Pradžia
Lt En

„Vieną kartą...“ Sigito Poškaus (1957–2021) atminimo vakaras

Klaipėdos miesto Imanuelio Kanto viešoji biblioteka

Lapkričio  9 d. 17.30 val. Klaipėdos miesto savivaldybės Imanuelio Kanto viešojoje bibliotekoje (Turgaus g. 8) vyks Sigito Poškaus (1957–2021) atminimo vakaras. Renginyje  dalyvaus: Nijolė Kepenienė,  Irena Aleksaitė, Linas Poška, Antanas Stanevičius, Marijus Šidlauskas. Muzikos kūrinius atliks Virginijus Pupšys.

Sigitas Poškus – poetas, prozininkas, publicistinių straipsnių autorius, knygų redaktorius, Klaipėdos universiteto dėstytojas, literatūrinės kūrybos seminarų organizatorius, ne kartą pelnęs Tarptautinės vaikų ir jaunimo literatūros asociacijos (IBBY) Lietuvos skyriaus premijas. Už poeziją vaikams jis pelnė „Poezijos pavasario“ premiją (2015 m.), o 2018 m.  tapo 32-uoju Ievos Simonaitytės premijos laureatu.  

Poškus gimė 1957 metais rugsėjo 13 dieną Alseikiuose, Šilutės rajone, mokytojų šeimoje. 1975 m. baigė Stasio Šimkaus aukštesniosios muzikos mokyklos muzikos teorijos specialybę, 1985 m. – lietuvių kalbos ir literatūros studijas Vilniaus universitete. Šiaulių ir Klaipėdos universitetuose skaitė paskaitas apie vaikų literatūrą, yra paskelbęs metodinės literatūros. Dirbo Klaipėdos menininkų namuose, buvo jų direktorius. 1991 metais pasirodė pirmasis Sigito eilėraščių rinkinys paprastu pavadinimu „Eilėraščiai“. Nuo 1994 metų – Lietuvos rašytojų sąjungos narys. Išleido daugiau nei 30 knygų vaikams ir suaugusiems.

Poškus mėgo kurti nepiktus naujažodžius. Galima sakyti, kad Knyginyčia(biblioteka) buvo mylimiausia rašytojo vieta, kur galima pamiršti visa, kas išgyventa, atrasti naujus pasaulius. Rašytojas jautė ypatingą meilę knygai, žodžiui. Labiausiai mėgdavo žaisti žodžiu su vaikais, dar neišmokusiais suaugusiųjų žaidimo taisyklių. Ne veltui S. Poškus vadinamas vienu savičiausių ir įdomiausių šiuolaikinių vaikų rašytojų. Jo žaismingi, sąmojingi, kartais keisti, bet šviesūs ir jaukūs tekstai atveria gimtosios kalbos įdomybes.

„Kažin ar galima atskirti pasaką nuo gyvenimo, – yra pasakęs rašytojas. – Tai dvi tos pačios monetos pusės, siela ir kūnas. Pasaka, fantazija nėra nebūtų dalykų išsigalvojimas. Neįmanoma išgalvoti to, ko nepatyrei, nenujautei, nepastebėjai savyje ir kitame“.

Renginio metu ne tik apžvelgsime S. Poškaus  literatūrinės kūrybos kelią, prisiliesime prie rašytoją formavusio laikmečio dvasios, bet ir pažinsime jį kaip asmenybę, sužinosime, koks rašytojo požiūris į kūrybą, kas turėjo įtakos jo gyvenimo pasirinkimams.

Jūsų vardas
Jūsų el. pašto adresas
Klaidos arba netikslumo aprašymas
Loading
Gyventojams
Skip to content