Pradžia
Lt En

Spektaklio „Apie ką visa tai?” premjeroje - nuo G. Grajausko eilių iki buities poezijos

Klaipėdos dramos teatras

Lapkričio 25 d. 19 val. Kauno miesto kamerinis teatras drauge su Teatru P Klaipėdos dramos teatre pristatys spektaklį „Apie ką visą tai?”. Dviejų jaunų teatro kūrėjų – Balio Ivanausko ir Artūro Dubakos sukurtas poetinis vyksmas jungs Gintaro Grajausko ir kitų Lietuvos poetų eiles, bei savo asmenines istorijas, o ant scenos netrūks komiškų situacijų, satyros bei asmeniško ryšio su publika. 

Meilė G. Grajausko kūrybai

Poeto, dramaturgo ir prozininko G. Grajausko kūryba įkvepia savo savitu ir paprastu stiliumi, kuri spektaklio autorius įkvėpė dar prieš dešimtmetį, kuomet jie pradėjo rengti poezijos skaitymus. „Mane sužavėjo jo ironija ir kandumas. Žinoma ir ta buitis. Poetika to, ką darome buityje, ar valgome ar einame į parduotuvę, ar sutinkame žmones. Paprastas pasaulis iš kurio ir susideda gyvenimas,” – mintimis apie G. Grajausko kūrybą dalinasi Balys Ivanauskas. 

Dubaka įvardina ypatingą poeto eilėraščių struktūrą, kuri žavi: „Jo eilėraščiuose paskutinė eilutė viską apverčia, ir priverčia nusijuokti arba nustebti. Tokia trenkianti, kaip smūgis,” - pasakoja kūrėjas. Spektaklyje „Apie ką visa tai?” mozaikos principu sudėlioti bus ne tik G. Grajausko, bet ir kitų autorių – E. Sriogaitės, A. Žagrakalytės, D. Čepauskaitės ir I. Valantinaitės eilėraščiai bei gyvos muzikos ir šokio intarpai. 

Buities poezija

Kūrėjai laužo stereotipinį poezijos vakaro įvaizdį. Penki aktoriai – Emilija Jaujininkaitė, Eglė Špokaitė-Dapšienė, Justina Nemanytė bei patys spektaklio autoriai – A. Dubaka ir B. Ivanauskas kvies patirti intymesnį santykį su poezija, kuomet eilėraščiai persipins su asmeninėmis istorijomis. 

Anot kūrėjų, spektaklis „Apie ką visa tai?" pasakos apie žmones, bėgantį laiką, mirtį ir prasilenkimus laike. Eilėraščiai spektaklyje virsta asmeninėmis aktorių istorijomis, žvilgsniais į gyvenimo fragmentus ir pustonius: kasdienišką buitį, švelnią vienatvę, kandumą, trapumą, chaotišką šamaniškumą, vaikiškumą ir filosofišką kontempliaciją.

Tai jau nebe pirmas poetinis vyksmas, kurį kuria B. Ivanauskas drauge su A. Dubaka. Pasirinktas raiškos būdas papildo poeziją ir suteikia jai dar vieną prasminį sluoksnį. „Poezija tave pakelia į kitokią, šiek tiek nežemišką dvasios būseną. Tačiau, būti visą laiką toje būsenoje nėra labai natūralu, tad galiausiai reikia grįžti atgal į buitį. Su istorijomis ir buitimi mes bandome viską įžeminti taip, kad poezija taip ir neatsiskirtų nuo buities. Norime, kad žmogus atrastų jog jo buityje irgi yra daug poezijos,” – teigia A. Dubaka.  

Spektaklis vyks lapkričio 25 d. 19 val. Klaipėdos dramos teatre. Projektą finansuoja Lietuvos respublikos kultūros ministerija

Daugiau informacijos: https://www.kamerinisteatras.lt/Spektaklis/repertuaras/APIE-KA-VISA-TAI/

Jūsų vardas
Jūsų el. pašto adresas
Klaidos arba netikslumo aprašymas
Loading
Gyventojams
Skip to content