vakarinėje – su Taikos prospektu, bus pritaikyta gyventojams bei smulkiajam ir vidutiniam verslui.

Bus rekonstruoti pėsčiųjų takai ir šaligatviai, fontanas su medinėmis skulptūromis, įrengti dviračių takai, lauko scena, vaikų žaidimų aikštelė, mažosios architektūros elementai (suoliukai, šiukšliadėžės ir kt.), vaizdo stebėjimo sistema. Taip pat numatoma įrengti ir sutvarkyti želdinius, nutiesti inžinerinius tinklus. Teritorijos tvarkymo darbai bus atliekami pagal projektavimo konkursą laimėjusios bendrovės MB „Pupa – strateginė urbanistika“ pasiūlymus. Projektavimo tikslas – sukurti saugią ir patrauklią infrastruktūrą aktyviam gyventojų laisvalaikio praleidimui bei komercinei veiklai. Nauji traukos objektai, interaktyvūs baldai ir fontanai aikštėje ir vaikų žaidimo aikštelė suprojektuoti dviejų tipų erdvėse – reprezentatyvioje aikštėje prie gatvės ir žaliojoje zonoje prie namų.

Dabartinė viešosios erdvės ir šaligatvių bei takelių danga yra susidėvėjusi (tvarkomos dalies plotas – 13 tūkst.kv.m.), didelė dalis pėstiesiems skirtų erdvių užstatyta automobiliais, esamas fontanas nebeeksploatuojamas, želdiniai – chaotiški, menkai prižiūrimi. Greta daugiabučių namų – prastos kokybės veja ir pavieniai medžiai, menkaverčiai krūmai, betoninės klombos yra techniškai ir morališkai pasenusios. Teritorijoje nėra suoliukų, šiukšlių dėžių, dviračių stovų, vaikų žaidimo aikštelių, poilsiui skirtų erdvių.

Aikštės zonoje, esančioje arčiau pagrindinių gatvių, numatyta sukurti aikštę su interaktyviais traukos objektais (fontanas, grindinio fontanas, scena, suolai, alėja). Nuo Taikos prospekto triukšmo aikštė bus atskirta medžiais ir interaktyvia scena. Bus sutvarkytas esamas fontanas – baseinas, taip pat bus restauruotos jame esančios medinės skulptūros.

Žaliojoje poilsio zonoje numatyta sukurti poilsio erdvę su suolais, želdynais, vaikų žaidimo aikštele bei nauja skulptūra. Tai – pereinamoji erdvė į Ąžuolų giraitę. Per šią erdvę bus nutiestas dviračių takas. Bus paklotos lygaus paviršiaus dangos, pritaikytos judėti žmonėms su negalia.

Siekiant sukurti kokybiškai naują erdvę, būtina pašalinti dalį medžių. Pagal jau nusistovėjusią praktiką medžių būklę rangovo iniciatyva pirmiausia įvertino miškininkas – dendrologas. Klaipėdos miesto želdynų ir želdinių apsaugos bei priežiūros komisija dukart apžiūrėjo ir įvertino kiekvieno pašalinti numatyto medžio būklę. Komisija siekė, kad būtų išsaugoti teritorijos puošmena – šermukšniai. Pakartotinio medžių įvertinimo metu su projektuotoju pasiektas kompromisas. Klaipėdos miesto želdynų ir želdinių apsaugos bei priežiūros komisija priėmė galutinį sprendimą dėl kertamų medžių, nulėmusį savivaldybės sprendimą išduoti leidimą nukirsti 14 medžių (6 šermukšnius, 2 klevus, 2 egles ir 4 pušis). Dauguma jų, išskyrus jau paminėtus šermukšnius, - seni, neišvaizdūs apleisti – seni, blogos būklės medžiai, kiti trukdo inžinerinių tinklų tiesimui ar neleidžia realizuoti projekto sprendinių. Pavyzdžiui, 4 pušys prie buvusio „Vaidilos“ kino teatro pastato bus nukirstos, nes esamoje vietoje yra numatytas gaisrinis privažiavimas. Pagal priešgaisrinius reikalavimus gaisrinės automobiliui reikalinga apsisukimo erdvė prie pat pastato 12x12 m. Tačiau netoliese numatyta vieta viso mikrorajono eglei, kuri čia bus pastatyta švenčių metu. Vieną šermukšnį teks aukoti, nes jos patenka į dviratininkų tako ribas. Be kita ko, šioje vietoje numatytas ir neįgaliųjų judėjimas. Keturi medžiai patenka į šiluminės trasos apsaugos zoną arba ant pačios trasos. Tačiau vietoj iškertamų medžių bus pasodinti 85 vnt. naujų medžių ir 223 vnt. krūmų.

 

Jūsų vardas
Jūsų el. pašto adresas
Klaidos arba netikslumo aprašymas
Loading
Gyventojams
Skip to content