Pradžia
Lt En

Klaipėdoje – trys paukščių gripo atvejai

Klaipėdoje – trys paukščių gripo atvejai

Klaipėdoje užfiksuoti trys paukščių gripo atvejai. Didelio patogeniškumo H5N8 potipio paukščių gripo virusas nustatytas laboratorijoje ištyrus mieste rastas nugaišusias gulbes. Dvi gulbių gaišenos buvo rastos prie Žardės tvenkinio, viena prie Jūrų muziejaus.

Situacija aptarta Klaipėdos miesto savivaldybės ekstremalių situacijų komisijoje. Maisto ir veterinarijos tarnybos darbuotojai akcentuoja, kad žmonėms paukščių gripo virusas nepavojingas, tačiau jis lengvai gali plisti naminių paukščių ūkiuose, pernai dėl to Europoje teko nugaišinti beveik 9 mln. naminių paukščių. Lietuvoje jau taip pat užfiksuotas pirmasis atvejis naminių paukščių ūkyje – H5N8 potipio paukščių gripas nustatytas ūkyje Kauno apskrityje, kur savo reikmėms buvo laikyti 27 naminiai paukščiai (vištos, kalakutai, žąsys ir antys). Įtarimų dėl užsikrėtimo paukščių gripu kilo daliai paukščių nugaišus. Tai pirmas atvejis Lietuvoje, kai paukščių gripas nustatytas naminių paukščių ūkyje, tuo tarpu laukiniams paukščiams (gulbėms nebylėms) šis virusas buvo diagnozuotas 2017 m.

Nors Klaipėdoje didelių paukščių ūkių nėra, gyventojai, auginantys paukščius savo reikmėms, įspėjami imtis papildomų saugumo priemonių, saugoti naminius paukščius nuo kontakto su laukiniais paukščiais, apriboti galimybę laisvai vaikščioti lauke, išleisti tik į lauko aikšteles ar savo kiemus, kurie įrengti ar aptverti taip, kad naminiai paukščiai neturėtų tiesioginio kontakto su laukiniais. Virusas tarp paukščių gali plisti tiek tiesioginio kontakto būdu, tiek gali būti perneštas per inventorių, avalynę, pašarus ir pan.

Klaipėdos miesto ekstremalių situacijų komisija dėl nustatytų paukščių gripo atvejų mieste paskelbė ekstremalų įvykį bei pritarė Maisto ir veterinarijos tarnybos pasiūlytoms prevencijos bei kontrolės priemonėms – paukščių susitelkimo vietas pažymėti įspėjamaisiais ženklais, numatyti kritusių paukščių surinkimą ir gabenimą į utilizavimo vietas, jei tokie atvejai kartotųsi ateityje ir kt.

Pastebėjus kritusius paukščius gyventojų prašoma pranešti Maisto ir veterinarijos tarnybai: nemokama visą parą veikiančia linija 8 800 40 403 arba Klaipėdos departamentui tel. 8 620 36088. Naminių paukščių augintojai taip pat raginami susisiekti su Maisto ir veterinarijos tarnyba arba veterinarijos gydytoju, jei pastebi pakitusią auginamų paukščių elgseną ar sveikatos sutrikimų. Daugiau informacijos, kaip apsaugoti naminius paukščius nuo paukščių gripo, rasite čia: https://vmvt.lt/naujienos/biosauga-svarbiausia-priemone-pauksciu-gripo-viruso-plitimui-isvengti 

Jūsų vardas
Jūsų el. pašto adresas
Klaidos arba netikslumo aprašymas
Loading
Gyventojams
Skip to content