Pradžia
Lt En

Klaipėdoje išaugo testavimo apimtys

Klaipėdoje išaugo testavimo apimtys

Vyriausybei išplėtus testuojamų asmenų grupių sąrašą, Klaipėdoje stebimas testavimo apimčių augimas. Jei mėnesio pradžioje Klaipėdos mobiliuosiuose punktuose buvo atliekama iki 400 testų per dieną, pastarąsias 10 dienų šis skaičius jau išaugo iki 640 tyrimų. Siekiant užtikrinti testavimą, darbą organizuojanti Klaipėdos miesto poliklinika skiria papildomas darbuotojų pamainas, prie komandos vėl prisijungė Klaipėdos visuomenės sveikatos biuro darbuotojai.

Meras Vytautas Grubliauskas atkreipia dėmesį ir į kaimyninių savivaldybių testavimo apimtis, kurios nėra didelės, bei ragina visas savivaldybes pasirūpinti savo gyventojų testavimu. Pastebima tendencija, kad kitose savivaldybėse negavę vietos testavimui, gyventojai vyksta į Klaipėdą. Vietų jau ima trūkti ir čia, sulaukiama klaipėdiečių nusiskundimų, kuriems nebepavyksta užsiregistruoti.

„Matome formuojantis tam tikras tendencijas ir numanomą naratyvą, kad Klaipėda didelė ir ji viską pakels, paneš ir išspręs, tačiau tai tikrai ydingas požiūris ir pavojinga tendencija. Kol vis dar testavimai atliekami nemokamai ir testuojamųjų skaičius ne mažėja, bet lieka toks pat ar net auga, tol visiems būtina prisiimti bendrą atsakomybę ir dirbti ne pusiau ar visiškai atostoginiu, bet įtemptos situacijos režimu. Privalu suvokti – arba visi susitelkiame ir dirbame adekvačiai situacijos rimtumui, arba visų savivaldybių gyventojai, kuriems testuotis tapo privalu, patirs tam tikrų nepatogumų, tikriausiai kaltindami visus kitus, bet tik ne save – o kodėl gi testuotis tapo privalu? Tad tikimės, kad ir Nacionalinis visuomenės sveikatos centras aktyviai įsijungs į šį procesą, kad visos viso regiono savivaldybės taptų aktyviomis tos situacijos suvaldymo dalyvėmis, o ne pusiau ar visiškai atostogaujančiomis stebėtojomis, kaip tą daro kiti“, – sako meras Vytautas Grubliauskas.

Sveikatos apsaugos ministerija informuoja gyventojus, kurie yra įtraukti į nuo šio pirmadienio įsigaliojusį darbų ir veiklos sričių sąrašą, kurių atstovai turės būtinai profilaktiškai periodiškai tikrintis dėl užkrečiamosios ligos, kad savo pirmąjį testą darbdaviui reikia pateikti per 7–10 dienų nuo šiandienos, o vėliau kartoti jį reguliariai. Žinoma, ši prievolė galioja tik tuo atveju, jei gyventojai yra nepersirgę ir nepasiskiepiję nuo COVID-19 ligos.

Dėl šių tyrimų nereikia kreiptis į šeimos gydytoją. Privalomam periodiniam tyrimui gyventojai registruojami per internetinę 1808.lt platformą. Jeigu nėra galimybės prisijungti internetu, galima skambinti Karštosios linijos telefonu 1808. Vis dėlto, prašoma prioritetą teikti registracijai internetu, nes telefono operatoriai mato tuos pačius laisvus laikus testavimuisi, kokius ir gyventojai.

