Pradžia
Lt En

Sutvarkytas Skulptūrų parkas bus atvertas iki liepos

Sutvarkytas Skulptūrų parkas bus atvertas iki liepos

Klaipėdos miesto meras Arvydas Vaitkus šiandien lankėsi Skulptūrų parke, kur eina į pabaigą šio išskirtinio uostamiestyje objekto tvarkymo darbai. Norėta įsitikinti, kad darbai bus pabaigti laiku. Atverti parką visuomenei planuojama jau po nepilno mėnesio, liepos 1 d.

Su rangovais ir atsakingais Savivaldybės specialistais parką apvaikščiojęs meras A. Vaitkus neslėpė pasitenkinimo atliktų darbų kokybe. „Trūkumų šiandien nematau. Priešingai, džiaugiuosi“, - sakė A. Vaitkus, prisipažinęs, jog nuolat stebėjo, kaip vyksta parko tvarkymo darbai. Visi sutiko , kad jau dabar parkas atrodytų nepriekaištingai, jei gamta nebūtų pašykštėjusi lietaus, kuris ne tik prilaistytų išsausėjusius gėlynus ir vejas, bet ir nuplautų žiedadulkes, pūkus, bei likusias statybines dulkes.

Rangovai – UAB „Plungės lagūna“ – pirmiausia atliko tuos darbus, dėl kurių nekilo jokių klausimų. Pirmiausiai buvo sutvarkyta parko dalis, kurioje yra paminklas 1923 m. sukilėliams  –Buvo sutvarkyti pėsčiųjų takai, pakeista atgyvenusi infrastruktūra, atnaujintas gynybinis šansas, įrengtas apšvietimas, laistymo sistema, vaikų žaidimo aikštelė, atlikti apželdinimo darbai, atnaujinta mažoji architektūra (suoliukai, šiukšliadėžės, dviračių stovai, lentelės su skulptūrų pavadinimais), pastatytas stacionarus tualetas. Buvo išspręstas ir bene daugiausia diskusijų daug metų kėlęs klausimas dėl medžių pašalinimo – iš viso pašalinta beveik 350 senų, grėsmę  kėlusių bei savaiminių medžių. Iš S. Daukanto pusės parkas aptvertas dekoratyvia tvorele. Kvartale prie Trilapio g. įrengta istorinės atminties vieta – memorialas, sutvarkyta Gerlachų šeimos kapavietė.  Į pirminę vietą grąžintos miesto istorijai svarbios Berbomų šeimos kapavietės akmeninės plokštės. Atsakingai pasielgta su visais rekonstruojant parką rastais radiniais – jiems surasta speciali vieta.

„Visada sakiau, kad projektas iš principo yra geras, tiesiog buvo noras padaryti kiek galima mažiau klaidų. Ta darbo grupė, kuri buvo sudaryta, buvo naudinga. Darbo grupės ir aktyvių klaipėdiečių dėka buvo išsaugota daugybė medžių. Visų pirma, – įspūdinga ąžuolų alėja prie įėjimo į parką nuo M. Mažvydo alėjos pusės. Būtent šioje vietoje norėta įrengti saviraiškos terasą, kuriai įrengti būtų tekę sugręžti 1300 pamatų polių. Tai būtų pražudę šimtamečių ąžuolų šaknyną. Žmonės, pasirašę už šių medžių išsaugojimą Skulptūrų parke, padarė svarbų žygį, naudodamasis proga noriu jiems visiems padėkoti, kad padėjo išsaugoti svarbiausią parko vertybę“, - sakė A. Vaitkus.

„Tikimasi, kad Liepų alėja nuo buvusios slaugytojų mokyklos iki gynybinio šanso bus atsodinta privačiomis lėšomis“, – sakė Klaipėdos meras A. Vaitkus. Beje, jis sakė neatmetantis, kad ateityje parke atsiras ir daugiau naujų, apgalvotų lankytojų traukos taškų.

Iki projekto pabaigos liko padaryti nedaug darbų – pasodinti augalus bei atsodinti žolę, suremontuoti aplaužytą suoliuką. Rangovas įsipareigojo pašalinti likusius trūkumus, taip pat – suremontuoti tualetą.

Sutartį dėl Skulptūrų parko sutvarkymo darbų Klaipėdos miesto savivaldybė ir UAB „Plungės lagūna“ pasirašė 2022 m. kovą. Galutinė sutarties vertė – 4 mln. eurų. Darbus buvo planuota atlikti maždaug per dvejus metus, tačiau akivaizdu, kad rangovas, beje, visada atsižvelgdavęs į miesto pageidavimus, juos padarys per trumpesnį terminą.

Meras padėkojo visiems, dalyvavusiems apžiūrint parką ir reikšmingai prisisėdėjusiems prie miesto parko tvarkymo: rangovams, techninio projekto autorei Margaritai Ramanauskienei, savivaldybės Miesto tvarkymo, Paveldosaugos bei Statybos skyrių vadovams.

 

 

Komentarai


Komentaro matomumui reikalingas administratoriaus patvirtinimas

{{msg}}

{{comment.name}} {{comment.time | u2date : 'yyyy.MM.dd'}}
{{comment.comment}}
Jūsų vardas
Jūsų el. pašto adresas
Klaidos arba netikslumo aprašymas
Loading
Gyventojams
Skip to content