Pradžia
Lt En

Nutrauktas bendradarbiavimas su Rusijos ir Baltarusijos miestais

1
Nutrauktas bendradarbiavimas su Rusijos ir Baltarusijos miestais

Klaipėda nutraukia bendradarbiavimą su miestais partneriais Rusijoje ir Baltarusijoje. Kovo 1 d. posėdyje savivaldybės taryba, atsižvelgdama į Rusijos Federacijos karinius veiksmus Ukrainoje, pritarė sutarčių su Čerepovecu ir Kaliningradu (Rusijos Federacija) bei Mogiliovu (Baltarusija) nutraukimui.

„Vertinant situaciją, kad vasario 24-ąją pasaulis pasikeitė neatpažįstamai, tenka priiminėti sprendimus, apie kuriuos anksčiau net ir pagalvoti nebuvo galima, kuriuos per beveik 32 nepriklausomybės metus Savivaldybės taryba priima pirmą kartą. Jeigu iki šiol taryboje tekdavo tvirtinti bendradarbiavimo sutartis su įvairiais pasaulio miestais, tai pirmą kartą situacija tokia, kad sutartis tenka nutraukti. Tai tikrai nėra labai lengvas sprendimas, vertinant tai, kad tiek Rusijos, tiek Baltarusijos žmonės nėra tas pats kaip Kremliaus arba Minsko režimai, tačiau tos savivaldybės yra valstybinių institucijų bastionai, forpostai, kurie yra tos pačios valstybinės sistemos dalis. Suprantant šias aplinkybes, sutarčių nutraukimas yra mūsų tvirtas moralinis apsisprendimas, tvirta moralinė parama Ukrainai“, – sako Klaipėdos meras Vytautas Grubliauskas.

Klaipėdos meras akcentuoja, kad bendradarbiavimo sutarčių nutraukimas su Rusijos ir Baltarusijos miestais neturėtų būti suprastas kaip priešiškumas rusakalbių bendruomenei Klaipėdoje. 

„Tai nėra demaršas prieš rusakalbę bendruomenę Klaipėdoje, tiek rusų ar baltarusių tautybės žmones Lietuvoje. Tai turėtų būti suprantama kaip ženklas, skirtas Rusijos ir Baltarusijos režimams. Tai ženklas, kad mes, kaip ir visas demokratinis pasaulis, esame kategoriškai prieš invaziją, prieš agresiją, prieš karą, prieš aukas ir žūtis. Nors šis mūsų sprendimas karo turbūt nesustabdys, bet bus dar vienas balsas gausiame demokratinių valstybių ir savivaldybių chore, kuris vieningai smerkia šį karą. Be abejo, bendradarbiavimo sutarčių nutraukimas nereiškia, kad nutraukiama viskas amžiams ir negrįžtamai. Tai daroma tikintis ir linkint, kad Ukraina atsilaikytų, o Rusijoje ir Baltarusijoje įsivyrautų demokratinės vertybės –  tada mes turėsime galimybę sugrįžti“, – sako meras.

Anot V. Grubliausko, sprendimas nutraukti bendradarbiavimo sutartis yra unikalus ir istorinis, tačiau labai norėtųsi, kad daugiau tokių sprendimų priimti nereikėtų.

Bendradarbiavimo sutartis su Čerepovecu buvo pasirašyta 1992 m., su Kaliningrado miestu 1993 m., su Mogiliovu 1997 m.

Komentarai


Komentaro matomumui reikalingas administratoriaus patvirtinimas

{{msg}}

{{comment.name}} {{comment.time | u2date : 'yyyy.MM.dd'}}
{{comment.comment}}
Jūsų vardas
Jūsų el. pašto adresas
Klaidos arba netikslumo aprašymas
Loading
Gyventojams
Skip to content