SAM primena, kad nuo šiol periodiškai testuojasi darbuotojai, dirbantys krovinių tarptautinio vežimo, viešojo transporto ir keleivių vežimo įmonėse, taip pat asmenys, užsiimantys laisvalaikio ir pramogų, kultūros, meno paslaugų teikimo veikla (renginių organizavimas ir lankytojų aptarnavimas). Reikalavimai palies ir viešojo maitinimo paslaugų ir mažmeninės prekybos sektorius. Taip pat sveikatą periodiškai tikrintis privalės viešojo administravimo subjektų darbuotojai, profesinės karo tarnybos kariai bei darbuotojai, kurių veikla susijusi su masinio užsieniečių antplūdžio, dėl kurio paskelbta valstybės lygio ekstremalioji situacija, valdymu (nuolatinis tiesioginis kontaktas su šiais užsieniečiais).

Privalomus periodinius sveikatos patikrinimus reikia atlikti ne dažniau kaip kas 7 dienas ir ne rečiau kaip kas 10 dienų nuo paskutinio sveikatos patikrinimo, atsižvelgiant į užkrečiamosios ligos, dėl kurios yra paskelbta valstybės lygio ekstremalioji situacija ir karantinas, epidemiologinius ypatumus.

Jeigu atsisakoma nustatytu laiku pasitikrinti arba nepasitikrinama be labai svarbių priežasčių (pavyzdžiui, liga, dalyvavimas giminaičių laidotuvėse, komandiruotė), atsižvelgiant į darbo pobūdį darbuotojui gali būti skiriama dirbti nuotoliniu būdu arba jis gali būti perkeltas toje pačioje darbovietėje į kitą darbą, kurį leidžiama dirbti pagal sveikatos būklę. Jeigu tokių galimybių nėra, darbdavys turi teisę nušalinti darbuotoją nuo darbo, nemokėdamas darbo užmokesčio, iki tos dienos, kol jis pasitikrins, ar neserga užkrečiamąja liga. Į ankstesnį darbą darbuotojas bus grąžintas nuo tos dienos, kurią pateiks darbdaviui sveikatos patikrinimo išvadas, kad gali tęsti darbą.

Gali susiklostyti situacija, kad terminas tikrintis sueis darbuotojui būnant užsienyje. Tokiais atvejais privalomą testavimą reikės atlikti grįžus į Lietuvą, ne vėliau kaip per 48 valandas nuo atvykimo.

Taip pat gali būti, kad darbą gyventojas dirba ar veiklą vykdo nereguliariai, pavyzdžiui, renginys organizuojamas kartą per mėnesį. Tokiu atveju sveikatos patikrinimas turi būti atliekamas ne vėliau kaip likus 48 valandoms iki darbo ar veiklos pradžios, bet ne dažniau kaip kas 7 dienas ir ne rečiau kaip kas 10 dienų nuo paskutinio sveikatos patikrinimo.

SAM pažymi, kad privalomas periodinis testavimas yra vienas iš būdų užkirsti kelią židinių susidarymui, tačiau neapsaugo nuo koronaviruso grėsmių. Efektyviausias rezultatas yra tuomet, kai pasitelkiamos kompleksinės priemonės, todėl kviečia visuomenę aktyviai vakcinuotis. Tam, kad galėtume jaustis saugūs susiformavus kolektyviniam imunitetui, turėtų būti paskiepyta 70 proc. visuomenės. Šiuo metu šalies gyventojų imunizacija viršija 50 proc.

Tokie sveikatos patikrinimai bus atliekami iki paskelbtos valstybės lygio ekstremaliosios situacijos ar karantino dėl užkrečiamosios ligos pabaigos, atsižvelgiant į tai, kuris iš jų baigiasi vėliau.

Naująją tvarką reglamentuojantį teisės aktą rasite ČIA.

 

Komentarai


Komentaro matomumui reikalingas administratoriaus patvirtinimas

{{msg}}

{{comment.name}} {{comment.time | u2date : 'yyyy.MM.dd'}}
{{comment.comment}}
Jūsų vardas
Jūsų el. pašto adresas
Klaidos arba netikslumo aprašymas
Loading
Gyventojams
Skip to content