Pradžia
Lt En

Miesto ir rajono valdžios susitarimas papildys uostamiesčio biudžetą

Miesto ir rajono valdžios susitarimas papildys uostamiesčio biudžetą

Klaipėdos miestas ir rajonas susitarė dėl dar didesnių kompensacijų už vaikų ugdymą miesto švietimo įstaigose. Pasirašius papildomą susitarimą tarp Klaipėdos miesto ir Klaipėdos rajono savivaldybių, per metus už uostamiesčio mokyklas lankančius rajono savivaldybės teritorijoje gyvenančius mokinius į miesto biudžetą bus pervesta apie 20 procentų daugiau lėšų – apie 190 tūkstančių eurų.

2022-2023 mokslo metais Klaipėdos miesto bendrojo ugdymo mokyklose mokėsi 276 mokiniai. Praėjusiais metais pagal prieš kelerius metus pasiektą savivaldybių susitarimą į miesto biudžetą už rajono vaikų ugdymą miesto švietimo įstaigose buvo sumokėta šiek tiek daugiau nei 157 tūkstančiai eurų.

„Tai yra oficialūs skaičiai, tačiau niekam ne paslaptis, kad mieste iš rajono atvykstančių vaikų skaičius kur kas didesnis. Džiaugiuosi, kad su rajono valdžia vyksta konstruktyvus bendradarbiavimas. Puikiai visi suprantame, kad išvengtume nemenko galvos skausmo, jei nebūtų įtampos dėl ugdymo vietų atskirose miesto įstaigose trūkumo, kurias neretu atveju užima iš rajono atvykstantys vaikai. Finansinis rajono valdžios prisidėjimas pagerins visų moksleivių mokymosi aplinkos kokybę“, – sako Klaipėdos miesto meras Arvydas Vaitkus.

Taip pat buvo patikslinti atsiskaitymų tarp Klaipėdos miesto ir rajono savivaldybių terminai, nustatant, kad ūkio išlaidos būtų kompensuojamos ne už 10 mėnesių kaip buvo iki šiol, bet už kalendorinius metus.

Kitu sprendimu Klaipėdos miesto politikai pritarė siūlymui pakeisti atsiskaitymo tvarką, pagal kurią kompensuojamos ūkio išlaidos už miesto savivaldybės švietimo įstaigose pagal ikimokyklinio ir priešmokyklinio ugdymo programas ugdomus rajono savivaldybės teritorijoje gyvenančius vaikus. Anksčiau buvo kompensuojamos ūkio išlaidos už vaiko lankytą dieną ir atsiskaitymai vykdyti kiekvieną mėnesį, nuo šiol bus kompensuojamos ūkio išlaidos už visą mėnesį, nepriklausomai nuo vaiko lankytų dienų skaičiaus, o atsiskaitymai bus vykdomi 2 kartus per metus.

„Džiugina, kad su Klaipėdos rajono savivaldybe pavyko pasiekti susitarimą, kuris sumažins administracinio darbo naštą, tuo pačiu jo dėka į miesto biudžetą pateks daugiau lėšų. Tai reiškia, kad galėsime padidinti finansavimą ugdymo aplinkos Klaipėdos darželiuose ir mokyklose, kuriose ugdoma jaunoji miesto ir rajono gyventojų karta, gerinimui. Vadinasi, geresnės sąlygos darželiuose ir mokyklose bus visiems, kurie lanko šias ugdymo įstaigas, neišskiriant, kur konkrečiai jie gyvena – mieste ar rajone“, – sako Klaipėdos meras A. Vaitkus.

Vidutiniškai per mėnesį Klaipėdos miesto darželius lanko 69 vaikai, už kuriuos Klaipėdos rajono savivaldybė kompensuoja ūkio išlaidas. 2022 m. į miesto savivaldybės biudžetą rajono savivaldybė pervedė 92,3 tūkst. eurų, 2023 m. ­­– 118,7 tūkst. eurų. Skaičiuojama, kad, pasirašius papildomą susitarimą tarp Klaipėdos miesto ir Klaipėdos rajono savivaldybių, per metus ši suma sudarys apie 233 tūkst. eurų, tai yra 96 proc. daugiau negu iki šiol.

Su Klaipėdos rajono savivaldybe nesutarimų dėl padidėsiančių kompensacijų už ūkio išlaidas nekilo – šie ketinimai buvo suderinti iš anksto.

Komentarai


Komentaro matomumui reikalingas administratoriaus patvirtinimas

{{msg}}

{{comment.name}} {{comment.time | u2date : 'yyyy.MM.dd'}}
{{comment.comment}}
Jūsų vardas
Jūsų el. pašto adresas
Klaidos arba netikslumo aprašymas
Loading
Gyventojams
Skip to content