Pradžia
Lt En

Švietimo ministrė apie naujų mokslo metų iššūkius: „Idealių sprendimų nebus“

1
Švietimo ministrė apie naujų mokslo metų iššūkius: „Idealių sprendimų nebus“

Šiandien Klaipėdos miesto valdžia, švietimo ir sveikatos sričių specialistai susitikime su švietimo ministre Jurgita Šiugždiniene bei ministerijos kancleriu Juliumi Lukošiumi aptarė pasirengimo  naujiems mokslo metams aktualijas. Sutarta: siekiant, kad mokiniai kuo ilgiau mokytųsi mokykloje, o ne nuotoliniu būdu, į kurį teko „išsikraustyti“ dėl COVID-19, visi mokymo proceso dalyviai turės veikti bendrai - kaip komanda.

Švietimo, mokslo ir sporto ministrė ne kartą yra pažymėjusi būtinybę mokymosi procesą sugrąžinti į mokyklas, todėl ir šiandien ji kvietė, kad savivaldybė, mokyklų bendruomenės, tėveliai ir institucijos, atsakingos už COVID – 19 prevenciją, suvienytų jėgas ir padarytų viską, kad ugdymo įstaigose būtų kaip įmanoma saugiau.  Ji teigiamai įvertino uostamiesčio pasirengimą naujiems mokslo metams. Anot ministrės, klaipėdiečiai, pasirengę mokinius testuoti savikontrolės būdu, gerai supranta situaciją ir numato, su kokiomis grėsmėmis ir sunkumais teks susidurti, mokiniams ir mokytojams grįžus į mokymą klasėse.

„Mūsų šiandien pasirinktas kelias dėl savikontrolės testų gal nėra idealus, bet yra optimalus. Įgyvendinamas. Tikimės geriausio scenarijaus, bet ruoštis reikia blogiausiam. Situacija rugsėjo 1-ajai, pirmajai savaitei – tik uvertiūra, tikrieji išbandymai, tikrieji rizikos faktoriai išryškės po dviejų savaičių“, - sakė Klaipėdos meras Vytautas Grubliauskas.

Šiandien aptarta, kaip turėtų veikti visas mechanizmas, įskaitant sveikatos priežiūros institucijas, kad šalyje tebesitęsiančios pandeminės situacijos sąlygomis mokymas galėtų vykti mokyklose. Pažymėta, kad mokymo proceso sėkmė labai priklauso nuo jo dalyvių sąmoningumo. Neformalaus susitikimo metu dalintasi blogomis patirtimis, kai galimai COVID-19 užsikrėtę tėvai vaikus vedė į ugdymo įstaigas. Nacionalinio visuomenės sveikatos centro Klaipėdos departamento vadovo Raimundo Grigaliūno nuomone, svarbu, kad pastebėjusios pažeidimus institucijos bendradarbiautų ­– operatyviai pateiktų informaciją, tuomet lengvabūdiškai besielgiantiems viruso platintojams pagal galiojančius teisės aktus būtų galima taikyti atsakomybę.

Dalis klaipėdiečių tėvelių viešoje erdvėje neslepia pasitenkinimo, kad mokyklas galės lankyti ir tie mokiniai, kurie nesutinka testuotis.

Švietimo ministrė patvirtino: sankcijos nesutinkantiems testuotis nėra numatytos. Testavimas – savanoriškas. Tačiau ji kviečia įsivertinti galimas pasekmes, kuomet nebūtų testuojamasi.

„Turėtume kalbėti su tėveliais bei mokiniais ir kuo daugiau aiškinti apie testavimo naudą. Kažkas gali džiaugtis, kad testavimas nėra privalomas, bet jei reikės vėl mokytis nuotoliniu būdu, mažai kas džiaugsis“, – sakė  švietimo ministrė Jurgita Šiugždinienė. Tikimasi, kad pamatę, koks paprastas tai yra procesas, suvokę šios prevencinės priemonės prasmę, vis daugiau tėvelių pamažu „užsiaugins“ šį įprotį. „Norim pasitikėti bendruomene ir tikime, kad augs besitestuojančių skaičius“, – viliasi J. Šiugždinienė.

„Testas nėra barjeras patekti į mokyklą. Jis neužkrauna mokyklai policininko vaidmens“, – apie dabartinės savikontrolės skirtumą nuo tos, kuri buvo pavasarį, kalbėjo ministerijos kancleris Julius Lukošius. Jis tvirtino, kad į dalį švietimo bendruomenės klausimų, kuriuos išsakė mokyklų vadovų profsąjungos pirmininkė Jolita Andrijauskienė, atsakys artimiausiu metu pateiktas veiksmų algoritmas – ekstremaliosios situacijos valstybės operacijų vadovo patvirtintas dokumentas. Tačiau neslepiama: jis tikrai neatsakys, kaip reikia elgtis kiekvienoje situacijoje, nes jos yra skirtingos, todėl kiekviena mokykla turės nusistatyti savo tvarkas (dėl į mokyklą atėjusių mokinių sveikatos būklės įvertinimo, srautų valdymo, sporto salių naudojimo grafikų ir kt.).

          

Komentarai


Komentaro matomumui reikalingas administratoriaus patvirtinimas

{{msg}}

{{comment.name}} {{comment.time | u2date : 'yyyy.MM.dd'}}
{{comment.comment}}
Jūsų vardas
Jūsų el. pašto adresas
Klaidos arba netikslumo aprašymas
Loading
Gyventojams
Skip to content