Pradžia
Lt En

Steigiamas Paliatyvios pagalbos dienos centras vaikams

Steigiamas Paliatyvios pagalbos dienos centras vaikams

Klaipėdos savivaldybė rengiasi steigti dar vieną Paliatyvios pagalbos dienos centrą vaikams. Tokį centrą numatoma įkurti Karoso gatvėje, šalia Klaipėdos vaikų ligoninės, pritaikant buvusį vaikų konsultacinės poliklinikos pastatą.

Centro įkūrimas šalia ligoninės atvers galimybes komandoje dirbti reikiamų specializacijų medikams iš stacionaro, suteikti skubią medicinos pagalbą esant kritiniams atvejams. Paliatyvios pagalbos paslaugos teikiamos ir Klaipėdos sutrikusio vystymosi kūdikių namuose.

„Nors paliatyvi pagalba vaikams ateityje bus teikiama centre šalia ligoninės, tai nereiškia, kad Kūdikių namai miestui tampa nebereikalingi. Čia paliatyvi pagalba taip pat lieka, teikiamos ir kitos ypač aktualios paslaugos – reabilitacija raidos sutrikimų turintiems vaikams, socialinė globa ir daugelis kitų svarbių paslaugų. Galimybės perkelti arba naikinti šias paslaugas savivaldybėje nesvarstomos, atvirkščiai – planuojama tik šių paslaugų plėtra. Kalbant apie paliatyvią pagalbą, tokių paslaugų poreikis yra didžiulis ne tik mieste, bet ir visame regione, todėl, siekdama pagerinti situaciją, Klaipėdos miesto savivaldybė imasi steigti naują paliatyvios pagalbos centrą šalia ligoninės“, – sako Klaipėdos meras Arvydas Vaitkus.

Galimybė steigti naują paliatyvios pagalbos centrą vaikams atsirado Sveikatos apsaugos ministerijai numačius finansavimą iš ES fondų. Savivaldybės taryba balandžio 25 d. posėdyje pritarė tokio projekto įgyvendinimui, teikiant projekto įgyvendinimo planą Europos Sąjungos fondų finansinei paramai gauti.

Pagal Sveikatos apsaugos ministerijos nustatytas sąlygas, paliatyvios pagalbos centras Klaipėdos apskrityje gali būti steigiamas vienas ir būtent Klaipėdos mieste, tam skiriant 652 tūkst. eurų ES lėšų. Projekto partneriu gali būti sveikatos priežiūros įstaiga, turinti licenciją teikti stacionarinės paliatyviosios pagalbos asmens sveikatos priežiūros paslaugas. Tokią licenciją turi Klaipėdos vaikų ligoninė, kuri ir pasirinkta projekto partneriu. Buvusioje vaikų poliklinikoje bus įrengtas ne tik paliatyvios pagalbos dienos centras, savivaldybė papildomai biudžeto lėšomis įrengs vaikų reabilitacijai pritaikytas patalpas su baseinu ir vandens procedūromis.

Šiuo metu Klaipėdos sutrikusio vystymosi kūdikių namuose yra teikiamos pirminės ambulatorinės palaikomojo gydymo ir slaugos, taip pat ambulatorinės paliatyviosios pagalbos paslaugos, kurios teikiamos paciento namuose ir nereikalauja sudėtingų procedūrų.

„Planus steigti Paliatyvios pagalbos dienos centrą šalia ligoninės aptarėme ir su Kūdikių namų paslaugomis besinaudojančių vaikų mamomis. Užtikrinau, kad paslaugų prieinamumas tik augs, paliatyvi pagalba Kūdikių namuose taip pat bus teikiama, o skleidžiama informacija apie Kūdikių namų pastatų pardavimą neatitinka tikrovės: savivaldybė tokių planų neturėjo ir neturi. Melą skleidžiantys asmenys turėtų susimąstyti, kokį skausmą sukėlė sunkiai sergančių vaikų tėvams“, – sako Klaipėdos meras.  

Šių metų sausį šalyje buvo patvirtinti nauji dienos stacionaro paliatyviosios pagalbos paslaugų vaikams teikimo reikalavimai, kuriuose numatyta, kad paslaugos sunkios būklės vaikams turi būti teikiamos atitinkamai pritaikytose ir atitinkamų plotų patalpose, kai reikalingas progresuojančios ir pavojingos gyvybei ligos simptomų valdymas, taikant dirbtinę plaučių ventiliaciją, deguonies terapiją, kitas gyvybę palaikančias procedūras. Šiems pacientams bet kuriuo metu gali pablogėti sveikatos būklė, kai reikalinga specializuota pagalba ir skubus stacionarinis gydymas.

Komentarai


Komentaro matomumui reikalingas administratoriaus patvirtinimas

{{msg}}

{{comment.name}} {{comment.time | u2date : 'yyyy.MM.dd'}}
{{comment.comment}}
Jūsų vardas
Jūsų el. pašto adresas
Klaidos arba netikslumo aprašymas
Loading
Gyventojams
Skip to content