Pradžia
Lt En

„Cities for YOUth“ tarptautinis projektas

„Cities for YOUth“ tarptautinis projektas

2021 m. Liepos 26–28 d. Starachovice mieste, Lenkijoje, įvyko pirmasis tarptautinis projekto susitikimas, skirtas pasidalinti gerosiomis patirtimis ir išanalizuoti skirtingų šalių  jaunimo politikos situaciją. Renginys vyko vykdant projektą „Cities for YOUth“, įgyvendinamą pagal „Erasmus+“ programą.

Po daugiau nei metus trukusių internetinių susitikimų projekto partneriai susitiko gyvame renginyje. Starachovice mieste susirinko 20 atstovų iš Klaipėdos (Lietuva), Starachowivce (Lenkija) ir Santaremo (Portugalija) savivaldybių bei nevyriausybinių organizacijų: ACD LaHoya (Ispanija) ir Europos mokslinių tyrimų ir mokymo instituto (Graikija).

1 diena - Starachowice

Pirmosios dienos pradžia buvo skirta veiklų, kurias įgyvendina partneriai, aptarimui. Starachovicė miestas pasidalino patirtimi apie tarptautinių projektų įgyvendinimą pagal programas „Erasmus+“ ir „Europa piliečiams“, tai vienintelė Lenkijos vietos valdžia, kuri surengė jaunimo mainus į Šiaurės Makedoniją. Be to, Starachovicė jaunimas sukūrė pirmąją vaivadijos savivaldybės jaunimo strategiją ir jaunimo veiklos žemėlapį. Be kita ko, jaunimo dalyvavimo dėka istoriniame rūmų pastate planuojama įkurti kūrybos centrą, kuris bus finansuojamas iš Norvegijos lėšų. Klaipėdos miestas pasidalino patirtimi įgyvendinant Europos jaunimo sostinės titulo programą, kurios metu vyko festivaliai, seminarai, konsultacijos ir koncertai jaunimui. Taip pat turi papasakojo apie jaunimui skirtas programas, pagal kurias skatinamas jaunimo iniciatyvumas, kūrybiškumas bei jaunimo pritraukimas į miestą. Santaremo miestas informavo, kad šiuo metu rengia savo jaunimo strategiją, o vietos valdžioje yra specialus specialistas, sprendžiantis jaunimo klausimus. Kiekvienas miestas - Starachovice, Klaipėda, Santaremas - turi Jaunimo miesto tarybas, o susitikimas Lenkijoje buvo puiki proga keistis patirtimi ir palyginti, kaip šios patariamosios institucijos veikia kiekvienoje šalyje.

Partneriai iš nevyriausybinių organizacijų pristatė savo veiklą, patirtį ir  požiūrius - pavyzdžiui, ispanai daugiausia dėmesio skiria sportui ir kultūrai bei vadovauja savo jaunimo centrui, o graikams pagrindinė veiksmų platforma yra pilietinė veikla ir  skatinimas  domėtis Europos vertybėmis. ACD La Hoya ir IRTEA taip pat palaiko labai gerus santykius su atitinkamų miestų vietos valdžia. Graikai savo veiklą vykdo tiek Atėnuose, tiek mažesniuose miestuose, tokiuose kaip Salamina, o ispanai - mažame Elche mieste. Pagrindinė šių mažesnių miestų problema yra jaunimo nutekėjimas į kitus miestus.  Pagrindiniai iššūkiai yra sustabdyti šią tendenciją ir sukurti sąlygas, skatinančias jaunimo grįžimą, pvz. po studijų. Svarbiausia yra žmonės ir jų idėjos, skatinančios jaunimo veiklą. Todėl šis susitikimas mums buvo vertingas, nes susipažinome su kitose šalyse naudojamais sprendimo būdais, o Starachovicės miesto meras Marekas Materekas pareiškė, kad bandys įgyvendinti kelias idėjas, kurias išgirdo iš kitų miestų partnerių.

Pirmąją dieną projekto koordinatoriai taip pat susitiko aptarti projektų valdymo ir finansinių reikalų – buvo susitarta dėl naujo veiklos grafiko -  laukia panašūs susitikimai Graikijoje ir Portugalijoje, o jaunimo laukia mokymai Ispanijoje ir Lietuvoje. Tuo metu jaunimas dalyvavo seminare, skirtame idėjų generavimui bendriems projektams.

2 diena - Kielce

Antrąją dieną susitikimas vyko Kielce mieste, kuris prasidėjo projekto vadovų aptarimu apie rezultatų skatinimą, stebėseną ir sklaidą. Du iš jų bus sukurti kaip projekto leidinių dalis - apie jaunimo politiką ir neformalųjį švietimą pagal mišraus judumo formulę (susitikimai internetu ir gyvai).

Po to dalyviai susitiko regioniniuose kultūros namuose su: Świętokrzyskie provincijos maršalu, Andrzejumi Bętkowskiu, Seimo pirmininku Andrzejumi Prusu, Seimo kanceliarijos direktoriumi Marta Solińska-Pela., Świętokrzyskie provincijos jaunimo tarybos patarėjais. Renginys buvo puiki proga aptarti jaunimo politiką ir skatinti jaunimo socialinę veiklą bei neformalųjį švietimą, įgyti naujos patirties, keistis nuomonėmis ir užmegzti naujus ir naudingus kontaktus. Užsienio svečiai, sužinojo, kaip atrodo jaunimo politika Lenkijoje, susipažino su svarbiais pakeitimais įstatyme dėl komunų savivaldos, įvedant teisinę paramą bendruomenių ir jaunimo taryboms. Susitikimo dalyviams papildoma atrakcija buvo galimybė virtualios kelionės 5D kapsulėje metu susipažinti su didžiausiomis Świętokrzyskie vaivadijos pramogomis ir apylinkėmis.

3 diena - Starachowice

Paskutinę dieną susitikome aptarti iki šiol vykusias veiklas, pradėjome planuoti būsimus mokymus Ispanijoje bei Klaipėdoje taip prisidėdami prie Europos jaunimo sostinės  2021 veiklų. Pagrindinis mūsų projekto tikslas yra dalintis gerąja patirtimi, bei pritaikyti šias patirtis savo šalyse. Taip pat siekiame, kad jaunimo atstovai lavintų komandinio darbo įgūdžius, o savivaldybių atstovai stiprintų tarptautinius ryšius ir gerintų sąlygas jaunimui, bei taptų draugiškomis savivaldybėmis jaunimui. Projektas tik prasideda todėl įgyvendindami veiklas bei mokydamiesi vieni iš kitų tikimės pasiekti gerų rezultatų.

   

Komentarai


Komentaro matomumui reikalingas administratoriaus patvirtinimas

{{msg}}

{{comment.name}} {{comment.time | u2date : 'yyyy.MM.dd'}}
{{comment.comment}}
Jūsų vardas
Jūsų el. pašto adresas
Klaidos arba netikslumo aprašymas
Loading
Gyventojams
Skip to content