Pradžia
Lt En

Skaitmeninio pilietinio dalyvavimo dirbtuvės jaunimui

Skaitmeninio pilietinio dalyvavimo dirbtuvės jaunimui

2022 m. spalio 11 d. įvyko pirmosios dirbtuvės apie skaitmeninį pilietinį dalyvavimą. Jų metu jaunimas buvo supažindinti su tuo, kas yra skaitmeninis dalyvavimas.

Dirbtuvių tikslas buvo pristatyti Skaitmeninio pilietinio dalyvavimo (angl. sutrumpintai DCP V2.0) projekto pagrindinę idėją dalyviams, apibrėžti skaitmeninio pilietinio dalyvavimo su jaunimu sąvoką ir pristatyti vykdytos apklausos apie skaitmeninį pilietinį dalyvavimą rezultatus. Pasitelkdami neformaliojo ugdymo metodus jaunuoliai sudarė dalyvavimo demokratijos e. priemonių žemėlapį Klaipėdos mieste, Lietuvoje, taip pat Europoje. Jaunuoliai diskutavo, kokių skaitmeninių priemonių jiems reikia, kad galėtų aktyviau įsitraukti į pilietinę visuomenę ir sprendimų priėmimą. 

Dirbtuvėse  dalyvavo Klaipėdos miesto mokyklose ir universitetuose besimokantys 14-29 metų amžiaus jaunuoliai ir jauni suaugusieji. Dirbtuvių metodika buvo pagrįsta neformaliojo ugdymo principais. Dalyviai įgyvendino individualias ir grupines užduotis, dirbo grupėse. Buvo naudojami "smegenų šturmo", diskusijų metodai. Refleksija buvo naudojama kaip neatsiejama edukacinės veiklos dalis.

 "Kas sprendžia" - tai metodas iš Britų tarybos vadovo "Aktyvūs piliečiai". Metode pateikiama 20 klausimų apie sprendimus, kuriuos jaunas žmogus turi priimti savo gyvenime, taip pat klausimai apie savivaldybės ir nacionalinio lygmens sprendimų priėmimą, kurie turi įtakos jaunų žmonių gyvenimui. Dirbtuvių dalyviai analizavo, kaip priimami sprendimai, į kokius aspektus reikia atsižvelgti priimant sprendimą ir kaip skaitmeninės priemonės gali paveikti šį procesą. Užduotis buvo įgyvendinama 3 etapais. Individualus darbas su klausimais. Diskusija mažose grupelėse, 4-6 dalyviai. Ir diskusija didelėje grupėje.

"Skaitmeninio dalyvavimo kasdieniame gyvenime žemėlapis". Dalyviai grupėse diskutavo ir fiksavo, kokius sprendimus galima priimti skaitmeniniu būdu skirtingose amžiaus grupėse: nuo 10 iki 14 metų, nuo 14 iki 16 metų, nuo 16 iki 18 metų, vyresni nei 18 metų. Dalyviai vardijo, kokios platformos egzistuoja, kurias naudoja skirtingos institucijos, pavyzdžiui, mokykla, universitetas, savivaldybė. Užduoties pabaigoje grupinėje diskusijoje dalyviai aptarė, kaip Klaipėdos miesto savivaldybėje įgyvendinama dalyvaujamojo biudžeto iniciatyva, diskutavo apie internetines anketas ir tyrimus, kuriuos miestas naudoja jaunimo nuomonei sužinoti. Taip pat jaunimas pabrėžė skaitmeninę problemų pranešimo sistemą, kurią naudoja Klaipėdos miesto savivaldybė.

Dirbtuvės yra CERV programos projekto “Digital Civic Participation v2.0 – DCP v.2.0” viena iš veiklų dalis.

Projektas finansuojamas Europos Sąjungos lėšomis.

Ataskaita: WP4 Event Description Sheet

Komentarai


Komentaro matomumui reikalingas administratoriaus patvirtinimas

{{msg}}

{{comment.name}} {{comment.time | u2date : 'yyyy.MM.dd'}}
{{comment.comment}}
Jūsų vardas
Jūsų el. pašto adresas
Klaidos arba netikslumo aprašymas
Loading
Gyventojams
Skip to content